Gå til innhold

Et leksefritt samfunn


Anbefalte innlegg

Hva synes dere om lekser? Mange opplever lekser som slitsomt - man kommer hjem fra en lang dag på skolen og må sette seg ned å lese böker, regne matematikk og skrive stiler. Dette er et problem for mange barn, og enkelte pedagoger mener at dette også fremmer tretthet i skolen og kan bidra til å fremme et "hat" for skolen.

Dette har muligens blitt diskutert för, men jeg kom over denne artikkelen fra i fjor (link), og tenkte at dette kanskje kunne diskuteres igjen.

 

Selv er jeg enig med pedagogen som vil fjerne lekser. Dette kan sikkert bli vanskelig, om ikke umulig, å gjennomföre på videregående og andre institusjoner for höyere utdanning, men det kan definitivt gjöres noe med dette på barne- og ungdomsskolenivå.

 

Da er det bare å fyre lös.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Lekser er idioti, galskap, meningsløst. Når man har brukt halve dagen på skolen, kommer hjem, trøtt og sliten, skal man gjøre enda mer skolearbeid i noen timer. Det sier seg selv at det stresser barn og ungdom å ha dette hengende over seg gjennom hele uken. Et alternativ kan være å være en halvtime lengre på skolen hver dag, og slippe hjemmelekser.

Lenke til kommentar

Er heilt enig, lekser er den billige måten å gi folk utdanning på.

 

Det er klart at idielt sett så burde leksetida våre inkludert i tida som eleven er på skulen.

Då hadde eleven både hatt gode og rolige arbeidsplasser i tillegg til muligheita for å spørre om hjelp. Det er ingenting som er så lite konstruktivt som å sitte heime å gjere lekser som du eigentlig ikkje veit korleis du skal løyse.

 

Det er ikkje eleven si skuld at skuledagen er så lite organisert at dei må gjere lekser på kvelden for å få tid til alt.

Lenke til kommentar

Jeg er snart utdannet allmennlærer. Slik jeg ser det er det nok ikke galt å si at lekser kan være med å fremme et hat for skolen slik trådstarter sier. Jeg tror derimot at dette hatet ikke er til å unngå. Alt som elever må gjøre på skolen er nok i mange tilfeller med å fremme dette hatet. Hvis det ikke er lekser er det noe annet. Dagens unge vil helst spille WOW på pc-en istedenfor å lære seg regning. De må jo selvsagt på skolen for å lære noe, så dette hatet vil alltid være der. I hvertfall slik samfunnet er i dag. Barn og ungdom ser ofte på utdanning som en byrde og ikke et gode. Dermed blir det til en viss grad også dette hatet.

 

Jeg er selvsagt for at barn og unge skal få fritid, men jeg mener også at lekser er viktig. Elevene må lære seg ansvar. De må lære seg å levere inn oppgaver til faste tider osv. Lekser er derfor nødvendig, men det må selvsagt være i moderate mengder. En ting som er veldig viktig i denne sammenhengen er at elevene må få lekser tilpasset sitt nivå. Leksene som Ola bruker 10 minutter på kan raskt ta Svein hele kvelden. Slik må det ikke være.

 

Det optimale ville selvsagt vært at elevene fikk leksehjelp etter endt skoledag. Jeg vet at noen skoler praktiserer dette enkelte dager. På den måten kan elevene gjøre leksene på skolen. Dette mens de får hjelp av lærere.

Lenke til kommentar

Lekser er nødvendig - det er det som skiller de flinke elevene fra de middelmådige elevene. Klart, en elev som jobber 1-2 timer ekstra hver dag med skolearbeid blir flinkere, eller har i hvert fall bedre forutsetninger for å bli flinkere, enn en som kommer hjem fra skolen og bare spiller Playstation.

 

Det er fælt å si det, men norske elever er vel dem som har dårligst resultater i hele Europa (?) - tror dere det hjelper å fjerne lekser? De norske elevene skal jo ta seg en utdannelse en gang i fremtiden, i hvert fall de fleste av dem, og konkurrere med utdannede fra andre land i et stadig mer internasjonalt arbeidsmarked.

 

Så mye "slakk" og lite disiplin det er i de norske skolene i dag, burde elevene fått mer lekser.

 

Lekser lærer i tillegg barn å jobbe selvstendig og prioritere, noe som kommer godt med siden man ofte må "ta med seg jobben hjem" når man blir voksen.

 

 

 

En løsning er jo at elevene blir et par timer ekstra på skolen hver dag, men da blir det vel òg ramaskrik om lite fritid?

Lenke til kommentar

Jeg tror ikke det går så bra hvis man skal starte brått på lekser når man starter på videregående. Men jeg tror ikke man trenger lekser før på ungdomsskolen, og selv da mindre enn nå. Noen trenger også fullstendig ro rundt seg når de arbeider, i dagens skole er dette umulig.

 

Å være frivellig igjen etter skoletid tror jeg mange elever vil se på som å stå ut blant mengden, noe jeg tror kommer til å føre til at mange ikke vil bruke tilbudet. Men en ser jo at slike tilbud fungerer noe. Det er allikevel mange som godt kunne trengt det som ikke blir med på det. Hva om man tvang de som ikke arbeidet i skoletiden til å sitte igjen etterpå og gjøre lekser da?

Lenke til kommentar

lekseplaner 2 til 4 uker fram i tid gjør leksene lettere. da kan man gjøre alt av lekse på en dag for 2-4uker. hadde det før noen år siden og det funket bra. eg gjorde leksene når eg følte for det og hadde fri resten av dagene fra lekser.

 

eller bare gjøre som vi har det i mattematikk. lærern går igjennom ett eller to delkapittel og i en matte time og den neste timen gjør vi oppgavene til det delkapittelet. det funker også bra.

Endret av morgan_kane
Lenke til kommentar

Fjerning av lesker: JA TAKK!

 

Selv gjorde jeg aldri lekser på ungdomskolen, bortsett fra innleveringer og jeg fikk da vitterlig like bra karakterer som de andre i klassa mi. Eneste forskjellen var at jeg ikke ble skolelei i løpet av ungdomskolen.

 

Akkurat nå går jeg på videregående og jeg må gjøre lekser uansett, men hadde ikke hatt noe i mot å droppe lekser i språkfag. Lekse behovet er ikke like stort der som i matte og fysikk.

 

PS: Leste nettopp at politikerne vil ha lengere skoledag. Hva faen? Politiker svin! Å sette en unge som er lei av skolen en time lenger på skolen hver dag, gjør bare vondt værre!

 

Vi trenger mindre tid på skolen, og en skole som ikke vil at alle skal være like! Det er bedre å ha en skole hvor de som er gode i et fag jobber sammen, en at alle skal jobbe sammen og ingen får noe annet en middelmådig utbytte av det. Jeg sier dette som elev, jeg gikk ut med 4,2 i snitt fra skolen, og føler at jeg dro ned de bedre eleven i noen fag.

Lenke til kommentar
Hvordan skal det gå med elevene på videregående eller universitet, der det er ansvar for egen læring? Det er ingen der som tvinger deg til å gjøre lekser, men du kommer til å slite på eksamen når du ikke har gjort lekser ... Ingen vits i å sy puter under armene på dem.

Du har rett på fritid også på vgs og universitetet. På universitetet er det også gjerne sånn at du ikke har fulle dager, og heller kan bruke tiden på universitetet til å jobbe med fagene og oppgavene, á la lekser. Du for forøvrig ikke vanlige lekser på universitet, forelesningene er heller ikke obligatoriske, så hvordan du vil bygge opp arbeidsdagen er mye opp til deg selv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...