Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Hvor bestille store mengder matjord.


Anbefalte innlegg

Noen som vet hvor man vanligvis kan få tak i store mengder matjord(?)?

Trenger sånn ca 2 lastebil-lass med jord som skal brukes til å planere ut og være ny jord for ny plen som skal sås.

 

Har virkelig ikke peiling på hvor man kan skal begynne å få tak i sånne mengder...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Anleggsfirma har god kjennskap til deponier av matjord, grus, sand, blandingsmasser etc. De bruker sånne deponier aktivt til å dumpe og hente masser fra etter behov ulike steder. De har vanligvis en god del lastebillass av de vanligste massene, deriblant matjord. De tilbyr deg sikkert frakt også.

 

Selv hadde jeg flaks da jeg skulle fjerne et par lastebillass med jord for et par år siden. En bekjent borti gata hadde behov for jorda og fylte ut tomta si. Frakten fikset vi selv med ørten tilhengerlass og mye svette. Har du antennene ute i nabolaget kan det hende du er like heldig.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

TS. Ser det er kommet forslag, noen tvilsomme og andre bra.

 

Det er de som eier stor lastebil, som frakter massene og de kaller seg gjerne for transportfirmaer. De samarbeider med maskinentreprenører (gravefirmaer). Små og store maskinentreprenøerer, har både normalt både gravemasikn og lastebil. Begge disse firmaene, vet hvor du får masse. Og mange maskinentreprenører, har eget deponi. Anbefaler å ta kontakt med de nærmeste maskinentreprenører og be om tilbud på masse tilkjørt og utlagt. Prisene kan varriere en del. Det er normalt transporten (og eventuelt utlegging) som koster, ikke massen. 

 

Men vet du egentlig hvor mye masse du trenger? Hva er grunnen (bakken) i dag og hvor tykt lag har du kalkulert?

Lenke til kommentar

Har regnet ca 3cm jord, ettersom det er det gress trenger for å vokse, det er jord i dag, men denne er veldig ujevn og full av grus osv. etter drenering.

 

Og, nei, er ikke helt sikker på hvor mye jeg trenger, men hagen er vel en rundt ca 800kvm...

 

Ting vokser som bare det der, så jorden i seg selv er ikke noe problem, kun ujevnheten og annet som ikke hører hjemme der.

Endret av aklla
Lenke til kommentar

Er ikke store problemet å bli kvitt jord, har en skråning en del med ubrukt areale(ovenfor skråningen) rett ved eiendommen, problemfritt å dumpe det der.

Er så klart grenser, men går en del kubik der uten at det har noe å si :)

 

Det er forresten helt ubrukt skog som vokser vilt rett ved skråningen, ikke noe tur-areale eller natturperle, folk flest i området dumper hageavfallet sitt der uansett. Ødelegger ingenting ved å dumpe jord der.

Endret av aklla
Lenke til kommentar

Har regnet ca 3cm jord, ettersom det er det gress trenger for å vokse, det er jord i dag, men denne er veldig ujevn og full av grus osv. etter drenering.

 

Og, nei, er ikke helt sikker på hvor mye jeg trenger, men hagen er vel en rundt ca 800kvm...

 

Ting vokser som bare det der, så jorden i seg selv er ikke noe problem, kun ujevnheten og annet som ikke hører hjemme der.

3cm er veldig lite og med tanke på ugjevheter i overflaten. Så du bør ha mer å "gå" på. 5 cm på det tynneste, er en bedre overdekkning.

 

Over fjell (og mye stein) regnes 30 cm jord. Og er det sprengstein under, bør det først legges et lag med leire/leirejord. Så jord og min 5 cm med matjord på toppen.

 

Med bare 3 cm, som er 0,03 m, får du: 0,03 m x 800 m2 = 24 m3 D.v.s. 2,5 lass.

 

Tror du bør måle opp arealet så godt det lar seg gjøre og beregne mer enn kun 3 cm. Avrett området best mulig, før utlegging av ny jord.

Endret av Friluftskar
Lenke til kommentar

Et annet alternativ kan jo være å be om pris for at et firma planerer ut plenen for deg? Dvs at de skaffer masse, legger ut og evt. kjører over med maskin for å komprimere. Trenger nødvendigvis ikke bli så mye dyrere enn "bare" tilkjøring av masse dersom du tar med hvor mye egeninnsats du sparer.. :)

Lenke til kommentar

Du har vel kanskje rett i det, men ser ikke for meg at en bitte liten gravemaskin skal frakte jord fra den ene enden av tomta til den andre enden skal bli spesiellt billig.

Er nok ikke plass til noe særlig mer enn en slik fra den ene halvdelen til den andre:
img-1336745974.jpg

 

 

Eiendommen er lang og tynn, huset er plassert ca midt på eiendommen og er bygget i en bakke. Eiendommen er rett men er en mur, skråning og en del trær mellom den ene halvdelen og veien der man kan dumpe jord fra.

 

Men igjen, en stooor gravemaskin kan kanskje dumpe jorden fra en lastebil og ca 4-5m inn på eiendommen så kan en liten gravemaskin planere ut.

 

Eiendommen(målene er ikke nøyaktig :) )

Området til høyre er helt utilgjengelig, streken er ett gjerde.

post-27317-0-17861600-1432282138_thumb.png

Lenke til kommentar

Du får jorden inn ved hjelp av kranbil med grabb og eventuelt en beltetrillebår. Planeringen gjør du for hånd med en potethakke og en plastrive. Det er absolutt ikke nødvendig med gravemaskin for en så liten jobb, med mindre du har en lett tilgjengelig. Får du god, soldet jord og utfører arbeidet på en dag med fint vær planerer du like raskt som kranbilen legger ut jorden. Har du ikke erfaring med gravemaskin trenger du også en maskinfører; finplanering av jord med en minigraver er stort sett for vanskelig for en nybegynner...selv om det er veldig god trening.

 

For å bestille jord finner du heller en god kranbilsjåfør og bestiller via han. Han vet hvor de har god jord til en hver tid (da dette varierer). Finn helst en med tilhenger, det sparer en del kjøring. Når det kommer til mengde så er ikke det så viktig å regne ut. Du vet du trenger mer enn bil + henger, så da ser du bare hvor langt du kommer med det og bestemmer deg da for hvor mye han skal komme med på neste tur. En kranbilsjåfør tar dette på øyemål i løpet av sekunder.

 

Den eneste utfordringen jeg ser er at de aller fleste kranbilsjåfører er mer eller mindre ubrukelig. Om du ikke skal slite deg i hjel samtidig som du betaler for en haug med timer som kunne vært unngått må du nesten klare å finne deg en som vet hva han holder på med.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...