Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Filming på offentlig sted for publisering på YouTube


Wattengård

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Etter det jeg har forstått er det kun de som har vært i direkte fokus som har noe de skulle ha sagt her i Norge. Jeg mener at man etter norsk lovgivning fritt kan filme på offentlig sted de som befinner seg der uten deres samtykke så lenge de ikke framstår som spesiellt fokusert på. Ordlyden min er nok langt fra korrekt, men jeg mener bestemt essensen stemmer.

Lenke til kommentar

I Norge reguleres det spørsmålet av åndsverksloven, en viss omtale her.

 

Dersom du har avbildet flere enn tre personer i en avbilding er det normalt ikke påkrevet med samtykke for publisering, dette er etter det jeg husker basert i rettslig praksis, og ikke direkte formulert i lovverk. Det er også lov å publisere uten samtykke dersom publiseringen har allmenn eller aktuell interesse, for eksempel (men ikke begrenset til) som nyhet eller avsløring av kritikkverdig forhold. Et tredje unntak er bilder av demonstrasjons og opptog, som alltid kan publiseres. Det er viktig å ha med at en avbilding av mer enn tre personer fortsatt kan kreve samtykke om en av personene er i et spesielt fokus (innholdsmessig og/eller teknisk).

 

I tilfellet som eksemplifiseres ovenfor trenger du samtykke, siden den aktuelle kvinnen er i et åpenbart fokus og videoen ikke vil ha almenn eller aktuell interesse. Muntlig samtykke vil normalt greie seg, og i sammenhengen bør det jo ikke være umulig å ha det samtykket på video, noe som gjør det mer eller mindre pottetett.

 

Så lenge man har informert skikkelig om bruken, selvfølgelig.

 

Du trenger derimot ikke samtykke for å bruke avbilding av folkemengdene, nøkkelspørsmålet er om du avbilder enkeltpersoner eller en "situasjon". Det aller meste går inn under en situasjon, og så lenge du kun illustrerer miljøet og/eller skaper miljø har du ikke noe juridisk problem. Enkeltpersoner må du ha samtykke fra siden avbildingen ikke har allmenn eller aktuell interesse.

Endret av Simon Aldra
Lese førstepost litt feil.
Lenke til kommentar

Det vil nok være en korrekt oppfatning, ja. Vær samtidig klar over at mens filming og fotografering på offentlig sted er helt lovlig, så kan pågående og nærgående filming/fotografering av enkeltpersoner regnes som trakassering, særlig når det ikke har en saklig årsak. Dette bør ikke være et problem, men nevner det likevel. Husk også at det er forskjell på lovlighet og folkeskikk, jeg pleier sjelden å spørre om lov før jeg fotograferer, men om noen ber om å ikke fotograferes, og jeg ikke har noen spesiell grunn til å fotografere dem (en person som slår et annet menneske med et balltre har jeg en grunn til å fortsette å fotografere, for eksempel) pleier jeg å respektere dette.

 

:)

Lenke til kommentar

Husk også at det er forskjell på lovlighet og folkeskikk, jeg pleier sjelden å spørre om lov før jeg fotograferer, men om noen ber om å ikke fotograferes, og jeg ikke har noen spesiell grunn til å fotografere dem (en person som slår et annet menneske med et balltre har jeg en grunn til å fortsette å fotografere, for eksempel) pleier jeg å respektere dette.

 

:)

 

Dette er nok korrekt tolkning. Men det er forskjell på å ha rett og få rett. Når nokon står og slår ein anna person med balltre og som deretter direkte ber deg om å slutte å fotografere så kan det være fornuftig å gi deg etter dei fyrste bilda og ikkje provosere galningen med balltre meir enn nødvendig :ph34r:

Då har du alt dokumentasjon på kva som skjedde, ingen grunn til å oppholde seg innanfor balltre-lengdes avstand lenger.

Lenke til kommentar
  • 6 måneder senere...
  • 5 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...