Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kontrakter...


gobblegok

Anbefalte innlegg

I løpet av neste år så skal jeg starte med å selge et produkt som Software as a Service. og jeg må jo naturlig nok utarbeide en kontrakt for tjenesteleveransen... og jeg ønsker derfor å lære litt mer om kontrakter generelt, og spesifikt for IT-kontrakter.

 

Det er den generelle biten jeg ønsker å få hjelp til her. Altså, hjelp til selvhjelp - ønsker å få tips om bøker om emnet. Ønsker å finne en bok som gir en omfattende og solid intro til kontraktsrett. Om den i tillegg går litt bredere og er mer business-orientert enn rent juridisk orientert er det flott, men alt er egentlig av interesse.

 

Jeg tror at jeg må til det store utland for å finne bøker som dreier seg spesifikt om IT-kontrakter. Jeg ønsker derfor å finne "noe" på norsk som gir meg et godt og generelt grunnlag om kontrakter her, før jeg går løs på en engelsk bok som er mer bransjespesifikk.

 

På amazon har jeg funnet denne som en aktuell kandidat spesifikt for det som er viktig i IT-kontrakter: "The Tech Contracts Handbook: Cloud Computing Agreements, Software Licenses, and Other IT Contracts for Lawyers and Businesspeople"

 

Siterer listen over emnene den dekker, og uthever det *jeg* garantert vil ha bruk for, bare for å illustrere litt av hva jeg er ute etter å lære mer om:

 

 

  • Software-as-a-service (SaaS) subscriptions
  • Warranties and service level agreements (SLA's)
  • Data security and privacy
  • Indemnities
  • Disaster recovery (DR)
  • Non-competes
  • Limitations of liability
  • Clickwraps
  • Open source software
  • Nondisclosure agreements (NDA's) and confidentiality
  • Technology escrow
  • Copyright and other intellectual property (IP) licensing
  • Internet and e-commerce contracts

 

Kompliserte greier... og jeg må lære mye om emnet før jeg tør utarbeide kontrakter på egen hånd. Ekstern hjelp er i utgangspunktet uaktuelt, siden jeg starter i det små, og det er snakk om ganske små beløp.

 

Så... hvilke bøker kan anbefales?

Endret av gobblegok
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vil også anbefale at du baserer deg på standardavtalar som du eventuelt legg til tilleggspunkt i.

 

Det å sjølv sette seg inn i eit så komplisert fagfelt for å lage detaljerte avtalar blir nok vanskelig.

Husk at dersom noke i kontrakta er uklart eller kan forstås på fleire måtar, så talar det til gunst for den andre parten sidan du som kontraktskrivar ber det størtste ansvaret for at avtalen er tydelig og ikkje til å misforstå.

 

 

Så med mindre du har veldig spesielle behov (og då bør du skaffe deg advokathjelp) så kjem du langt med ei generell standardkontrakt.

Lenke til kommentar

Å sponse deg selv med IKT Norges guide til kjøp av skytjenester mv. og IKT Norges standardavtale for SaaS er nok en god start.

 

For en gründer er det viktigste å kjenne til produktet ditt. All (relevant) obligasjonsrett handler i bunn og grunn om hva som skjer når det man leverer ikke er i samsvar med det man har avtalt/påtatt seg å levere. Uten å ha lest standardavtalen (jeg betaler ikke seks tusen pluss for å tolke den på diskusjon.no, altså) vil jeg anta at den gir et greit rammeverk for deg.

Lenke til kommentar

Uten å ha lest standardavtalen (jeg betaler ikke seks tusen pluss for å tolke den på diskusjon.no, altså) vil jeg anta at den gir et greit rammeverk for deg.

 

Hadde du lagt ut en eller annen form for crowddounding på diskusjon.no tror jeg du lett hadde dratt inn pengene du behøvde slik at folk hadde hat den kunnskapen tilgjengelig i ditt hode.

Lenke til kommentar

Jeg er klar over konsekvensene av å gjøre feil her. Men jeg ønsker allikevel å kunne utarbeide kontrakten selv. Har selvfølgelig vurdert muligheten for å bruke standardkontrakter, og sett på flere av de (blant annet DIFI sine, og de som Dataforeningen tilbyr.) Om kunden (kun en nå i første omgang) ønsker å benytte en ekstern standardkontrakt, og er villig til å betale ekstrakostnaden ved det, så vil jeg selvfølgelig gjøre det.

 

Uansett - jeg ønsker å sette meg godt inn i emnet, og ønsker fremdeles boktips for norske bøker om kontraktsrett. Det vil jo også være nyttig lærdom om jeg benytter standardkontrakter, og ved bruk av underleverandører/andre steder der jeg *må* forstå de kontrakter som benyttes. Jeg antar at det til og med vil være mulig å trå i salaten selv med standardkontrakter.

 

Det er jo ikke akkurat hyllevare jeg skal utvikle og levere, og løsningen jeg skal selge som SaaS er såpass nyttig at det blir en integrert del av den vanlige forretningsdriften til kunden - konsekvensene for de om jeg ikke klare å levere vil etterhvert være store, siden de vil bli avhengige av at systemet fungerer. Håper og tror selvfølgelig at jeg vil være istand til å levere fungerende og pålitelige systemer, men det ville være naivt å basere alt bare på et håndtrykk og en standardavtale, helt uten videre. Uansett hvorvidt jeg ender opp med å utforme kontrakt selv eller gå for en standardkontrakt så er jeg nødt til å ha mer kunnskap om emnet... ikke minst fordi en del av forretningskonseptet mitt er å selge inn løsninger til firma som *ikke* er vant med å anskaffe skreddersydde IT-tjenester.

 

---

 

Gjorde et lite søk på norli og fant faktisk et par norske bøker som går spesifikt på it-kontrakter! Blir nesten litt overrasket. Men ja, verdt et forsøk.

 

Fant disse to:

http://www.norli.no/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?urlRequestType=Base&productId=117177&catalogId=10051&categoryId=&errorViewName=ProductDisplayErrorView&urlLangId=-101&langId=-101&top_category=&parent_category_rn=&storeId=10651

http://www.norli.no/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?urlRequestType=Base&productId=2278417&catalogId=10051&categoryId=&errorViewName=ProductDisplayErrorView&urlLangId=-101&langId=-101&top_category=&parent_category_rn=&storeId=10651

 

Førstnevnte er dessverre såpass gammel at den ser ut til å ta for seg den tradisjonelle modellen der kunden betaler for å få utviklet et system, som de så eier. (Løpende tjenesteleveranse / SaaS har jo litt andre mulige problemer, og utfordringer...) Sistnevnte finner jeg lite/ingen info om? :/

 

Ønsker fremdeles tips til mer generelle bøker om norsk kontraktsrett.

Lenke til kommentar

Jeg kan skjønne tanken om at du vil "gjøre alt sjæl", men juss er faktisk et helt eget fagfelt. Skal du bli jurist i tillegg til gründer så har du virkelig tallerken full fremover.

 

Og, skal du levere SaaS, så skal du levere SaaS. Du har ikke noe som er så spesielt og unikt at det ikke kan sammenlignes med noe annet i bransjen – en standardkontrakt med noen tilpasninger vil være midt i blinken.

 

Bruk i det minste de skarve tusenlappene på det materialet fra IKT Norge som ble linket over her, så har du i det minste en idé om hvordan kontrakten bør se ut om du likevel bestemmer deg for å skrive den fra scratch.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...