Gå til innhold

Tråden for deg som liker hjemmeelektronikk og mikrokontrollere


Anbefalte innlegg

AnthonyEdwardS skrev (3 timer siden):

Beklager hvis jeg har oversett (har til og med søkt), men har du vurdert å lage en 8-bit datamaskin på breadboards ala Ben Eater? Settene er ikke spesielt dyre hvis du ønsker å kjøpe delene samlet, og med tanke på at han kun bruker BusBoard Prototype Systems sine enormt gode breadboards så får man mye for pengene. Se evt. sammenligning av billige og gode breadboards i denne videoen. Holder du på lenge nok med billige breadboards så vil du garantert oppleve lysdioder som flimrer bare du puster på kablene.

Hehe, nei dette er ikek spesielt interresant for min del. Grunnen er enkelt og greit at jeg ikke helt ser hva jeg kan bruke dette til i hverdagen. Jeg er mest interresert i å lage ting som jeg faktisk får bruk for. 

En annen ting jeg har erfart er at breadboards egentlig er ganske upålitelige når det begynner å bli avansert. For en stund siden hadde jeg laget meg en krest med mikrokontroller som skulle sjekke temperatur og luftfuktighet etc. samt sende informasjonen til en LCD skjerm. 

Alt virket rent teknisk, men LCD displayet levde sitt eget liv. Det virket litt om hverandre og det var ikke noe spesielt mønster og se etter vedrørende hvorfor det ikke virket. Alt var riktig koblet og når jeg dro hendene over kablene på breadboardet så klarte jeg ikke i nevneverdig grad og fremprovosere noen forskjeller. 

Dette holdt jeg på med å feilsøke i nesten en uke. Jeg fant rett og slett ikke feilen.

Flere sa til meg at jeg burde bytte ut alle jumper wires, en etter en, og andre sa at det var breadboardet etc. Jeg trodde ikke noe på det for det virket jo.... men bare ikke optimalt. 

Jeg tok allikevel en dag og byttet ut breadboadet jeg brukte og feilen forsvant NESTEN. Altså, jeg kunne se en forskjell, og skjønte derfor at breadboardet og kontaktene  i disse var for slappe. Det fungerer når kretsen bruker 50-100mA, men så fort man siger opp mot 500mA så begynte det å gå galt. 

Jeg har også laget lignende ting på breadboards etter dette som har fungert, men konklusjonen blir likevel at breadboards er ikke veldig pålitelige. I dag vet jeg jo om det så ingen fare, men som fersking sto jeg helt fast i mange dager grunnet dette. 

Så breadboards og jump wires har egentlig vært opphav til de fleste av feilene jeg har opplevd. En ting er å koble feil. Dette merker man jo fort. Men når det først funker, for så i etterkant plutselig begynner å blinke eller en sensor ikke blir lest skikkelig etc. så blir det veldig mye å feilsøke hvis man har brukt mange breadboards og mange jumper wires. 

Jeg har både dyre og billige breadboards og jeg klarer ikke helt og merke forskjellen. Det breadboardet som jeg byttet ut var tilfeldigvis det dyre faktisk. Men det har fungert fint i ettertid. Så en kombinasjon av tilfeldigheter med dårlig jumperwire, og en litt slapp kontakt eller noe.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I dag har jeg laget meg krets som skal overvåke spenningen på 12v bilbatterier. Jeg har brukt en mikronkontroller (Wemos D1 Mini) som digitaliserer det analoge signalet som igjen sender spenningsverdien til en app på telefonen. 

En fin måte og overvåke batterispenningen på kjøretøy som blir stående over lenger tid. Feks. Traktor, motorsykkel, veteranbilen og eller søndagsbilen etc. 

Når spenningen blir for lav så har jeg programmert den slik at jeg får en varsel på telefonen. 

Jeg har planer om å legge til en krets med optoisolator og mosfet som skal kunne slå av/på en 12v lader via appen ved behov. 

3286BB3C-6EEC-4320-9626-2DE0E334BF4B.thumb.jpeg.58d97b6d6a760aabc36526ab3cbd0ebf.jpeg

001A1689-391F-4EF1-9E41-10851E498494.thumb.png.83eed720ed647908ed04bb2be487aae4.png

Lenke til kommentar
Kahuna skrev (2 timer siden):

Hvor får mikrokontrolleren strømmen sin fra? Om det er fra 12V er det kanskje nok for å holde batteriet i form? Bare passe på at mikrokontrolleren ikke er det som tømmer batteriet da, sette den i dyp dvale mellom hver avlesing.

Har ikke helt tenkt ut hvor den skal få strøm fra enda, men å fyre den fra det samme 12v batteriet den er koblet til høres jo fristende ut egentlig. :) 

Egentlig en ganske god ide. Da får den strøm fra batteriet og man kan koble til en ekstern lader gjennom et rele når spenningen blir for lav. 

Men det er en ting jeg lurer på. Hvis jeg bruker en voltregulator (12v - 3.3V) mellom batteriet og mikrokontrolleren og mikrokontrolleren trekker la oss si 100mA når den er påslått. Vile den da faktisk trekke 100mA fra 12v batteriet? 

3.3V x 100mA er jo 0.33 watt. 0.33 watt fra et 12v batteri vil vel tilsvare mindre mA? Eller tenker jeg helt feil nå?

 

Lenke til kommentar

Du vil bruke : 0,33/virkningsgraden. Med en virkningsgrad på 0,5 vil du bruke 0,66W.

NB ikke virkningsgrad i %, som 50%, men virkningsgrad som et tall mellom 0 og 1.
3,3/12=0,275 er det beste (teoretisk) en lineær spenningsregulator kan gjøre. Den vil ha mer tap, si 0,2.

Da blir forbruket ditt 0,33/0,2=1,65W.

Lenke til kommentar

Det spørs jo på hvordan du har tenkt å bruke dette. Så lenge mikrokontrolleren er koblet på nett med wifi trenger ikke batteriet konstant tilkobling til vedlikeholdslader, det holder at mikrokontrolleren våkner opp en gang i døgnet og rapporterer status. Så kan du sette batteriet manuelt til lading ved behov. Da slipper du å ha mange ladere men strømforsyningen til mikrokontrolleren blir til gjengjeld mer kompleks(om den ikke kan drives på 12V direkte). Du vil helst at mikrokontrolleren går i dyp dvale og bruker så lite strøm som mulig, samtidig som den trenger mer strøm når den er våken. Da må voltregulatoren til mikrokontrolleren gå i lav power-state den og, eller kobles bort.

Lenke til kommentar
Kahuna skrev (5 timer siden):

Det spørs jo på hvordan du har tenkt å bruke dette. Så lenge mikrokontrolleren er koblet på nett med wifi trenger ikke batteriet konstant tilkobling til vedlikeholdslader, det holder at mikrokontrolleren våkner opp en gang i døgnet og rapporterer status. Så kan du sette batteriet manuelt til lading ved behov. Da slipper du å ha mange ladere men strømforsyningen til mikrokontrolleren blir til gjengjeld mer kompleks(om den ikke kan drives på 12V direkte). Du vil helst at mikrokontrolleren går i dyp dvale og bruker så lite strøm som mulig, samtidig som den trenger mer strøm når den er våken. Da må voltregulatoren til mikrokontrolleren gå i lav power-state den og, eller kobles bort.

Jada, jeg er klar over mulighetene man har her, men er foreløpig usikker på hvordan jeg vil ha det. Laget ting litt på sparket, så da havner man fort i noen slike situasjoner hvor det stopper opp litt :) 

Fortsatt usikker på hvordan dette kan gjøres på best mulig måte hvis man skal gi mikrokontrolleren strøm fra bilbatteriet. Det er mange måter å gjøre det på selvsagt, men jeg vil helst ha det slik at man bare kobler laderen til denne boksen så fikser resten av seg selv, på en måte. Ikke umulig det vet jeg, men må bare finne ut den beste måten å gjøre det på. :) 

Lenke til kommentar
Mr. A skrev (Akkurat nå):

Er det ikke lettere å kjøpe en vedlikeholdslader typ CTEK MXS 5? Den lader opp batteriet og går over i vedlikeholdsmodus når det er fullt.

Jeg har allerede en Exide 12/7 vedlikeholdslader som jeg hadde tenkt å bruke som lader. Men jeg vil ha muligheten for å slå av/på denne via app (hvis den er koblet til selvsagt) samt følge med på spenningen etc. 

Er egentlig mest for morroskyld dette uansett, men når jeg først skal ha spenningen sendt til appen, så kan jeg jo like godt lage en fjernstyring av nevnte lader. Tenkte jeg da... :) 

Lenke til kommentar

Joda, jeg ser at behovet for å lese spenningen på batteriet ikke bør gjøres mer enn en gang pr dag. Eller enda bedre kan jeg kun be den sjekke spenningen når jeg ber om det gjennom appen ved å "vekke" den til live manuelt. En slik prosess tar neppe mer enn 10 sekunder. 

Mulighetene er mange her. Strømforbruket burde egentlig ikke være noen faktor her. Men hvordan jeg skal få sydd sammen en god løsning vedrørende laderen og styring av denne er jeg fortsatt usikker på.... :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...