Gå til innhold

Hjelp, Niklas må bruke Linux!


Anbefalte innlegg

Apropos brukervennlighet: Jeg har sett et par rare ting i Ubuntu 10.04. For eksempel:

 

  • Dersom installasjon av en pakke fører til at omstart er "nødvendig", så vil menyoppføringen for omstart forandre seg til noe sånt som "omstart nødvendig". Hæ?! Dette er rimelig inkonsistent: Samtlige oppføringer er i imperativ, men så forandrer en av oppføringene seg til en generell påstand. Hvorfor skal valg av denne føre til omstart? Det står ikke noe om dette?
  • Applets på gnome-panel har en tendens til å leve sitt eget liv. De liker spesielt å flytte på seg dersom menylinjen blir mindre, f.eks ved bytting av skjerm. Å låse posisjon betyr tydeligvis to ting: Posisjonen skal være absolutt og det skal ikke være mulig å flytte på appleten. Hva med relative posisjoner, med mulighet for forankring?
  • Noen ganger så havner appletene i gnome-panel oppe i hverandre. For å rydde opp i salaten så er det bare én ting å gjøre: killall gnome-panel.
  • Gnome-panel er forøvrig helt ubrukelig med vertikal orientering. Hvorfor er det mulig å gjøre dette når ingen applets har noe som kan ligne på en OK oppførsel i en slik innstilling?
  • Hvorfor bruker standard skrivebordsoppsett to panellinjer? Bortkastet bruk av vertikal skjermplass.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kan noen fortelle meg hva "masse" som må gjøres etter installasjonen er? Huk av for å installere proprietære kodeker ved installasjon og legge til støtte for krypterte dvd-er er vel det eneste jeg kommer på ...

 

Mulig f.eks flash ikke er med i haken, men det er jo bare et kort søk i software center så er saken biff. Har du skjermkort med proprietær driver tilgjengelig så godtar du å aktivere denne når den spør deg.

 

Spiller du av en fil hvis kodek ikke er lagt inn ved installasjon spør den deg om du vil installere den. Felles for disse er at du ikke trenger å gå på noen produsents nettside eller lignende. Alt gjøres i OS-et. Flash, kodeker og lignende må jo legges til i andre OS også (tydeligvis ikke Mint), det hører jo i praksis med i installasjonsprosessen. Ikke akkurat et argument mot Ubuntu i mine øyne.

Lenke til kommentar

Jeg fikk tilsendt en filtype jeg ikke kjenner .cdr - W7 åpner ikke slikt, og forslår heller ikke egnet programvare på annen måte enn at man like gjerne kan google.

Samme i Mint11.

Men i Ubuntu11.10 får man en direkte link til download av egnet programvare. Er bare å klikke ja, ha og ammen så åpner den fila.

Så selvom jeg liker Mint best, har jeg jo Ubuntu da......

 

Har forresten snust litt på Mint12RC - og det er alt jeg får gjort på Aceren. Oppdateringa funker ikke. Heller ikke Broadcom43 - selv om jeg haker av i installasjonsprogrammet. Ligger vel noe i oppdateringa, men når denne ikke funker så.....

Noen som vet noe ?

Lenke til kommentar

En ting som du gjerne har lyst å gjøre tidlig er å åpne software center / package manager eller hva det enn heter i Ubuntu nå til dags og søke etter "ubuntu-restricted-extras".

 

Det er lenge siden jeg har brukt ubuntu selv, men husker det var alltid noe av det første jeg gjorde etter en ny installasjon.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu-restricted-extras

 

 

Som en hyggelig kjekk ting kan du venne deg til å klippe og lime på linux måten. Mark teksten du har lyst og kopiere og trykk med tredje museknapp der du har lyst å lime teksten inn :)

 

Gl, hf!

Lenke til kommentar

Kjører Ubuntu 11.10 på min skolePC. Litt buggy, noen ganger starter viften på full viftestyrke, men det fikses med å gå i hvilemodus igjen, men ellers funker det veldig bra. Elsker å ha flere skriverbord (bruker windows pluss f1-2-3-4 for skriverbordene) hvor skoleoppgavene er på ett, svarene på et annet og internett for å lese til svarene på et annet. Ubuntu One har også reddet meg når jeg ikke hadde skolePC-en for da kunne jeg bare logge meg på og laste ned filene til min egen PC hjemme som kjører Windows.

Endret av Ty4on
Lenke til kommentar

Jeg fikk tilsendt en filtype jeg ikke kjenner .cdr - W7 åpner ikke slikt, og forslår heller ikke egnet programvare på annen måte enn at man like gjerne kan google.Samme i Mint11.Men i Ubuntu11.10 får man en direkte link til download av egnet programvare. Er bare å klikke ja, ha og ammen så åpner den fila.

 

Corel Draw? Det er da vitterlig et Windows eksklusivt program, men kanskje InkScape kan åpne dem.

Lenke til kommentar

Jo, hernil - det er jo blitt mindre etterhvert.

Det første jeg gjør er å legge inn ubuntu extras fra pakkebrønnen (burde hete app free-store ?) Da får du bla. Java og Flash.

Så Wine og play on Linux.

Jeg legger inn Opera isteden og så kommer turen til at par programmer jeg bruker mye som må kjøre i Wine.

Det er vel nettopp restricted extras som legges inn ved å hake av for proprietære plugins ved installasjon?

 

At wine, Opera og andre programmer som ikke er med på standardinstallasjonen må legges til i etterkant er vel bare naturlig :)

Lenke til kommentar

Jo, hernil.

Det er sikkert sant som du opplyser. Jeg har igrunnen merket lite forskjell i det siste, men lagt den inn av gammel vane (gammel dame vond å benne)

Så må man jo også inn i det jeg kaller "sære drivere" - hvis man har dedikert skjermkort og flytte prikken til den driveren som er nyest.

 

Det er jo så mye tullball med avtaler og tillatelser, ellers kunne dette vært ordnet mye smidigere.

Lenke til kommentar

ubuntu er fin, unity er til tider irriterende. men med touch screen så er den genial. har en netbook med touchscreen, der er det unity for alle penga. multitouch driveren klikka rabiat med gnome3 :( ug har ikke funnet noen god måte å få det til å funke skikkelig. det er ganske irriterende når plutselig touch fryser og deretter tryner hele sulamitten.

det skjer ikke med unity av en eller annen grunn. (har en lenovo s10-3t)

med aspire A110 maskina kjøres det "vanlig" gnome siden den er fin uten touch. og velkjent for madammen siden hun bruker den maskina mest.

Lenke til kommentar

Altså hvis man skal kjøre til Oslo, så er det en fordel om det står oslo på alle vegskiltene - helt til man kommer dit.

Man blir forvirret hvis det plutselig står tigerstaden når man kommer til drammen.

Og det bør også stå oslo når man kommer til oslo - ikke noe annet, feks hovedstaden.

 

Og sånn er det med dataprogrammer også !

Og det gjelder både i engelsk og norsk språkdrakt !

Som du sier står det ProprietærePlugins i installasjonsprogrammet, men etter det jeg forstår, legger den bare inn Ubuntu Begrensede Tillegg i re-starten. Og dette gjelder kun fra 11.10.

 

Oversettelser bør en også være mer kreativ med, som eksemplet her viser.

Det finnes bedre ord å oversette Restricted med, enn Begrenset. (bruker de google?)

Og Restricted er heller ikke noe godt, dekkende ord i Engelsk sammenheng - så ikke se seg så blind på å oversette !

Heller på å formidle hva man er i ferd med og hvor det fører hen.

Lenke til kommentar

Den Ubuntu-versjonen som er i bakgrunnen i artikkelen der, er ikke det 11.04?

 

Om det er det du sitter på nå bør du skaffe deg 11.10, har lest at mange synes det er en rekke forbedringer i Unity fra 11.04 til 11.10.

 

For å sjekke kan du kopiere og lime inn følgende i terminalen:

 

cat /etc/lsb-release

eller

cat /etc/issue

 

(for å paste inn i Terminal må du bruke shift+ctrl+v, og ikke bare ctrl+v, ellers kan du også bruke menyer eller høyreklikke og velge lim inn/paste)

 

EDIT: Om du ikke vil bruke terminalen kan du også se hvilken versjon du har i System Info som du finner i menyen og System Settings.

Endret av tamarin
Lenke til kommentar

Jeg har flere maskiner og installerer alltid på nytt når det kommer ny versjon, så jeg har både 11.04 og 11.10. Har også Mint11 og 12RC(oppdatering funker ikke) og ZorinOS, som er morsom å bruke.

Ellers takk for tips om koder.

Terminal har du også på h.klikk på skrivebordet nå.

 

Har ikke testa Unity på brett, men det er sikkert fint.

Så mener jeg at det hadde vært en fordel å få lov å velge på en noe enklere måte enn å bruke terminalen. Blir litt lavere læreterskel og brukerforstålig.

Lenke til kommentar

Du er sikkert klar over at du har valgt en distro der du må etterinstallere en del kodeker og drivere, men jeg håper ikke du tror at det er kjapt utført og at du deretter kan gå videre med å anmelde distroen på bakgrunn av de første erfaringene. Da vil det isåfall bli en dårlig anmeldelse av Ubuntu.Det vil ta tid, Niklas. Du er ukjent med Linux, du er ukjent med Ubuntu, du vet ikke helt hvor og hvordan du skal søke hjelp, osv. Mest sannsynlig vil du støte på et problem du ikke klarer å løse på mange dager. Du kunne spart deg selv en god del frustrasjoner ved å velge Mint istedet. Den er bedre for nybegynnere.Når det er sagt, så er den beste hjelpen du finner for Ubuntu på http://ubuntuforums.org/ . Vær oppmerksom på at veldig mange i Linux-miljøet ikke vil hjelpe deg hvis de oppdager at du ikke har søkt etter svar før du spør. Du bør helst ha svettet i et par dager alene før de nedlater seg til å svare deg ... og ofte får du bare svar som "RTFM!" eller "Google is your friend!" Dessverre er det slik mange steder.Ubuntu tilbyr betalt support for dem som vil ha det, og det mener jeg at nybegynnere bør ha. Det koster ikke så mye, og så er man mye bedre rustet til å møte den fremmede verdenen.Ellers, lykke til! :thumbup:

 

FUD fra ende til annen. Har du i det hele tatt brukt IRC-kanalen til Ubuntu, eller deltatt i forumene? "RTFM!"-holdningen finnes fremdeles, men ikke i Ubuntu-land. De som har en slik holdning blir raskt irettesatt og bedt om å oppføre seg.

 

Det er svært få ting Mint tilbyr som ikke er lett tilgjengelig enten via PPA eller i Canonicals pakkebrønner, og hvis en driver ikke finnes for Ubuntu finnes den ikke for Mint heller. Kanskje Mint leveres med noen flere drivere (proprietære og whatnot), men alle vil også være greit tilgjengelig for en Ubuntu-bruker også.

Lenke til kommentar

Det jeg forøvrig har mest imot Unity er jo mangel på måter å personalisere på.

Topplinja burde ha egenskaper (h.klikk) slik det var før. Det burde vært mulig å flytte den ned i bunnen.

Det røde krysset er også flyttet til venstre side, men ikke i de programmene jeg bruker som kjøres i Wine, så det forvirrer mer enn godt er.

Jeg er nok sær og har vansker med å vende meg til at ting må gjøres anderledes da.....

Så får jeg ikke til å legge ut snarveier på skrivebordet fra andre programmer enn dem som installeres.

Og jeg syns det er unødig at man MÅ søke hver gang. Og man må da vite nøyaktig hva programmet heter i de forskjellige versjonene.

Da er det greiere med en tradisjonell startmeny.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...