Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Desember 1708:

Deborah Churchill, en engelsk lommetyv og prostituert blir henrettet foran en større folkemengde i Tyburn, London den 17.desember etter å ha blitt funnet skyldig i å ha deltatt i et mord. Etter å ha løyet på seg graviditet ble henrettelsen utsatt med flere måneder men etter at det ble avslørt at hun løy har dødsdommen blitt iverksatt med umiddelbar virkning.

Hvordan en som tilsynelatende kom fra lavere kår og var prostituert og lommetyv men hadde et såpass "fornemt" etternavn som Churchill er nok noe noen spør seg om . Men hun var faktisk født inn i en velstående familie men havnet i fattigdom etter at hennes ektemann, en offiser ved navn John Churchill(samme navn som hertugen av Marlborough altså)drakk seg ihjel. Om hennes ektemann var i slekt med hertugen av Marlborough er ikke godt å si.

https://en.wikipedia.org/wiki/Deborah_Churchill

Untitled-1.jpg?imwidth=680
Illustrasjon av folkemengde som har tatt turen til Tyburn for å hygge seg med å se på henrettelser.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Januar 1709

Vinterne 1708-1709 var den kaldeste vinterne på 500 år. Natten 5.januar måler William Derham en temperatur på -12C i Upminister utenfor London. Rundt samme tid måler det temperaturer ned mot - 15C i andre deler av Europa. Den kalde vinteren og at det i Europa på denne tiden foregikk to store kriger (den store nordiske krig og den spanske arvefølgekrigen) førte til hungersnød i blant annet Frankrike. Svenskene som på denne tiden holdt på en invasjon av Russland på denne tiden led også store tap på grunn av den harde vinteren.

undefined

Denne vinteren fryser blant annet lagunen utenfor Venezia i Italia til is.  

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Frost_of_1709

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1709:

Den skipbrudne skotske sjømannen Alexander Selkirk har i 4 år levd på en øde øy i øygruppen Juan Fernandez-øyene utenfor Chile. Den 1. eller 2.februar blir han reddet når han blir oppgaget av den engelske kapteinen Woodes Rogers som er på kaperfart mot spanjolene. Selkirk har i de 4 årene han vært strandet overlevd på geiter som tidligere sjømenn etterlot seg og som har gitt ham melk og kjøtt og forskjellige typer frukter, grønnsaker og krydder som vokser på den frodige øya. Selkirk slutter seg umiddelbart til Rogers sin kaperfart når han blir utnevnt til andrestyrmann. Etter hjemkomsten til Storbritannia med et rikt bytte fra kaperfarten vekker også hans historie som overlevende på en øde øy stor oppmerksomhet, blant annet kommer den til å innspirere Daniel Defoe til å skrive Robinson Crusoe rundt 10 år senere.

https://www.spiegel.de/international/zeitgeist/trapped-on-a-pacific-island-scientists-research-the-real-robinson-crusoe-a-605963.html

https://archive.ph/20130202093840/http://www.scotsman.com/news/scottish-news/top-stories/island-gives-up-secret-of-real-robinson-crusoe-1-1096982#selection-3411.38-3451.42

Alexander_Selkirk_Statue.jpg
Statue av Alexander Selkirk, virkelighetens Robinson Crusoe i hans fødeby Lower Largo i Skottland.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Mars 1709

Frem til nå måtte europeerne imponere porselen fra Kina, som oppfant porselen 200 før kristus (derfor heter porselen china på engelsk). Europeerne vil gjerne produsere sitt eget porselen, og i 1708 finner forskeren  Ehrenfried Walther von Tschirnhaus ut hvordan man også kunne lage porselen i byen Dresden, Saksen i dagens Tyskland. Dessverre dør han i oktober samme år før han kan starte masseproduksjon. Hans lærling Johann Friedrich Böttger får tak i oppskriften, og 20.mars annonserer han til kurfyrste Augustus II av Saksen (også tidligere konge av Polen-Litauen), at porselen har blitt oppfunnet. Johann Friedrich Böttger ble deretter den første lederen av en fabrikk som masseproduserte porselen i Europa. Han har også blitt krediterte som oppfinneren, men dette var med stor sannsynlighet den avdøde von Tschirnhaus.

undefined

Porselens te-kanne fra 1710, produsert på Böttger sin porselens fabrikk.

https://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Friedrich_Böttger#Biography

https://en.wikipedia.org/wiki/Ehrenfried_Walther_von_Tschirnhaus#Inventor_of_porcelain

  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1709:

Vi skal til et land vi ikke har vært så mye innom i denne tråden så vidt jeg kan huske, nemlig Afghanistan. Når krigsherren Mir Wais Hotak, stammeleder for ghilzai-pasthunerne tar livet av Kandahars georgiskfødte persiske guvernøren Gurghin Khan(som i sitt hjemland Georgia var George den ellevte før perserne tvang ham til å konvertere til islam)og etablerer dermed Hotaki-dynastiet som tar kontroll over store deler av Persia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mirwais_Hotak

afganistan-mirwais-hotak-1673-1715-hajji
Mir Wais Hotak.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Mai 1709

Storbritannia ble i 1707  bekjempet i slaget ved Almansa, og dette førte til at de så og si var nedkjempet i Spania, i den spanske arvefølgekrigen. Men britene har ikke gitt opp, og sammen med sine portugiske allierte, så planlegger de en invasjon av Spania fra Portugal. En britisk-portugisisk styrke på 23.000 menn, ledet av markgreven av Fronteira og jarl Henri de Massue av Galway, marsjerer mot den spanske grenesbyen Badajoz. Etter at de krysset grenseelven Caya, så møter de en spansk hær på 16.000 mann, ledet av markgreve Alexandre Maître av Bay, 7 mai, i slaget ved La Gudiña . Spanjolene vinner slaget, og mister bare rundt 400 menn. Den britiske-portugisiske styrken mister så mye som rundt 4000 menn enten drept eller tatt til fange. Invasjonen ble kort sagt en fiasko.

undefined

Jarl Henri de Massue av Galway var en fransk hugenott, som kjempet for England/Storbritannia i både niårskrigen og den spanske arvefølgekrigen. Etter tapet ved slaget ved La Gudiña, så trakk han seg fra aktiv militærtjeneste. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_La_Gudiña

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1709:

Gjennom det meste av tiåret har Danmark-Norge stått utenfor den store nordiske krigen etter nederlagene i det svenske angrepet på Sønderjylland og Sjælland i 1700. Men ettersom det går såpass dårlig for Karl den tolvte på østfronten øyner kong Frederik den fjerde nå muligheten til å kunne gjenerobre land som gikk tapt for 9 år siden. Den 28.juni undertegner kong Frederik Dresden-traktaten med August den andre og går dermed inn i den nordiske krigen igjen i kampen mot Karl den tolvte. Og ekstra motivert kommer han til å bli denne sommeren når Karl den tolvte bare et par uker senere opplever sitt eget Stalingrad i øst.

https://no.wikipedia.org/wiki/Dresden-traktaten_i_1709

huge.14.74919.JPG

 

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Juli 1709

Som nevnt i forrige innlegg, så vil kong Karl XII gå på sitt største nederlag. Svenskene har invadert Russland, men de har lidd store tap Vinteren 1708-1709 var spesielt hard, og mange svensker mistet livet. 8.juli møter den svenske invasjonshæren, som var på 16.000 menn,  en russisk hær på 42.000 menn, ledet av Tsar Peter I av Russland, i slaget ved Poltava, i dagens Ukraina, 8.juli. Kong Karl XII ledet ikke den svenske hæren på grunn av en skade, og hæren ble i stedet ledet av marskalk Carl Gustav Rehnskiöld. Svenskene gikk på et knusende nederlag, og marskalk Carl Gustav Rehnskiöld ble tatt til fange. Slaget regnes som det største militære nederlaget i svensk historie og slutten på svenskenes invasjon av Russland. Det var også et vendepunkt i både den store nordiske krigen, men også begynnelsen på slutten for Sverige som stormakt. For russerne var dette begynnelsen på deres tid som stormakt. 

undefined

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Poltava#

  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1709:

Oppfinnelsen av varmluftballongen tilskrives normalt brødrene Montgolifier i 1783, men allerede 72 år tidligere gjøres et forsøk på å fremstille en luftballong i Portugal. Den 8.august demonstrerer den brasilianske presten og oppfinneren Bartolomeo de Gusmao sitt eksperiment med å heve en mindre ballong fylt med papir full av varmluft foran kong Johan den femte og hoffet hans i Lisboa. Ballongen lykkes i å løfte seg 4 meter. Dette er uansett det første dokumenterte forsøket på å få en ballong til å fly.

https://web.archive.org/web/20120616091014/http://earlyaviators.com/egusmao.htm

Upload_Gusmao_01.jpg

 

Lenke til kommentar

September 1709

Hertugen av Marlborough sitt felttog mot franskmennene, har beveget seg fra Spansk-Nederland til selve Frankrike. Hertugen ledet en alliert styrke, fra Storbritannia, Det hellige romerske riket, Nederland og Prøysen, på rundt 86.000 menn mot en fransk styrke på rundt 75.000 menn i slaget ved Malplaquet, 11.september. Slaget stod i nærheten av byen Taisnières-sur-Hon i nord-Frankrike. Begge sider led store tap. De allierte mistet rundt 22.000 menn, mens franskmennene mistet rundt 11.000 menn. De store tapene sjokkerte de allierte, og dette var et av de blodigste slagene på 1700-tallet. Selv om dette har blitt sett på som en seiere for de allierte, så begynte flere deltakere i alliansen å utrykke et ønske om å slutte fred i den spanske arvefølgekrigen. 

undefined

Samtidsmaleri som forestiller slaget. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Malplaquet

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1709:

Den kinesiske regionen Ningxia blir den 14.oktober rammet av et jordskjelv med styrke 7,5 på Ritchers skala. Spesielt hardt rammet er byen Zhongwei, hvor 3/4 av bymuren raser sammen og mange sentrale og viktige bygninger blir ødelagt. Flom blir også rapportert i elven Huang He. En 5 kilometer lang seksjon av den kinesiske muren raser også sammen i skjelvet. Rundt 2032 mennesker antas omkommet.

https://en.wikipedia.org/wiki/1709_Zhongwei_earthquake

Zhongwei_Thumbnail.jpg?1525743089

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Desember 1709

Operaen Agrippina av George Frideric Handel har premiere på operahuset; Teatro San Giovanni Grisostomo i Venezia. Operaen handler om keiser Neros mor, Agrippina som plotter mot keiser Claudis for å få fin sønn på keisertronen. Operaen regnes som en av Handel sine beste. 

undefined

Den italienske sangerinnen Margherita Durastanti hadde rollen som Agrippina i premieren på operaen med samme navn.

https://en.wikipedia.org/wiki/Agrippina_(opera)#Roles

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1710:

Motivert av de svenske nederlagene i Russland har Danmark-Norge trådt inn i den store nordiske krigen igjen, selvsikker på at de med letthet skal kunne ta tilbake teritorier de har tapt til svenskene helt tilbake til 1658. Men det skal vise seg å være en forhastet selvsikkerhet. For selv om svenskene drives på retur i Russland kan de fortsatt slå hardt tilbake mot sin nordiske nabo og rival på hjemmebane. Frederik den fjerde har innledet en vinteroffensiv mot den skandinaviske halvøya for å ta tilbake Skåne, Halland og Blekinge som Danmark måtte avstå etter Roskildefreden i 1658. Men det svenske forsvaret er godt forberedt og den 28.februar vinner de en overlegen serier i slaget ved Helsingborg. De danske og svenske styrkene er jevnstore; 14 000 mann hver, men på svensk side er det mellom 2900-3000 døde og sårede mens de tilsvarende tapene på dansk side er 5000 døde og sårede samt 2600 sårede. Danskene blir da tvunget til å trekke seg ut fra Skåne, og slaget besegler en gang for alle områdets skjebne da det forblir svensk. Så etter alle nederlagene i Russland har Sverige slått hardt tilbake mot Danmark-Norge og vunnet en stor seier - for denne gang.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Helsingborg

Battle_of_Helsingborg_print.jpg

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Mars 1710

I Frankrike holder man på å grave under Notre-Dame, slik at man kunne lage en ny gravkrypt. Under gravearbeidet, så finner man en romersk søyle, 6.mars. Søylen ble laget i det første århundre etter kristus. Etter den ble funnet, så ble den utstilt. Søylen regnes i dag som det eldste monumentet i Paris, og går under navnet Båtmanns-søylen eller Pilier des nautes på fransk.

undefined

En kopi av søylen. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Pillar_of_the_Boatmen#History_of_the_Pillar

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1710:

Den 19. april mottar dronning Anne av Storbritannia en delagsjon fra Nord-Amerika av de fire mohawk-kongene, som er tre høvdinger fra mohawk-stammen samt en mohikanerleder som representerer indianerstammer som har støttet britene i kampene mot franskmennene i Nord-Amerika. Blant ønskene delagsjonen fremsetter for dronningen er britiske misjonærer som kam demme opp for innflytelsen til franske jesuitter som har konvertert flere mohawker til katolisismen og dermed sikret seg støtte til Frankrike.

https://web.archive.org/web/20071121184743/http://www.pequotmuseum.org/Home/CrossPaths/CrossPathsFall2002/JohnSimonsEngravingsoftheFourKingsMoreThanMeetstheEye.htm

Mohawk-kings.jpg
Samtidig maleri av de 4 mohawk-kongene etter deres statsbesøk i Storbritannia.

Lenke til kommentar

Mai 1710

Tilbake til den evige konflikten mellom Mughal imperiet og Sikhene forsetter enda. Sikhene vil ha hevn for at mughalene drepte sønnene til Gobind Singh, en hendelse som har blitt nevnt tidligere i tråden. Dere mål var å plyndre byen Sirhind, for å hevne seg på byens guvernør, Wazir Khan, som beordret henrettelsene til sønnene av guruene.  Sikhene samler en hær, og plyndrer mange mughalske byer. 12. mai møtes sikhenes hær, bestående av 70.000 menn, en mughalsk hær på mellom 20.000 og 25.000 menn ledet av Wazir Khan i slaget ved Chappar Chiri. Sikhene vinner slaget, og mange mughaler blir drept, inkludert Wazir Khan. Etter slaget beleirer sikhene byen Sirhind, og inntar byen to dager senere, altså 14.mai. Etter inntakelsen starter en massiv plyndring av byen og massedrap av alle muslimene i byen som ikke ville konvertere til sikhismen. 

File:Battle of Sirhind (1710).png

En illustrasjon fra rundt 1770, som viser slaget ved Chappar Chiri.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Chappar_Chiri

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Sirhind

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1710:

Litt obskur pengehistorie. På Isle of Man blir kongelige Man-mynter lovlig betalingsmiddel den 24.juni. Man-pundet eksisterer den dag i dag, men er egentlig ikke noe mer enn en lokal versjon av britiske pund og har nøyaktig samme verdi. Både britisk pund og Man-pund er tvunget betalingsmiddel på øya, men Man-pund blir ikke akseptert overalt ellers i Storbritannia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Manx_pound

images?q=tbn:ANd9GcSWmEgey8o2y0crtcB9Ur0
Man-pund fra 1798 med George den tredje.

Lenke til kommentar

Juli 1710

I krigen mot svenskene og russerne, kalt den store nordiske krig, så har russerne invadert Baltikum. 15.juli overgir byen Riga (i dag hovedstaden av Latvia) seg til russerne. Senere dette året vil også byen Tallinn overgi seg til russerne. 

File:Riga plan by DEWITT - GMII.jpg

Russisk illustrasjon som viser den russiske beleiringen av Riga, som varte til 15.juli, da byen kapitulerte.  

https://en.wikipedia.org/wiki/Capitulation_of_Estonia_and_Livonia#Consequences

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...