Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

SKOLEANSATT LØY OM CORONASMITTE

En skole i den svenske kommunen Degerfors åpner igjen onsdag etter å ha stengt fordi en ansatt oppga å være smittet med coronaviruset, skriver NTB.

Etter smittesporing viste det seg imidlertid at vedkommende oppga feilaktige opplysninger til arbeidsgiver og ikke var syk likevel.

Sverige har ikke stengt skolene slik Danmark og Norge har gjort, men de som er syke har fått beskjed om å holde seg hjemme.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

OPPGANG I SMITTETALLENE I SØR-KOREA

Tallet på coronasmittede i Sør-Korea har steget med 84 nye tilfeller det siste døgnet, etter flere dager med nedgang.

Økningen skjedde ifølge myndighetene i byen Seongnam sør i landet.

For første gang blir det rapportert om høyere smittetall i hovedstaden Seoul enn i Gyeonggi-provinsen og omliggende områder, der mer enn 80 prosent av alle tilfeller er rapportert så langt.

Til sammen har 8.320 personer testet positivt på viruset og 81 har dødd på grunn av covid-19-viruset. (NTB)

Lenke til kommentar

Hva tror dere skjer når overbefolkede land som India får smitten spredt? Landet er preget av stor fattigdom og de har ikke samme mulighet som oss for å bare trykke på pauseknappen og sette alle i karantene. De må ut å jobbe for å få mat på bordet. Hvis ikke dør de av sult. Velferdsordninger er et fremmedord der. 

 

 

Jeg tror at den interne karantenen her til lands vil være over om en måned, men at grensene inn og ut av Norge vil være stengt eller svært begrenset i flere måneder fremover for å forhindre en ny smittespredning. Dette ser ikke bra ut. 

Endret av Adrax
Lenke til kommentar
Just now, Adrax said:

Hva tror dere skjer når overbefolkede land som India får smitten spredt? Landet er preget av stor fattighet og de har ikke samme mulighet som oss for å bare trykke på pauseknappen og sette alle i karantene. De må ut å jobbe for å få mat på bordet. Hvis ikke dør de av sult. Velferdsordninger er et fremmedord der. 

 

 

Jeg tror at den interne karantenen her til lands vil være over om en måned, men at grensene inn og ut av Norge vil være stengt eller svært begrenset i flere måneder fremover for å forhindre en ny smittespredning Dette ser ikke bra ut. 

Om smitten blir som i Kina og Europa så vil land som de fleste Afrikanske land, India, Filippinene, Kambodsja, Venezuela, Irak osv blir helt lammet. Her snakker vi to valg: 

Tvinge syke til å jobbe

Eller

Holde syke hjemme uten inntekt

 

Det kommer til å bli.... KATASTROFALT. Tenk deg Italia nå, men i India, der folk nesten må sitte på skuldrene til hverandre gjennom byer pga alle innbyggere /km2. Ingen land vil heller slippe de inn som flyktninger eller midligertidige flykninger pga frykt for smitte, og så lenge våre egne land enten er under smitte som nå eller enda jobber oss tilbake fra den enorme økonomiske påkjenningen det vil medføre kan vi ikke akkurat drive å gi ut penger som før...

Det er en tikkende bombe

  • Liker 1
Lenke til kommentar
xRun skrev (8 timer siden):

Hvis 17 dager er 60x6,8 timer, og det dobles for hver 60. time...
300(2^6.8) = 33429 ... sånn circa? 

Har egentlig litt lyst til å ta feil her nå da. ;)

 

Supert!

B) Men om vi legger inn i regnestykket at takten i smittespredningen stoppet opp den 13.01. (når hele Norge ble satt i karantene), da er det jo ikke riktig så mange smittede - Hva kommer du til? 

C) Dersom vi hadde toppen i smitteraten den 13.01. og fortsatt forutsetter at 20% av dem som inntil da var blitt smittet vil ligge på sykehus 17 dager senere (altså den 30.01.). Da snakker vi vel om rundt 4000 senge-passienter på sykehus (600 som ligger i respirator og ca 400 døde)?

Endret av Professor Balthazar
Lenke til kommentar
Sitat

– Den typiske covid-19-pasient viser bare milde symptomer. Dette resultatet fremkommer også i en kinesisk studie fra Shenzhen, som har funnet at 91 prosent av de smittede bare viser milde til moderate symptomer, med tørrhoste, og eventuelt feber. Hos oss kom også tap av smak og lukt i tillegg. I 30 prosent av våre tilfeller forekom også diaré, det er hyppigere enn det som til nå er antatt, sier Streeck til FAZ.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/2GekQB/tysk-professor-vi-har-oppdaget-nye-symptomer

Flere rapporter om milde symptomer for de aller fleste (Kina og Tyskland).

Lenke til kommentar
pappkake skrev (8 timer siden):

Jeg tror Italia er en bra "proxy" for å regne på antall smittede og økning. Ja, de ligger under økning ellers i Europa, men de tester stort sett bare folk som er syke nok til å oppsøke legehjelp nå, så vi har et tall som er omtrentlig hvor mange som blir syke OG må oppsøke legehjelp.

I dag økte det 13%, og de har hatt i alle fall NOEN tiltak og en "seriøs tilstand" så lenge at man bør forvente en viss effekt. Det blir uansett mange antagelser, men det vi ser i Italia er likt det vi ser i resten av Europa, og mer naturlig å sammenligne med enn f.eks. Sør-Korea som har gjort en helt annen innsats hele tiden. Tiltak i Italia ligner mer på det vi ser i Norge.

Med 13% økning per dag vil vi ha en dobling i antall som trenger sykehushjelp (minst halvparten i Italia, ingen grunn til at det tallet skal minke) hver 5.6. dag, og en tidobling (!) om under tre uker.

Dette er ganske moderate anslag for moderate tiltak som ligner på det vi ser her. Hva skjer i Italia når 20.000 trenger intensivhjelp? Hvor lenge har de oksygen til å holde selv de "moderat syke" i live?

Det er ikke vanskelig å tenke seg at situasjonen fort blir enormt mye verre, bare på grunn av belastningen på samfunn og helsevesen. Samtidig som det blir flere syke som trenger hjelp, blir det færre friske leger og sykepleiere. Etter hvert som tiden går vil det også bli flere og flere unge og "friske" som legger beslag på respiratorer i lang tid.

Er 54 på sykehus og 10+ i respirator noe stort problem i Norge i dag? Nei, neppe, det er ikke derfor leger og andre har "panikk". Det som bekymrer er selvsagt utviklingen, og at vi ser hvordan det går i andre land. Det vi gjør i Norge er mye, men fortsatt mye mindre enn land som Sør-Korea og Kina har gjort....

Hvordan ser det ut om tre uker? Seks uker? Tre måneder?

Situasjonen er ikke det som betyr noe....

Edit:

Ikke ment som noe kritikk av det du skriver, men en mulgi "prognose". Selvfølgelig er det antagelser i haugevis, og om de er for høye eller lave vet jeg ikke, men at det veldig fort blir krise er det ingen tvil om, dersom det ikke skjer et mirakel.

Edit2:

Med de forutsetningene du har satt opp blir det som noen har nevnt 33429 smittede, men det er så mange usikkerheter her at det er umulig å si... Jeg tror man kommer lengre ved å se på land som har kommet "lengre" enn oss i forløpet. Det er skremmende nok...

For Norge har vi så lite data ennå at det er vanskelig å gjøre noe annet enn å gjette, men om 2-3 uker vil vi kunne begynne å se hvor ille/bra det går her.

Må bare skyte inn at i Italia ser man effekten av sosial distansering og en utflating av kurven i områdene epedemien startet. Resten av landet ligger over en uke bak dog, så for Italia total er de naturligvisa fortsatt på vei opp.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 minute ago, Professor Balthazar said:

 

Supert!

B) Men om vi legger inn i regnestykket at takten i smittespredningen stoppet opp den 13.01. (når hele Norge ble satt i karantene), da er det jo ikke riktig så mange smittede - Hva kommer du til? 

C) Dersom vi hadde toppen i smitteraten den 13.01. og fortsatt forutsetter at 20% av dem som inntil da var blitt smittet vil ligge på sykehus 17 dager senere. Da snakker vi vel om rundt 4000 senge-passienter på sykehus (og ca. 400 som ligger i respirator)?

Til den 13.01? 13.03 regner jeg med? Uansett, når er start-dato du tenker fra? Er det 01.03? 

Om du tenker 01.03 til 13.01, altså, det stoppet den 13.01, så 12 dager da er det:

12 dager x 24 timer = 288 timer.
288 timer / 60 = 4.8

300 x (2^4.8) = 8357 smittede den 13.03 (da er ikke den 13.03 tatt med i regnestykke)

Om du skal ha MED 13.03 (altså 01-13) så: 13 x 24 = 312. 312 / 60 = 5.2. 300 x (2^5.2) = 11027 smittede

20% av 8357 = 8357 x 0.2 = 1671 innlagte
20% av 11027 = 11027 x 0.2 = 2205 innlagte 

 

Om jeg forsto spørsmålet ditt korrekt da

  • Liker 1
Lenke til kommentar
4 minutes ago, Elgen-Hansi said:

Må bare skyte inn at i Italia ser man effekten av sosial distansering og en utflating av kurven i områdene epedemien startet. Resten av landet ligger over en uke bak dog, så for Italia total er de naturligvisa fortsatt på vei opp.

Der er jeg enig, men det er det beste vi har så langt :) vi får bare følge med, det vil trolig være det nærmeste vi kommer Norge slik ting er nå. De har allerede klart å senke smitteraten betydelig, men for å komme ned på Kina/Sør-Korea-nivå trengs det nok mer enn det vi ser nå.

Norge har ikke gått VELDIG hardt til verks.

Lenke til kommentar
0laf skrev (8 timer siden):

Forsvarsministeren i Zimbabwe hevder COVID-19 er Guds straff mot vestlige land, særlig USA, fordi de har innført sanksjoner mot Zimbabwe.

"This coronavirus that has come are sanctions against the countries that have imposed sanctions on us.

God is punishing them now and they are staying indoors now while their economy is screaming like what they did to ours by imposing sanctions on us"

 

Vi får se hvor festlig hun synes Guds straff er, når viruset ankommer Zimbabwe !

 

Tenker det kan blir interessant å se hva som gjøres i land hvor religion og styresmakt har tette bånd. Også i India møter dem også dette på en litt sær måte: https://www.nrk.no/ytring/yoga-og-kumokk-mot-korona-1.14941444

Lenke til kommentar
pappkake skrev (6 timer siden):

 

 

Dere har begge ritkig resultat, men forutsetningene er nesten vill gjetning, så man kan ikke bruke tallet til mye. Det er helt umulig å si hvor mange det er med så lite data som vi har nå, men det er mange, mange flere enn vi vet om....

Hvis man f.eks. endrer stigningen vil det bli dramatiske forskjeller... hvor mange som egentlig er smittet må gudene vite.

https://www.repubblica.it/salute/medicina-e-ricerca/2020/03/16/news/coronavirus_studio_il_50-75_dei_casi_a_vo_sono_asintomatici_e_molto_contagiosi-251474302/

Her har de testet alle i en by i Italia og 50-75% som testet positivt var asymptomatiske (da de ble testet i alle fall). Gudbedre så fort dette vil spre seg om vi har hatt noen hundre slike i Oslo... 

 

Tallene på hvor mange som ligger innlagt på sykehus er veldig sikre. De øvrige betingelsene er ikke ekstremt usikre, så matematiske modeller med basis i antall innlagte vil kunne gi et tryggere svar enn matematiske modeller basert på hvor mange som har testet positivt. Jeg tenker at vi kan gå ut fra at det skjedde en drastisk reduksjon av smittespredningen den 13.03. og at vi vil se effekten av dette i slutten av mars.

Endret av Professor Balthazar
Lenke til kommentar
Heiheihade skrev (1 time siden):

Til den 13.01? 13.03 regner jeg med? Uansett, når er start-dato du tenker fra? Er det 01.03? 

Om du tenker 01.03 til 13.01, altså, det stoppet den 13.01, så 12 dager da er det:

12 dager x 24 timer = 288 timer.
288 timer / 60 = 4.8

300 x (2^4.8) = 8357 smittede den 13.03 (da er ikke den 13.03 tatt med i regnestykke)

Om du skal ha MED 13.03 (altså 01-13) så: 13 x 24 = 312. 312 / 60 = 5.2. 300 x (2^5.2) = 11027 smittede

20% av 8357 = 8357 x 0.2 = 1671 innlagte
20% av 11027 = 11027 x 0.2 = 2205 innlagte 

 

Om jeg forsto spørsmålet ditt korrekt da

 

Fantastisk. Jeg mente selvfølgelig 13.03. - etter den datoen så sitter store deler av Norges befolkning hjemme og på sikt (i slutten av mars) så vil nok dette gi en betydelig effekt. 

Tenker videre at vi i Norge har gode forutsettinger for å lykkes med sosial avstand metoden. Det er vel få land i verden som har tilgang på så mange boenheter per person som det vi har. Dessuten har vi særdeles mange småbedrifter med få ansatte og i tillegg har vi oppegående IT-systemer som gjør at særdeles mange av oss ganske lett kan drifte fra hjemmekontor.

 

Endret av Professor Balthazar
Lenke til kommentar
Adrax skrev (1 time siden):

Hva tror dere skjer når overbefolkede land som India får smitten spredt? Landet er preget av stor fattigdom og de har ikke samme mulighet som oss for å bare trykke på pauseknappen og sette alle i karantene. De må ut å jobbe for å få mat på bordet. Hvis ikke dør de av sult. Velferdsordninger er et fremmedord der. .....

 

I India kjører dem en egen løsning: https://www.nrk.no/ytring/yoga-og-kumokk-mot-korona-1.14941444

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 minute ago, helsten2 said:

Ja, da ser det ut som om de svenske ekspertene var bedre enn de norske ekspertene ...

https://www.nrk.no/norge/bent-hoie-vurderer-gradvis-apning-av-skoler-1.14947893

 

 

Akkurat som UK:

 

The UK Only Realised "In The Last Few Days" That Its Coronavirus Strategy Would "Likely Result In Hundreds of Thousands of Deaths"

https://www.buzzfeed.com/alexwickham/coronavirus-uk-strategy-deaths

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...