Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Gode medisiner mot migrene og/eller clusterhodepine?


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Som det fremkommer i overskriften, sliter jeg ofte med ulike typer hodepiner. Jeg har i tillegg blitt diagnostisert for migrene, og clusterhodepine. Sliter også relativt ofte med spenningshodepine, men klarer likevel å fullføre dagen, til tross for smertene.

 

I ny og ne, derimot, opplever jeg mye sterkere smerter. Dette er uhyre ekstreme, uholdbare hodesmerter, som lammer meg kraftig. Dette er også noe jeg opplevde idag, og har hatt en ekstremt sterk migrene siden kl 05 idag morges, men som avtar nå. Denne hendelsen vil jeg nok karakterisere som en kombinasjon av migrene og clusterhodepine, ettersom smerten også lå sterkt bak høyre øye, og kun på høyre side av hodet. Uansett, går spørsmålet mitt ikke på dette.

 

Jeg har fått medisiner mot dette og startet for noen år siden på Cataflam. Virkningen her var relativt god, men avtok dramatisk på kort tid. Fikk da nesesprayen Zomig, som også i sin tid har hatt en god effekt. Prøvde nesesprayen i morgentimene idag, men som tidligere, hadde den lite eller ingen effekt. Det er altså et mønster hvor effekten avtok, før den nå altså ga minimalt med utslag.

 

Derfor lurer jeg på om noen har erfaringer med andre, gode medisiner og som jeg kan få av fastlegen?  

 

 

Tusen takk for hjelpen!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det finnes 7 forskjellige triptanvarianter på markedet, og flere av dem har forskjellige distribusjonsmuligheter.

F.eks. finnes Imigran/Sumatriptan både som tabletter, nesespray og selvbetjent injeksjon.

 

Siden effekten gir seg når du har brukt en medisintype en stund, må du kanskje rullere mellom flere typer?  Fastlegen kan skrive ut alle triptanvarianter. Det er bare å be om resept på flere slik at du kan prøve deg frem. 

 

Her er oversikt over alle triptanvariantene: 

 

  • Sumatriptan
  • Eletriptan
  • Frovatriptan
  • Zolmitriptan
  • Rizatriptan
  • Almotriptan
  • Naratriptan

 

En spesialist kan imidlertid gi deg hjelp i form av medisinkombinasjoner og andre tiltak, så det er nok lurt å oppsøke en slik hvis du ikke allerede har en.  

 

St. Olavs hospital i Trondheim kjører for tiden en studie på CPAP mot klasehodepine. Kanskje det er noe for deg?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vil virkelig anbefale deg å ha skrive en hodepinedagbok, for å finne ut hva som potensielt kan trigge både spenningshodepine, migrene og clusterhodepinen. Finnes f.eks. en app som heter Migrainebuddy. Når du kommer til lege, vis han/henne denne appen og se om det er noe som går igjen. Prøv, så langt det er mulig, å eliminere faktorer som du ser i appen ofte er tilstede når du får anfall. Appen er også fin for å se på medisin har den virkning for deg som ønskelig. 

 

Jeg har migrenediagnose selv, hatt migrene i 3 år og tar anfallsmedisin for dette. Før hadde jeg ca. 2 anfall i uken som regel med aura (lammelser på en side, taleforstyrrelser, kvalme og synsforstyrrelser i ca. 20 minutter før migrenehodepinen kommer). Nå har jeg ikke hatt anfall siden oktober i fjor. Hva gjorde jeg? Jeg deaktiverte facebook, fordi jeg ble veldig stresset av å være tilgjengelig for alt og alle. Har jobbet med å lære meg å slappe av, sette grenser, spise regelmessig og sove regelmessig og opprettholde et godt væskeinntak. 

 

Det som er veldig viktig med anfallsmedisin er å ta medisin med en gang, for å få best mulig virkning. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er på vei til å få diagnosen trigeminusnevralgi selv (aka selvmords-diagnosen), og kjenner meg igjen i det du sier. Har fått trileptal som smertestillende, og disse fungerer fint mot smertene. Jeg blir derimot veldig høy av dem, så jeg er fristet til å spørre legen om å få resept på medisinsk marihuana (uten thc), for å se om det ikke kan ta smertene. Har også flere kroniske lidelser å ta hensyn til, og kjenner jeg er lei av å gå rundt og ha vondt, spesielt i dårlige perioder.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette er uten tvil en spesialistoppgave, og her MÅ du snakke med lege fordi de medisiner du eventuelt trenger må skrives ut på resept, samt at du bør følges opp. I tillegg til det er legen spesialist.

 

Som nevnt her bør du skrive en hodepinedagbok, dette kan kartlegge om det er noe som trigger, om det er et mønster, og man kan komme diagnosen nærmere om den ikke allerede er helt spikret.

 

Når det gjelder Triptaner (som nevnt over), så er dette en medisingruppe som består av flere typer virkestoffer som alle har til felles å behandle migrene. Meg bekjent skal man ha prøvd 3 forskjellige triptaner på 3 forskjellige anfall før man går videre til annen behandlingsform.

 

Dette må følges opp av lege.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har fått massevis av forskjellige typer migrene medisiner men alt fungerer bare preventivt så det funker ikke for meg.

 

Sist jeg var på legekontoret fikk jeg en sprøyte som visstnok skulle hjelpe men har ikke brukt den enda. Det er veldig sjelden jeg får migrene men når der skjer er det ganske villt. Jeg får også så kraftige auraer at jeg blir helt vekke. Jeg skal spørre dama hvor hun har gjemt den og si hva det heter når hun kommer hjem.

 

Ellers gikk jeg en periode på blodfortynnende. En lege sa det ville hjelpe men en annen sa jeg ikke ville hjelpe.

 

Fant aldri ut triggerene mine men jeg mistenker stress. Gikk fra et par ganger i måneden til et par ganger i året når jeg byttet jobb.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Forresten, for de som har veldig hyppig migreneanfall, det ser kanskje ut til at botox kan være en løsning. Ei i kullet mitt får det for migrenen sin. Er man virkelig mye plaget, skader det ikke å spørre legen sin om mulighetene for det. 

Fun fact: Mange tror at botox bare blir brukt kosmetisk, men det kan også å slagpasienter, når de er veldig spastiske (dvs. de spenner seg/blir stive i muskulaturen) sånn at muskulaturen slapper og kan beveges på.  

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Forresten, for de som har veldig hyppig migreneanfall, det ser kanskje ut til at botox kan være en løsning. Ei i kullet mitt får det for migrenen sin. Er man virkelig mye plaget, skader det ikke å spørre legen sin om mulighetene for det. 

Fun fact: Mange tror at botox bare blir brukt kosmetisk, men det kan også å slagpasienter, når de er veldig spastiske (dvs. de spenner seg/blir stive i muskulaturen) sånn at muskulaturen slapper og kan beveges på.  

 

Fun fact: Mange vet ikke at Botulismetoksin også kjent via merkenavnet "Botox" er et protein som blir produsert av en bakterie. Proteinet er et av verdens mest potente nervegift som ikke er kjemisk fremstilt. Oppgaven til nervegiftet er å dreper nervene til bestemte muskler som gjør dem ubrukelige, det lammer deg.

 

Migrene som oppstår grunnet muskelspenninger kan så klart løses ved å lamme musklene som fører til spenningene. Men det endrer ikke på stresset eller øvrige grunner som fører til at man går og spenner seg. Det er et signal fra kroppen om at det er noe ikke er greit.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Man har behandlet med botox ved å føre en nål inn i hodet/muskelen i årevis i utlandet feks. Australia. Om du googler kan du lese litt fordeler og bakdeler ved å gjøre dette. 

For ikke så lenge siden sto det i VG at de nettopp hadde funnet opp en helt ny måte å behandle cluster-hodepine på her i Norge, og da måtte jeg le høyt. Akkurat på samme måte de har gjort i Australia de siste 20 årene.

Vel, mye tyder da på at behandlingen er tilgjengelig her i landet i det minste.

Det er ikke uvanlig at migrenemedisiner ikke virker på cluster-hodepine. Noen har kun effekt av oksygen, men siden medisiner virker på deg og anfallet har en så lang varighet er jeg usikker på om dette faktisk er clusterhodepine.

 

Mange av medisinene som kan ha en positiv virkning gir i seg selv vanlig hodepine...

Forøvrig vil jeg anbefale å google utenlandske sider da Norge ofte henger litt etter på nye medisiner og behandlingsmåter.

Lenke til kommentar

Jeg er uenig der, Nidar2. Nå snakker ikke jeg direkte om migrenebehandling, men om behandling generelt. Vi er nok restriktive på innføring en del behandling i Norge, men det er IKKE uten grunn, og da prater jeg IKKE om økonomiske hensyn, men at enkelte behandlinger i utlandet blir fremstilt som "revolusjonerende gode "  media, når vi innen nevrologifeltet vet at denne behandlingen IKKE funker og appåtil er farlige. Selv om team av terapeuter, sykepleiere og nevrologer som fraråder pasienten til å få f.eks. stamcellebehandling, reiser pasienten selv på eget initiativ, de trosser våre faglig begrunnede rådene våre, og kommer hjem mer alvorlig syke eller uten effekt. Også har betalt så j** mye penger for behandling som er både farlig og/eller uten ønsket effekt. Vi bryr oss om pasientene våre, så vi sier ikke alltid det de VIL høre, men det de trenger å høre. Det blir litt for dumt når en person uten helseutdanning prøver å referere til enkeltpersoner i media som går god for en viss type behandling, og ikke vil høre på den som sitter på spesialisert og oppdatert kunnskap på området. 

 

Misforstå meg rett, det handler ikke om at det er "typisk best å være norsk", men media kan villede, og det finnes private aktører som ikke nødvendigvis vil pasientens beste først og fremst. Behandling i Norge skal være trygt, og derfor er jeg svært glad for at vi har disse reglene. Husk at mange land ikke har de samme sikkerhetsreglene som i Norge. 

 

I tillegg bør man heller ikke bare google ukritisk i vei på utenlandske sider.  Vil heller anbefale å gjøre systematiske litteratursøk i databaser som Cochrane, PubMed osv, ser på artikler som ligger høyest i evidenspyramiden og lese selv disse artiklene med et kritisk blikk. Synes virkelig at VG/Dagbladet, bloggere inkl. utenlandske sider burde vært bannlyst fra å skrive om helserelaterte ting, fordi kvaliteten er helt rævva og i mange tilfeller bullshit

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Jeg er uenig der, Nidar2. Nå snakker ikke jeg direkte om migrenebehandling, men om behandling generelt. Vi er nok restriktive på innføring en del behandling i Norge, men det er IKKE uten grunn, og da prater jeg IKKE om økonomiske hensyn, men at enkelte behandlinger i utlandet blir fremstilt som "revolusjonerende gode "  media, når vi innen nevrologifeltet vet at denne behandlingen IKKE funker og appåtil er farlige. Selv om team av terapeuter, sykepleiere og nevrologer som fraråder pasienten til å få f.eks. stamcellebehandling, reiser pasienten selv på eget initiativ, de trosser våre faglig begrunnede rådene våre, og kommer hjem mer alvorlig syke eller uten effekt. Også har betalt så j** mye penger for behandling som er både farlig og/eller uten ønsket effekt. Vi bryr oss om pasientene våre, så vi sier ikke alltid det de VIL høre, men det de trenger å høre. Det blir litt for dumt når en person uten helseutdanning prøver å referere til enkeltpersoner i media som går god for en viss type behandling, og ikke vil høre på den som sitter på spesialisert og oppdatert kunnskap på området. 

 

Misforstå meg rett, det handler ikke om at det er "typisk best å være norsk", men media kan villede, og det finnes private aktører som ikke nødvendigvis vil pasientens beste først og fremst. Behandling i Norge skal være trygt, og derfor er jeg svært glad for at vi har disse reglene. Husk at mange land ikke har de samme sikkerhetsreglene som i Norge. 

 

I tillegg bør man heller ikke bare google ukritisk i vei på utenlandske sider.  Vil heller anbefale å gjøre systematiske litteratursøk i databaser som Cochrane, PubMed osv, ser på artikler som ligger høyest i evidenspyramiden og lese selv disse artiklene med et kritisk blikk. Synes virkelig at VG/Dagbladet, bloggere inkl. utenlandske sider burde vært bannlyst fra å skrive om helserelaterte ting, fordi kvaliteten er helt rævva og i mange tilfeller bullshit

Oppslaget jeg siktet til var en såkalt "forsker-nyhet" fra et av Norges største offentlige sykehus. De hadde forsket frem noe nytt og revolusjonerende. Dette er jo bare sprøyt fra ende til annen siden metoden har vært brukt utenlands i flere tiår. Vel, det virket som om noen hadde betalt penger for å få "nyheten" på trykk, men forstår ikke hvorfor.

 

Forøvrig finnes en masse medisiner som virker bra men som ikke er i salg i Norge bla. pga. pris. Dette er på generelt grunnlag og ikke spesifikt for hodepine. Du kan ikke velge å se bort fra solskinnshistoriene hvor folk faktisk har blitt bedre eller friske.

 

Om stamcellebehandling virker, noe den gjør for enkelte pasienter, bør man tilby dette i Norge. Det er kun penger som setter begrensninger, og muligens kunnskap. Som pasient vil man ofte forsøke en siste mulig utvei da man ofte ikke har mer å tape.

 

Behandling er ofte helt ræva i Norge og da snakker jeg ikke om pakkeforløpet man blir presentert, men om man skulle trenge noe i tillegg til standard pakkeforøp ved feks. operasjoner og tiden etter. Man kan ha tilleggsdiagnoser som ikke blir tatt hensyn til når behandler starter slik at pasienten får en bedre og mer tilrettelagt opptrening, smertebehandling og rekonvalesens. Ved større inngrep er smertebehandling svært viktig, men også her er man svært restriktive i Norge og pårørende må smugle inn egne medisiner til pasienten som lider helt unødig.

 

Om du påstår leger bryr seg om pasienten så finnes det leger som vet at det finnes bedre behandling i utlandet men som IKKE forteller pasienten dette - hva skal man si om det?

Lenke til kommentar

Akkurat nå ser det ut til at vi står overfor en ny æra innen migrenebehandling. 17. mai i år ble den første av 4 CGRP-hemmere godkjent i USA.  I Europa er godkjenningen ventet i løpet av juni.  

 

CGRP-hemmere hindrer overproduksjonen av peptidet CGRP (Calcitonine Gene-Related Peptid) som oppstår under før og under migreneanfall.

 

Medisinen settes som månedlig injeksjon. Det er en selvbetjent sprøyte som settes hjemme.  

Lenke til kommentar

 

Jeg er uenig der, Nidar2. Nå snakker ikke jeg direkte om migrenebehandling, men om behandling generelt. Vi er nok restriktive på innføring en del behandling i Norge, men det er IKKE uten grunn, og da prater jeg IKKE om økonomiske hensyn, men at enkelte behandlinger i utlandet blir fremstilt som "revolusjonerende gode "  media, når vi innen nevrologifeltet vet at denne behandlingen IKKE funker og appåtil er farlige. Selv om team av terapeuter, sykepleiere og nevrologer som fraråder pasienten til å få f.eks. stamcellebehandling, reiser pasienten selv på eget initiativ, de trosser våre faglig begrunnede rådene våre, og kommer hjem mer alvorlig syke eller uten effekt. Også har betalt så j** mye penger for behandling som er både farlig og/eller uten ønsket effekt. Vi bryr oss om pasientene våre, så vi sier ikke alltid det de VIL høre, men det de trenger å høre. Det blir litt for dumt når en person uten helseutdanning prøver å referere til enkeltpersoner i media som går god for en viss type behandling, og ikke vil høre på den som sitter på spesialisert og oppdatert kunnskap på området. 

 

Misforstå meg rett, det handler ikke om at det er "typisk best å være norsk", men media kan villede, og det finnes private aktører som ikke nødvendigvis vil pasientens beste først og fremst. Behandling i Norge skal være trygt, og derfor er jeg svært glad for at vi har disse reglene. Husk at mange land ikke har de samme sikkerhetsreglene som i Norge. 

 

I tillegg bør man heller ikke bare google ukritisk i vei på utenlandske sider.  Vil heller anbefale å gjøre systematiske litteratursøk i databaser som Cochrane, PubMed osv, ser på artikler som ligger høyest i evidenspyramiden og lese selv disse artiklene med et kritisk blikk. Synes virkelig at VG/Dagbladet, bloggere inkl. utenlandske sider burde vært bannlyst fra å skrive om helserelaterte ting, fordi kvaliteten er helt rævva og i mange tilfeller bullshit

Oppslaget jeg siktet til var en såkalt "forsker-nyhet" fra et av Norges største offentlige sykehus. De hadde forsket frem noe nytt og revolusjonerende. Dette er jo bare sprøyt fra ende til annen siden metoden har vært brukt utenlands i flere tiår. Vel, det virket som om noen hadde betalt penger for å få "nyheten" på trykk, men forstår ikke hvorfor.

 

Forøvrig finnes en masse medisiner som virker bra men som ikke er i salg i Norge bla. pga. pris. Dette er på generelt grunnlag og ikke spesifikt for hodepine. Du kan ikke velge å se bort fra solskinnshistoriene hvor folk faktisk har blitt bedre eller friske.

 

Om stamcellebehandling virker, noe den gjør for enkelte pasienter, bør man tilby dette i Norge. Det er kun penger som setter begrensninger, og muligens kunnskap. Som pasient vil man ofte forsøke en siste mulig utvei da man ofte ikke har mer å tape.

 

Behandling er ofte helt ræva i Norge og da snakker jeg ikke om pakkeforløpet man blir presentert, men om man skulle trenge noe i tillegg til standard pakkeforøp ved feks. operasjoner og tiden etter. Man kan ha tilleggsdiagnoser som ikke blir tatt hensyn til når behandler starter slik at pasienten får en bedre og mer tilrettelagt opptrening, smertebehandling og rekonvalesens. Ved større inngrep er smertebehandling svært viktig, men også her er man svært restriktive i Norge og pårørende må smugle inn egne medisiner til pasienten som lider helt unødig.

 

Om du påstår leger bryr seg om pasienten så finnes det leger som vet at det finnes bedre behandling i utlandet men som IKKE forteller pasienten dette - hva skal man si om det?

 

Stamcellebehandling i forhold til MS-pasienter generelt er farlig og uten effekt. I helsetikken står non-nocere prinsippet ganske sterkt, og det finnes heller lovende forskning på andre tiltak som virker bedre og som er mer skånsomt for kroppen. 

Nei, du tar feil i at leger ikke forteller om behandling til pasienten, dette ville være å bryte både legeetikken og lov. 

Nei, jeg tror ikke på noen sponsa og såkalte "solskinnshistorier" skrevet av en journalist uten helse og forskningsbakgrunn, nei.

Både som pasient, pårørende og som helsepersonell vil jeg si at vi har høy kvalitet i Norge. 

Men, du får ta denne diskusjonen videre ved behov på en annen tråd sånn at vi fokuset ikke forsvinner ifra trådsstarters emne og problemstilling. 

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

 

 

Jeg er uenig der, Nidar2. Nå snakker ikke jeg direkte om migrenebehandling, men om behandling generelt. Vi er nok restriktive på innføring en del behandling i Norge, men det er IKKE uten grunn, og da prater jeg IKKE om økonomiske hensyn, men at enkelte behandlinger i utlandet blir fremstilt som "revolusjonerende gode "  media, når vi innen nevrologifeltet vet at denne behandlingen IKKE funker og appåtil er farlige. Selv om team av terapeuter, sykepleiere og nevrologer som fraråder pasienten til å få f.eks. stamcellebehandling, reiser pasienten selv på eget initiativ, de trosser våre faglig begrunnede rådene våre, og kommer hjem mer alvorlig syke eller uten effekt. Også har betalt så j** mye penger for behandling som er både farlig og/eller uten ønsket effekt. Vi bryr oss om pasientene våre, så vi sier ikke alltid det de VIL høre, men det de trenger å høre. Det blir litt for dumt når en person uten helseutdanning prøver å referere til enkeltpersoner i media som går god for en viss type behandling, og ikke vil høre på den som sitter på spesialisert og oppdatert kunnskap på området. 

 

Misforstå meg rett, det handler ikke om at det er "typisk best å være norsk", men media kan villede, og det finnes private aktører som ikke nødvendigvis vil pasientens beste først og fremst. Behandling i Norge skal være trygt, og derfor er jeg svært glad for at vi har disse reglene. Husk at mange land ikke har de samme sikkerhetsreglene som i Norge. 

 

I tillegg bør man heller ikke bare google ukritisk i vei på utenlandske sider.  Vil heller anbefale å gjøre systematiske litteratursøk i databaser som Cochrane, PubMed osv, ser på artikler som ligger høyest i evidenspyramiden og lese selv disse artiklene med et kritisk blikk. Synes virkelig at VG/Dagbladet, bloggere inkl. utenlandske sider burde vært bannlyst fra å skrive om helserelaterte ting, fordi kvaliteten er helt rævva og i mange tilfeller bullshit

Oppslaget jeg siktet til var en såkalt "forsker-nyhet" fra et av Norges største offentlige sykehus. De hadde forsket frem noe nytt og revolusjonerende. Dette er jo bare sprøyt fra ende til annen siden metoden har vært brukt utenlands i flere tiår. Vel, det virket som om noen hadde betalt penger for å få "nyheten" på trykk, men forstår ikke hvorfor.

 

Forøvrig finnes en masse medisiner som virker bra men som ikke er i salg i Norge bla. pga. pris. Dette er på generelt grunnlag og ikke spesifikt for hodepine. Du kan ikke velge å se bort fra solskinnshistoriene hvor folk faktisk har blitt bedre eller friske.

 

Om stamcellebehandling virker, noe den gjør for enkelte pasienter, bør man tilby dette i Norge. Det er kun penger som setter begrensninger, og muligens kunnskap. Som pasient vil man ofte forsøke en siste mulig utvei da man ofte ikke har mer å tape.

 

Behandling er ofte helt ræva i Norge og da snakker jeg ikke om pakkeforløpet man blir presentert, men om man skulle trenge noe i tillegg til standard pakkeforøp ved feks. operasjoner og tiden etter. Man kan ha tilleggsdiagnoser som ikke blir tatt hensyn til når behandler starter slik at pasienten får en bedre og mer tilrettelagt opptrening, smertebehandling og rekonvalesens. Ved større inngrep er smertebehandling svært viktig, men også her er man svært restriktive i Norge og pårørende må smugle inn egne medisiner til pasienten som lider helt unødig.

 

Om du påstår leger bryr seg om pasienten så finnes det leger som vet at det finnes bedre behandling i utlandet men som IKKE forteller pasienten dette - hva skal man si om det?

 

Stamcellebehandling i forhold til MS-pasienter generelt er farlig og uten effekt. I helsetikken står non-nocere prinsippet ganske sterkt, og det finnes heller lovende forskning på andre tiltak som virker bedre og som er mer skånsomt for kroppen. 

Nei, du tar feil i at leger ikke forteller om behandling til pasienten, dette ville være å bryte både legeetikken og lov. 

Nei, jeg tror ikke på noen sponsa og såkalte "solskinnshistorier" skrevet av en journalist uten helse og forskningsbakgrunn, nei.

Både som pasient, pårørende og som helsepersonell vil jeg si at vi har høy kvalitet i Norge. 

Men, du får ta denne diskusjonen videre ved behov på en annen tråd sånn at vi fokuset ikke forsvinner ifra trådsstarters emne og problemstilling. 

 

Vel, jeg har hørt leger stå frem på nyhetene og fortelle at de ikke kan si det finnes behandling som kan hjelpe, men at denne er i utlandet, så her tar du nok feil. Folk må selv google seg frem pga. manglende råd fra leger. Dette leser vi om til stadighet.

 

Når det gjelder artiklene på feks. VG så fremstår disse som rene forskningsartikler hvor forskere blir sitert og intervjuet. Ren løgn fra ende til annen så nyhetene som presenteres er gamle. Her fant jeg forøvrig enda en eldre artikkel enn den siste jeg leste på VG. De driver altså å publiserer gamle nyheter som ny forskning.

http://pluss.vg.no/2014/02/09/1520/1520_22756727

 

Behandlingen VG skriver om har som nevnt tidligere eksistert i årtier og er langt fra noen gjennombrudd.

 

Stamcellebehandling hjelper mot andre ting enn bare MS.

 

Du tar feil på alle punkt.

 

Lenke til kommentar

 

 

 

Jeg er uenig der, Nidar2. Nå snakker ikke jeg direkte om migrenebehandling, men om behandling generelt. Vi er nok restriktive på innføring en del behandling i Norge, men det er IKKE uten grunn, og da prater jeg IKKE om økonomiske hensyn, men at enkelte behandlinger i utlandet blir fremstilt som "revolusjonerende gode "  media, når vi innen nevrologifeltet vet at denne behandlingen IKKE funker og appåtil er farlige. Selv om team av terapeuter, sykepleiere og nevrologer som fraråder pasienten til å få f.eks. stamcellebehandling, reiser pasienten selv på eget initiativ, de trosser våre faglig begrunnede rådene våre, og kommer hjem mer alvorlig syke eller uten effekt. Også har betalt så j** mye penger for behandling som er både farlig og/eller uten ønsket effekt. Vi bryr oss om pasientene våre, så vi sier ikke alltid det de VIL høre, men det de trenger å høre. Det blir litt for dumt når en person uten helseutdanning prøver å referere til enkeltpersoner i media som går god for en viss type behandling, og ikke vil høre på den som sitter på spesialisert og oppdatert kunnskap på området. 

 

Misforstå meg rett, det handler ikke om at det er "typisk best å være norsk", men media kan villede, og det finnes private aktører som ikke nødvendigvis vil pasientens beste først og fremst. Behandling i Norge skal være trygt, og derfor er jeg svært glad for at vi har disse reglene. Husk at mange land ikke har de samme sikkerhetsreglene som i Norge. 

 

I tillegg bør man heller ikke bare google ukritisk i vei på utenlandske sider.  Vil heller anbefale å gjøre systematiske litteratursøk i databaser som Cochrane, PubMed osv, ser på artikler som ligger høyest i evidenspyramiden og lese selv disse artiklene med et kritisk blikk. Synes virkelig at VG/Dagbladet, bloggere inkl. utenlandske sider burde vært bannlyst fra å skrive om helserelaterte ting, fordi kvaliteten er helt rævva og i mange tilfeller bullshit

Oppslaget jeg siktet til var en såkalt "forsker-nyhet" fra et av Norges største offentlige sykehus. De hadde forsket frem noe nytt og revolusjonerende. Dette er jo bare sprøyt fra ende til annen siden metoden har vært brukt utenlands i flere tiår. Vel, det virket som om noen hadde betalt penger for å få "nyheten" på trykk, men forstår ikke hvorfor.

 

Forøvrig finnes en masse medisiner som virker bra men som ikke er i salg i Norge bla. pga. pris. Dette er på generelt grunnlag og ikke spesifikt for hodepine. Du kan ikke velge å se bort fra solskinnshistoriene hvor folk faktisk har blitt bedre eller friske.

 

Om stamcellebehandling virker, noe den gjør for enkelte pasienter, bør man tilby dette i Norge. Det er kun penger som setter begrensninger, og muligens kunnskap. Som pasient vil man ofte forsøke en siste mulig utvei da man ofte ikke har mer å tape.

 

Behandling er ofte helt ræva i Norge og da snakker jeg ikke om pakkeforløpet man blir presentert, men om man skulle trenge noe i tillegg til standard pakkeforøp ved feks. operasjoner og tiden etter. Man kan ha tilleggsdiagnoser som ikke blir tatt hensyn til når behandler starter slik at pasienten får en bedre og mer tilrettelagt opptrening, smertebehandling og rekonvalesens. Ved større inngrep er smertebehandling svært viktig, men også her er man svært restriktive i Norge og pårørende må smugle inn egne medisiner til pasienten som lider helt unødig.

 

Om du påstår leger bryr seg om pasienten så finnes det leger som vet at det finnes bedre behandling i utlandet men som IKKE forteller pasienten dette - hva skal man si om det?

 

Stamcellebehandling i forhold til MS-pasienter generelt er farlig og uten effekt. I helsetikken står non-nocere prinsippet ganske sterkt, og det finnes heller lovende forskning på andre tiltak som virker bedre og som er mer skånsomt for kroppen. 

Nei, du tar feil i at leger ikke forteller om behandling til pasienten, dette ville være å bryte både legeetikken og lov. 

Nei, jeg tror ikke på noen sponsa og såkalte "solskinnshistorier" skrevet av en journalist uten helse og forskningsbakgrunn, nei.

Både som pasient, pårørende og som helsepersonell vil jeg si at vi har høy kvalitet i Norge. 

Men, du får ta denne diskusjonen videre ved behov på en annen tråd sånn at vi fokuset ikke forsvinner ifra trådsstarters emne og problemstilling. 

 

Vel, jeg har hørt leger stå frem på nyhetene og fortelle at de ikke kan si det finnes behandling som kan hjelpe, men at denne er i utlandet, så her tar du nok feil. Folk må selv google seg frem pga. manglende råd fra leger. Dette leser vi om til stadighet.

 

Når det gjelder artiklene på feks. VG så fremstår disse som rene forskningsartikler hvor forskere blir sitert og intervjuet. Ren løgn fra ende til annen så nyhetene som presenteres er gamle. Her fant jeg forøvrig enda en eldre artikkel enn den siste jeg leste på VG. De driver altså å publiserer gamle nyheter som ny forskning.

http://pluss.vg.no/2014/02/09/1520/1520_22756727

 

Behandlingen VG skriver om har som nevnt tidligere eksistert i årtier og er langt fra noen gjennombrudd.

 

Stamcellebehandling hjelper mot andre ting enn bare MS.

 

Du tar feil på alle punkt.

 

Jeg har sagt stamcellebehandling IKKE hjelper på MS. Jeg har ikke nevnt andre sykdommer. 

Vel, hvis disse legene eksisterer ikke opplyser om behandling, da har de brukt legeetikk og lov, og det er heller ikke vanlig. 

Tror bare oss med helseutdanning og forskerutdanning, forstår hvorfor VG er en svært dårlig, og upålitelig kilde.  

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...