Gå til innhold

"Venstre" og "høyre" er tull


VRK18

Anbefalte innlegg

Vi bør slutte å betegne politiske meninger som "venstre" og "høyre". Det sier lite eller ingenting om hva man faktisk står for. Det finnes tusenvis av politiske spørsmål, og en inndeling i "venstre" og "høyre" er simpelthen ikke godt nok for å beskrive det mylderet av meninger som finnes. 

 

Når du går på Subway sier du ikke bare at du skal ha en sandwich. Du velger type brød, du velger blant en rekke forskjellige ingredienser (pølser, ost, kylling, tunfisk, og et mylder av grønnsaker og sauser). Sånn bør det være når du beskriver politikken din også. Ikke bare si at du er "venstre" eller "høyre". Si litt om hva du liker og hvordan du vil ha det. Har du tid til å beskrive sandwichen din så har du tid til å utbrodere litt om det politiske synet ditt også. Det er tross alt mye viktigere. 

Endret av VR-katten
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Venstre-høyre er en simplifisert forenkling. Du kan bruke det som en del av å forklare forskjell mellom partier innenfor samme land. Og du må ha en klart definert linje. Fungerer helt fint i Norge. Men når du sier at Senterpartiet er sentrum-venstre så må du jo få med deg distriktspolitikken osv for å beskrive dem som parti åpenbart. 

 

 

Det er ganske nyttig, men ikke hvis folk begynner å finne på masse greier selv.

Lenke til kommentar

Venstre og høyre sier noe om hvilken økonomisk politikk og velferdspolitikk som partiet ønsker. Da spesifikt med mer reguleringer, større og sterkere stat og bedre velferdsordninger på venstresiden, og mindre reguleringer, mindre stat og dårligere velferdsordninger på høyresiden.

 

Venstresiden er også for arbeidernes rettigheter, høyresiden det motsatte (for arbeidsgivers rettigheter). Her er det et overlapp med velferdsordninger.

 

Generelt er også miljø mer i fokus på venstresiden.

 

Så er det selvsagt nyanser, og ikke minst saker som er urelatert til dette. Men alt i alt mener jeg at inndelingen er veldig god å ha.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg er i utgangspunktet enig med trådstarter. Det er en del statistikk som tyder på at folk lener til venstre eller høyre på grunn av noen få enkeltsaker de føler sterkt for, og deretter adopterer de andre synspunktene som er klassifisert som høyrevridde eller venstrevridde avhengig av hvilken side de føler seg mest hjemme på. Et av de seneste årenes eksempler på dette er undersøkelsene som viser at republikanske velgere i USA som gruppe har blitt langt større motstandere av internasjonal handel etter at Trump ble presidentkandidat. Jeg synes det er en ganske negativ effekt av høyre/venstre-klassifiseringen. Folks synspunkter burde ideelt sett basere seg på fakta og ikke på gruppetilhørighet.

 

Dessverre tror jeg det er vanskelig å gjøre noe med det i våre politiske systemer, der vi i praksis stemmer på et helt partiprogram og manges politiske identitet knyttes til alle meningene til det partiet de stemmer på.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

En bedre todimensjonal fremstilling er en sirkel.

 

Du skaper jo ikke flere egenskaper i et en-dimensjonalt system med å bøye de opp, du viser bare at det eksisterer en sammenheng mellom de to forskjellige ytterpunktene. Problemet med høyre-venstre aksen er at det ikke tar forbehold om mer komplekse egenskaper rundt ens politiske syn, slik som personlig liberalisme, økonomisk liberalisme, spiritualitet, materialisme, kollektivisme og en drøss med andre ismer som røres sammen i en suppe man kaller et politisk syn.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Økonomisk liberalisme er per definisjon høyresiden. Det er selve kjernen i høyresiden.

 

Det er ikke bare graden av økonomisk liberalisme som bestemmer hvor du blir plassert på den politiske høyre/venstre-skalaen i den daglige omtalen. Et veldig verdikonservativt parti, eller et veldig innvandringskritisk parti, blir plassert langt til høyre på skalaen selv om de er tilhengere av høye skatter og store velferdsstater. 

Endret av Husam
Lenke til kommentar

Økonomisk liberalisme er per definisjon høyresiden. Det er selve kjernen i høyresiden.

 

Det er nettopp det det ikke er. Det er en definitivt avgjørende faktor, men høyresiden kan også være en konservativ side. Hva om man er for økonomisk liberalisme og personlig liberalisme? Er man "høyre" da? Hvorfor er både anarcho-syndikalisme og kommunisme begge på "venstre" når førstnevnte ønsker et nesten fravær av stat, mens sistnevnte ønsker en nesten total statlig kontroll? Det sier meg jo svært lite om demmes standpunkt om de begge bare sier at de står på venstresiden.

Endret av Gavekort
Lenke til kommentar

Tenker du på et spesifikt parti nå? Etter min mening tar du feil. Det er graden av økonomisk liberalisme som bestemmer hvor langt man er til høyre. Det er selve definisjonen av høyre.

 

Ikke i utgangspunktet, men Sverigedemokraterna er ett av mange eksempler. De er for en kraftig fordelingspolitikk og stor velferdsstat, men blir til daglig omtalt som et ytre høyre-parti på grunn av innvandringspolitikken og de konservative synspunktene.

Lenke til kommentar

Men det er jo bare en semantisk detalj. Sier man er for et fritt marked og økonomisk frihet så har man beskrevet et punkt av sitt politiske syn. Sier du høyresiden så har jeg fint lite peiling på hva ditt politiske syn er, foruten at du har mye til felles med partier som identifiserer seg med høyresiden om det måtte være Liberalistene eller Høyre.

 

Jeg kjenner meg ikke igjen i hverken høyre eller venstre, da jeg er mest opptatt av personlig frihet, som ikke er implisitt i noen av sidene. Jeg synes skatter og sosial sikkerhet er fint, men ønsker at alle mennesker skal ha frihet til å gjøre hva man selv ønsker, så lenge man tar konsekvensene og ikke påfører andre noen særdeles store konsekvenser. Dette er bedre kjent som sosialliberalisme, og er et kjedelig sentrumsorientert politisk syn på venstre-høyre aksen, men som er "radikalt" på en imaginær liberal-autoritær akse i et to-dimensjonalt rom.

Endret av Gavekort
Lenke til kommentar

Å si venstre eller høyre er som å si om man skal ha en sub eller en salat på subway.

 

Begge deler inneholder mye av det samme, salat, dressing etc, men man kan fortsatt kalle det ene for sub og det andre for salat.

 

Må være mulig å si at man er mer venstre- eller høyreorientert vel, selv om begge sider "har både salat og dressing".

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...