Gå til innhold

Hvordan lager du kaffe hjemme?


  

28 stemmer

  1. 1. Hva slags kaffe lager du hjemme?

    • Pulverkaffe
      4
    • Traktekaffe
      14
    • Maskinkaffe
      7
    • Drikker ikke kaffe
      3
    • Presskannekaffe
      1


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ellers anbefaler jeg ikke å drikke for mange kopper daglig, hver kopp speeder opp hjertet til høyere puls. Drikker maks. 2 krus selv. Finns mye innen te å velge som alternativ.

Kvifor er det eit problem? Det er forresten koffein i te òg.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Jeg foretrekker Aeropress framfor presskanne, for jeg liker ikke ufiltrert kaffe. For grumsete for min smak.

 

Huh? Jeg bruker presskanne og den er like lite grumsete som traktekaffe eller kaffen på broderns fancy maskin. Enten så har du brukt søppel eller gjort noe rart.

Kverner du veeeldig grovt? Sånn typ, dele bønna i to - ferdig? :D

 

Traktekaffe og en billig presskanne fra Europris. Det er et filter av metall, mesh, som er fint nok til at kaffen ikke går gjennom. Har brukt morter på bønner også, men det ble så grovt at jeg måtte ha halve kanna full :p

Lenke til kommentar

Jeg bruker kvern og filter.

 

- Jeg har en presskanne, og det blir friskere smak enn med filter, men samtidig fin grut i det man skal drikke. Mer å rengjøre.

- Jeg har en Nespresso-maskin, men kapslene er dyre og forsøplende.

- Jeg har en Mokkakanne, men det blir mer å rengjøre enn med filter, og uansett vil jeg som oftest ha vanlig "styrke".

 

Jeg har aldri noe i kaffen. Tidligere lagde jeg noen ganger espresso (nespresso/mokka) med sukker og steamet melk (hånd-steamer), men det blir noe annet enn svart kaffe. Det blir som... noe med sukker og kalorier.

 

Jeg har tittet litt på kaffemaskiner, men det er faktisk kvaliteten på bønnene som avgjør hvor god kaffen blir... og om man brygger riktig, såklart.

Lenke til kommentar

det er faktisk kvaliteten på bønnene som avgjør hvor god kaffen blir... 

Det også, så klart, men det kan være meget lett å kjenne forskjell på samme kaffe kokt på ulike maskiner.

Mer overrasket ble jeg da jeg oppdaget et tilfelle av at samme maskin og samme kaffe smakte ulikt fra gang til gang. Nærmere undersøkelser brakte for dagen at vanntemperaturen varierte betydelig fra gang til gang, så det var nok forklaringa. Men hvorfor temperaturen varierte, det fant jeg ikke ut av.

Lenke til kommentar

Det også, så klart, men det kan være meget lett å kjenne forskjell på samme kaffe kokt på ulike maskiner.

Mer overrasket ble jeg da jeg oppdaget et tilfelle av at samme maskin og samme kaffe smakte ulikt fra gang til gang. Nærmere undersøkelser brakte for dagen at vanntemperaturen varierte betydelig fra gang til gang, så det var nok forklaringa. Men hvorfor temperaturen varierte, det fant jeg ikke ut av.

Sikkert, men det varierer kanskje langt mindre enn variasjonen mellom f.eks. Ali og f.eks. Solberg Hansen?

 

Rart. Av mulige forklaringer jeg kan komme på så handler det om variasjoner på temperaturen på vannet på tanken, og fluktuasjoner i strømnettet (det varierer faktisk litt, pga. at folks strømforbruk varierer, og kraftverkene ikke klarer å time produksjonen perfekt til dette). Men du har sikkert tenkt på dette, det er bare litt mindstorming i natt.

 

I morgen blir det kaffe!

Lenke til kommentar

mindre enn variasjonen mellom f.eks. Ali og f.eks. Solberg Hansen?

Solberg Hansen har jeg aldri hørt om eller sett. Et kaffemerke, altså? Men siden du nevner Ali, så stemmer det at forskjellen mellom vanlig Ali og Ali mørkbrent er fundamental, og de er meget lette å kjenne skilnad på uansett tilberedelsesmåte.

Lenke til kommentar

Kjører et gammelt svin av en bil ned til Sør-Afrika og smugler bønnene selv, livsfarlig affære, men så klart verdt det. Så er det veldig viktig at jeg bruker en sløv, gammel kniv som er arvet fra tipp-tipp-tippoldefar som er brukt til det samme formålet i århundrer og aldri vasket. Knuser bønnene med den på et meget spesielt vís (hopper 1 meter opp i været og hugger til, som i 36:55 i denne videoen

). Vannet jeg koker er hentet fra en elv som renner fra fjellene oppi her. Kokes på bål av 50/50 blanding valnøtt og kirsebærtrekubber. Viktig for aromaen.

 

Ble du noe klokere nå? ^^ 

Endret av Taurean
  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Ellers anbefaler jeg ikke å drikke for mange kopper daglig, hver kopp speeder opp hjertet til høyere puls. Drikker maks. 2 krus selv. Finns mye innen te å velge som alternativ.

Kvifor er det eit problem? Det er forresten koffein i te òg.

 

 

Koffein i te = koffein i kaffe?  Da anbefaler jeg å ta en nærmere sjekk. 

 

Poenget er belastning for hjertet. Det er heller ikke bare koffeinet, jeg (og mange med meg) tåler ikke mye kaffe og mange tror kanskje potensielt økt stress ikke henger sammen med drikken? Jeg anbefaler bare å være litt oppmerksom på visse symtomer - vi tåler også ulikt. På jobben gikk man og drakk sur kaffe dagen lang (for noen er kaffe bare kaffe uansett), etter hvert fant jeg ut hvorfor jeg etterhvert følte meg såpass uvel..

 

Nå nyter jeg som nevnt maks. to krus Løfbergs Kharisma. Den har brennestyrke 4 av 5.

Endret av GeirHH
Lenke til kommentar

 

 

Ellers anbefaler jeg ikke å drikke for mange kopper daglig, hver kopp speeder opp hjertet til høyere puls. Drikker maks. 2 krus selv. Finns mye innen te å velge som alternativ.

Kvifor er det eit problem? Det er forresten koffein i te òg.

Koffein i te = koffein i kaffe? Sjekk mengden du.

 

Poenget er belastning for hjertet. Det er heller ikke bare koffeinet, jeg (og mange med meg) tåler ikke mye kaffe og mange tror kanskje potensielt økt stress ikke henger sammen med drikken? Jeg anbefaler bare å være litt oppmerksom på visse symtomer - vi tåler også ulikt.

At det er individuelle tilfeller som tåler kaffi dårleg er greit nok, men basert på det eg har lese så har kaffi generelt sett positiv effekt på helsa for friske folk, inkludert det som har med hjarta å gjere. Det må bli opp til den enkelte å finna ut av korleis kaffi fungerer for dei, men eg vil i alle fall ikkje påstå at ein bør avgrensa inntaket, sjølv om det er med måte, som alt anna.

 

Utdrag frå Norsk Tidsskrift For Ernæring, artikkel av Erik Arnessen, som òg har eim veldig god blogg: https://sunnskepsis.wordpress.com

Konklusjon

Kaffens effekter på helsen har alltid

vært omstridt, men har i nyere tid

kommet i positivt lys når det gjelder

hjerte- og karsykdommer. De noe

motstridende funnene skyldes trolig at

type kaffe og tilberedningsmetode

spiller en betydelig rolle. Det ser særlig

ut til å være fornuftig unngå ufiltrert

kaffe. Trenden med presskannekaffe

kan gi grunn til bekymring.

 

Enkelte komponenter i kaffe kan isolert

sett ha negative effekter, men det finnes

lite epidemiologisk grunnlag for å si at

kaffe som sådan er skadelig. Dagens

kunnskapsgrunnlag kan riktignok ikke

generaliseres til alle mennesker,

ettersom mesteparten av forskningen er

utført på friske. Kaffe er et komplekst

produkt og har mange sider – «het som

helvete, svart som djevelen, ren som en

engel og søt som kjærlighet», som

hertugen av Talleyrand (1754-1838) sa.

Derfor er det heller ikke uventet at

kaffe kan ha uensartede virkninger på

ulike tilstander.

 

Riksen og medarbeidere hevder at kaffe

kan utløse hjerteinfarkt og øke infarkt-

størrelsen hos enkelte pasientgrupper,

men at det ikke fremmer aterosklerose i

den generelle befolkningen (26). De

mener at kaffe, på grunn av koffeininn-

holdet, kan ha ugunstige akutte effekter

på hjertet – blant annet forbigående økt

blodtrykk, årestivhet og redusert

vasodilatasjon. Samtidig erkjenner de at

det ikke er vist negative helseeffekter på

lang sikt. Nøyaktig hvem som er mer

eller mindre sårbare for disse akutte

effektene er lite kjent, og et spørsmål det

 

kan være verdt å forske mer på.

Mulige interessekonflikter: Denne

artikkelen produsert ved hjelp av en god

del Nescafé Gull

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

 

 

 

Lager selv all kaffe med diverse håndbryggemetoder - men må arrestere deg litt på det med moccamaster. En rengjort moccamaster, forvarmet og med fersk kaffe kan bli riktig så kurrant. Drukker flere kopper kaffe fra traktere som har vært bedre enn håndbrygg kjøpt i kafeer.

 

Den er jeg enig i. Håndbrygg på kaffebar med mangelfull opplæring er ofte mye dårligere en Moccamaster!

Lenke til kommentar

- Jeg har en presskanne, og det blir friskere smak enn med filter, men samtidig fin grut i det man skal drikke. Mer å rengjøre.

 

Det kan jeg ikke fatte at folk får til. Med min relativt dårlige presskanne så får jeg aldri grut med traktekaffe. Siste skvetten er det grut i, men den drikker (tygger) jeg ikke. Får man grut med en presskanne så er enten kannen dårlig eller så presser man så hardt/fort at mesh'en på siden ikke klarer å holde igjen og får en "sprekk".

Lenke til kommentar

Det har en del med kvaliteten på kverningen å gjøre. Jeg har en Wilfa kaffekvern, og den kverner ikke helt jevnt slik at det alltid er mange små partikler som slipper gjennom filteret i presskanna. Hjelper litt å sikte kaffen før den går i kanna, men ikke 100%. Med fabrikkvernet kaffe så unngår man i stor grad dette problemet. 

 

Når det er sagt, jeg synes likevel at presskannekaffe er for "grumsete" for min smak. :)

Endret av Snirfle
Lenke til kommentar

Solberg Hansen har jeg aldri hørt om eller sett. Et kaffemerke, altså? Men siden du nevner Ali, så stemmer det at forskjellen mellom vanlig Ali og Ali mørkbrent er fundamental, og de er meget lette å kjenne skilnad på uansett tilberedelsesmåte.

 

Jeg tviler på at jeg syns Ali blir godt selv på en maskin til 17.000, men hvem er jeg til å snakke, jeg har ikke prøvd det. Jeg ville heller gått for bedre kaffe på enklere utstyr. Jeg kjøper som regel Evergood, jeg bare sier at man får mye kaffe for 17.000.

Lenke til kommentar

 

 

 

Lager selv all kaffe med diverse håndbryggemetoder - men må arrestere deg litt på det med moccamaster. En rengjort moccamaster, forvarmet og med fersk kaffe kan bli riktig så kurrant. Drukker flere kopper kaffe fra traktere som har vært bedre enn håndbrygg kjøpt i kafeer.

Den er jeg enig i. Håndbrygg på kaffebar med mangelfull opplæring er ofte mye dårligere en Moccamaster!
Ingen protest der. Det blir ofte betre kaffi av å brygge større mengder, det har eg sjølv erfart med Kalita 155 vs 185. Ei kanne på Moccamasteren kan fort bli betre enn eit dårleg håndbrygg. Til auto-drip å vere så er Moccamaster bra, men den kunne vore betre. Det er eit apparat du finn i veldig mange heimar her i landet, men diverre blir det ofte brygga med dårleg kaffi. Dei gongen eg har brygga i Moccamaster med ferske bønner har det blitt brukbar kaffi. Med nokre modifikasjonar og betre tuning av kvernegrad så kunne det blitt riktig bra, men eg har ikkje apparatet sjølv.

 

Både kaffi og metode betyr noko for resultatet. Du vil aldri få god kaffi med dårlege råvarer, men det blir heller ikkje gull av kvalitetsråvarer i dårleg utstyr. Eg ville heller hatt billeg utstyr og dyr kaffi enn omvendt.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Det kan jeg ikke fatte at folk får til. Med min relativt dårlige presskanne så får jeg aldri grut med traktekaffe. Siste skvetten er det grut i, men den drikker (tygger) jeg ikke. Får man grut med en presskanne så er enten kannen dårlig eller så presser man så hardt/fort at mesh'en på siden ikke klarer å holde igjen og får en "sprekk".

 

Som du sier er det grut i den siste skvetten. Og det er heller ikke bare i bunn, selv om det sedimenteres der etterhvert.

Lenke til kommentar

Det kan jeg ikke fatte at folk får til. Med min relativt dårlige presskanne så får jeg aldri grut med traktekaffe. Siste skvetten er det grut i, men den drikker (tygger) jeg ikke. Får man grut med en presskanne så er enten kannen dårlig eller så presser man så hardt/fort at mesh'en på siden ikke klarer å holde igjen og får en "sprekk".

 

Som du sier er det grut i den siste skvetten. Og det er heller ikke bare i bunn, selv om det sedimenteres der etterhvert.

 

Aldri fått noe grut i munnen av presskanne etter at jeg "lærte meg" å presse forsiktig, jeg lar den også hvile et minutt etter jeg har presset. Hvis det er grut der så er det ekstremt lite og fint, jeg merker det ikke på tunga. Kanskje den billige presskanna mi er eksepsjonellt bra :wee:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...