Jump to content

Okapi

Medlemmer
 • Content Count

  4362
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1866 :)

Recent Profile Visitors

17283 profile views
 1. R6 virker veldig spennende! Noe over budsjett, må si det, men det er nesten alt jeg vil ha i et fullformatskamera. Klarer meg stort sett med MFT, men begynner å bli veldig interessant med Canon R og kanskje 35 1.8 til innendørsbruk.
 2. Det er ikke sikkert M50 er noe dumt alternativ, men jeg tror ikke det finnes noen makroobjektiver til det formatet. Det du kan gjøre, er å kjøpe et objektiv av typen EF eller EF-S, og bruke en adapter. Aldri prøvd det selv, men det skal etter sigende være ganske smertefritt. Ser det finnes både 35mm og 60mm til EF-S, kanskje de ikke er så dumme? Koster litt, men dukker sikkert opp på Finn iblant.
 3. Dette høres litt ut som høye krav og lavt budsjett, men går jo an å prøve. Sånn på stående fot vil jeg tippe at Panasonic Lumix G80 er det billigste kameraet du kan finne som er bra på 4k video. Det beste objektivet til makro er nok Olympus 60mm 2.8. Det finnes alternativer, men de er dyrere og/eller kortere. Fuji og Sony speilløst tror jeg blir for dyrt her. Et alternativ kan være å se på Canon speilrefleks, men de eldre/rimeligere er ofte ikke veldig egnet for video.
 4. Det er det jo for meg også, men er litt skummelt å investere i et system når interessen er dalende og produsentenes fremtid er usikker. Ingen av kameraene mine kommer til å dø sånn umiddelbart, men savner litt funksjonalitet og hadde håpt å kunne kjøpe et nytt i år. Har sittet og ventet på info om Pen F Mk. II en stund, men har mistet enda litt mer håp på den fronten nå, og Panasonic har vært tilsvarende stille rundt GX10. Verken G90 eller E-M5.3 frister så voldsomt, men det kan være de ender med å være de beste alternativene for meg likevel. Ingenting jeg har sett av full frame har imponert meg noe særlig med tanke på pris og størrelse, og jeg er ikke voldsomt begeistret for Sony APS-C eller EOS M. Fuji kan kanskje seile opp som et alternativ hvis utviklingen på MFT bremser opp, men vi får nå se. Forhåpentligvis er G100 et tegn på at Panasonic vil fortsette å satse.
 5. Hele fotoforumet er stille, og det skjer ikke voldsomt mye på foto.no heller. "Normale" folk har vel for lengst gitt opp systemkameraer, og resten har endt opp på DPReview. Litt synd egentlig. Er litt nysgjerrig på Viltrox selv, må vel ta en skikkelig kikk på det om/når jeg kjøper et nytt kamerahus. Synes godt de kan annonsere X-E4 snart. :P
 6. Mulig det er feil tidspunkt å handle MFT på, men Japan Photo har tilbud på Olympus 75mm, og klarte ikke la være. Virker veldig lovende så langt, men brennvidden krever helt klart litt øvelse.
 7. Ja, det er ganske merkelig, men det var jo heller ikke det jeg skrev. 😛 Jeg er ærlig talt usikker på hvordan jeg skal uttrykke meg så du forstår. Jeg besvarte altså et innlegg du skrev angående å bruke 85mm til portretter. Jeg bare sier at det er en kjekk tommelfingerregel, men at du også kan ta spennende portretter med betraktelig lengre brennvidder. Hvorvidt det er fast eller zoom spiller ingen rolle, og jeg foretrekker verken det ene eller det andre, men i budsjettklassen er på en måte valget tatt for deg, siden fastoptikk rett og slett ikke finnes. Så finnes det også preferanser. Mange liker 85mm, men mange gjør det ikke. 135mm og 50mm er også mye brukt til portretter, og mange profesjonelle fotografer setter også pris på fleksibiliteten de får av f.eks. Lumix 35-100mm f/2,8 eller en av påkostede Canons 70-200mm-objektiver.
 8. Her er det ikke zoom som er poenget, men lang tele. Kan godt bytte ut objektivene jeg nevnte med f.eks. Olympus 75mm f/1,8 eller Leica 200 f/2,8. Er bare det at mine telelinser tilfeldigvis er zoomer (og eksepsjonelt mye billigere enn heftige faste telelinser). Ekv. 80-90mm er et greit utgangspunkt for portretter, men jeg ville ikke avskrevet brennvidder på 150mm og oppover heller. Kjenner en portrettfotograf som stort sett bare bruker Canon 70-200mm f/2,8 til sånt.
 9. Kan ta stilige portretter med en telezoom. Har tatt en del med Olympus 40-150mm og Lumix 100-300mm. Må rope litt til modellen kanskje, men, og det krever selvsagt masse lys, men det kan være et interessant alternativ til den vanlige ekv. 80-150mm brennvidden. Men klart, det er jo mest et interessant alternativ for sporadisk bruk, ikke noe som erstatter et skikkelig portrettobjektiv. Sigma 56mm er kanskje det beste som finnes i budsjettklassen (selv om Olympus 45mm og Canon EF 50mm gir bedre ytelse per krone).
 10. Er speilløst uaktuelt? Beklager om jeg tråkker deg på tærne, men veldig mange som skriver speilreflekskamera mener egentlig systemkamera, som kommer både med og uten speil. 😛 Personlig ville jeg både kjøpt og anbefalt speilløst, siden de er mindre og ofte har funksjonalitet speilreflekskameraene mangler. Samtidig skal det sies at en fordel med Canon/Nikon speilrefleks er at utvalget av rimelig, brukt optikk på Finn er veldig bra. Alle kameraer kan egentlig gjøre alle jobber, og landskap og portrett krever ganske lite av kameraet. Det som krever dyrt utstyr er typisk telefoto med kort lukkertid, som sport og fuglefoto. Til ditt bruk ville jeg anbefalt en grei vidvinkel (kit-objektivet er ofte helt ok) til landskapsbilder, og en kort, lyssterk tele til portrettbruk. Alle kamerasystemer har dette, og det koster som regel ikke voldsomt mye. Har du noen tanker om pris, størrelse, vekt og design? Tenker du å ha med deg en dedikert fotosekk, putte det i håndveska eller henge det rundt halsen? Daglig bruk, eller bare sånn av og til?
 11. FF7R og Nioh 2. Ærlig talt ble jeg ganske skuffet av førstenevnte, og resten av gjennomspillingen blir litt pliktløp. Det er jo bedre enn FF har vært på en stund, men synes ting ofte blir dratt ut i et lengste narrativt, og spillmessig er det altfor tydelig at dette er samme gjengen som sto bak XIII og XV. Nioh 2 ligner veldig på det første, på godt og vondt. Blir druknet i info, loot og spillmekanikker, og vet ærlig talt ikke helt hva jeg driver med, men det kan forsåvidt være en fordel på sikt. Spillet er penere enn det første, og savner ikke akkurat William. Jeg skulle på sett og vis ønske jeg heller spilte noe fra From Software, men liker Nioh bedre enn The Surge og Lords of the Fallen, og det er da noe. Holder nok ut til Daemon's Souls og Elden Ring dukker opp.
 12. Merker jeg også sliter med å riste av meg tanken på full frame, men kommer nok til å eie et MFT-kamera og et par kompakte fastobjektiver i overskuelig fremtid uansett. Tror ikke det er så dumt for en nybegynner å satse der heller, både med tanke på pris og størrelse. Husker den tiden der "alle" kjøpte speilrefleks, brukte den en stund, og endte opp med å sette den på hylla etter noen måneder fordi den rett og slett ble for stor og tung til at de gadd å ta den med ut. En GX, E-M10 eller E-PL er liten nok til at man alltid kan ha den i veska, eller slenge den over skuldra uten at man lyser "fotograf" på hundre meters avstand. Hadde jeg vært lagd av penger kunne sikkert en Fuji X100V vært et alternativ. 😛
 13. Dette tror jeg er en kjempebra nybegynnerpakke. Billigere og mer kompakt enn Canon 800D, og du får med 45mm f/1.8, som er et knallbra portrettobjektiv. Olympus også en veldig bra og billig 40-150mm som kan være verdt en kikk om du ønsker noe med litt rekkevidde sånn etterhvert. Personlig er jeg glad i 17mm f/1.8 til innendørsbruk, men den koster noe mer, kanskje litt mer enn mange vil si den er verdt. Dukker ofte opp på bruktmarkedet da. Lumix 25mm f/1.7 gir også veldig mye for pengene.
 14. Blir sikkert bra uansett, ikke lurt å høre for mye på pikselpiperne. Fastoptikk er jo ganske personlig, egentlig. Personlig vil jeg helst ha en ekv. 35mm og 85mm i veska, men skal sies at jeg sjelden har med en zoom. Kan se for meg at 56mm er den som bidrar mest i forhold til 16-80mm.
 15. 16-80mm har fått litt blandet mottakelse. Det virker som om konsensus er at 16-55mm definitivt er bedre, og at 18-55mm muligens er bedre. Har ikke prøvd noen av dem selv, så skal ikke uttale meg direkte, men erfaringsmessig er moderne kit-objektiver mye bedre enn de var i gamle dager. Lumix 12-32mm er nesten sjokkerende bra, pris og størrelse tatt i betraktning (så får det bare være at det er litt kjipt i bruk).
×
×
 • Create New...