Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Vedhogst - Kløyving av furu


Anbefalte innlegg

Jeg har felt en stor furu og delt opp i 25-30 cm. Prøver nå og kløyve kubbene med kløyveøks. Virker helt umulig, de er så seige at øksa bare siger inn i treverket.

Er det pga årstiden at det er så vrient å få kløyvet disse kubbene. Har også felt noen eik og den er utrolig enkel å kløyve, hva er spesielt med furu?

Kan det være at det blir enklere når frosten kommer og fuktigheten i kubbene fryser?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...

Bra (og billig) tips med kløyvekile, skal prøve det.

Ja, jeg kjøpte de samme, og heldigvis hadde jeg vett til å kjøpe fire stykker. I store kubber, furu eller gran, setter de første to seg fast uten at kubben kløyves, den bare sprekker, og kilen sitter fast.

 

Min erfaring med nyfelt gran er at den kløyves minst like lett før den tørker, men jo større kubbe, jo vanskeligere å kløyve med ett øksehogg. Man må lese kubben og hogge eller drive inn kilene der det ser ut til å være minst kvist. Og om ingen ting annet går: Første kløyving av halvmeteerskubber kan gjøres med motorsag.

Lenke til kommentar

Det ble ikke noe kilekjøp for meg.  Tenkte meg frem til samme erfaring som du har at kilene bare villle forsvinne inn i stubben siden de er utrolig seige.

Jeg har kløyvet ganske mye og lært meg en bra teknikk, bl.a med å begynne ute langs kanten. I tillegg må alle grener tas hensyn til.

 

Nå avventer jeg med kubbene til frosten kommer og gjør et forsøk.  Hvis det ikke funker så vil jeg få hjelp av en kamerat med traktorkløyve.

Lenke til kommentar

Du kan prøve å kappe et sport med motorsag inn i den siden du skal klyve fra så får øksa litt mere hjelp til selve klyvingen, eventuelle kiler vil også få større brytekraft om de settes i et slikt spor.

Har brukt dette på store furukubber og tørka lønnekubber biltema klyveren ikke greide å ta på egenhånd.

Et 5cm snitt inn gjorde hele forskjellen.

Lenke til kommentar

Kløyva en del ved for mange år siden og furu var det værste vi fikk. Seige som fa#@! og fulle av kvister og dritt så de delte seg fullstendig tilfeldig. Man fikk kubber som var tannpirkere i ene enden og tjukke som et sumolår i andre enden. Dette var med hydraulisk vedkløyver (bensindreven). Det hjalp hvis de fikk ligge ute noen frostnetter.

 

Eik var en drøm. Trengte bare å kjøre hodet noen cm. inn så sprakk resten av seg selv.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...