Gå til innhold

Statsbudsjettet 2011 – moms på digitale produkter


Anbefalte innlegg

http://samfunn.myhken.com/?p=1728

 

051010_statsbudsjett2011_logo1.jpg

 

I dag ble Statsbudsjettet for 2011 lagt frem, og nå har staten sett mulighet for å tjene mer penger på et område de nå ser de ikke får noen penger på, nemlig nedlastning av digitale produkter og tjenester fra utlandet. Det har blitt mer og mer populært å handle på nett, og særlige digitale produkter har økt kraftig. Og det er ofte en stor fordel, siden du får det du kjøper rett ned på pcen, og slipper å vente på en CD/DVD plate som skal komme i posten etter noen dager/uker. Og det er penger å spare, eller det vil si, det var penger å spare.

 

Nå vil Regjeringen ha moms på alt kjøp av digitale produkter fra utlandet, samt for kjøp av tjenester som Spotify, Itunes og produkter fra Steam/Direct2Drive. Og det vil garantert gjelde Microsoft produkter også.

 

Regjeringen har per dags dato ikke kommet med noen løsning for hvordan de skal håndtere dette i følge Nettavisen, men mange tilbydere som Microsoft osv har allerede moms muligheter for kjøp av produkter pga av EU, samt en del stater i USA har “sale tax”. Nå har jeg sjekket litt og heldigvis så ser det ut som om mange av de nevnte tilbyderene, med unntak av bl.a Microsoft, har moms, der det er aktuelt, inkludert i sine priser. Så her skal ikke prisene gå opp etter det nye forslaget.

 

051010_statsbudsjett2011_steam.jpg

 

Men noen steder, som hos Microsoft vil det bli dyrere å handle. F.eks Technet og MSDN abonnementer uten fysiske medier, er i dag fritatt for moms også når du handler fra Microsoft.no. Men her kan de lett gjøre endringer, med veldig liten skrift står dette hos MS i dag

 

051010_statsbudsjett2011_ms.jpg

 

Norge burde heller vurdere å heve tollgrensen på 200 kroner for handling over nett, men i stedet innfører de dette her. Det blir bare for dumt spør du meg, og det vil neppe være mange millionene de tjener på dette per år, men det ødelegger mye for den enkelte person. :thumbdown:

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det de bør gjøre nå er å fjerne hele tollgrensen, ettersom konkurransen blir lik for norske og utenlandske butikker i form av at begge må legge moms på prisene sine. Leiekostnader m.m. er fortsatt langt høyere i Norge.

 

Hadde de gjort systemet mindre rigid hadde jeg vært for dette. Nå skal de derimot bare gjøre det enda mer komplisert for oss sluttbrukere, samt sørge for at pengene fortsatt faller i sluket.

Lenke til kommentar

Det er jeg enig, å fjerne hele tollgrensen siden det uansett blir moms på digitalt innhold fra neste år...

Men det skjer vel neppe med det første, grensen er vel fra 1975 eller noe, så ser ikke ut som de har tenkt å endre den.

Gir garantert en del penger i statskassen hvert år, så hvorfor fjerne den da??? :ph34r:

Lenke til kommentar

Skal bli spennande å sjå korleis dette skal ordnast i praksis.

Blir det opp til kva enkelt forbruker å rapportere inn kjøpet og etterbetale det du skulder i moms?

 

Som jeg skriver i innlegget så har de fleste seriøse steder allerede enten et system for å legge til moms der det skal være/er moms (ala Microsoft etc) dette på grunn av EU regler.

Andre har moms inkludert i prisen (Steam har fått mye pepper for høyere priser etter de gikk over til Euro, men på den andre side slipper EU land momsen, mens vi i Norge ikke har hatt moms, nå vil jo prisen likevel bli grei for den vil ikke stige med 25%)

 

Mindre aktører og aktører som ikke opererer i EU, eller har EU som noe fokus område, vil det bli spennende å se hvordan de løser de tekniske utfordringene. Det kan neppe gjøres rent teknisk.

Du får ikke en eller annen liten e-butikk i Asia til å få rutiner på sende inn kjøps oversikter til norske myndigheter hver måned eller noe slikt.

 

Og et annet område jeg er opptatt av, er Webhotell osv, vil dette gå inn under digital innhold? Eller er det fritatt? Kjipt om webhotell / epost tjenester osv går opp 25%, jeg betaler en del i måneden allerede.

Lenke til kommentar

Det må jo være noe av det mest miljøskadelige de har gjort hittil.

 

F.eks. e-bøker kan i mange tilfeller bli dyrere eller like dyre som fysiske bøker, da vil flere velge dem siden de har sine praktiske fordeler, men det går utover miljøet mtp distribusjon og forbruk av trær/blekk.

 

Innfør forhåndsmoms på alle varer kjøpt fra utlandet og fjern tollgrensa totalt. Slipper man tollgebyr i allfall.

Endret av Nator
Lenke til kommentar

Den rødgrønne regjeringen har vist seg å være helt elendig synes nå jeg og igjen viser de at det kun står PENGER i panna på våre folkevalgte. Det er tydlig at de ikke kjønner alle fordelene digital distrubusjon har i forhold til den fysiske. Er det bare for penger og sikring av norske arbeidsplasser man tenker på? Hva med miljøet, som de har sagt flere ganger at de tar alvorlig.

Til neste stortingsvalg blir det nok blått for min del. Makan til møkka regjering skal man lete lenger etter.

 

*riste på hodet*

*ta meg litt brus*

*spille litt wow-beta*

digg

Lenke til kommentar

Skal bli spennande å sjå korleis dette skal ordnast i praksis.

Blir det opp til kva enkelt forbruker å rapportere inn kjøpet og etterbetale det du skulder i moms?

 

neinei, det er opp til hver enkelt FORHANDLER å oppgi dette.. De kan ikke holde privatpersoner ansvarlig for dette, for det er det ingen som kommer til å håndheve uanz. Så jeg lurer litt på hvordan de skal klare å få alle utenlandske butikker til å drive inn og sende momsen til norge...

Lenke til kommentar

At de i det hele tatt våger å innføre moms på ned-lastede varer før de har hevet grensen for mva på fysiske varer kjøpt utenlands (200kr regelen), er et hån mot oss forbrukere. (Snakk om å skyte seg selv i leggen... Gang på gang.)

 

Regner med at konsoller og e-bøker er det som blir hardest rammet av de nye reglene.

 

Håper de som har stemt rødt sist gang, husker alt regjeringen har gjort denne regjeringsperioden, og tenker seg om én gang ekstra neste gang. I min mening gjorde de det ikke spesielt bra de 2 gangene før denne heller...

 

Men men, ikke stort man får gjort som en gjennomsnittlig arbeider, blir vel bare til at man tyr mer til de ulovlige alternativene.

Lenke til kommentar

Innfør forhåndsmoms på alle varer kjøpt fra utlandet og fjern tollgrensa totalt. Slipper man tollgebyr i allfall.

Du kan fortolle selv, men så kom posten i ekte as norge stil og krever da likemye i leie av lagerplass som tollbehandlingen er :(

 

men er enkelte fraktselskaper som har egne avtaler med tollvesenet hvor de betaler en fastpris istedenfor pr sending, f.eks EMS er veldig populær fra asia og tar kun for selve momsen.

jeg får mye pakker med parcelforce fra england, da betaler jeg også kun momsen.

Lenke til kommentar

Jeg er høyt skuffet over dette digitale landeveisrøveriet, av følgende grunner :

 

*Det vil dempe det digitale salget og i noen tilfeller forårsake økt salg av fysiske medier = mindre miljøvennlig.

*Antar at selve byråkratiet for å holde ordningen oppe vil sørge for at mye av gevinsten forsvinner.

*Morsomt at personen som har ansvaret for ordningen knapt kan bruke en datamaskin selv, lurer litt på hvem som har gitt ham ideen, platebransjen?

Lenke til kommentar

*Morsomt at personen som har ansvaret for ordningen knapt kan bruke en datamaskin selv, lurer litt på hvem som har gitt ham ideen, platebransjen?

 

Nå vet vel vi fleste som kan noe om statsforvaltning, at Sigbjørn kun fronter budsjettet utad, så bak budsjetter sitter det nok noen hundre personer som alle jobber med ulike felt for å se hvor de kan spare penger, hvor de kan bruke osv.

Det forhandles i utvalg og grupperinger osv. Så trolig er det en eller annen ung person som har funnet ut at "her kan jeg få en stjerne i boken" og fremmet dette forslaget.

Resten av folka som du sier, "knapt kan bruke en datamaskin" ser bare at i 2011 får vi 38 millioner, i 2012 over 100 millioner for ett eller annet de ikke har snøring om.

Og da er det enkelt å bare si ja, det gjennomfører vi, høres lurt ut..trolig kanskje også med tanken om at "her har vi blitt snytt for penger i mange år nå" og de er garantert ikke de som blir rammet av forslaget...

 

Og dette forslaget er jo ideelt. Det rammer den yngste garde her i Norge, ungdommer, studenter osv. Og de har ingen stor lobbygruppe som kan stoppe et slikt forslag.

For å si det slik, så rammer det ikke mamma på litt over 50 år noe i det hele tatt, hun bruker pcen til å spille kabal, lese epost, skrive noen brev, og lese litt nyheter. Det rammer ikke besteforeldre etc, for de har knapt en pc.

Det rammer ikke de store grupperingene som har påvirkning nok til å gjøre noe med dette, så forslaget blir garantert gjennomført.

 

Ellers ser du jo allerede at andre grupper har fått regjeringen til å snu i enkelt saker allerede samme dag som budsjettet legges frem.

Endret av myhken
Lenke til kommentar

neinei, det er opp til hver enkelt FORHANDLER å oppgi dette.. De kan ikke holde privatpersoner ansvarlig for dette, for det er det ingen som kommer til å håndheve uanz. Så jeg lurer litt på hvordan de skal klare å få alle utenlandske butikker til å drive inn og sende momsen til norge...

 

Det er ikke opp til hver enkelt forhandler. Skal de selge til Norge, så må de etter dette momsregistrere seg i Norge før de kan drive salg til Norge. Dvs at de må importere alt de selger til Norge selv, før de sender det ut til sluttkunden. Det vi kommer til å oppleve er at de ikke orker alt det ekstra styret, pga at de må skaffe revisorer og sette seg inn i norske regler. Vi er tross alt ikke noe kjempemarked for de store aktørene ute i europe. Det vi nok til slutt kommer til å oppleve er at de skriver i liten skrift nederst på sine nettsider at de ikke lengre selger til Norge >.< Heia regjeringen...NOT!!!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...