Gå til innhold

Ny rapport: Tall fra Italia og Tyskland tyder på at solceller kan utgjøre ekstra brannfare


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Typiske solcellepanel har en spenning på 30V, så hvis man lager et system som kutter alle ledningene mellom panelene som brannvesenet kan utløse, så har man ikke mer enn 30V noe sted.Et slikt system burde ikke øke prisen på anlegget veldig mye.

 

Ellers vil det kanskje være naturlig med høyere krav til brannmotstand for tak og vegger som har påmonterte solcellepaneler ved anlegg over en viss størrelse.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Noen trenger å finne opp termiske sikringer, om dette ikke allerede finnes; dersom temperaturen i et solcellepanel overskrider en gitt terskel verdi, brytes sikringene i panelet.

Sånn umiddelbart tenker jeg at dette er en strålende ide. Av typen 'Hvorfor i H* har ikke noen gjort dette allerede?'. :)

 

Et kjapt søk indikerer at sånt ikke koster all verden heller:

https://www.ebay.co.uk/bhp/thermal-fuse

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Noen trenger å finne opp termiske sikringer, om dette ikke allerede finnes; dersom temperaturen i et solcellepanel overskrider en gitt terskel verdi, brytes sikringene i panelet.

Termiske sikringer har vært brukt i mange år i overrislingsanlegg for å slukke brann. De er mekaniske, så det å få den til også å bryte strømmen burde være en mindre oppgave. Det skal nok likevel 2 år med utprøving til før det er godkjent av forsikringsselskap og brannvesenet, så det er nok en oppgave for driftige gründere.

Lenke til kommentar

Elektriske termiske sikringer er hyllevare og finnes over alt (Er f.eks en standard komponent i varmtvannsberedere)

 

Jeg tror imidlertid ikke det er en fullgod løsning her. Det er ikke sikkert at selve solcelleanlegget er varmt nok til å slå ut sikringene når brannvesenet trenger å komme forbi de.

 

Jeg vil tror en løsning med standardisert merking av klippepunkter slik an panelene kan separares elektrisk slik stigmv skisserer kan bli en vei å gå. Man trenger neppe et eget automatisk system for det, bare samle klippepunktene til noen få tydelig merkede steder.

Lenke til kommentar

Typiske årsaker til brann kan være feil i koblingsboks eller i en enkelt solcelle. Sterk italiensk sol gir mer strøm og sterkere lokal varmeutvikling. Samtidig er omgivelsene varmere i Italia. Italia innførte også kraftige subsidier ganske brått og mange ukyndige kjøpte nok derfor en del billige, lavere kvalitetsmoduler. I sum har Italia altså større absolutt fare for brann pga (i)mer strøm i panelene samt (ii) varmere vær og (iii) høyere underliggende feilprosent enn i Tyskland. Av de samme tre grunnene må man forvente at Norge vil ligge vesentlig under Tyskland igjen. Feilprosenten hos solpanelprodusentene har gått videre ned siden de fleste tyske soltak ble installert....

Lenke til kommentar

Efter 22 år i solceller har jeg prøver at råbe op omkring krystalinske solceller i flere år, men det er "forbudt" at sige da den norske branche satser på ekstremt billige, mange gange 2. og 3. sorterings krystalinske paneler for at tækkes markedet.

Der er fuldt ud brugbare alternativer som CIGS der ikke har micro chracks eller lignende problemer. Men ellers er der kun en ting at gøre, kontrol minimum hvert 3. år. når man benytter krystalinske solceller. Vi har prøver at råbe TU op i flere år, dejligt at se de endelig vågner, men det er for sent for de der er blevet lokket til at investere i krystalinske solceller i ringe kvalitet fra uansvarlige leverandører. Her er link til hvordan og hvad der kan ske fra virkeligheden, først fra micro chracks og derefter fra dårlige lodninger. :

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...