Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hva har utleier krav på av visning før salg?


Ylvari

Anbefalte innlegg

Hei! Vi leier nå en underetasje av et par vi føler vi har et godt forhold til. De skal nå selge boligen og ønsker å holde visninger her nede, noe som selvfølgelig er helt greit. Det eneste jeg stusser litt på er kravene deres. Vi eier to katter og jeg er høygravid og kan føde når som helst. De har gitt uttrykk for at de ønsker at leiligheten er shina før alle visninger og at vi ikke er i leiligheten når folk kommer. Vi har et par problem med det;

1. Kattene våre er innekatter, og dersom det skal komme en stor gruppe fremmede mennesker inn uten at vi er der er det fort gjort at noen lar døren stå åpen eller åpner vinduer. Det er også ukomfortabelt å ha en gjeng fremmede i boligen uten at vi er der.

2. Visning blir nok like etter fødsel. Kan ha da kaste ut meg og den nyfødte ungen i februar for å ha visning?

3. Kan de virkelig forvente at det er 100% shina her hele tiden (de har ekstreme forventninger på denne fronten) like etter fødsel? Vi kommer ikke til å ha råd til å hyre folk for det, og kommer heller ikke til å ha ork.

Så hva er det egentlig vi plikter å gjøre for en visning? Leste forresten i en bisetning her et sted at man ikke er pliktig til visning i det hele tatt dersom det dreier seg om salg av hele boligen, men det hørtes litt rart ut? Dessuten vil vi jo ikke være vanskelige, det er jo hyggelige folk vi leier av.

Endret av Ylvari
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Huseier har nok ingen rett til å ta seg inn på området dere leier i det hele tatt (med mindre det er noe ekstraordinært da). Tenker du kan foreslå at dere kan akseptere inntil 4 visninger med normalt ryddige forhold hvor dere selv er til stede for å passe på at ikke noe blir stjælt eller ødelagt. Kattene får dere lukke inne på et soverom eller på badet mens visningen foregår. Husk at salg av bolig ikke er oppsigelsesgrunn.

Lenke til kommentar

Det korte svaret er at eier kan ikke kreve tilgang for å holde visning for salg. Om du ønsker å tilby tilgang er derfor opp til deg.

Husleieloven er ufravikelig, og gir følgende muligheter for tilgang:

Sitat

§ 5-6. Utleierens adgang til husrommet

Leieren plikter i nødvendig utstrekning å gi utleieren eller utleierens representant adgang til husrommet for tilsyn.

Leieren plikter å gi utleieren eller andre adgang til husrommet i den utstrekning det trengs for å gjennomføre pliktig vedlikehold, lovlige forandringer eller andre arbeider som må utføres for å hindre skade på husrommet eller eiendommen for øvrig.[...]

§ 10-1. Visning før flytting

I tiden før fraflytting plikter leieren i rimelig utstrekning å gi leiesøkende adgang for å se på husrommet.

Merk at § 10-1 kun gjelder visning for nye leiesøkende (dvs. utleie, og ikke salg), og kun gjelder etter en oppsigelse av leieforholdet ("før fraflytting"). Så ingen av disse paragrafene gir eier rett til tilgang for visning for salg.

Hele husleieloven finner du her: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-03-26-17

Endret av what_no2000
Lenke til kommentar

Takk for svar! De skal nok få lov til å holde visning her, vi vil jo ikke være til hinder for dem, og det gjør oss jo ikke så mye. Så lenge vi får lov til å være her mens det pågår og ikke må skrubbe gulvene i fire timer, så går det helt greit :) Da vet jeg at jeg kan slappe litt mer av :)

Lenke til kommentar
Ylvari skrev (22 timer siden):

Takk for svar! De skal nok få lov til å holde visning her, vi vil jo ikke være til hinder for dem, og det gjør oss jo ikke så mye. Så lenge vi får lov til å være her mens det pågår og ikke må skrubbe gulvene i fire timer, så går det helt greit :) Da vet jeg at jeg kan slappe litt mer av :)

Du kan jo foreslå at dem leier inn proffesjonelle til å vaske og rydde før visning. Da blir det jo litt vinn-vinn for dere begge ?

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...