Gå til innhold

Kamerasalget i Norge!(stillbildekameraer)


Anbefalte innlegg

 

Kan det være fordi jeg ikke prøver å presentere noen årsaksammenheng i det hele tatt?

 

Jeg har ikke spådd noe som helst i den retningen, jeg har sagt at bare fordi stor-sensor-kamera har bedre kvalitet, så betyr ikke det at de ikke blir slengt på historiens skraphaug eller blir en liten neglisjerbar nisje. Det ligger ingen implisitt spådom i det. Det eneste som ligger i det er at feks "mobil vil alltid være dårligere enn store sensorer" ikke er noen garanti for at mobil ikke tar helt over.

AtW

Tja, hvis du tar av deg entusiastbrillene og ser på hva flesteparten av dagens bilder blir tatt med, så beskriver du jo egentlig bare status quo  :shrug:

 

 

Det kan du jo mene (det er jo tydeligvis litt forskjell på hvor man setter begrensingen for liten nisje, uten at jeg skal legge meg så mye opp i det, da noen mener FF kvalifiserer, og andre mener mellomformat ikke kvalifiserer), utgangspunktet var din påstand om  at "Realiteten er at en mobiltelefon kommer ikke til å være en reell konkurrent til et fullverdig kamera uten å være sammenlignbar i størrelse.", noe som forsåvidt er sant, men det er ikke nødvendigvis relevant for det framtidige salget, som er det som diskuteres her i tråden.

 

AtW

Endret av ATWindsor
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Historisk sett så er ikke bildekvaliteten det som mesteparten av forbrukerne setter i høysete, på 60 tallet Instamatic, 70tallet polaroid og 80, 90 tallet engangs-kameraer med plastobjektiv, 2000 tallet billige digitale kompaktkameraet, så en kameratelefon er perfekt tilpasset dette markedet.

 

Det positive er at det aldri tidligere har blitt tatt så mye bilder og det igjen gjør at personer ønsker bedre bilder etterhvert som kompetansen/behovet stiger, noe jeg tror igjen vil gi et oppgang i salg av de mer avanserte kameraene om et par tre år "bla. direkte facebook opplasting er viktig", det hvis ikke forbrukerne blir "bondefanget" av smekre ord fra kameratelefon-produsenter samt at telefontrenden fortsetter.

Endret av Nautica
Lenke til kommentar

Jeg synes det er interessant at DSLR kontra speilløst diskusjonen ikke har flyttet seg en millimeter siden den dukket opp for mange år siden ...

 

Synes det har flyttet seg noen millimeter jeg, med at det har blitt flere påståelige speilløse-entusiaster og færre bastante speileiere :p

 

Jeg personlig er redd for 7 års ulykke hvis jeg kaster DSLR'et mitt :)

Endret av Nautica
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Mange delsitater. Jeg prøver å samle det.

- Enig, kontinuerlig avlesning er en av flere måter å gjøre det på. Forsåvidt det samme for meg hvilken vei de tar mot målet.

- Enig igjen, 2 elektroner støy + 2 elektroner signal er ikke mye å forbedre på, på pikselnivå, men når signalet er så svakt så er pikselbinning veldig aktuelt og der vil det ha mye å si.

- Enig igjen (selv om du sa deg litt uenig). Jeg tror i første omgang på doble kamera (på samme side), senere 4 og kanskje opp mot 10 på "kameraentusiast-modeller". Kompaktkamera med lite zoom-omfang vil også kunne dra nytte av multimodul-teknikkene.

- Det stemmer, Fujifilm S3 pro med SuperCCD SR. Jeg liker teknikken, men tror det bør oppnås på en mer fleksibel og billigere måte ved å bruke to sensorer. Da får man også muligheten til å bruke de "mørke" pikslene som "lyse" piksler når det er lite lys, minker produksjonssvinn (yield) og øker DR for de "mørke" pikslene.

- Tja, flere monokrome sensorer vil i motsetning til flere bayersensorer ha noen andre fordeler. Nemlig at man slipper multippel debayer. Det vil blant annet gi noe høyere oppløsning (tilsvarende foveon vs bayer). Et stort fargefilter er også mye jevnere enn mange små, særlig når lyset treffer sensoren fra varierende vinkler. Det vil også bli en aning enklere og billigere å produsere.

- Med syntetisk blender mener jeg at kameramodulene til sammen fungerer som et objektiv med samme blenderdiameter som avstanden mellom de kameramodulene som står lengst fra hverandre. Søk på syntetic aperture radio astronomy imaging for å utforske mer. Kort fortalt kan man oppnå syntetiske blendere som er mye større enn det man får med et skikkelig kamera med en stor sensor og stor blender. Altså mye kortere DoF. Siden de blenderne er uavhengige kan man også manipulere hvordan bakgrunnsuskarpheten skal se ut. F.eks om man vil ha klassisk rund bokeh med diffuse kanter eller smultring-bokeh.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Cheesus, du må slutte å tillegge folk ting de aldri har sagt eller lese mellom linjene, jeg tar da for faen ikke bilder i blinde - jeg påpekte en teknisk forskjell og inntil Nikon eller Canon dytter inn en hybrid whatever i speilhuset så kan man vise hva man vil på en EVF.

 

Og de tingene trenger jeg vel ikke ramse opp en gang til.

 

Nydelig den skjermen Nikon har nederst på huset, minner meg om en barnesang som gikk noe ala vi hopper opp og ned vi hopper opp vi hopper ned.

Tillegge folk ting? Jeg bare spurte hva du la i "mer informasjon".. Cheesus.

 

Det virker som du er inne i en slags one solution fits all-modus. Som nevnt mange ganger allerede mener jeg det er smak og behag. Jeg ser fordeler med EVF .. og (trommevirvel) med OVF. Du trenger ikke ramse opp ting jeg er fult klar over og respekterer at noen velger å prioritere, men du kan jo for eksempel være litt mer ydmyk og innse at alle ikke har samme preferanser som deg. Som at OVF også har noen fordeler over EVF. One solution doesn't fit all.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Jeg for min del er overbevist om at bildekvaliteten på mobilkameraer kommer til å bli markant bedre, både angående dynamikk og støy. Jeg tror sensorene kommer til å bruke mer av samme teknikker som øyet for å samle inn detaljer når det er dårlig lys:

Sensorene kommer til å kombinere flere korte eksponeringer for å få mer dynamikk, mindre støy og flere detaljer. Dette blir som å sette sammen bilder fra en bildestrøm, men med metadata fra bevegelsessensorer i mobilen. Man vil med flere deleksponeringer få mer dynamikk, og når man setter det sammen får man mye mindre bevegelsesuskarphet enn om det var én lang eksponering.

 

Jeg tror pikslene med ny teknologi vil kunne få langt høyere dynamikk - piksler som kan "tømme bøtta" flere ganger underveis i eksponeringen, som blir mindre følsomme jo mer lys de får på seg eller annet.

 

Jeg tror det vil være mulig å hente mye mer informasjon ut fra lyset som fanges - nå teller vi bare fotoner som kommer gjennom filteret - Hva hvis vi også henter ut polarisering, bølgelengde og annet? Så vil vi kunne få markant mer fargeinformasjon, mer detaljer og mindre fargestøy - og tenk om vi også får polarisering - så kunne vi lagt på polafilter i post-prosesseringen.

 

 

Jeg tror ærlig talt vi er langt fra å utnytte potensialet med dagens sensorer. For mobiltelefoner såvel som større kameraer.

Endret av Trondster
  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

 

 

 

Nydelig den skjermen Nikon har nederst på huset, minner meg om en barnesang som gikk noe ala vi hopper opp og ned vi hopper opp vi hopper ned.

 

Hvilken skjerm referer du til?

 

Regner med at han mener den lille skjermen nederst bak på D4. Den er aldeles ypperlig etter min mening, gjør akkurat det den skal.

fo2re leter med lys og lykte etter noe å disse Nikon for. Ikke bry deg om det. Han kommer ikke til å finne noen gode argumenter, så bare regn med utdriting som det der, ingenting å bry seg om.

 

Da er det merkelig at Canon 1D-serien har nøyaktig samme skjerm under hovedskjermen.

 

Denne er fantastisk, og brukes av meg daglig; ville vært galskap å ikke tilgjengeliggjøre denne informasjonen lett som i dag.

 

Edit:

For de som ikke vet; denne skjermen inneholder lagringsinformasjon og status over minnekort (hvor RAW+JPEG lagres, type JPEG; hvor video lagres osv); om man bruker speiling; overflow osv. Ikke minst oversikt over om man har lagt lydmemo på bilder. ISO info kan også fås opp her; så har man blender/lukker i toppdisplay. Alt raskt tilgjengelig.

 

Aldri brukt ett Canon kamera i mitt liv så mye mulig, aner ikke.

 

Har fortsatt en skjerm som gir meg all informasjonen også vinklet opp eller ned hvis ønskelig, så hvorfor jeg skulle savne en skjerm på størrelse med...sorry kom ikke på en så liten skjerm i farta, termometer kanskje ?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

Også litt underlig at det er Nikon sin skjerm fo2re klager på og ikke Canon sin. Viser bare at det er et korstog mot Nikon vi ser. Som sagt, overse det, det er det beste.

 

Skal man ta Nikon for noe så må det være det overkompliserte justeringssystemet av fokus på D4/D800; skal ref de som jobber med dette være ekstremt mye enklere på D4s/D810; så forventer at det ikke er et problem på D5. På D4 er det vel større sannsynlighet å vinne i lotto enn å treffe på en rejustering av fokussystemet som har kommet litt utav det grunnet hard bruk.

 

Helt enig. Jeg ble aldri helt fortrolig med den funksjonen. Den fant stadig sine egne veier når det gjaldt fokusering.

Lenke til kommentar

 

 

 

 

Nydelig den skjermen Nikon har nederst på huset, minner meg om en barnesang som gikk noe ala vi hopper opp og ned vi hopper opp vi hopper ned.

 

Hvilken skjerm referer du til?

 

Regner med at han mener den lille skjermen nederst bak på D4. Den er aldeles ypperlig etter min mening, gjør akkurat det den skal.

fo2re leter med lys og lykte etter noe å disse Nikon for. Ikke bry deg om det. Han kommer ikke til å finne noen gode argumenter, så bare regn med utdriting som det der, ingenting å bry seg om.

 

Og du gjentar deg mer enn hakk i en lurvete LP plate, men antar at du har nok mellom øra til å vite det selv.

 

Hadde du hatt hue ikke så langt oppi æva når du leser hadde du også fått med deg at jeg bruker Nikon fortsatt, men sånne detaljer er vel vanskelig å få med seg.

 

Trivelig...

 

Skal jeg forstå det sånn at du bruker en D4, og er misfornøyd med informasjonen du får i det lille displayet? Kunne du tenke deg å utdype?

Lenke til kommentar

 

Har fortsatt en skjerm som gir meg all informasjonen også vinklet opp eller ned hvis ønskelig, så hvorfor jeg skulle savne en skjerm på størrelse med...sorry kom ikke på en så liten skjerm i farta, termometer kanskje ?

 

Det lille displayet bak har info om ISO (kan også konfigureres til andre ting); status på minnekort/JPEG-kvalitet/RAW/Video; samt hvitbalanse info; samt ikon for om man har gjort lydnotat på et bilde. Trykker man ned WB-knappen kan man også se i dette displayet kelvin verdi f.eks. Dette displayet er ekstremt praktisk og ville ikke vært foruten det. Bruker det langt mer enn jeg selv trodde også; begynte å tenke over bruken etter din  kommentar :)

 

Så kan man selvsagt spørre seg hvorfor man har 80-talls japansk klokke-display * 2 på et kamera som koster en pent brukt bruktbil? Det er pålitelig; og krever tilnærmet 0 batteri. Har også mulighet til å få bakbelyst ved å trekke i påbryteren. Så dette er uten tvil veldig praktisk og gjennomtenkt; også derfor flere produsenter i dette segmentet har gått for tilsvarende løsning.

 

Man kunne selvsagt klint opp alt i toppdisplay; men det ville gjort display mer uoversiktlig... og jeg skal innrømme; har man noe som fungerer; ikke ødelegg det (jeg har blitt så gammel og sær faktisk ;)).

 

Edit:

Dette lille displayet bak har man også på det god gamle Nikon F5; så ikke noe som har dukket opp nylig.

 

Edit2:

Jeg må også innrømme at mine krav til kamera er såpass sære, og vil neppe gjelde for det store flertallet. Er det ikke flott man har tilgjengelig kamera for alle de forskjellige brukergruppene?

 

Edit3:

Et større problem med disse monsterhusene er at man fort pådrar seg betendelse i skuldre; spesielt når man rigger på med tung optikk; som jeg har kjent på mer eller mindre kontinuerlig de siste 4-5 årene.

 

Edit4:

Grunnen til at mindre kamera ikke har dette displayet er ikke av manglende nytteverdi, men plassproblem. Hele det integrerte vertikalgrepet gir også plass til et _svært_ batteri som gir fotoglede opp mot 4000 eksponeringer i normal bruk. Det holder til de fleste jobber. Tar man mye serie-bilder holder det mye lengre også. Med normal bruk klarer jeg fint bruke kamera hver dag og lade 1 gang i uka. Muligens sammenheng med at jeg bruker hoved-display minimalt, og tar mindre og mindre bilder pr jobb.

Endret av TGB
Lenke til kommentar

Har fortsatt en skjerm som gir meg all informasjonen også vinklet opp eller ned hvis ønskelig, så hvorfor jeg skulle savne en skjerm på størrelse med...sorry kom ikke på en så liten skjerm i farta, termometer kanskje ?

Hørt om batterilevetid? Nei - du skyter jo speilløst, du.

(Sorry - kunne ikke la være... :fun:)

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg stusser litt over iveren etter alle disse små skjermene på store DSLR kamera. Hvorfor må man ha tre skjermer i tillegg til søkeren, når det egentlig holder med søkeren. For min del føles det befriende å ha all den informasjonen i søkeren, istedet for å vri og snu et stort kamera i alle vinkler for å få med seg alle skjermene.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg stusser litt over iveren etter alle disse små skjermene på store DSLR kamera. Hvorfor må man ha tre skjermer i tillegg til søkeren, når det egentlig holder med søkeren. For min del føles det befriende å ha all den informasjonen i søkeren, istedet for å vri og snu et stort kamera i alle vinkler for å få med seg alle skjermene.

Det jeg kom på i farten er at det må være veldig kjekt og kunne se all relevant informasjon relativt fort uten og måtte se i søkeren under en stresset fotografering, en amatør/profffotograf som bruker relativ lang tid på et bilde ser sikkert ikke nytteverdien.

Lenke til kommentar

Fordelen med å ha all info i søkeren, er at man da samtidig ser motivet og kan trykke av med en gang, uten å måtte flytte kamera tilbake foran ansiktet ...

 

Om jeg tar hundre bilder i løpet av en halvtime er det bare noen få ganger jeg trenger den informasjonen. Om den ligger i søkeren er det mer forstyrrende enn til nytte. Det er ikke noe du trenger å ha konstant tilgang til.

Nå har jeg ikke D4 lenger, men det var et display jeg brukte noen ganger hver gang jeg tok bilder, og jeg likte det veldig godt. På D750 må jeg trykke på en funksjon for å få opp samme informasjon i hovedskjermen. Ikke det at det tar mye tid, men det var veldig nyttig med den lille skjermen. Og nei, jeg tror ikke jeg ville likt å ha all informasjonen i søkeren. Tror heller ikke jeg ville likt å måtte trykke på en knapp for å få det opp i søkeren.

Lenke til kommentar

Det kan du jo mene (det er jo tydeligvis litt forskjell på hvor man setter begrensingen for liten nisje, uten at jeg skal legge meg så mye opp i det, da noen mener FF kvalifiserer, og andre mener mellomformat ikke kvalifiserer), utgangspunktet var din påstand om  at "Realiteten er at en mobiltelefon kommer ikke til å være en reell konkurrent til et fullverdig kamera uten å være sammenlignbar i størrelse.", noe som forsåvidt er sant, men det er ikke nødvendigvis relevant for det framtidige salget, som er det som diskuteres her i tråden.

Hvis entusiaster som oss ikke er fornøyd med ytelsen til en kameratelefon i dag, så kommer vi ikke til å være det i morgen. Telefonen har rett og slett ikke nok forbedringspotensiale til det. Og la oss si at noen kommer opp med noe revolusjonerende som pusher et lite mobilkamera opp på nivå med ett av dagens entusiastkompakter. Ja, så vil det samme fremskrittet forbedre de dedikerte kameraene like mye.

 

Dedikerte kameraer er for folk som bryr seg såpass mye om fotografering at de ønsker den økte fleksibliteten og ytelsen. Det segmentet kommer ikke bare til å forsvinne.

Endret av Sutekh
Lenke til kommentar

Jeg tror det vil være mulig å hente mye mer informasjon ut fra lyset som fanges - nå teller vi bare fotoner som kommer gjennom filteret - Hva hvis vi også henter ut polarisering, bølgelengde og annet? Så vil vi kunne få markant mer fargeinformasjon, mer detaljer og mindre fargestøy - og tenk om vi også får polarisering - så kunne vi lagt på polafilter i post-prosesseringen.

Nå begynner det å bli mange år siden jeg hadde Fysikk 2 på NTNU, men jeg er dessverre rimelig sikker på at den godeste hr. Heisenberg (ikke Breaking Bad-karakteren) setter en stopper for en del av ønskene dine.
Lenke til kommentar

Edit3:

Et større problem med disse monsterhusene er at man fort pådrar seg betendelse i skuldre; spesielt når man rigger på med tung optikk; som jeg har kjent på mer eller mindre kontinuerlig de siste 4-5 årene.

Vurdert å plukke opp f.eks. en D750 for å spare kroppen litt på de mindre krevende jobbene der du kanskje ikke trenger ti bilder i sekundet og super-buffer?  :ermm:

Lenke til kommentar

 

Det kan du jo mene (det er jo tydeligvis litt forskjell på hvor man setter begrensingen for liten nisje, uten at jeg skal legge meg så mye opp i det, da noen mener FF kvalifiserer, og andre mener mellomformat ikke kvalifiserer), utgangspunktet var din påstand om  at "Realiteten er at en mobiltelefon kommer ikke til å være en reell konkurrent til et fullverdig kamera uten å være sammenlignbar i størrelse.", noe som forsåvidt er sant, men det er ikke nødvendigvis relevant for det framtidige salget, som er det som diskuteres her i tråden.

Hvis entusiaster som oss ikke er fornøyd med ytelsen til en kameratelefon i dag, så kommer vi ikke til å være det i morgen. Telefonen har rett og slett ikke nok forbedringspotensiale til det. Og la oss si at noen kommer opp med noe revolusjonerende som pusher et lite mobilkamera opp på nivå med ett av dagens entusiastkompakter. Ja, så vil det samme fremskrittet forbedre de dedikerte kameraene like mye.

 

Dedikerte kameraer er for folk som bryr seg såpass mye om fotografering at de ønsker den økte fleksibliteten og ytelsen. Det segmentet kommer ikke bare til å forsvinne.

 

 

Ja, det samme fremskrittet vil forbedre de dedikerte kameraene like mye, men da vil mindre kamera være "godt nok", om mobil kommer opp på dagens "entusiastkompakt", og dagens "entusiastkompakt" da forbedres like mye, og blir bedre enn dagens toppmodell FF. Så vil flere som før ville ha toppmodell FF klare seg med noe mindre.

 

Deler av segmentet kan fint forsvinne (ihvertfall i praksis), om fleksibiliteten og ytelsen blir god nok i de lavere klassene.

 

AtW

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...