Jump to content

Okapi

Medlemmer
 • Content Count

  4330
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Okapi

 1. Har en Helios 44M-4 selv. Føler den er litt hit & miss, og trenger gjerne litt hjelp i post med kontrast, men har jo fått tatt en del stilige bilder med dem. Tenkte å få testet den litt som portrettlinse fremover. Absolutt verdt å skaffe seg om man vil prøve noe litt alternativt ja, og den koster vel ikke stort mer enn 500 kroner inkludert adapter. Kanskje lurt å bestille før postapokalypsen i april da. Skal sies at jeg bare har brukt dette objektivet på speilløst, og alt jeg hadde av linser til min gamle Canon var focus by wire, som jevnt over var en ganske kjip opplevelse når jeg prøvde å fokusere manuelt. Kan tenke meg det krever litt trening uten peaking eller forstørrelse.
 2. Ja, det er jeg enig i. I min mest brukte kombo kostet objektivet meg mer enn dobbelt så mye som kameraet. Samtidig vil jeg ikke si at 17-70mm er noe dårlig valg, eller at 18-35 er en åpenbar erstatter. Trådstarter må nesten pønske litt på det selv, se an ikke bare budsjett, men også størrelse, vekt og foretrukne brennvidder. Hvis han ønsker litt tele faller jo den dyrere Sigmaen gjennom umiddelbart.
 3. Men så snakker vi nesten dobbel pris og dobbel vekt da. Skal vi ut på bruktmarkedet kan du få varianter av 17-70mm til under tusenlappen. Da jeg brukte speilrefleks, var Sigma 17-70mm 2,8-4,5 mitt absolutt mest brukte objektiv. Så litt på 18-35mm og 18-50mm av og til, men konkluderte stort sett med at jeg var ganske fornøyd uansett, og satte pris på både størrelsen og fleksibiliteten til objektivet. Nå skal det sies at jeg gikk over til speilløst mye på grunn av størrelse og vekt da, og en koloss som 18-35mm hadde sannsynligvis vært uaktuell uansett. Hvis du ikke tenker at en totaltvekt på halvannen kilo er noe problem, kjør på.
 4. Okapi

  FF vs m43

  Ja, alt er tatt med GM1 og GX80. Det er ikke noe problem å få mye og pen bokeh med MFT, men det krever kanskje litt mer jobb enn med FF? Eller, jeg tipper det, aldri eid noe FF-kamera. Nå skal det sies at mesteparten er tatt med relativt lyssterke objektiver, med et par unntak, der det for det meste er brennvidden som gjør bakgrunnen uskarp. Har brukt disse objektivene: Mitakon 25mm f/0.95 Lumix 100-300mm f/4-6.3 Helios 44-M4, 58mm f/2 Lumix 100-300mm f/4-6.3 Olympus 40-150mm f/4-5.6 Olympus 17mm f/1.8
 5. Okapi

  FF vs m43

  Noe spesielt du tenker på? Omtrent alle rimelig MFT-kameraer produsert mellom 2012 og 2017 har samme 16 MP-sensor; begge mine har den.
 6. Har du fått kjøpt deg kamera? Jeg tipper LX15 kan gi deg mye glede, men blir jo litt nysgjerrig på hvorfor du landet på akkurat denne modellen.
 7. Okapi

  FF vs m43

  Hvis jeg hadde drevet masse med studioarbeid, hadde sikkert fullformat vært helt topp, men det gjør jeg jo ikke. Jeg tar stort sett situasjonsbilder, gjerne på arrangementer, eller når jeg bare trasker en tur og kommer over noe interessant. For mange år siden gikk jeg rundt med en svær speilrefleks, men gikk lei av både vekten og størrelsen, og ofte kom det reaksjoner fra folk når de så et "proft" kamera. De ville ofte se litt skeptisk i retning kamera, posere, eller skygge banen, og sånn sett sabotere prosjektet. Det jeg for det meste bruker nå, er knøttlille GM1, gjerne med Olympus 17mm og 45mm, avhengig av behov. Komboen er så liten at jeg så godt som alltid kan ha det i veska eller over skuldra, og folk reagerer mye bedre på et lite "tullekamera" enn på en diger speilrefleks. Ofte blir jeg ikke lagt merke til engang. Det siste året har jeg tatt masse ålreite bilder fra arrangementer, med folk fokusert på nettopp det, og ikke på fotografen. Kameraet er også såpass nusselig at det ofte kan starte en samtale når folk ser det rundt halsen eller på bordet. Vurderer ærlig talt å plukke opp en GM5, dels for brukt i sterkt sollys, delt som backup (GM1 vil jo dø en dag), og dels fordi disse kameraene er ganske unike, og det ser ikke ut som om Panasonic har planer om å komme med et nytt med det første. Interessant nok er det nærmeste man får tak i nå faktisk et fullformatkamera, Sigma fp. Føler vel egentlig denne har litt for mange begrensninger og er litt for dyr, men hvem vet, kanskje det kommer mer i den stilen etterhvert? (Har forøvrig også en GX80. Av og til er det kjekt med et skikkelig grep for større objektiver, IBIS, flippskjerm, 4k video og bedre manuelle kontroller, men det er jo ikke like sjarmerende.)
 8. Der var det bekreftet, tilt og WR på X100V. Føler fortsatt prisen er litt stiv, men må si det frister litt. Skjønt, sjanse for at dette dukker opp på X-E4 da?
 9. Folk pleier ikke å bokse i slagsmål på byen, de slenger hverandre i bakken, og så begynner å slå eller sparke. Politi og vektere må stort sett rive folk fra hverandre. Sånn sett kan det sikkert være lurt å vurdere noe med et sentral element av bakkekamp, og gjerne fullkontakt. Krav maga, jujutsu og judo er sikkert kjekt sånn sett. Jeg trente judo og aikido en periode, og hver gang vi hadde et fellesstevne med utøvere fra andre grener, var det nesten litt komisk hvor redde folk som drev med boksing, kickboxing, taekwondo og karate var for motstandere som kom for nære, for ikke å bli slengt i matta. Men spør trådstarter om selvforsvar? Kampsport er mer enn slagsmål. Å snakke om nytteverdi her kan for bli like merkelig som å svare på "skihopp eller slalom?" med "langrenn, mye mer nyttig".
 10. Det er sant, spesielt når sensorteknologien har stagnert så mye som den har. Påfallende lite forskjell bildekvalitetsmessig på et kamera fra 2013 og et fra 2019. Ikke kan man selge på megapiksler heller, siden MFT/APS stort sett har stoppet på 20-26 MP. Personlig er jeg mye ute i båt om sommeren, og vil mye heller ha værtetting enn IBIS, men det er jo ikke som om det er enten/eller, og begge deler koster. Det kan også være produsentene er tjent med å porsjonere ut sånne oppgraderinger over tid, så de faktisk får solgt nye modeller. Jeg antar X-T4 får "alt", men tviler litt på at X-E4 og X-T40 gjør det. Går rykter om tilt-skjerm, WR og nytt objektiv på neste X100, ser jeg. Frister veldig, men jeg tror kanskje prisen gjør det litt utilgjengelig. https://www.fujirumors.com/exclusive-fujifilm-x100v-with-2-way-tilt-screen/
 11. Politisk korrekthet handler om å ta valg som ser bra ut, heller enn valg som er bra, fordi man prioriterer å bli valgt eller gjenvalgt foran alt annet. Det er egentlig en anklage om å sette markedsføring (optics, som utlendingene sider) fremfor rasjonalitet, og er forsåvidt synonymt med populisme. Hovedforskjellen der er vel at det typisk er venstresiden som blir beskyldt for politisk korrekthet (godhetstyranni, var ikke det FrP-termen?), mens høyresiden blir beskyldt for populisme. Det som er litt pussig i denne saken, er hvordan det egentlig (på makronivå) er en fillesak. Det er ren politisk markedsføring, der FrP får demonstrert hvor høyt de setter sikkerheten til det norske folk (for dette bebrillede småbarnsmorspøkelse utgjør en voldsom trussel mot oss alle, må vite), mens motstanderne deres får vist hvor empatiske og medmenneskelige de er, også overfor et menneske de ikke har forpliktelser overfor. Veldig spent på hvordan det går, må si det. Det virker nærmest umulig for Erna å si "nei, vi dropper dette, hun får bli der likevel". Samtidig må det være et enormt nederlag for FrP å true med å gå ut om de ikke får vilja si, for å så å gå tilbake på trusselen. Da står vi igjen med at de faktisk går ut av regjering, men sliter ærlig talt med å se for meg det og.
 12. De har valgt seg en utrolig merkelig ås å dø på, men det er vel viktig for velgerne deres da. Får bare håpe ikke Siv truer med å holde pusten til hun får det som hun vil, Erna er jo troende til å gi etter.
 13. Jeg føler vel egentlig at behovet for IBIS til stillbilder er litt overdrevet. Det spørs helt sikkert på hva man tar bilder av, og går det mye av interiør håndholdt kan jeg jo se nytteverdien. For min egen del, som stort sett tar bilder av mennesker og dyr (som ikke nødvendigvis poserer), må lukkertiden være såpass kort at stabilitet ikke er utfordringen. Har et par kameraer uten IBIS (X-E1 og GM1) og ett med (GX80), og føler vel jeg får bortimot samme mengden treff med alle tre. Samtidig, IBIS er kjekt når man skal filme. Jeg gjør det relativt sjelden, men må jo innrømme at håndholdt video fra GX80 er mer behagelig å se på enn når jeg bruker de andre to. Blir enda bedre med rett linse og Dual IS. Det blir nok ingen X-T4 på meg, men tar gjerne en X-E4 med værtetting og vippeskjerm.
 14. Da er det vel ikke annet å si at det er en kolossalt snål holdning. Så... Lemmings er japansk (Psygnosis ble jo kjøpt av Sony) Gears of War er kinesisk (Tencent er største eier i Epic Games) A-ha er et amerikansk band (de driftes jo av Warner i California) X-Men-filmene er japanske (igjen, Sony) Renault er japansk, svensk og tysk Når normale folk snakker om hvor noe er fra, så snakker de først og fremst om opprinnelsesland, iblant om produksjonsland. Det virker som om du derimot har fokus på hvor aksjonærer og eierselskaper holder til.
 15. England? Tror de hadde blitt smågrinete av den der az. Rockstar North, tidligere DMA Design, holder verken til i England eller New York, men Edinburgh i Skottland. Skjønner ikke helt hvorfor du henger deg opp i hvem som eier spillprodusentene. Ville du protestert dersom noen trakk frem Freia Melkesjokolade som et norsk produkt?
 16. Det er vel å smøre litt tjukt på, men retorikken hans kan potensielt ha nådd inn til folk, og indirekte tatt andre liv. Blir litt som med vaksinemotstandere. Hjerteløst å si at barna deres fortjener å bli syke, men kan forstå at folk tenker slik.
 17. Støtter denne. Jeg tror førstevalget mitt ville vært Fuji X-T30 om jeg skulle hatt et kompakt hybridkamera nå. Hvis størrelse var viktigere enn video, ville jeg sett på X-E3 eller Panasonic GX9. Sleng på en kompakt, lyssterk normallinse (Fuji 23mm f/2 eller Olympus 17mm f/1,8, f.eks), så har du en knall kombo til både stillbilder og video, som nesten får plass i jakkelomma. G90 og Olympus EM-5.3 er interessante alternativer, men føler prisen sammenlignet med X-T30 er for høy. G9 kan man få relativt rimelig nå, og er nok helt klart det beste valget for video i prisklassen, men det er et digert kamera, altfor stort for meg.
 18. Du kan jo prøve DXOMARK, mulig de har noe, men les siste biten av innlegget til Sautekh. Du blir neppe spesielt mye klokere av å lese sånne analyser. Nær sagt alle kameraer er bra, og det som skiller dem er ergonomi og andre egenskaper (autofokus, IBIS, video). Hvis du vil ha et betraktelig løft i bildekvalitet, og vurderer to moderne kameraer, må du opp i sensorstørrelse, og investere i dyrere optikk. Å luslese skjemaer for å finne ut hvilket APS-C-kamera som har best oppløsningsevne er i praksis veldig lite matnyttig. Hvis du faktisk frykter XH-1 ikke er bra nok for ditt bruk, må du nesten opp på full frame (Sony A7III eller Canon RP, kanskje), men da går du definitivt opp i størrelse og pris, og i mine øyne noen steg bakover på ergonomi og kvalitetsfølelse.
 19. Jeg tror også jeg liker det. Noe som er litt påfallende er hvordan det ser ut som et actionspill, men i praksis minner mer om en simulator. Hvis det finnes et skjæringspunkt mellom de som liker surrealistiske sci-fi-narrativer og de som liker Euro Truck Simulator, er det vel denne gruppen som vil få aller mest ut av Death Stranding.
 20. Når du ser på et bilde på PCen og telefonen blir det som regel nedskalert så det passer med skjermen. For eksempel produserer Fuji XH-1 bildefiler på 6000x4000 piksler. PC-skjermen din har typisk en oppløsning på 1920x1080 (iblant høyere på high end utstyr). Visningsprogrammet ditt (Photos, Lightroom, Luminar, etc.) skalerer ned bildet til skjermoppløsningen så du kan se hele. Med 100% mener jeg at du slår av skaleringen, så bildet vises i et 1:1 forhold på skjermen, og du må scrolle for å gå fra den ene enden av bildet til den andre. Litt usikker på det andre du skriver her. 150 piksler er jo ingenting, type frimerke på en moderne skjerm. Se vedlagt. Men når det er sagt, jeg tror du skal være bra kravstor for å bli misfornøyd med XH-1 med 16-55mm 2.8. Vi snakker tross alt om utstyr på proffnivå her. En kamerapakke til godt under halve prisen vil være mer enn bra nok for de aller fleste. Det siste året har jeg dekket en del arrangementer med Panasonic GX80, Olympus 17mm 1.8 og 45mm 1.8, litt pga. budsjett, litt fordi jeg føler jeg jobber lettere med et lite og uskyldig kamera. ;) Stort sett har folk vært kjempefornøyde, og dette er egentlig stusselig greier i forhold til pakka du vurderer. Jeg kan ikke se for meg at du kommer til å savne noe med XH-1.
 21. Ferdig med FF7 for ørtende gang, kanskje halvveis gjennom Death Stranding? Jeg tror jeg liker det, men hvem vet. Det ligner ærlig talt ikke på noe jeg har spilt før, og jeg er usikker på om jeg synes det er gøy, men det gjør definitivt et inntrykk. På sett og vis minner det litt om Drakenguard og Nier, som forteller konseptuelt interessante historier gjennom håpløst gameplay, men der de spillene bærer preg av være teknisk dårlige med masse kløning rundt det spillmessige, virker Death Stranding ekstremt bevisst på alt det gjør. Spillet er akkurat sånn det skal være, og er det kjipt er det fordi det skal være kjipt. Jeg er masochistisk nok til å kunne sette pris på det, og kjenner jo at det har en interessant effekt på opplevelsen, men merker det prøver tålmodigheten til tider. Jeg tror jeg kommer til å like å ha spilt det, men spørs når jeg plukker det opp for en ny runde igjen.
 22. Nei, normalt gjør det jo ikke det. Skal du gjøre det kan du jo også inkludere Game & Watch, og Sonys telefoner som har hatt mulighet for å spille spill. Uansett blir det vel litt rart å sammenligne generasjoner der den ene parten ikke hadde noe produkt. Skal du sammenligne Tesla med Ford går du ikke tilbake til Model T når du sammenligner salgstall.
 23. Hvis du har et budsjett på 10k, ville jeg brukt ca. det halve på kamerahuset, og resten på optikk. Omtrent alle nyere kameraer er bra nok, så bildekvalitetmessig er det mer å hente på ålreite objektiver. Personlig ville jeg valgt speilløst, men det kan jo være speilrefleks er bedre for deg. Med utgangspunkt i nypris ville jeg kikket på disse: Canon EOS 250D: På mange måter nyeste utgave av den du har. Litt mindre hus, betraktelig bedre spesifikasjoner. Vil du ha en helt streit oppgradering, er den sikkert perfekt for deg. Canon EOS M50: Den speilløse varianten. Denne er mer kompakt, og i mine øyne litt mer fremtidsrettet. Objektivutvalget er dårligere, men hvis du finner det du vil ha spiller det jo ikke så stor rolle. Fuji X-T100: Billigste løsning fra Fuji, du får den for netto 4000 med kitlinsa akkurat nå. Etter sigende litt trege menyer, og mangler 4k video. Olympus OM-D E-M Mk III: Mindre sensor enn Canon og Fuji, men topp bildestabilisering, og du får med en 25mm f/1,8 for 6000 totalt. Olympus PEN E-PL9: Samme som over, men uten elektronisk søker (må bruke skjermen). Mye for pengene, siden du får med både en 14-42 kit-zoom OG en svært god 45mm f/1,8 portrettlinse, for totalt 5000. Panasonic Lumix GX80: Samme sensor som Olympus-kameraene, stilmessig litt på halvveien mellom de to. Den ligger på i underkant av 5k akkurat nå, men det ville ikke overraske meg om den faller i pris på fredag. Solid allround-kamera med både søker, tilt-skjerm, bildestabilisering og 4k video. Nikon har jeg personlig lite erfaring med, og synes ikke Sony blir så interessant før man går litt opp i pris. Canon EOS M100 og Panasonic Lumix GX800 kan også være alternativer. Disse er kjempebillige, veldig kompakte og tar bra bilder, men er relativt enkle, med få kontrollhjul, etc. Hvis du vil prøve deg på bruktmarkedet kan kanskje Fuji X-T20, X-E3, Panasonic G80, GX9 og Canon M5 være interessante. Når det gjelder objektiver har alle systemene en grei billig telezoom, så du må vel bare velge den som matcher huset du lander på. Tenker alle har et kurant portrettobjektiv også, men lite tips om du velger Canon, Olympus E-M10 eller Panasonic: Scandiavian Photo har -20% på Sigma 56mm f/1,4. Det må vel være nær sagt det perfekte portrettobjektiver med mindre du går kraftig opp i pris.
 24. Skulle til å si at du kanskje heller burde vurdere ny optikk, men 1000D er såpass aldrende at det kanskje er på tide å vurdere en oppgradering ja. Jeg hadde selv forgjengeren 400D, og ting har jo skjedd litt siden de der kom ut. Er ikke sikkert at det er helt det svaret du er ute etter, men egentlig er alle kamerahus laget de siste 5 årene mer enn bra nok når det gjelder bildekvalitet. I konsumentmarkedet starter de på 16 megapiksler og beveger seg opp mot drøyt 30, men alt i mellom der er stort sett plenty for en amatør, og sikkert mange proffe og. Forskjellen på kamerahusene (i tillegg til pris, selvsagt) er som regel ting som ergonomi, størrelse, vekt, videoegenskaper, autofokus, objektivpark, stabilisering og hvorvidt kameraet har optisk søker, elektronisk søker, eller kun skjerm. Du skriver du vil ta landskapsbilder, bilder av dyr, og portretter. Det er et godt utgangspunkt. Jeg tror jeg ville anbefale deg å se etter en ålreit telezoom og et lyssterkt fastobjektiv. Så må du jo selvsagt ha et kamerahus til dette. Trenger ikke kjøpe alt på en gang, men jeg ville hatt dette som en slags plan, iallefall. Fotoutstyr er forresten ganske greit å få tak i brukt. Mesteparten av mine objektiver kommer fra Finn.no, og jeg har også solgt unna en del der. Før jeg våger å anbefale noe system, et par spørsmål: Hva synes du om 1000D i bruk? Liker du størrelse og vekt på det, og kunne tenke deg noe lignende, eller vil du ned litt? Liker du best å bruke søkeren, eller vil du helst bruke skjermen når du tar bilder? Hva med estetikken? Canon, Nikon, Sony og Panasonic kjører stort sett en ganske streit moderne look, men noen synes retrostilen til Fuji og Olympus er veldig kul. For andre blir den veldig hipster. Ser du for deg at dette er en hobby du vil bruke mye tid og penger på fremover, eller tenker du at det blir med 2-3 objektiver og litt sporadisk bruk?
 25. Du kom med helt konkrete påstander, og møtte kritikk på dem. Jeg har aldri påstått at det er uproblematisk at redaksjonen kommenterer, men etterlyser en konkret grense fra deg, og en begrunnelse. Jeg ga deg et konkret spørsmål, og du unnviker med mumle noe om problematikk og døde baller. Selvsagt blir ikke diskusjon fruktbar om du ikke konkretiserer og underbygger, og du må nesten evne å svare på et enkelt ja/nei-spørsmål om man skal komme videre.
×
×
 • Create New...