Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

BankID sperret for moren. noen løsning?


Anbefalte innlegg

Hei og god dag

 

Jeg hadde håpet at noen av dette forumets kvikke hjerner hadde kunne bidra med noen gjennomtenkte resonnementer. Jeg har en liten sak gående hvor det dessverre har endt opp med en litt lei knipe.

 

Jeg bruker BankID for moren for hun klarer ikke å bruke det selv. Jeg utfører alle slags praktiske ting som har noe med data og nett siden hun klarer ikke å bruke det selv. før en stund siden var vi hos Banken for å utøfre Bankrelaterte ting. Da lot en av ansatte merke til at mora kan ikke bruke BankID og BankID ble sperret. JEg fikk bekjed av en ekkel hore i banken at BankID vil fortsatt bli sperret siden hun kan ikke bruke det.

 

Er det noe vei utenom dette? Jeg må kunne bruke bankID hennes for det er viktig info jeg må vite.

På forhånd takk.

 



Anonymous poster hash: 1775b...d98
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Som nomire påpekte er bankid personlig, du skal kun bruke din egen. Det står nok i brukeravtalen at banken kan sperre bankid hvis det er mistanke om feilaktig bruk.

 

Løsningen på ditt problem er nok at du får nødvendig fullmakt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Vil tru at grunnen til at bankid har blitt stengt er at det er brudd på vilkåra for bruk av bankid, det du har gjort er effektivt sett å elektronisk forfalske din mors signatur fordi ho ikkje sjølv kan underskrive.

 

Det du kan gjere er å søke Fylkesmannen om å sette din mor under vergemål. På den måten vil du få adgang til å håndtere din mors økonomi (og det blir satt ein del krav til deg som verge).

 

Frå vergelova:

 

 

§ 94.Nærståendes representasjonsrett

Nærstående har etter reglene i denne paragrafen rett til å representere et familiemedlem som på grunn av sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred, ikke lenger er i stand til å ivareta sine økonomiske interesser. Den nærstående har rett til på familiemedlemmets vegne å foreta økonomiske disposisjoner som gjelder familiemedlemmets bolig og daglige underhold. Den nærstående har også rett til å sørge for betaling av offentlige skatter og avgifter og av forpliktelser som følger av gyldige låneavtaler familiemedlemmet har inngått. Den nærstående kan si opp betalingsoppdrag som nevnt i § 93.

Som nærstående regnes følgende personer som har fylt 18 år, og som ikke er under vergemål:

a) ektefelle eller samboer b) barn c) barnebarn d) foreldre.

En nærstående har bare representasjonsrett dersom samtlige medlemmer med høyere prioritet etter rekkefølgen som følger av første punktum, skriftlig har frasagt seg retten til å representere familiemedlemmet.

Nærståendes representasjonsrett etter denne paragrafen gjelder ikke hvis det er oppnevnt verge for familiemedlemmet, og heller ikke i den utstrekning forholdet omfattes av en fremtidsfullmakt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er jo strengt tatt brudd på avtalen som eier av kodebrikken har skrevet under på. Hvis kodebrikken blir lånt bort eller benyttet av noen andre enn eier selv. Er det mistanke om at kodebrikken blir brukt av noen andre enn eier selv, er banken pliktig til å revokere eller sperre BankID-avtale inntil eier av kodebrikken er identifisert. Hvis dette ikke blir gjort, kan bankene risikere å miste BankID-lisensen. 

 

Skulle det i verste fall oppstå en reklamasjonssak i forbindelse med at det har skjedd noen endringen uten at eier har gjort det selv og har lånt bort kodebrikken. Så vil den hendelsen stilles svært dårlig i en reklamasjonssak mot banken. 

 

Har blitt sagt tidligere, men det beste for deg er at du skaffer deg fullmakt til å disponere kontoer / avtaler som står på din mor og deretter bruker kodebrikken din for å få tilgang til disse. 

 

Å benytte kodebrikke til andre blir det samme som å signere for lånedokumenter i andres navn. Greit å ha den tanken i bankhodet. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det følger av avtalevilkårene for PersonBankID (BankID) pkt 9 at "PersonBankID er personlig og skal ikke overdras eller på annen måte overlates til eller brukes av andre enn Kunden. Passord, personlige koder og andre sikkerhetsprosedyrer må ikke røpes for noen, heller ikke overfor politiet, Banken eller husstandsmedlemmer."

 

Dersom banken blir kjent med at dette brytes følger det av avtalevilkårene pkt 11 at banken er forpliktet til å sperre BankID. De har ikke noe valg. Dette har sammenheng med at banken har objektivt erstatningsansvar for situasjonen der kunder har stolt på andres BankID, se pkt. 14.

 

Brudd på avtalevilkårene for PersonBankID kan også være straffbart som identitetstyveri, og vil innebære et betydelig svekket reklamasjonsvern for kunden.

 

 

Hva som bør gjøres avhenger av hvilken situasjon din mor er i. Er hun i den situasjonen at hun ikke kan gjøre dette selv, og det skyldes helsemessig svekkelse, så kan hun ikke gi deg fullmakt (en slik fullmakt er ikke gyldig overfor tredjemann, se avtaleloven § 22). I så fall må du enten påberope deg nærståendes representasjonsrett som The Avatar er inne på, men denne vil aldri gi deg full disposisjonsrett - i høyden vil du kunne levere hennes regninger til banken og så vil banken besørge dem betalt hvis de er innenfor representasjonsretten - eller et vergemål.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...