Gå til innhold

Er dagens Russland høyrevridd eller venstrevridd?


Anbefalte innlegg

Dette er noe undertegnede har sitt og fundert litt over i det siste, hvilken politisk ideologi er det egentlig som styrer dagens Russland? Mange ser, eller så jo på Russland/Sovjet som verdens store kommunistiske nasjon. Ordet "Russland" er nesten synonymt med kommunisme for noen. Men hvor kommunistisk er egentlig landet i dag? Både Medvedev og Putin hadde vel i Sovjet-tiden kontakt med Kommunistpartiet, men hva har egentlig det å si i dag?

 

Såvidt jeg har forstått heter partiet disse herrene er medlem av "United Russia", og beskriver seg selv i følge Wikipeida som et konservativt sentrumsparti i opposisjon til radikalisme.

 

 

"The official party platform defines the policies as centrist, conservative[6], pragmatic and opposed to radicalism[7]. The party considers itself as conservative, as it regards itself to be one of the heirs to Russia's tradition of statehood, both tsarist and communist[7]. Some analysts[who?] describe the party as populist and nationalist. Foreign media and observers describe United Russia as a pure "presidential party" with the main goal of just securing the power of the Russian President in the Russian parliament. The vast majority of officeholders in Russia are members of the party, hence it is sometimes described as a "public official party" or "administration party." Because of this, it is also often labeled the 'party of power'[8], just like Our Home – Russia in the 1990s. Within Russia, the party follows a centralist course."

 

http://en.wikipedia.org/wiki/United_Russia

 

 

 

 

Noen som vet hvordan innenrikspolitikken i landet fungerer i dag? Hvor mye er privatisert, hvordan er skattetrykket, hva slags innvandringspolitikk føres og hvordan fungerer skolesystem og helsetjenster?

 

Er det med rette at noen fortsatt ser på Russland som kommunistisk, eller har landet i dag en politikk nærmere det som føres i vesten?

 

Hva mener dere? Ser og tenker dere fortsatt på Russland som kommunistisk? :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

*Venter på svar fra en besserwisser som skal kommentere litt synsende"

 

Jeg bruker daglig Russiske aviser som Pravda og Moscow Times

 

Akkurat hvordan de er vridd i politikken blir så altfor stor og komplekst i forhold til hele bildet hvordan folk ser på Russland som kommunistisk. Du må danne ditt eget bilde på den informasjonen som er faktum og ikke det som står i vestlige nyheter. Russland er langt ifra hva vi ser på som sosialistisk på enkelte ting og enda mer venstrevridd på andre områder om du skal sammenligne det med Norge. Russisk politikk er Russisk, på samme måte som alle andre land har sin særtrekk.

Lenke til kommentar

Politikk er komplekst ja, men hvorfor skal det være et hinder for diskusjon?

 

Russisk politikk er selvsagt særegen ja, på samme måte som norsk politikk er det. Med det sagt er det vel mulig å sammenligne politikken over landegrensene til en viss grad, vi sier jo f.eks at USA er langt mer høyrevridd enn Norge, selvom landene ikke kan sammenlignet 100%.

 

:xmas:

Lenke til kommentar

Om nokon kan legge litt ut om det russiske skattesystemet og den russiske velferdsstaten, ville eg vere veldig interessert. Har dei flat skatt eller progressiv skatt? Korleis fungerar helsevesenet for tida og kven tek rekninga for legebesøket?

 

 

 

 

Landet er ikkje demokratisk i dag, so ver skeptisk til korleis partia omtalar seg sjølve og kva pressa skriv. Pravda si nettside ser jo ut som ein parodi.

 

Vi har fleire målingar over "demokrati". Rankeringssystema er litt ueinige, men dei fell som regel sånn passe ihop på tendens. Freedom House, Democracy Index og PolityIV er i dag alle einige om at Russland er eit stykke vekke ifrå å vere noko demokrati.

Lenke til kommentar
de har ett friere demokrati enn UK og USA. noe som er morsomt siden de var hardbarska kommunister for ikke så lenge sia

 

 

Det stemmer. Men det skyldes at Russland har kastet kommunismen/ sosialismen på søppehaugen der den hører hjemme, mens USA,England og resten av europa og vesten er på full fart mot sosialisme/kommunisme/facisme/nazisme- bruk det navnet du vil.

Lenke til kommentar
Hvorfor omtaler du sosialisme, kommunisme, facisme og nazisme som samme ideologi? Hva er likhetstrekkene, bortsett fra at alle gjerne ender opp som totalitære?

 

Alle ender til slutt opp som totalitære som du ganske riktig nevner. Men det de fleste ikke vet, er at disse i realiteten er samme ideologi.

Til tross for noen tilsynelatende ulikheter, så er de alle drevet frem av politikere, og krever en sterk stat og et omfattende "velferdssystem" i statlig regi.

Felles for disse er også at de enten forbyr privat næringsliv, eller tillater det så lenge staten har full kontroll og bedriftene drives på statens premisser.

Når det gjelder privat eiendom så har vi samme prinsippet, enten er det forbudt, eller det tillates på statens premisser.

 

http://www.aera.no/hitler.htm

Endret av Baltazar94
Lenke til kommentar

Når det kommer til demokratisk frihet så har jo den blitt værre etter at Putin & Co kom til makten. Det har vi sett gjennom drap på journalister og bruk av TV-stasjoner som nærmest reklamekanal for det sittende partiet.

 

Skal se om jeg finner noen saker å linke til, men vi husker vell alle han som ble drept av plutonium i London?

Lenke til kommentar
Fordi han er anti USA/Vesten, og drar fram alle slags skummle og slemme ord han finner i ordboken for å fremme saken sin, selv om de ikke har noen sammenheng.

 

 

Jeg er ikke anti USA eller vesten.

Det jeg ikke liker, er at politikerne kupper makten og bruker den til å begå stadig større overgrep mot folket. I det de utnytter folket kynisk for å mele sin egen kake og grafser til seg stadig større makt og rikdom på folkets bekostning.

Lenke til kommentar

Jeg finner det lite meningsfylt å plassere russisk politikk på en akse fra venstre til høyre. Den langt mer interessante debatten er hvor landet er på vei på aksen fra det totalitære til anarkiet; akkurat hvordan progressiviteten i skattesystemet er utformet eller om tannlegene er offentlig ansatte er av underordnet betydning.

 

For øvrig finner jeg det merkelig når det påstås at nazisme, fascisme og kommunisme har samme ideologiske opphav – selv om de alle er totalitære har de diametralt forskjellige filosofiske beveggrunner. Enda merkeligere er påstanden om at demokratiene i USA og Storbritannia fungerer dårligere enn Russlands – men det er avsporinger i denne sammenheng.

Lenke til kommentar

Russland ble kapitalistisk under Boris Jeltsin. Boris Jeltsin avsatte parlamentet og sendte inn stridsvognene. Han ble i praksis diktator. Mens han var diktator, tvangsinnførte han økonomiske reformer i ren Chicago Boys-stil, før "demokratiet" ble gjeninnført. Rike oligarker overtok statseiendommene og ble de nye storkapitalistene i det kapitalistiske Russland. Klasseskillene er enorme, fattigdommen er enorm. Etter Sovjets fall har selvmordsraten blitt skyhøy, folk drikker mer og mer vodka, drikker seg helst ihjel. Og "demokratiet" har blitt en vits, et skuespill.

Lenke til kommentar
de har ett friere demokrati enn UK og USA. noe som er morsomt siden de var hardbarska kommunister for ikke så lenge sia

Mener å ha sett et sted at presidenten i Russland har mindre makt enn presidenten i f.eks USA.

Men det betyr ikke at det ene er bedre enn det andre. Da den som får flest stemmer ikke vinner valget, og/eller mediene bare fokuserer på den ene kandidaten, kan man uansett ikke kalles demokratisk, selv hva lovene sier.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...