Gå til innhold

Kommentar: Jon vil ha datamaskin uten operativsystem


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-qfohT7
Ok, har ikke giddet å lese gjennom alle sidene så jeg vet ikke om dette er nevnt før:

 

Hva med kompatiblitet? Det er jo som kjent vanskelig å få drivere til Linux i tillegg programutvalget er heller labert.

 

Jeg vet ihvertfall en plass jeg IKKE ville jobbet om man kunne fått pre-installert andre OS: support-avdelingen..

Lenke til kommentar
Ok, har ikke giddet å lese gjennom alle sidene så jeg vet ikke om dette er nevnt før:

 

Hva med kompatiblitet? Det er jo som kjent vanskelig å få drivere til Linux i tillegg programutvalget er heller labert.

 

det var et kjent problem for fem år siden. I dag hører drivermangel til sjeldenhetene, særlig siden Intel som den største brikkesettleverandøren har åpne drivere til omtrent alle sine komponenter, AMD utvikler Catalyst for Linux og i tillegg dumper ut store mengder dokumentasjon om produktene sine slik at folk kan utvikle åpne drivere i tillegg og nvidia leverer svært gode, om enn lukkede, drivere til samtlige av sine skjermkort.

Den største utfordringen pr i dag er trådløst nett, men det er ikke noe stress for en kyndig programmerer eller to å lage meget gode drivere dersom produsenten av brikken gir ham informasjonen han trenger.

 

Under Linux kan du kjøre blant annet OpenOffice, Firefox, Skype og GIMP, man har et utall MSN-klienter, Google er relativt linux-friendly og har blant annet levert Picasa for Linux, for det meste ellers er Wine blitt såpass godt at de fleste programmer installeres og kjøres smertefritt dersom det ikke finnes en egen linuxklient for det.

Lenke til kommentar
Ok, har ikke giddet å lese gjennom alle sidene så jeg vet ikke om dette er nevnt før:

 

Hva med kompatiblitet? Det er jo som kjent vanskelig å få drivere til Linux i tillegg programutvalget er heller labert.

 

Jeg vet ihvertfall en plass jeg IKKE ville jobbet om man kunne fått pre-installert andre OS: support-avdelingen..

 

Min erfaring er at det er mindre support på en "ferdigkonfiguert" Linux-maskin, selv for ukyndige brukere. Men det krever klart at kunden vet at han har kjøpt noe annet enn en maskin med Windows, og fått med seg noen råd på veien.

 

Men det trenger garantert den kunden som aldri har brukt Windows før.

 

I motsetning til mange her, har jeg faktisk brukt omtrent det som har funnes av OS fra slutten av 70-tallet til i dag. Innbefattet stormaskinOS, Unix, CP-M, Apple, Novell Netware, OS/2 og alt fra tidlig PC-DOS til Win 7 og mangfoldige Linux-distroer. De fleste av de problemene mange løfter til de store høyder er trivielle og løser seg raskt. Unntatt faktisk for brukere som er halvdyktige i et og bare et OS, de er alltid de som har størst problemer med endringer.

Lenke til kommentar
Velger å ignorere den lettere negative tonen du har i ditt innlegg, og heller gå på fakta.

Gå på ting som ikke er blitt diskutert til døde før, da.

 

Fakta er at det koster f.eks. HP svært mye å supportere f.eks. en bestemt Linux distro på sine modeller. Akkurat som det koster de svært mye penger å kjøre support på Windows.

1. Det er ikke HP som skal drive support på Microsoft sin programvare, ei heller andre OS.

2. Om du sier de gjør de, så tjener de da fortsatt penger.

3. Som du sier, begge trenger support, også MS.

3. Hvorfor skal HP ta ansvar for ikke-fungerende programvare og/eller brukerfeil. Hadde de vært litt smart, så hadde de utviklet live-cd'er med diagnostering, så får heller kunden sende inn maskinen hvis man insisterer på at det er HP's ansvar. Hvis nei, fakturerer man. Hvis ja, så har ikke diagnosteringsprogramvaren gjort jobben: utbedre dette.

Du mener altså de gir gratis support (på gratis tlf.nr) pr. idag, og at de derfor kommer til å tape mer på å levere med andre OS? For det første tviler jeg på at det er gratis, for det andre er det kun spekulasjoner.

 

Det har ingenting med hvor enkelt det er å legge inn OS på en modell, og så shippe den ut i et par hundretusen eksemplarer.

JO det har det.

Men det som det handler mest om er at man ikke skal tvinges å betale for noe man ikke trenger for å bruke produktet man kjøper kun fordi at korrupsjon og monopolvirksomhet gjør det bortimot umulig å avstå fra det, da bør selv du skjønne at ting har gått for langt.

 

Dersom de skal kjøre support på flere enn et OS vil kostnadene stige i takt med antall OS.

Løsning: ikke kjør support på OS. Kjør support på maskinvaren (som nevnt over).

 

Videre kjøres hver modell gjennom ganske omfattende tester for å sikre kompabilitet og stabilietet mellom maskinvare og progamvare. Dette er noe som da også vil koste mer for hvert OS som legges inn.

For det første tviler jeg på at dette er så kostbart som du skal ha det til, vi snakker igjen om piss i havet. Bare å bruke hue litt på tegnebrettet.

Det er heller ingen som sier at leverandørene MÅ tilby andre OS, de må bare tilby å IKKE tilby Windows. Ironisk hvordan dette "merarbeidet" plutselig er "merarbeid".

 

 

Det er da ikke unaturlig at de velger slik de gjør. Når da MS med Windows har 95 % av PC-markedet, er det ikke rart at de velger som de gjør.

Er jo nettopp det vi forklarer.

 

Markedet for å la brukerne velge selv er etter min mening ikke stort nok til at de ser det profitten verdt.. om det i det hele tatt er profitt verdt å snakke om.

Fordi OS-markedet er ødelagt grunnet konkurransehemmende virksomhet for å presse opp byttekostnader. grep må tas!

 

 

Dette er fra min side ikke ment som en diskusjon for å forsvare MS. Man kunne like gjerne latet som om Ubuntu var markedsledende med 95 % på OS til PC, og diskutert med det som utgangspunkt.

Ikke så lenge Ubuntu er gratis.

 

Jeg er interessert i å belyse det økonomiske aspektet ved dette, og at vise at produsentene ikke ser det økonomiske i å tilby denne valgfriheten.

Hvorfor begynner de å tilby maskiner med Ubuntu på eget initiativ da? Selv nå.. Bare tenk deg hvor stor viljen hadde vært dersom byttekostnadene ikke hadde vært så høy for kundene grunnet lock-in mot windows.

 

Det kan hende at det vil bli tilfellet ved et senere tidspunkt, men da tror jeg vi alle må betale mer for produktene våre.

Dagspris - windows = mindre beløp.

 

Videre tror jeg at, ja vi får større valgfrihet, men ikke at det nødvendigvis vil være til de flestes fordel.

Hvorfor ikke det?

Lenke til kommentar
Hvis man krever at PC leverandørene må tilby flere OS alternativer, hva vil Apple gjøre da? Det er greit at man skal jobbe mot monopol, men da må de regler man innfører gjelde alle aktører i markedet, ikke bare de største.

 

Apple lager en pc vs ms som ikke gjør det.

 

hvordan apple gjør det er ikke riktig for det, de kan selge pc'ne sine med macos, så lenge man kan bruke mac os på andre maskiner.

 

* Jeg vil gjerne si at apple sine metode fikser problemet med at drivere ikke er 100% siden de velger hva som kommer inn.

På den andre siden, koster en gaming pc til mac 3 ganger mer pga skjermkorta er altid ubrukelige for meg, og da må jeg kjøpe noe med xeon cpu i og gjerne 2 av dem før jeg får noe som helst i nærheten av 9800GTX+.

Og når jeg bygger min pc for 9 alt ink, quadcore 3 ghz 4 gig ram, 4870x2, disk, kabinett, ja hele pakka.

 

Min mening om apple og mac os.

 

Sikkert mange som ikke er enig, men sånn er verden, alle er uenig, men her ser det ut som alle er enige om at man burde få velge os fra hp dell acer, asus...

Lenke til kommentar
Haha, litt overrasket over denne artikkelen/kommentaren. Får håpe det blir en fruktbar debatt.

 

Hvorfor er ikke HP nevnt?

 

Mange HP bedrifts bærbar PCer er sertifisert for OpenSuse og de fleste kjører mange Linux distro veldig bra, se HCL listen her.

 

Enn god del PCer leveres også med SuSE, RedHat eller FreeDOS. Også mange rimelig modeller som du kan finne her.

 

Billigste PC med FreeDos er 3500,- eks mva.

Det er en faktisk en HP jeg var mest ute etter, men som jeg skrev i mailene jeg sendte var hva som helst av Intel Montevina baserte ultraportable aktuelt. Ingen av nettbutikken jeg har vært i kontakt med kan levere noe annet enn Windows.

 

For å få tak i en HP med noe annet enn Windows (dvs freeDOS eller SLED) må man handle som bedriftskunde, og man må bestille en skreddersydd maskin. Det innebærer at:

- Du må faktisk ha et firma du kan bestille fra

- Du har langt færre rettigheter med kjøpet (si hadetbra til angrerett og forbrukerkjøpsloven)

- Maskinen må skreddersys og "bygges" hos HP, dvs 2-3 ukers leveringstid

- Du må fortsatt betale for et operativsystem du ikke kommer til å bruke

- (ikke fullstendig bekreftet, men sannsynlig): maskinen vil ikke bli noe billigere

Sistnevnte fordi forbrukerelektronikk er typiske varer hvor prisen er sterkt avhengig av volum. Store volum = billig og "spesialkonfigurering" = dyrt.

 

Det stemmer faktisk ikke helt. Jeg har selv snakket med ett av de største HP forhandlere i Norge der de svarte på mitt direkte spørsmål og bekreftet at "Ja du kan kjøpe bærbar PC med OpenSuSE helt uten Windows" (og uten å betale for Windows). Det var under en konferanse for ca. et halvt år siden. Og når det kommer til pris så forhandles det som regel om faste avtalte rabatter - slik at alle i bedriften kan kjøpe den PC de vil ha under samme gode avtalen. Og da er ikke nødvendig med at alle kjøper samme PC'er.

 

Hvor ligger ansvaret?

Mange av HP's så kalte bedrifts PC'er selges på komplett.no - riktig nok kun med WinXP/Vista - men mange av de kan leveres med både FreeDOS/SuSe/RedHat. Det at de ikke er i salg skilles kun den ekstremt vanskelig og dyre support som komplett.no må ta ansvar for ved å selge *nix som primært OS. Så dersom de ikke tar inn *nix alternativet så ligger den type beslutninger hos komplett.no

 

HP's bærbar PC er SuSe sertifiserte

Her er det viktig å understreke at ikke alle PC kan leveres med *nix, men de fleste HP maskiner er sertifisert for SuSe - se listen her. Bare det at du kan kjøpe HP maskin og installere SuSe på den og alt vil fungere out-of-the-box fortjener stor applaus til HP.

 

Når det kommer til å få HP bærbar PC levert med pre-installert OpenSuSe der alt fra kortleser, bluetooth og alle småting fungerer 100% - så syns jeg det kan være verdt den ekstra tid det tar å skaffe ei slik maskin. Og selv om prisen for bærbar med Windows og OpenSuSe blir til slutt likt på komplett.no - så tror jeg hadde valgt OpenSuSe.

Lenke til kommentar
Det stemmer faktisk ikke helt. Jeg har selv snakket med ett av de største HP forhandlere i Norge der de svarte på mitt direkte spørsmål og bekreftet at "Ja du kan kjøpe bærbar PC med OpenSuSE helt uten Windows" (og uten å betale for Windows). Det var under en konferanse for ca. et halvt år siden.

Hva er det som ikke stemmer?

 

Jeg har vært i kontakt med en bedrift som leverer skreddersydde pc'er fra HP (HP sin såkalte "Topconfig" løsning), og i verktøyet deres var ikke "uten OS" et alternativ. Vil du ha screenshot?

Forøvrig tar jeg gjerne navn og telefonnummer eller mail til leverandøren du pratet med. Enten her eller på PM.

 

Mange av HP's så kalte bedrifts PC'er selges på komplett.no - riktig nok kun med WinXP/Vista - men mange av de kan leveres med både FreeDOS/SuSe/RedHat. Det at de ikke er i salg skilles kun den ekstremt vanskelig og dyre support som komplett.no må ta ansvar for ved å selge *nix som primært OS. Så dersom de ikke tar inn *nix alternativet så ligger den type beslutninger hos komplett.no

Fikk du med deg at jeg ikke ønsket å kjøpe et OS? Jeg vil verken ha FreeDOS, Suse eller RedHat. Jeg vil ha en laptop.

 

Jeg har også vært i kontakt med Komplett.no sin salgsavdeling per telefon, og han jeg pratet med der sa "vi leverer kun pc'er med Windows". Når jeg henviste til HP sin kundebehandler som sa at Komplett.no pleide å kunne skreddersydde pc'er, ble han litt mer usikker, og ba meg bekrefte med innkjøpsavdelingen.

Endret av NorthWave
Lenke til kommentar
En annen ting er at det lager mer problemer. Hvordan skal en slik maskin selges? For den blir jo billigere, og da er det mange luringer som kjøper dette for så å klage etterpå = skaper støy på support, skaper negativ omtale.

Den kan enkelt selges slik:

Kjøp FantasticoPC med Windows <..>

Kjøp FantasticoPC med SuSE

<..>

Kjøp FantasticoPC uten operativsystem

 

Evt. En rullegardinmeny for valg av OS eller ingen OS.

 

Hvor mange tror du klarer kunststykket å misforstå slik klartekst?

*sukk

Du har ikke jobbet på support du da...

Jo, det har jeg. Men hva har det med saken å gjøre?

 

Du er klar over at support koster penger? En ansatt som skal svare på tlf? Hvor lang tid løser man et problem? Må jeg forklare deg hvor mange tullinger det finnes?

Prøver du å idiotforklare meg? Hva er hensikten med det bortsett fra å spre kvalme i tråden og ødelegge for de som er interessert i temaet?

 

Med denne løsningen så oppdager folk at pc'en er billigere uten os, eller med linux.

Nettopp! Det er jo kun positivt. De som vil ha Windows kjøper PCer med Windows og får se prisen for Windows i klartekst. Evt. prisen for de ulike Windows-versjonene slik at de kan tenke over hva de egentlig har behov for. Det er kun positivt at vi får en bevisstgjøring rundt dette.

 

Klagene vil gå i taket fordi den maskinen ikke funker med noe windows greier, eller ikke starter.

Feil. De som valge PC med Windows vil klage akkurat like mye som før. De som endelig får oppfylt ønsket om noe annet vil bli takknemlige og klage mindre.

 

Glemte jeg å si at å supportere flere platformer er dyrt?

Flere plattformer vil gi kunden mer frihet. Det vil trolig gi flere kunder enn om de holder et hardt regime på hvilke OS de skal levere. Flere kunder = mer support ja. Men ikke mer per kunde. Windows-kundene vil klage akkurat like mye som før. Support slipper å drive programvare-support ovenfor de som kjøpte PC uten OS = mindre support. Support får mindre klager over ting som ikke fungerer i linux på de PCene som selges med Linux, enn om kunden måtte installert Linux selv.

 

Glemte jeg å si at "de som velger linux" mister support på X antall produkter fordi mye 3dje parts leverandører kun støtter windows?

Det er produsentens problem. Vil de skape problemer for seg selv så velger de maskinvare med dårlige drivere til mange OS. Ingen produsenter vil skape problemer for seg selv. Dermed vil vi se stadig bedre OS-støtte fra produsenter av PCer og deres underleverandører. Dette er kun positivt.

Lenke til kommentar

Jeg bryr meg ikke filla om en maskin kan leveres med linux, freedos, freebsd, solaris eller hva pokker slags OS som fins der ute. Det har mange andre i denne tråden påpekt også.

Jeg vil ha muligheten til å kjøpe maskinen uten OS. Jeg trenger ikke og forventer ikke support på noe jeg ikke kjøper, så jeg skjønner ikke helt hvordan dette vil føre til masse ekstraarbeid for supportavdelinger rundtomkring.

Lenke til kommentar
Unntatt faktisk for brukere som er halvdyktige i et og bare et OS, de er alltid de som har størst problemer med endringer.

 

Kunne ikke vært mer enig, og det er igrunnen der jeg selv befinner meg. De jeg har introdusert Linux (Ubuntu, primært) for som ikke regner seg selv som datakyndige, taklet overgangen langt lettere enn jeg selv gjorde.

Lenke til kommentar
Unntatt faktisk for brukere som er halvdyktige i et og bare et OS, de er alltid de som har størst problemer med endringer.

 

Kunne ikke vært mer enig, og det er igrunnen der jeg selv befinner meg. De jeg har introdusert Linux (Ubuntu, primært) for som ikke regner seg selv som datakyndige, taklet overgangen langt lettere enn jeg selv gjorde.

 

Problemet mitt er.

Jeg kan ikke spille.

Ati ytelsen er ikke helt på topp enda.

Lyd management er ikke helt der, ikke at MS sin er veldig feil fri heller, bytter mellom devices ofte, HDMI, Headset, Analog. og dette skaper store problemer i windows, at programmer kresjer, det skjer iallefall ikke i linux.

Men er ikke fornøyd heller.

 

Så jeg har 3 problemer som gjør at jeg faktisk ikke går over til linux, hvorav 1 problem er relatert til linux, og resten til 3rd parts firmaer som ikke har gjort jobben sin, ati gjør en strålende innsats for å få ting til å funke og gleder meg til linux driverne til nvidia og ati er nermest feilfrie :)

Lenke til kommentar
Unntatt faktisk for brukere som er halvdyktige i et og bare et OS, de er alltid de som har størst problemer med endringer.

 

Kunne ikke vært mer enig, og det er igrunnen der jeg selv befinner meg. De jeg har introdusert Linux (Ubuntu, primært) for som ikke regner seg selv som datakyndige, taklet overgangen langt lettere enn jeg selv gjorde.

 

Støtter denne jeg også. Mamma bruker Ubuntu uten problemer. Andre jeg kjenner som har "moderat" erfaring med Windows, takler overgangen langt dårligere (og det blir dermed som regel ingen overgang).

Lenke til kommentar
Så du er en raddis da? Ved lov skal alt tvinges igjennom? Linux har ikke vist seg konkurransedyktig, og du vil ved lov tvinge det igjennom?

 

jeg quoter meg selv:

<..>

Vi har konkurranselover for en grunn. Man trenger ikke være "raddis" for å ligge til venstre for anarki. Selv Bush og Bill O'Reilly er langt til venstre for anarki.

 

Dette handler ikke om å "tvinge gjennom Linux". Dette handler om å befris fra mangel på valgfrihet. Glemmer du at denne friheten også vil gjøre det lettere for deg å velge hvilken Windows du vil installere og med hvilken lisens?

 

Jeg ser du siterer deg selv uten å svare på andres spørsmål.

 

Hvorfor bry seg om et så lite bagatell at du får med et opperativsystem?

Hvis du synes det er en bagatell å kaste bort 500 kroner hver gang du kjøper PC, hvorfor ikke gi de til et veldedig formål eller noe sånt i stedet for? og la andre velge hva de vil bruke sine 500 kr på? Men det er vel for mye forlangt å få råderett over egne penger...

 

Linux er for dårlig uansett.

Dette handler ikke om Linux, men om valgfrihet. Forøvrig tar du feil. Mange vil ha Linux og da er det ikke får dårlig i deres øyne. De som vil ha Linux må da få lov til å velge det samme hva du mener om det, uten at Microsoft skal ta seg betalt for det valget. At du ikke liker Linux er ikke noe godt argument for å hindre andre i å ha friheten til velge det.

 

De fleste som kjøper en bærbar PC har ikke stor teknisk innsikt, og det å installere et operativsystem vil være en vanskelig oppgave for svært mange.

Derfor hadde det vært bedre om folk kunne valgt ferdiginstallerte distroer om de ville ha det.

 

Eneste fordelen Linux har foran Windows er at det er gratis, utover det, kan jeg ikke tenke på noen fordeler.

Du sporer av tråden. Dette handler om valgfrihet, ikke om hvor mye du alene misliker Linux eller hvor store dine kunnskapshull er på fordelene ved Linux. Les deg gjerne opp i tråden 101 grunner til å velge GNU/linux og ta eventuelle spørsmål til punktene i Linux-delen av forumet. Det er mye bedre enn at du skal forsøple denne tråden med kunnskapsløse fordommer og sneversynt selvopptatthet.

Lenke til kommentar

Så da skal HP, Dell, Packard Bell starte utvikle programvare og drivere også til Linux eller andre mulige operativsystem brukeren skulle finne på installere? .. for ikke snakke om support på disse.

 

Ja for det vil jo føre til billigere datamaskin. *klaske panne* Hva med fatte at slike leverandører gjerne ønsker levere en hel pakke?

Lenke til kommentar
Hvorfor maser alle om at man nødvendigvis skal tilby Linux preinstallert som alternativ?

 

Hva med at man leverer PC'er med blank harddisk, så får man tilbud om en ubuntu-cd (gjerne med et ferdiginstallert image for den modellen på hd)? Eller hvis man på død og liv vil: en kryptert image av windows som aktiveres med lisensnøkkel/WGA? Dette dreier jo seg om 0 merarbeid når man ser ting i perspektiv.

 

Er det virkelig så mye forlangt å IKKE få windows installert? Enkelte her snakker nesten som om det dreier seg om et merarbeid; avinstallere windows. Hva hadde folk sagt om det IKKE gikk an å kjøpe en bil uten å få med 10 bøtter med polermiddel-x? Butikken kan også f.eks ha noen blanke harddisker liggende og 3 skruer så er problemet løst.

X antall DVD-image er en god idé. Et sett med DVDer er billig og kan enkelt følge med hver PC. Men et sett med harddisker er en mye mer tungvint løsning. Det krever at selger har et lager av harddisker for hver PC-modell og må holde logistikken på det. Ennå verre blir det hvis en PC-modell leveres med flere ulike harddisker (SSD i ulike størrelser + harddisker i ulike størrelser).

 

Å levere ulike image av HDD på DVD er en god løsning som ikke er vanskeligere enn dagens komme-i-gang-prosedyre for maskiner som kommer med Windows.

Lenke til kommentar
Så da skal HP, Dell, Packard Bell starte utvikle programvare og drivere også til Linux eller andre mulige operativsystem brukeren skulle finne på installere? .. for ikke snakke om support på disse.

 

Ja for det vil jo føre til billigere datamaskin. *klaske panne* Hva med fatte at slike leverandører gjerne ønsker levere en hel pakke?

Hvilke deler bruker HP, Dell og Packard Bell? Det er vel ytterst få som er designa HP, Dell og Packard Bell selv. Jeg har en ny laptop fra HP, der all innmat var støttet i Linux fra dag 1, og HP har ikke gjort annet enn å velge rett innmat (intel nettverkskort, osv).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...