Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Alkohol skadelig eller ikke?


LMH1

Anbefalte innlegg

 

Selvfølgelig er det skadelig.

 

Det er et av de mest skadelige rusmidlene vi har!

 

ranking-20-drugs-and-alcohol-by-overall-

20101106_WOC504_0.gif

 

Tar dette høyde for at alkohol er mye lettere tilgjengelig enn de andre nevnte rusmidlene? Jeg er ikke overbevist om at ting hadde sett bedre ut om man legaliserte ecstasy og gjorde alkohol forbudt. 

 

Det tror jeg faktisk at den gjør.

Var vel snakk om disse tallene i den Folkeopplysningen episoden om cannabis på NRK. 

Mulig jeg husker feil, men den kan i hvert fall sees her, https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/KMTE50009615/sesong-3/episode-3

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For meg er alkohol omtrent som terapi. Alt avhenger av livssituasjonen. Det er vel aldri en optimal strategi å bruke alkohol som en måte å holde seg "flytende" på, men hvis det ikke finnes andre alternativer, så tenker jeg det er bedre, så lenge man ikke skader andre, eller lar det gå utover andre. Hvis det er sånn at hvis man lar det gå utover andre, så bør man prøve å slutte.

 

Det er jo også mulig å tenke slik at alle vaner som bryter en ned på én eller annen måte, er "sakte selvmord". Hvorfor vil man ta livet av seg? Hvis man hadde hatt lyst til å leve, så hadde man ikke trengt rusmidler for å leve "mer". Men nå er engang livet sånn at vi er sosiale mennesker, og i alle de psykologiske prosessene som foregår i vårt samfunn, så er det utopi å tro at alle skal leve i en rosa sky hele livet gjennom.

 

Som skrevet, så lenge man ikke blir til bry for andre; skader, bråker, slåss, ødelegger, lager kvalme i en altfor stor grad, så bør det være akseptabelt. Det blir en del av ens egen livsprosess og disiplin å bestemme hvor mye alkohol man skal tåle og la seg påvirke av.

 

Med tanke på kultur, så er vel det ganske relevant. Jeg mener å ha lest fra ganske troverdige kilder (ikke at jeg husker helte hvor), at den éneste grunnen til at alkohol er til salgs ved lov i vårt samfunn, er nettopp fordi det var kultur fra gammelt av. Jeg vet ikke helt hva jeg synes om dét.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Morsomt med en statistikk som viser at alkohol som konsumeres 9999999999 ganger mer enn heroin, er mer skadelig.

 

Jeg håper ingen seriøst tror heroin er mindre farlig enn alkohol? Det er rimelig lett å se hvor stor skade heroin gjør på kroppen og hvor raskt. 

 

Altså det å argumentere for cannabis er en ting, men disse andre her er jo så beviselig dårlig for deg. De ødelegger kroppen din. Det farligste i forhold til alkohol er jo vanligvis lever. Den tåler ikke at du inntar mye alkohol. 

 

Men veldig mange som inntar alkohol gjør det ikke i skadelige mengder. 

 

De største skadene med alkohol er jo helt klart hva folk gjør i påvirket tilstand. Dreper seg selv med å kjøre, dreper andre, påfører andre og seg selv skade osv. Mulig cannabis f.eks er bedre i forhold til det? Det vet jeg ikke. Men du kan ikke si at det å drikke mye forårsaker dette på et generelt basis. Folk blir ulikt påvirket av alkohol. De fleste vil f.eks aldri kjørt etter de har drukket, for selv om de drikker så vet de at det er livsfarlig. Og noen folk blir aggressive osv, men de fleste blir jo ikke. Verste blir jo når folk mikser masse, det er ofte det verste. 

 

Så det betyr ikke at det å ta alkohol til maten og en tur ut på byen eller en fest hjemme hvor du drikker mye er farlig. Eller røyke cannabis på en fest en gang f.eks. De største problemene kommer av for høyt forbruk, som med alt annet....

 

Du kan lage sånn statistikk for alt. Liksom se hvor mange folk svinekjøtt dreper årlig osv. 

 

Ting som Heroin eller tobakk derimot er beviselig langt mer avhengighetsskapende og veldig klart mer permanent skadelig. 

 

Og hvorfor er alkohol lovlig og ikke de andre? Alkohol har i alle tider vært langt mer tilgjengelig. Liksom folk har laget det som vanlig drikk i lange tider. Og du kan ikke forby folk alle rusmidler. Så da blir det mest vanlige, tilgjengelige og ikke så skadelige tillatt. Selvfølgelig ville det sånn sett vært "bedre" uten, men du kan ikke stoppe folk. Dessuten tenkt på den mangelen på sosial kontakt vi hadde hatt i Norge da :p

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er rimelig lett å se hvor stor skade heroin gjør på kroppen og hvor raskt.

 

Det er en myte. Heroin gjør faktisk lite skade på kroppen i forhold til alt det andre som skjer med heroinister. De bruker ikke et rent stoff, de spiser ikke, de sover på gata, de behandler seg selv som søppel rett og slett. Hadde du holdt på som en heroinist uten å ta heroin så hadde du sett et nesten like raskt forfall.

 

Det er grunnen til at heroin bør bli avkriminalisert og at heroinavhengighet bør ses på som en sykdom. De som kommer til det punktet at de starter med heroin er veldig langt nede og så syke at heroin ofte er den eneste løsningen, de kan like greit få rent heroin av staten i kontrollerte former.

 

En heroinist som bruker energien sin på å ta vare på seg selv og å leve vil ikke skade samfunnet og med tanke på hvor billig heroin egentlig er så er det rett og slett uansvarlig at vi fortsatt (indirekte) sender masse penger nedover til heroinmafiaen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Tallene er fra 2010, så ikke reelle for min del som kilde.

 

Men jeg legger saken død.

Alkohol er skadelig og Norsk kultur har et alkoholproblem, det kan enhver oppegående person observere med egne øyne :eek:

http://apps.who.int/gho/data/node.main.A1026?lang=en?showonly=GISAH

 

Ifølge WHO har forbruket i Norge gått ned til 5,97 i 2015. Sammenliknet med Sverige har de holdt seg ganske stødig, 7,30 i 2014.

Lenke til kommentar

 

Morsomt med en statistikk som viser at alkohol som konsumeres 9999999999 ganger mer enn heroin, er mer skadelig.

Hvis du faktisk ser på tallene, så sier jo de at stoffet heroin er mer dødelig og avhengighetsskapende enn feks alkohol.

 

Men det hadde uansett vært interessant å sett hvor tallene stammer fra.

 

Kan se ut som om det stammer fra denne;

http://daggamagazine.com/wp-content/uploads/2014/11/Drug-Harms-In-The-UK-A-Multicriteria-Decision-Analysis.pdf

Lenke til kommentar

Denne tråden spora rett av.

 

TS lenka til artiklar som hintar til at alkohol kan ha positive effektar på kroppen ved moderat forbruk. At alkohol totalt sett tar liv både direkte og indirekte er sjølvsagt, det er ikkje nødvendig å diskutere eller vise statistikk på. Dette er heller ikkje tråden for å samanlikne alkohol og cannabis.

 

Det dukkar tidvis opp artiklar som meiner at eit glas vin her og der kan vere sunt. Det eg har lese frå litt meir kritiske kjelder er at det ikkje er noko grunnlag for å hevde at eit moderator alkoholforbruk gjev helsefordelar. I beste fall er det næring i drikkevarene som kroppen vil ha, men i kombinasjon med alkohol så blir det uansett fort eit negativt rekneskap. Utfordringa med å vise samanheng er at studiane er basert på sjølvrapportering og det er veldig mange faktorar ein ikkje har kontroll over. Studiane er ganske klare på konsekvensane av eit overforbruk, men forskjell på moderat bruk og avholds er vanskeleg å konkludere med.

 

Alkohol er skadeleg, det er heva over ein kvar tvil. Eit moderator forbruk kan ein ikkje hevde er sunnare enn avhold, men det er heller ikkje nødvendigvis skadeleg for kroppen. Overkonsum er sjølvsagt skadeleg.

Lenke til kommentar

De sliter vel litt med å finne konkrete bevis men:

 

 

– Man har lenge snakket om at alkohol har en beskyttende effekt mot hjerte-karsykdommer. Flere undersøkelser tyder på at 1-2 glass om dagen forebygger hjertesykdom, forklarer Lars Retterstøl, overlege ved avdeling for medisinsk genetikk ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

– Man vet at alkohol øker HDL-kolesterolet, altså det gode kolesterolet. Man regner med at noe av alkoholens tilsynelatende beskyttende effekt kan tilskrives den effekten det har på HDL, selv om dette ikke er sikkert fastslått, sier han.

 

 

Når det gjelder beskyttelse mot hjerte-karsykdommer, tror Retterstøl allikevel at alkoholen har sin plass.

– Man kommer ikke utenom at alkohol ser ut til å beskytte mot hjerte-karsykdom, selv om det ikke er endelig bevist. Siden hjerte-karsykdommer er den sykdommen som tar flest liv i vårt samfunn, vil selv en moderat beskyttende effekt bety mye for dødligheten, sier han.

 

http://forskning.no/alkohol-og-narkotika-forebyggende-helse-menneskekroppen-kjemi-biokjemi/2012/01/ikke-sa-edle-draper

 

Blir nesten litt som klimaforskningen dette. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det blir som med all forskning. Det er veldig mykje som er vanskeleg å slå i bordet med som harde fakta. Analyse og tolkning av studiar og samanhengar kan òg gjerast på mange vis, med forskjellige resultat. Generelt har eg ei haldning om å vere skeptisk til det meste som høyrest for godt ut til å vere sant.

 

https://sunnskepsis.wordpress.com/2016/03/26/moderat-alkoholinntak-overdrevne-fordeler/

 

Vi vet ikke alt som trengs å vites om alkohol og helse, og en metaanalyse vil aldri gi et helhetlig bilde. Den nye metaanalysen viser imidlertid klart at epidemiologiske studier på alkohol må granskes og tolkes med måte, og at de ikke gir så enkle svar som at «alkohol er sunt» eller «godt for hjertet».

Mike Daube ga i den ovennevnte kommentarartikkelen i BMJ følgende gode råd:

  • Dersom noe høres for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis også det.
  • Helsepersonell bør avfeie forestillinger om at litt alkohol er bra for hjerte- og karsykdom.
  • Ta imot helseråd fra helsemyndighetene, ikke fra alkoholindustrien.
  • Alkoholindustrien bør slutte å villede om forskningen på alkohol og helse.
Endret av Zeph
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Det er rimelig lett å se hvor stor skade heroin gjør på kroppen og hvor raskt.

 

Det er en myte. Heroin gjør faktisk lite skade på kroppen i forhold til alt det andre som skjer med heroinister. De bruker ikke et rent stoff, de spiser ikke, de sover på gata, de behandler seg selv som søppel rett og slett. Hadde du holdt på som en heroinist uten å ta heroin så hadde du sett et nesten like raskt forfall.

 

Det er grunnen til at heroin bør bli avkriminalisert og at heroinavhengighet bør ses på som en sykdom. De som kommer til det punktet at de starter med heroin er veldig langt nede og så syke at heroin ofte er den eneste løsningen, de kan like greit få rent heroin av staten i kontrollerte former.

 

En heroinist som bruker energien sin på å ta vare på seg selv og å leve vil ikke skade samfunnet og med tanke på hvor billig heroin egentlig er så er det rett og slett uansvarlig at vi fortsatt (indirekte) sender masse penger nedover til heroinmafiaen.

 

Hvis folk skal ha tilgang til ren heroin vil det si legalisering og produksjon ved en kjemisk fabrikk, samme for mye annet narkotika også. 

 

Du kan si med all rus at det stort sett et ett eller annet veldig negativt som er årsaken til avhengigheten de har. Men avhengigheten gjør det aldri bedre, det blir bare verre. Hvorfor bor de på gaten og spiser ikke osv? Fordi de bruker pengene på heroin. 

Lenke til kommentar

Forskning angående hva som er bra og dårlig i kosthold er veldig vanskelig. Når du skal isolere påvirkningen av alkohol f.eks. Eller egg, eller sukker osv. 

 

Så du vil finne noen som har funnet en viss positiv effekt. Andre motsatt. Og du har kostrådtips som sier "dette er bra, dette er ikke" Neste år er det noe annet. Føler ikke det er så mye poeng å følge slike spesifikke råd fra noen forskere da det det essensielt kun er en teori. Noe de ikke har fast bevist. Det er bare at folk og selskaper tar det og gjør det til "dette er bra, dette er ikke". Ofte på en helt feil måte. Altså noe er bra, så da spiser de masse av det, og lite av noe annet. Når i alle tilfeller en variert diett er bra.

 

Så jeg har ikke noe problem med å se at alkohol i mindre mengder også kan være bra for kroppen. Uansett er det nok ikke skadelig med små mengder. Med mindre du er allergisk!

Lenke til kommentar
Intelligente mennesker drikker mindre.

Intelligente mennesker er også mer deprimerte.

Jeg ser meg ikke som smart, heller som glemst, litt redd for alkohol kan gjøre ting ennå verre at man nesten blir dement nesten som alzheimer man ikke vet hva man heter eller bli helt fjern. Nå er det vel aldri bevist alkohol avliver hjerneseller men man vertfall får vanskeligere å lære nye ting og huske det.

 

Kanskje noen har så god hukommelse, og så velfungerne de kan ha 1-2 i promille uten det påvirker jobb\privatlivet i noe særlig grad. Men fullesyk blir vel de fleste, kanskje kvalm, mister matlysten og blir fortere svimmel\rar uten folk legger merke til det så veldig. Andre blir kanskje veldig krangete og frekk muligens og i verstefall havner i fulle arresten.

 

Enkelte vil fremstå så veldig full med kun 0.2 eller 0.5 i promille særlig hvis det er første gang man har vært dritings.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...