Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Bore hull i steinpanel, hva anbefales?


Anbefalte innlegg

Skal kle en pipe med steinpanel og lurer i den forbindelse på hva dere anbefaler hvis jeg skal lage et rundt hull i steinpanelet?

 

Er et hull til strømuttak for en elektrisk peis en gang i nærmeste fremtid. Så det er snakk om bare et hull til flexrør/kabelrør på ca 2cm i diameter.

 

Takker for all hjelp jeg kan få!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Spørs litt hvilken type stein det er, hvor tykk og solid. Men det vanlige er vel en stor vinkelsliper til større stein og mindre vinkelsliper til medium-mindre stein. Det finnes våtsager også, med runde sager, men de koster masse penger og brukes mer av profesjonelle. Men butikker/utsalgssteder kan også ha. Derfor kan du også legge all stein rundt først, som ikke trenger saging, så kan du merke de siste og ta dem med til en butikk eller flislegger som har sånt utstyr, så skjærer de dem for en liten pris. Da kan du måtte risikere å gjøre det et par ganger, hvis du merker feil, men det er en mulighet.

 

Skal du bruke vinkelsliper, må du merke foran og bak, og skjære deg inn bak, sånn at du lager liten åpning nærmest mulig senter av hullet, så kan du jobbe deg utover mot kanten, og da helst med papegøyetang.

 

Og ja, ikke glem vernebriller og hørselsvern. Helst lukkede vernebriller, ikke sånne fancy som bare ser bra ut, da kommer det fort splintstein inn under og på øyet, og det gjør helsikes vondt og kan være farlig. Særlig ved slik kutting hvor du fort kan måtte holde vinkelsliperen sidelengs, da flyr det splintstein overalt. Glemmer du vernebriller, kan du knipe øya igjen så du såvidt ser det du skal, men det er fremdeles risikabelt.

Endret av Taurean
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kan jo prøve murbor og slagdrill. Er vel lettere å få et rundt hull med diameter 2cm med en slik. Eller borhammer. Men usikker på om slag kommer til å knuse flisa. 

For å redusere varmeutvikling og støvdannelse kan du vurdere å legge flisa i vannbad. Bare husk å legge noe bak steinflisen, ellers blir det fort hull i bøtta

Lenke til kommentar

Skal du bruke vinkelsliper, må du merke foran og bak, og skjære deg inn bak, sånn at du lager liten åpning nærmest mulig senter av hullet, så kan du jobbe deg utover mot kanten, og da helst med papegøyetang.

 

Bruk av vinkelsliper for å lage et 2 cm hull høres ikke akkurat ut som en praktisk løsning ...

 

Jeg tror nok jeg ville ha gått for en diamantbelagt hullsag i stedet.

Lenke til kommentar

Det så jeg ikke nei. Men det blir i realiteten ca 3-4 cm, for å lage et millimeternøyaktig 2 cm hull som passer helt rundt er urealistisk. Det vanlige er å lage litt større åpning, så man får bittelitt splllerom, tette med silikon eller lignende, og legge pyntering eller annen estetisk løsning rundt.

 

Men for all del, bruk gjerne diamantsag hvis du har råd.

Endret av Taurean
  • Liker 1
Lenke til kommentar

kjerneborring med vann funker fett, man får kjernebormaskiner som er håndholdte, slikt får du leid på de fleste utleiesentere for anleggsutstyr, som f.eks. TBU.

 

jeg har selv brukt slike maskiner en god del, både med tårn for fastmontering og håndholdt.

 

det viktigste er å få litt hjelp til å holde borret på plass i oppstarten, slik at det ikke hopper rundt omkring på steinen og lager stygge merker. dersom du har en kompis og noen hansker så funker det bra at en av dere holder i borret til det får borra seg inn i steinen noen mm, bare kjør borret sakte rundt ;) 

 

ellers er det bare å sikre steinen fra å flytte seg, og bruke passe med vann, nok til at borrestøvet blir vasket vekk, men ikke store mengder.

 

 

alternativt så får du hullsager for stein til å sette på drillen, dette har jeg ikke prøvd selv, men det skal være helt kurant for mindre hull slik som det du skal lage.

Endret av Spirre
Lenke til kommentar

Mye kompliserte løsninger, men MegaFlis (og så å si alle byggevarer) har vanlige glassbor opp til minst 12mm, som fungerer utmerket med litt vann.

 

Med en liten diamantfil kan du ta de siste millimeterne for hånd, det er sannsynligvis helt overkommelig, også i kvarts, i og med at det kun er ett hull.

 

Wurth har sannsynligvis større glassbor, og også spesialbor for tørrboring i naturstein osv.

 

7026750111813_0_1.jpg

Endret av 0laf
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...