Gå til innhold

Fond


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Umulig å vite hvilke fond som vil være lønnsomme i fremtiden.

Selv investerer jeg nå i KLP AksjeGlobal Indeks V og KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar (grønt-/miljøfond). Grunnen til at jeg har valgt disse er at de er globale indeksfond med veldig lave kostnader.

Endret av NoTrace
  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 1/6/2021 at 3:36 PM, alperose said:

Har et fond som heter Skagen global, det siste året har det stått omtrent stille og verken steget eller sunket, i motsetning til aksjemarkedet.

Så nå vurderer jeg og flytte fondet til et annet. Noen her som har tips om mer lønnsomme fond? 

Globalt indeksfond med 0,2% forvaltningsavgift.

Lenke til kommentar
alperose skrev (På 6.1.2021 den 15.36):

Har et fond som heter Skagen global, det siste året har det stått omtrent stille og verken steget eller sunket, i motsetning til aksjemarkedet.

Så nå vurderer jeg og flytte fondet til et annet. Noen her som har tips om mer lønnsomme fond? 

Det har gått ned og opp som alle andre fond i 2020. Verdien i dag er mykje lik det den var for eit år sidan, men det er tilfelle for mange fond.

1% kostar det fondet fondet. Bytt det ut med globale indeksfond med kostnad på 0.18-0.20%.

Lenke til kommentar

Man bør være veldig forsiktig med å 'jakte' fond med høyest avkastning. Dette kan sikkert se ut som et paradoksalt utsagn, men til tider kommer ikke bare tabloidavisene, men også mer eller mindre seriøse finansmedier, ut med artikler om fondsvinnere. Dette er derimot et øyeblikksbilde og mange av disse forvalterne er tapere året før eller etter. Man kan egentlig si at vinnerne knuser markedet generelt år etter år, problemet er derimot at aktørene som knuser markedet er forskjellige. Med andre ord spiller man ikke på samme hest. 

Nå ser jeg derimot at du bruker et globalt indeksfond og der vil det skille mindre. Pass på at det er lavt forvaltningsgebyr, rundt 0,2% så er det meste ordnet i henhold til det. Passivt forvaltede fond bør ha svært lavt forvaltningsgebyr, samtidig som de aktivt forvalte (og dyre) fondene over tid sliter med å slå markedet. 

Personlig ville jeg også vært forsiktig med å gå "all in" i miljø- eller tek-fond. Grunnen til det er at det ofte kan være bobletilstander. I tillegg er ofte slike fond dyrere. Er det et forvaltningsgebyr på 2%, så blir mye av gevinsten barbert vekk når man ser på annualisert gevinst over tid. 

Når det er sagt, så kan (og bør?) man selvsagt ha en andel av sparingen i sånne typer fond. Det har jeg selv også. De er veldig i vinden i dag og teknologi har nok forandret seg veldig etter feks DotCom-bobla. Alphabet (Google), Facebook, Apple osv er ikke rene tek-selskaper lenger, men eier enorme mengder cash, andre selskaper osv. Så de 'føles' tryggere, men jeg hadde ikke satt hele pensjonssparingen min i miljø- og teknologifond. Mange av de nevnte firmaene vil man også handle indirekte gjennom et globalt aksjefond.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...