Gå til innhold

Den litt mer seriøse nettverkskaféen. (Ikke hjelpetråd for nettverksproblemer)


j--

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Lite spennende i dagens hjemmenett, veldig standard bridged mode ruter fra ISP til min egen Cisco og noen switcher som håndterer resten. Fikk kablet til alle rom da vi bygde hus i 2010, i tillegg wifi for mobiler og brett.

 

Antakelig litt mer spenning i nettverksoppsettet jeg fikset for bygården jeg bodde i, i 1998. Opp på et isete hustak fem etasjer over gaten for å surre fast en 4m bjelke til pipa, hvor det i enden ble montert en 2,4GHz radiolink, som måtte ha fri sikt til en retningsbestemt antenne hos universitetet i Bergen. Avstanden var nok under 1 km men likevel ble det påvirkning av tett tåke og/eller mye regn. Hastigheten skulle være ca 3Mbps, men vi var sjelden så høyt. Uansett bedre enn USRobotics 28800 og 56600 (eller noe slikt) og ISDN som de fleste satt med på den tiden.

 

Fra antenna gikk det en spesialloddet kabel, ekstra tykk koaks til vanlig koaksplugg om jeg ikke husker helt feil (har glemt RJ-koden for kabelen), men den kostet flesk for studenter. Terminert i en win95 pc med WinGate... sikkert 2.0 eller noe slikt. Deretter til stort sett huber (switchene var dyre på den tiden) som igjen fordelte til 4 etasjer i ett hus og 2 etasjer i huset ved siden av (ca 20 studenter totalt). Flere av etasjene hadde bussnett, koaks og t-plugger, som ble brutt hver gang noen skulle legge seg og måtte lukke døra til hybelen sin (koble ut sin pc og koble sammen kabelen i gangen utenfor). :D

 

Etter vel et år hvor dette strålende LANet hadde spist det meste av ressursene som var tilgjengelig for nettverk fikk vi beskjed om at vi kunne få kabel istedet så vi slapp tyne trådløsnettet til uib mer. Bestilte graving av Bravida for 7 meter over en gate, terminerte fiberen i en tranciever som fikset tp deretter og vi investerte i en 100Mb switch + et par 10Mb. Stjernenett over alt og "leggeproblemene" var løst. Noen klaget litt fortsatt riktignok siden en tp hengende ut vindu fra etasjen over etter hvert tar litt skade når vinduet åpnes og lukkes daglig. Begynte etterhvert å bore noen minihull bak listene som jeg tror huseier aldri oppdaget. :p

Fra denne ombygningen ble Windows og WinGate byttet ut med FreeBSD og et par enkle filer med iptables, ipfilter, nat og en grei kontroll på hvem som benyttet nettet. Enda en etasje med studenter kom på, og vi hadde et budsjett for å få tilgang. Alle måtte kjøpe en "aksje" for tilgangen, som de solgte videre til neste hybelleier og med penger inn ble det bedre og bedre utstyr.

 

Moro og lærerikt. I dag er nok fokuset på at det skal virke før kids roper at NRK super sin nettside ikke virker....

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Driver og legger opp patchepunkter i eneboligen vi totalrenoverer. Er på 34 punkter hittil, pluss patchene rett fra switch til utstyrsracket på teknisk rom/bod. Skal aldri bli manko på nettverkspunkter i dette huset. Selvfølgelig ordentlig CAT6, så 10GbaseT skal være innenfor rekkevidde når det blir mer utbredt. Eventuelt kan rørene trekkes om til fiber :---D

 

@Pop: Morsomt med ett tilbakeblikk med hvordan det var før i tiden med jallamekk.

 

@Semianonym: Imponerende oppsett.

Lenke til kommentar

Men Infiniband switchene bråker? Har hørt rykter om at dei bråker såpass at naboene vil banke på døra :p

 

Det finner vi snart ut av, er bare 8 porter så håper det ikke er for ille. På så gammelt utstyr kan man også vurdere litt mods om det kniper

Endret av Semianonym
Lenke til kommentar

Tørr jeg spørre hva dere bruker RDMA til? Jeg vet hva vi bruker det til på jobb. Ikke helt den typiske hjemmebrukeren ;)

 

Oppsettet her er nok langt forbi den typiske hjemmebrukeren for lengst, hehe.

 

Eksperimentere/lære om det er vel hovedtanken, og så bruke det til storage-nett på litt sikt

Lenke til kommentar

Oppsettet mitt er vel litt mer avansert enn bestemor sitt, men ikke noe voldsomme greier.

 

Fikk kasta ut ISPen sitt jallautstyr å satt inn en FortiGate 92D som ruter.

 

Derfra har det gått kablet nettverk til to stk ASUS rutere som jeg har brukt som APer og en ASUS AP. Dette var jeg ikke helt fornøyd med så jeg har nå kjøpt 4 stk. UniFi AP AC Pro. Satt opp to stykker i går og det ser veldig greit ut.

 

Holder på å fase ut 2.4 Ghz-utstyr så jeg kan gå over på kun 5 Ghz på alle APene.

 

 

Forøvrig så hadde jeg naboen på døren for en stund siden. De slet med nettverket hjemme å hadde vært i kontakt med ISP angående dette. Folkene fra ISPen hadde vært hjemme hos de å konkludert med at mitt trådløsnett forstyrret naboen sitt nett slik at det fungerte dårlig. Jeg hadde satt opp mine 3 APer til å bruke kanal 1, 6 og 11 (som hør å bør), å da "brukte jeg opp" hele nettverket. ISPen sitt utstyr støtter kun 2.4 Ghz (derfor referert som jallautstyr når det er nytt i 2015/2016).

 

Jeg kan jo nevne at det kun er to nabohus som har sjans til å få inn mine signaler, og det er ca. 25 meter mellom meg og naboen. Etter å ha vært der nede å sjekket konkluderte jeg med at kontorpult med pipe imellom PC og ruter er en dårlig kombinasjon, samt feil på nettbrettet.

 

En annen nabo har også nettopp byttet fra Telenor til nevnte ISP, og oppdaget raskt at hans AppleTV fungerte dårlig med ISPen sitt utstyr til tross fra at internetthastigheten var den samme. Jeg ba han kjøpe noen sikkelige APer som jeg skal hjelpe han å montere.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er det noen av dere som føler at dere har såpass stabil og pålitelig oppsett, linje og maskinvare at dere kjører f.eks privat primær-email hjemme?

Jeg leker ofte med tanken, men legger det alltid fra meg siden jeg ikke ønsker å gå glipp email hvis f.eks ISP kødder det til, eller jeg har fiklet med konfigurasjonen igjen, eller når noe maskinvare plutselig ryker. I tillegg virker det masete å få statisk IP fra Telenor, som for tiden er fiberleverandør.

Lenke til kommentar

Jeg har mail på egen server hjemme. I det store og det hele vil man aldri gå glipp av mail. Da de aller fleste mailservere er konfigurert til å ikke slette mail fra kø før den faktisk er levert. Eneste problemet i så måte er hvis den ikke klarer å levere på andre forsøket vil den ikke prøve igjen før om 4 timer (typisk vanlig konfigurasjon).

Lenke til kommentar

Å kjøre epost-server hjemme er nok ganske masete i disse dager, siden det nå er vanskelig å få nødvendige tjenester fra ISP på en privatlinje, som statisk IP ikke listet som "residential" i ymse databaser, tilpasset reverse DNS, fjerning av eventuelle port-sperrer.

 

Man kan vel alltids kløne det til med noe VPN-greier eller relaying. Blir en ekstra kost, og mer moving parts.

 
MEN det å kjøre sin egen mailserver som ikke nødvendigvis er hostet hjemme føler jeg har et utfortjent dårlig rykte. Ja det er litt å sette seg inn i, men day-to-day er helt minimalt. Er det verdt det? Tja. Det kan være et artig prosjekt. Er det bare din egen epost som står på spill er det vel bare å kjøre på  ;)
 
Selv kjørte jeg epost-serveren min hjemme mellom 1997 og 2004-ish. Har fortsatt egen men den kjører ikke hjemme. Med riktige tjenester fra ISP hadde jeg nok flyttet det hjem igjen.
Endret av Semianonym
Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...