Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

a_aa

Medlemmer
  • Innlegg

    3 134
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av a_aa

  1. I vinterhalvåret drikker jeg som oftest en kopp te på morgenen før det blir kaffe senere på formiddagen. Det er en te laget av kokende vann med tørket hibiskus (rolv.no), noen knekte tagger fra en anisstjerne, litt snittet fersk ingefær og litt stevia-pulver for sødme. Blir aldri lei denne, innbiller meg at den holder vanlig forkjølelse unna Så jeg bestemte meg for å prøve å lage en mocktail med hibiskuste som en hovedingrediens. Jeg lagde først en kraftig Hibiskuste: 0,5 ltr vann (kokende) 15 gram hibiskus (jeg brukte en jeg kjøpte på en Sunkost-butikk, Kloster) 1 hel stor anisstjerne, knekt opp i småbiter eller knust i morter Knuste einerbær - jeg brukte 5 bittesmå blå som jeg plukket på gårsdagens fjelltrimtur Kok opp vann i en kjele, dra kjelen av varmen og tilsett resten av ingrediensene, la det trekke i en halvtime med lokke, før du siler ut teen gjennom et kaffefilter elns. Jeg valgte å bruke en Aeropress XL, så jeg helte ingredienser og kokende vann i den (opp-ned-modus), lot det rekke en halvtime og trykket væsken ut gjennom filteret. Få teen over på en flaske med tett kork, legg så flasken i kaldt vann og deretter i kjøleskapet når temperaturen har kommet godt ned. Da skal du ha en flaske med en væske som er ørlite mer tyktflytende enn vann og som har en dyp dyp mørkerød farge. Jeg droppet ingefær i oppskriften, og det gjør at jeg tror at denne teen kan passe ypperlig sammen med ingerfærøl, som kan bli en slags mocktail i seg selv. Men jeg ønsker å lage en mer tradisjonell utseende cocktail - og den har jeg foreløpig døpt Rød klem. Rød klem (v01, mocktail under utvikling ) 45 ml kraftig hibiskuste med anis og einerbær 30 ml ferskpresset klementinjuice (ca saften fra 1 klementin) 15 ml orgeat (se oppskrift i tredjepost i tråden), evt sukkersirup Jeg hadde alt i en shaker med is, ristet det i 10-15 sek, og silte det over i et nedkjølt stettglass: Slett ikke verst! Syrligheten, ja på kanten til beskhet, fra hibiskus gir den et røft friskt utgangspunkt, som mildnes av klementinjuicen. Anisen ble akkurat passende merkbar, men jeg savner mer fra einerbærene (som skal herme gin-smak) så jeg kommer til å bruke mer einerbær i neste versjon av teen. Sødme med mandel og blomster fra orgeat balanserer og gir fylde. For meg er den et bitte lite hakk for søt, så det tåles litt mer klementinjuice eller te - men det blir litt smak og behag. Denne er på skiva, om ikke innertier ennå Får se om jeg får gjort noe annet mocktailaktig med teen senere.
  2. Måtte rette opp i innlegget ovenfor, grunnet min forvirring omkring glasstyper og -størrelser - og jeg måtte sjekke opp både to og tre ganger før jeg tror jeg har ryddet litt i mine egne misforståelser... Jeg har alltid trodd at et highballglass og et Collinsglass var to navn på samme glasstype, og at man kunne bruke de om hverandre uten å lage forvirring av den grunn. Det er feil. Et highballglass rommer normalt 240-350 ml. Glassveggene er tilnærmet vertikale. Høyde dividert på diameter er oftest i overkant av 2. Et Collinsglass rommer normalt 300-410 ml. Glassveggene er tilnærmet vertikale. Høyde dividert på diameter er oftest rundt 2,5-3 - altså en smalere formfaktor enn highballglass. Ekstra forvirrende blir det da når de glassene jeg har tenkt på som "Collinsglass" (se bildene ovenfor) siden jeg kjøpte dem i forrige årtusen, egentlig ikke stemmer med noen av de ovenstående. De rommer kun 200 ml og har h/D=14,9cm/5,9cm = 2,5. Altså smal formfaktor som et Collinsglass, men mye mindre volum - til og med mindre volum enn et highballglass som normalt er bredere. Så hva slags glasstype er det egentlig? Noen som vet? Er det rett å kalle et ekstra smalt highballglass? Jeg tror forresten at de het Royal Crystal Rock (RCR) Aurea Highball Glass da jeg kjøpte dem, etter litt sjekk på nett.
  3. https://snl.no/pavevalg
  4. a_aa har hjemmecocktailpåske! - Andre påskedag Det er arbeidsdag i morgen, og da blir det mocktails! En Tom Collins med "no alcohol", det må da bli en ...: Noal Collins (basert omtrentlig på en tradisjonell Collins) 35 ml alkoholfri gin (jeg brukte ISH London Botanical Spirit) 25 ml ferskpresset sitronjuice (sil den med en tesil hvis det blir mye "kjøtt" i den) 15 ml orgeat evt sukkersirup (se tredje innlegg i denne tråden) Kullsyret vann til topping (for å få litt ekstra gulfarge nå i påsken, vurder kanskje Mountain Dew, Solo, Fanta elns?) Ha is og en sitronskive i et nedkjølt lite highballglass, hell i alle ingredienser til topp og rør forsiktig: Cheers! Inspirert av Michelada-konseptet, med lett mexicansk øl som tilsettes diverse "hotte" saker for å gi det en ekstra sting, dro jeg ut diverse saker fra kjøleskapet og mikset i hop en ...: Rødmala Lada (er ment å være en upretensiøs greie...) 15 ml Tomatketchup (jeg brukte Idun Usøtet. Kan også bruke tomatjuice.) Ca 10 dråper Heinz Worcester Sauce (kan kjøpes overalt) Ca 10 dråper Cholula Hot Sauce Original (kjøpt på Meny) Klokk&Co Gringo alkofritt øl med lime/ingefær, til blanding og topping (Meny) Sitronskive eller limebåt (jeg valgte sitron pga påskefargen ) Valgfritt: 1 dæsje Selleribitter (den vil gi max 0,1% alkoholtillegg i drikken til slutt) Valgfritt: Salt-/chilirand på glasskanten, fukt kanten med lime, dypp i det du ønsker. Alle ingredienser bør være skikkelig kalde, sett gjerne glasset i fryseren mens du finner frem og mixer. Dersom du ikke har alkofritt øl med "ferdig" limesmak, tilsetter du 15-30 ml limejuice som erstatning. Ha ketchup og sausene i et lite glass, og hell i ca 0,5 dl av av ølet sammen med dem. Bland det godt sammen, få med ketchupen fra bunnen. Hell blandingen i et avkjølt lite highballglass, og topp opp med lime-øl og legg til garneringen du ønsker: Ganske OK, best når du ønsker noe som er lite søtt, men godt spicy en varm dag ute (isbiter er da lurt) Juster mengde - spesielt Cholula - etter egen preferanse for hvor mye "sting" du vil ha. Det finnes forresten en Cholula Hot Sauce Chili Lime, kan godt hende den passer enda bedre her. Men litt av poenget er å ta av det man faktisk har i skap og skuffer som kan gi et lite "sting" i denne drikken, enten det er tabasco eller noen av de jeg har nevnt her. Asiatisk Sweet Chili Sauce tror jeg ikke passer - men har ikke prøvd Mine små highballglass rommer kun 200 ml, og det er det oppskriftene ovenfor er tilpasset. Eksempelvis inneholder en flaske Gringo ca 330ml, og det går da med ca halve flasken i én mocktail i mine små highballglass - du må altså doble opp de andre ingrediensene (og bruke et større glass) om du vil lage en en "Stor Rødmala Lada" der du får brukt opp en hel flaske øl.
  5. @Stoddart Sjekk Vinmonopolet - Alkoholfrie drinker og cocktails Jeg har prøvd Martini Floreale og ISH London Botanical Spirit, og kan anbefale begge. Martini Floreale kan drikkes som den er godt avkjølt. Selv synes jeg den er litt for søt, så ofte har jeg enten tilført syre eller bitterhet. Tilsett en god dose ferskpresset sitronjuice og kullsyret vann - det synes jeg blir bra. Eller du kan tilføre en bitter alkoholfri IPA (feks Klokk&Cos NADA) og kullsyret vann (jeg har brukt ca 1:1:1 med god resultat). Eller bruke den som basis for å gjennomføre mixologiske eksperimenter med å tilføre væsker DU liker. ISH London Botanical Spirit kan brukes som en alkoholfri gin. Har en skvett igjen i kjøleskapet - kanskje jeg skal se om jeg får lagd noe Tom Collins-aktig i morgen? Det er jo vanlig arbeidsdag i overmorgen, og da er alkoholfritt alltid et supert alternativ dagen før! Mulig det blir et mocktail-innlegg om det i morgen altså.
  6. a_aa har hjemmecocktailpåske! - Første påskedag Første påskedag er jo knyttet til gjenoppstandelse, og det er det også noen cocktails som er - dog i en noe annen kontekst enn den religiøse. Fra gammelt av var noen cocktail laget for å livne opp de som hadde drukket for mye kvelden før, og var utslått og lite lystige. I suveren forakt for alkoholismens farer og helseadvarsler fra kyndige folk, var "medisinen" mot alkoholens ulemper selvsagt enda mer alkohol... Det ble faktisk utviklet en hel serie av slike cocktails (Wiki), som ble nummerert. Corpse reviver #2 er den suverent mest kjente av dem, og den kom med en advarsel: Drakk "klienten" fire eller flere av disse i rask rekkefølge, risikerte hen å slukne igjen. Corpse Reviver #2 (oppskrift fra IBA, dog lett redusert) 25 ml Gin (jeg brukte Beefeater) 25 ml Cointreau (jepp!) 25 ml Lillet Blanc (jepp!) 25 ml Ferskpresset sitronjuice (brukte lime i stedet) 1 dash Absint (brukte Bareksten Illsint, NB! 60% ABV) Jeg ristet alt med is i en shaker og silte det over et nedkjølt stettglass, ga blaffen i garnityr: Det er en variant av denne som jeg lagde like etterpå (for å kunne sammenlike kjapt), der man erstatter Cointreau med St. Germain (der går man 20%-poeng ned i alkohol), mens man lar gin og absint bytte plass i oppskriften (1 dæsj gin og masse absint - der går man 20%-poeng opp igjen med alkohol). Necromancer (oppskrift fra liquor.com, lett tilpasset ovenstående mengder) 25 ml Absint (jeg brukte Bareksten Illsint) 25 ml St. Germain (jepp!) 25 ml Lillet Blanc (jepp!) 25 ml Ferskpresset sitronjuice (brukte lime i stedet) 1 dash Gin (brukte Beefeater) Nok en gang: Jeg ristet alt med is i en shaker og silte det over et nedkjølt stettglass, ga blaffen i garnityr: Det er veldig tydelig smaksmessig forskjell på disse to cocktailene. Corpse Reviver #2 er ganske tradisjonell (den er jo eldgammel!), med syre fra sitrus og sødme/syre fra likør, og en liten dæsj med absint som smakskontrast som ikke blir påtrengende. Den er god, sour-aktig, men ift Necromancer ganske anonym. Necromancer synes jeg er både god og interessant, absinten slår tydelig i gjennom med anis/lakris og litt bitterhet fra malurt - det liker jeg Men jeg vet at akkurat den smaken er turnoff for mange, så jeg vil tro at noen vil hate den... Men det gjør altså ikke jeg. Hver av disse cocktailene tilsvarer 1,5 alkoholenheter, så her ble jeg gjenopplivet med 3,0 enheter Hva med dere: Har dere blandet noen gode drikker i påsken? 😋
  7. a_aa har hjemmecocktailpåske! - Påskeaften I dag ble det såpass mye aktivitet (inkludert bilkjøring) på ettermiddag og kveld at det er så vidt jeg rekker en cocktail før dagen er over Det blir kjapt og enkelt: The Slope. En cocktail som er en variant av Manhattan. Den består av rugwhiskey, Punt e Mes (som er en "ferdigmix" av 2 deler søt vermut og 1 del bitter amaro), aprikoslikør og Angostura Aromatic bitters - det er ingenting jeg misliker der Jeg bruker oppskriften fra Diffords, som er en 6:2:1-oppskrift - ift den opprinnelige oppskriften (75:25:7,5) er det kuttet litt ned på rugwhiskey og Punt e Mes, og økt litt på aprikoslikøren. Dette hørtes godt ut for meg The Slope (oppskrift fra Difford's Guide) 60 ml Rugwhiskey (jeg brukte Millstone 92 Rye Whisky) 20 ml Punt e Mes (jepp!) 10 ml Aprikoslikør (jeg brukte Cartron Abricot Brandy) 1 dæsj Angostura Aromativ Bitters (jepp!) Garnityr: Tørket aprikos eller maraskinokirsebær (jeg hadde ingen av delene, og ga f.) Jeg rørte denne med is i en mikseglass, og silte den over i et avkjølt stettglass: Jeg synes denne var svært god Jeg kommer garantert til å lage den igjen. Men samtidig tror jeg at ikke alle vil sette pris på at whiskeyen er ganske så dominerende, selv om jeg synes det er helt OK. Da mistenker jeg at å velge en lett irsk Whiskey (feks Tullamore Dew) eller en eller annen Bourbon kan passe bedre. For meg er imidlertid dette midt i blinken Denne cocktailen tilsvarer 2,1 alkoholenheter, og det var det jeg rakk i dag...
  8. a_aa har hjemmecocktailpåske! - Langfredag Jeg kjøpte nylig en liten flaske med selleribitters, som jeg ikke har fått brukt noe særlig ennå. De gamle grekerne anså visstnok selleri som hellig, så kanskje er det riktig så passende med selleribitters nå i påskehøytiden? Det er jo ikke den vanligste ingrediensen å ha eller bruke, så i et forsøk på å få mer erfaring med å få godsmaker utav den, søkte jeg etter en påskerelevant cocktail med selleribitters - og tilsynelatende fant jeg en ypperlig kandidat (med annen temmelig uvanlig cocktailingrediens: eddik!) for en langfredag, utviklet av en amerikansk teolog jeg ikke aner noe om: Good Friday (oppskrift fra The long way home) 45 ml Lillet Blanc vermut (jepp!) 22,5 ml Dry Gin (jeg brukte Harahorn) 7,5 ml St. Germain hylleblomstlikør (jepp!) 7,5 ml klar eddik (brukte Idun 7% klar eddik) 2 dæsj Bitter Truth Celery Bitters (jepp!) 7,5 ml Aperol eller Lo-Fi Gentian Amaro (jeg erstattet med en blanding av ca 3 ml Suze + 3 ml Carpano Botanic Bitter + 2 dæsjer Carpano Punt e Mes + 2 dråper rød konditorfarge) has på toppen i glasset av etter at resten er mikset og silt. Garnityr: Kirsebær (jeg droppet det, har ikke noe som passer...) Jeg lagde denne som en aperitif før middag. Usikker på hvor syrlig eddiken er ment å være, men gikk for helt vanlig 7%. Blandingen av Suze, Carpano Botanic Bitter, Punt e Mes og litt konditorfarge er et forsøk på å fange både farge og smak som beskrevet i artikkelen der oppskriften er hentet. Dette er mixologi! 🤪 Mikset alle ingrediensene unntatt nederste sammen med is i et mikseglass, silte det over i nedkjølt stettglass og la den røde blandingen på toppen (den sank rett ned): Den er faktisk god! Men jeg synes eddiken er et solid hakk for aggressiv, kjenner den prikker i ganene og lurer på om tannemaljen holder stand Men jeg tror det er eddiken som gjør at selleribitters fungerer så godt her - det kan minne om syltede grønnsaker. Noen bruker jo pickles-lake som ingrediens i drikke, mener jeg å ha sett? Dersom jeg lager denne igjen, vil jeg enten forsøke å finne en midlere eddik, eller halvere eddikmengden og kjenne hvordan det blir. Satser på at jeg oppdaterer dette innlegget senere i kveld, dersom jeg skulle finne på å lage enda en cocktail som har en eller annen søkt forbindelse til Langfredag ... -------------Kveldsoppdatering herfra og ned! ----------- Som en hedning belemret med sans for morbid/svart humor, er det kanskje naturlig at jeg synes at en cocktail ved navn Rusty Nail (IBA) er fristende upassende på Langfredag Denne cocktailen består av skotsk whisky (Famous Grouse er standard anbefaling) og en søt likør der skotsk whisky inngår (Drambuie er bortimot påkrevd). Denne blandingen fikk navnet Rusty Nail i 1942 (det vant frem over andre navn på 50-60-tallet, da The Rat Pack stadig hev den nedpå), men at noen drakk en blanding av whisky og whiskylikør under andre navn mye mye tidligere er temmelig sikkert. Faktisk sies det at oppskriften på Drambuie stammer fra 1700-tallet, da Charles Edward Stuart (aka Bonnie Prince Charlie - Wiki) fikk den forskrevet som en personlig medisin i Italia - men den først ble produsert i større kvanta mot slutten av 1800-tallet. Tipper at blandingen har vært drukket i snart 300 år, da vi kan anta som svært sannsynlig at Bonnie Prince Charlie spritet opp medisinen sin litt... Uansett, jeg har verken scotch eller Drambuie i skapet nå, så Rusty Nail må dessverre utgå 🙁 Men jeg kan lage en "riff", med basis i druebrennevin? St. Remy VSOP er drubrennevin, som kan blandes med St. Hallvard som er en søt urtelikør der druebrennevin inngår Med to helgener og tydelig slektskap til en nagle, synes jeg navnet på nyvinningen gir seg selv: jo Signa Dimling (jfr ordbok og Wiki) 60 ml St. Remy VSOP (evt annen brandy/cognac) 20 ml St. Hallvard (evt annen søt urtelikør med brandy/cognac) Valgfritt: 1-2 dæsj bitters (jeg tok sjansen på 2 dæsj Bitter Truth Celery Bitters her også ) Jeg lagde denne som en kveldsdrink etter middag, og rørte ingrediensene vel og lenge (tåler godt litt utvanning denne) i et mikseglass, og silte den iskalde blandingen over i et avkjølt rocks-glass med en stor isbit i. Garnityr: Appelsinskallbit. Hmmm. Selleribitters passer ikke i det hele tatt her. Rett og slett ikke god smak. Jeg antok at appelsinbitter burde være sikkerstikk (brandy+appelsin er velkjent), men ville heller eksperimenter litt - og da har jeg lært Prøv heller appelsinbitters neste gang. For å slippe å kaste drinken i vasken, prøvde jeg å bruke lærdommen fra Good Friday - jeg tilsatte en halv teskje eddik og i tillegg en klunk ekstra tørr sherry for å gi en skarp syre mot selleribittersen. Det gjorde at drinken gikk fra "ikke god smak" til "ganske rar smak"... Men drikkbar Denne "cocktailen" tilsvarer 1,8 alkoholenheter, mens Good Friday tilsvarte 0,9 alkoholenheter - da er vi i mål på 2,7 enheter
  9. @Milhouse85 Hva med å hive litt røde bær inn i tinkturen i tillegg? Foreslår Synsepalum dulcificum (Wiki), som lurer smaksløkene slik at surt smaker søtt 🤪 - og med sitring og sikling i samme rennet, kan det nok bli et spenstig gjestebud, ja!
  10. He he - det er slitsomt og hardt arbeid å være mixolog Så 1 gram eggehvite gjør susen altså - det må prøves! Har du forresten prøvd lake fra hermetiske kikerter i drinker (folk som sliter med eggehvite bruker det som erstatning)?
  11. a_aa har hjemmecocktailpåske! - Skjærtorsdag Forfatteren Ian Fleming (Wiki) fant opp en fiktiv fyr ved navn James Bond, og han fant opp en fiktiv cocktail som han ga navnet Vesper. I utgangspunktet fantes begge disse kun på papiret. Ingen hadde noensinne hilst på James Bond i virkeligheten, like lite som noen hadde nippet til et martiniglass med en duftende Vesper i. Fortsatt er fyren en fiktiv figur, selv om han er brakt til live på lerret og skjermer kloden rundt - men Vesper har tatt et steg videre: den oppstår titt og ofte som en håndfast sippbar realitet Den har til og med havnet på IBAs offisielle cocktailliste. Vesper betyr "aften" på latinsk, og det passer jo bra for en cocktail. Men ordet kan også bety "aftensang" i religiøs kontekst - da er den en av de kristne tidebønner (Wiki), som synges på søndager og kristne høytidsdager. Og dermed har vi altså en pen bro fra Skjærtorsdags aften til en James-Bond-Martini Vesper er alkoholsterk, med 6 deler gin, 2 deler vodka og 1 del Lillet Blanc. Noen kan nok synes det blir for mye av det gode mhp brennevin. For dem (oss?) har jeg et eller annet sted sett en oppskrift der man enkelt og greit har endret på hva som får hvilket forholdstall. I en Reversed Vesper har sterk gin og mild Lillet Blanc "byttet plass", så det blir 6 deler Lillet Blanc, 2 deler vodka og 1 del gin. Det blir åpenbart en helt annen drink - men smaker det godt? For meg er det bare en ting å gjøre, og det er å lage begge to for aller første gang Reversed Vesper (har glemt hvor jeg fant oppskriften) 60 ml Lillet Blanc (jepp!) 20 ml Vodka (jeg brukte Ukrainian Spirit) 10 ml Dry gin (jeg brukte Beefeater) Jeg rørte denne med is i en mikseglass, og silte den over i et avkjølt stettglass: Denne var helt grei Jeg liker Lillet Blanc, så sånn sett er det ikke rart at jeg synes dette var OK. Og jeg kan se for meg at den kan være en fin variasjon til en GT på terrassen en sommerdag. Men den er ikke en wow!-drink, for meg har den litt for lite "sting", enten det skal komme fra syre, bitterstoffer eller alkohol. Men som sagt, kan godt hende at jeg lager en sånn igjen, om ikke annet for å få noe godt ut av en Lillet som har stått i kjøleskapet vel lenge .. Skal oppdatere dette innlegget senere i aften, og da med forhåpentligvis gode erfaringer med en ekte Vesper. -------------KveldsAftensoppdatering herfra og ned! ----------- Da er aftenen kommet, og det er bare å bruke nøyaktig da samme ingrediensen som i ettermiddag, men med de opprinnelige forholdstallene. Størrelsen totalt sett reduseres med 25%, sikkert ikke dumt for å ha kontroll på alkoholmengden ... Vesper (IBAs oppskrift) 45 ml Dry gin (samme som i ettermiddag) 15 ml Vodka (samme som i ettermiddag) 7,5 ml Lillet Blanc (samme som i ettermiddag) Jeg ristet denne lenge med is i en shaker (jeg regnet med den tålte utvanning godt), og silte den over i et avkjølt stettglass, og satte på en sitronskallspiral: Jeg hadde egentlig lave forventninger til denne, og ble positivt overrasket Jeg regnet med at den ville være for rå spritaktig, at så lite Lillet ville forsvinne i spritsmak. Men nei - jeg tror den ekstra lave temperaturen og utvanningen gjør at den faktisk var behagelig å drikke, og jeg kunne godt kjenne et fint hint av Lillet Blanc. Er ikke sikker på at jeg kommer til å lage den igjen, men artig å ha prøvd 007-martinien (Selv om jeg ikke har ordentlige martiniglass...!) Hold på å glemme: Vesper tilsvarer 1,6 alkoholenheter, mens den noe større porsjonen med Reversed Vesper tilsvarte 1,4 alkoholenheter - så da er vi i mål på 3.0 enheter
  12. @Milhouse85 Joda, jeg ser poenget med stilige glass Jeg har noen ulike typer (små shotglass, rocks/old fashioned, collins/highball, et par-tre typer vinglass og små og store ølglass, samt den typen drinkglass som du ser ovenfor. Jeg føler egentlig ikke for å utvide repertoaret nå - men den kan jo være noe jeg snur på senere? Med egne glass for martinis, daiquiris, marguaritas, mules etc. Men enn så lenge lever jeg foreløpig etter regelen: Man tager hva man haver. Den mule-varianten jeg har lagd mest av (første gang i fjor sommer), er Dark 'n' stormy - og da er jo litt av poenget at man skal se de mørke romskyene rulle over ingefærølet/limejuice (før man blander det sammen og drikker). Og da går det ikke med kobber... Men enig i at det ser veldig kult ut for drikker der farger/tekstur ikke har stor betydning Den Milhouse`s Sterke Vodka Sour ser virkelig tøff ut 💪 Men er det virkelig bare 1 gram eggehvite?
  13. a_aa har hjemmecocktailpåske! - Onsdag før skjærtorsdag London Calling var navnet på et dobbeltalbum av The Clash, som var så knallbra at det ble kåret til tiårets album både for 1970-årene og 1980-årene. Det ble utgitt i desember 1979 i Europa mens den i USA ble lansert i januar 1980 - og der ligger nok noe av forklaringen på 20 år i tet Mer på Wiki. Jeg antar at cocktailen London Calling er en hyllest til albumet og bandet fra en London-bartender. Litt mer om historien her. London Calling (oppskrift fra Kindred Cocktails) 40 ml Beefeater Dry Gin (jepp!) 15 ml Sherry, Lustau Fino (jepp!) 15 ml ferskpresset sitronjuice (jepp!) 15 ml Sukkersirup (jepp!) 2 dæsj appelsinbitter (jeg brukte en dæsj Angostura Orange Bitters + en dæsj Bitter Truth Grapefruit Bitters) Garnityr: Grapefruktskallbit (droppet, "erstattet" med grapefruktbitters...) Ristet i shaker og dobbeltsilt i et nedkjølt glass: Veldig god! Sitron og ekstra tørr sherry ga et flott "syrebitt", som ble balansert av sødme, bitter fruktighet og urtepreget alkohol. Tror ikke det blir siste gangen jeg lager denne - hva skal man ellers bruke sherry til, liksom? Skal oppdatere dette innlegget senere i kveld, etter middag, forhåpentligvis med gode erfaringer fra enda en cocktail-mixing... -------------Kveldsoppdatering herfra og ned! ----------- Angostura Aromatic Bitters (AAB) har sånn smaksmessig gjennomslag at det normale er å bruke bare en liten dæsj eller to i en cocktail. Dersom man anslår 1 ml AAB i hver cocktail, betyr det at en flaske (den rommer 2 dl) holder til intet mindre enn 200 cocktails! Men så er det noen avvik... Jeg kjenner til 4 cocktail som slår på stortromma når det gjelder bruk av AAB, hvorav en av dem er anerkjent i den offisielle coctail-listen fra IBA: Trinidad Sour. Forløperen til den var Trinidad Especial. Begge disse bruker ABB som største spritandel i cocktailen, med litt hjelp fra andre. Så har vi Port of Spain og Johann goes to Mexico, som er ganske like - og her er AAB støttende i "spritjobben" med en større andel Mezcal som hovedaktør. Og jeg velger meg Johann goes to Mexico på grunn av det kule navnet! "Johann" er jo oppfinneren av Angostura Bitters - Johann Gottlieb Benjamin Siegert (Wiki). Hadde han dratt til Mexico og blitt nysgjerrig mezcal, ville han sikkert funnet måter å bruke det sammen med sin bitter. Og kanskje hadde det blitt slik: Johann goes to Mexico (oppskrift fra Kindred Cocktail) 45 ml Mezcal (jepp!) 15 ml Angostura Aromatic Bitters (jepp!) 15 ml ferskpresset sitronjuice (jepp!) 15 ml Demerarasirup (fanken! jeg blingset og tok vanlig sukkersirup i stedet, ja ja..) Ristet i shaker og dobbeltsilt i et nedkjølt glass: Mye mildere enn ventet Røyken fra mezcal og bitterheten fra AAB forsterker ikke hverandre, de mildner hverandre - og sitron og sukker er jo alltid god sammen med alkohol Bitte lite hostesaftpreg, ikke ubehagelig i det hele tatt. Tror demerarasirup ville gi den mer fylde og kompletthet. Jeg kommer til å lage denne igjen også - uten blingsing! Denne cocktailen tilsvarer 1,7 alkoholenheter, mens London Calling tilsvarte 1,1 alkoholenheter - da er vi i mål på 2,8 enheter
  14. Spennende! Blir dette nesten som en konsentrert limoncello uten alkohol, eller? Har litt erfaring med sukkersirup fra før (har brukt det når jeg lager Shakerato, med ørlite salt og jbkm inkludert oppskriften). Stort sett lager jeg en sånn 1:1-sirup i starten av en helg, og da er den god i 3 helger - deretter kaster jeg eventuelle rester. Når jeg har hatt jbkm i, må den kokes opp - men med kun vann og sukkersamt stavmikser, får man oppløst sukkeret kjapt i lunka vann. Det tar 3-4 minutter å lage en liten porsjon Det er egentlig null stress om en porsjon har blitt dårlig. Og jeg merker etter hvert som jeg er blitt eldre at jeg setter mindre pris på sødme enn før - og helt omvendt med bitterhet og syre. Tusen takk for bok-tipsene!
  15. I går lagde jeg orgeat - en mandelsirup - sånn omtrentlig etter småjuksete oppskrift fra Anders Erickson. Jeg varmet 100g mandelmelk 30sek i et glass mikroen mens jeg målte opp 150g sukker i et annet vidt glass. Helte den lunkne melka over sukkeret, og brukte en stavmikser for å få det sammen. Måtte en ekstra 20 sek runde i mikroen og mer stavmiksing for å få alt sukker oppløst. Så tilsatte jeg bittelitt mandelessens (fås på alle matbutikker) og ikke særlig mer appelsinblomstvann (kjøpt på nett), smakte, og tilsatte "halvparten av bittelitt" ekstra før jeg var fornøyd. Litt som flytende marsipan. Jeg fylte opp en spruteflaske (drøyt 100 ml) og satte i kjøleskapet, mens en rest gikk i en liten beholder i fryseren for å se hvordan den blir når den tiner igjen. Jeg brukte Änglagård mandelmelk, forresten - den hadde 3g mandler pr 100g melk, mens et par andre jeg så hadde 2 og 2,3. Tror resultatet kan bli bedre jo høyere mandelinnhold. Noen som kjenner til merker som har mer enn 3 g mandler pr 100 g melk? I dag har jeg laget vanlig sukkersirup og Demerarasukkersirup, det går veldig kjapt på samme viset som med orgeat, bare enda enklere. 75g mikrolunka vann på 75g sukker, stavmiks, litt mer mikro, stavmiks og ferdig. Dermed har jeg nå tre små spruteflasker med (veldig) søte drinktilsetninger stående i kjøleskapet: Jeg skal ha hjemmepåske i år, og jeg har tenkt å mikse cocktails. Hver dag. Og jeg skal drikke dem. Regner med at det blir mellom 8 og 12 cocktails gjennom påsken. Alle skal lages og smakes for aller første gang for meg. Og jeg vil rapportere i denne tråden. Stay tuned Og legg gjerne inn et innlegg om din mixede drikke ila påsken! (For at ikke alkoholalarmklokkene på forumet skal kime, og stjele trådens oppmerksomhet fra smak og behag, vil jeg forsøke å skalere cocktailene sånn at jeg ikke overstiger 3 alkoholenheter (ca 39g ren alkohol) for noen dag - det er visstnok rundt der WHO begynner å bli veldig skeptiske for helseeffektene.)
  16. Jeg er definitivt en nybegynner-mixolog. Jeg har tidligere oftest nøyd meg med et glass øl eller vin, eller et glass brennevin med en isbit, med litt vann eller med brus/tonic (aller oftest drikker jeg bare vann, da!). Det er først det siste året jeg har blitt interessert i mixologiens smaksmuligheter, og jeg har komplettert barskapet med diverse søtt og bittert og surt... Og jeg har lest om cocktailmixing, oppskrifter og sneiet innom YouTube-universitetet... Her er noen av de grunnleggende tingene jeg har forstått så langt: Mål for volum, spesielt konvertering fra ounce (oz): 1 shot = 1 jigger = 1,5 oz = 45 ml 1 ounce = 1 oz = 1 pony = 30 ml 3/4 ounce = 3/4 oz = 22,5 ml 1/2 ounce = 1/2 oz = 15 ml 1/4 ounce = 1/4 oz = 7,5 ml 1 spiseskje = 3 teskje = 15 ml 1 teskje = 1 barskje = 5 ml 1 dæsj = 1/8 teskje = 12 dråper = 0,6 ml (±50%) 1 dråpe = 0,05 ml (±50%) I oppskrifter der volum angis som “dæsj” ("dash"), kan mengden som er ment avhenge både av hvem som skrev den, hvor/når oppskriften ble laget og hvilken væske det er snakk om. Her er det rom for tolkning, testing og suksess I dag er 1 dæsj er vanligvis den mengden du omtrentlig får ved én opp-ned-rist over glasset med en bitters-flaske, flasketuten er vanligvis designet for å gi fra seg 1 dæsj. For meg ser den mengden ut til å være klart mindre enn 12 dråper… Det er stadig ulike oppfatninger om hva en dæsj rent objektivt er. Hva mener du? 1 jigger er både et mål på volum og en benevning av et måleglass – men selv når et måleglass kalles en jigger, rommer ofte dette måleglasset et annen volum enn 1 jigger. Forvirrende? Ellers er norske skjenkeregler slik at når du bestiller en cocktail i en bar, så skal den i utgangspunket ikke inneholde mer enn 4 cl (=40 ml) brennevin. Det var visstnok unntak fra regelen for klassiske cocktail der en sånn regel ville gitt latterlige cocktails, vet ikke om det unntaket finnes ennå? Uansett, lager du cocktails selv hjemme, bestemmer du selvsagt også reglene selv Ristet eller rørt? Poenget med begge metodene er å blande væskene, kjøle dem ned og gi kontrollert utvanning av drinken til tiltenkt alkoholdstyrke. Å røre en drink ("stirred") innebærer å røre rundt og rundt i væskebandingen sammen med is i et mikseglass (evt i glasset du skal servere i). Metoden fremmer klarhet i væskene, og gir mindre utvanning siden isen ikke brytes opp i prosessen. Dersom blandingen ikke inneholder væsker med alkoholinnhold lavere enn sterkvin, anbefales normalt å røre den. Å riste en drink innebærer å riste en lukket beholder væskebandingen sammen med is temmelig kraftig. Dersom ingrediensene åpner for det, drar væskeblandingen i retning av emulsjon - med skum og tåkete eller ugjennomsiktelig utseende. Gir normalt mer utvanning og hurtigere nedkjøling. Dersom blandingen inneholder væsker med alkoholinnhold lavere enn sterkvin (typisk saft fra lime, sitron ol), anbefales normalt å riste den. Men igjen: lager du cocktails selv hjemme, bestemmer du selvsagt også reglene selv. Akkurat som mr. Bond (som rister det som skal røres) 😎 Garnityr - ikke bare øyefryd Spiralvridd sitronskall, mynteblader, sellerigrønt, basilikumkvist, kirsebær på pinne, kaffebønner,limebåter, tørket frukt, oliven. Og mye mer er eksempler på garnityr. Garnityr er et av mange tema i universet jeg kan lite om. Delvis fordi jeg oftest slutrer unna den biten av en drink. Men jeg har skjønt at det ikke inngår i oppskrifter bare for syns skyld, det bidrar også til totalopplevelsen med lukt og smak. Så etterhvert må jeg vel lære meg mer om dette ... Glasstyper Der lever jeg foreløpig etter regelen: Man tager hva man haver.
  17. Velkommen til tråden for mixologi! Trådens formål: Her kan du lære og du kan tipse om alt som involverer blanding av minimum to væsker for å lage drikke som kan nytes av gane, nese og øyne. Både med og uten alkohol. Ønsker du å lese om eller dele erfaringer med drinker, coctails*, mocktails? Har du laget en drink som ble forferdelig eller fantastisk eller begge deler? Fulgte du en "offisiell" oppskrift, laget din egen vri på en "offisiell" oppskrift eller har du eksperimentert deg frem til noe supert på egen hånd? Har du funnet en god erstatning for ingredienser som er vanskelig å få tak i? Funnet et genialt eller elendig verktøy til bruk ved mixing? Har du utviklet en idiotsikker mixologi-teknikk for å lage en "vanskelig" drink enkelt, kjapt og knallgod? Lurer du på hvordan man lager en ingrediens eller en drink, hvor man kan få tak i ting, eller hva du kan lage med det du har i barskapet? Da er dette tråden for deg! Noen ressurser (som jeg såvidt har begynt å lese litt i): https://iba-world.com/cocktails https://www.aperitif.no/drinker https://www.vinmonopolet.no/fag/artikler/mocktail-oppskrifter https://www.omrom.no https://altomgin.no https://kindredcocktails.com https://punchdrink.com https://www.liquor.com https://www.diffordsguide.com https://www.theeducatedbarfly.com https://cocktailvirgin.blogspot.com https://www.monkeybrad.com NB! Det finnes tema som ikke hører hjemme i denne tråden: Ønsker du å dele dine meninger om de personene som nyter sine drinker, coctails, mocktails? Har du lyst til å reklamere for produkter? Eller fortelle hvorfor du mener at drinker/coctails/mocktails er idiotiske, er djevelens verk, er for femi for menn, er for maskulint for kvinner, er mer helseskadelige enn dumme myndigheter advarer om, trenger en alkoholpolitisk avhandling/one-liner, har feil nivå på skatter/avgifter, er årsak til miljø/klima-kollaps og smeltende permafrost, fremmer kriminalitet, er åpenbart del av en konspirasjon for å lure befolkningen? Osv, osv osv...? 🚫 Da blir det satt svært stor pris på om du finner deg en annen og mer passende tråd enn denne, eller evt oppretter din egen tråd for ditt eget tema - feks i forumkategoriene for politikk, religion, livssyn, helse. Dette er altså eksempler på uvelkomne tema i denne tråden. Jeg kommer ikke til å svare på tema med slikt innhold, og jeg ber også om at andre ignorere dem. (*: Strengt tatt er alle cocktails drinker, men ikke alle drinker er cocktails. I tillegg til alkohol og sødme og/eller syre (som drinker flest), skal en cocktail helst også ha et element av bitterhet i seg for å fortjene betegnelsen.)
  18. Norges økonomi er noe for seg selv (er "sjølrådig" kanskje et ord ?) , og har de siste tiårene vært på sitt sterkeste når verden rundt oss har strevd litt med økonomien - og sånn kommer det til å gå denne gangen også, mener Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen - Finansavisen: "Norwegian Exceptionalism" (2025-04-05 kl 09:57) Og kronekursutsiktene han ser deles faktisk av flere tungvektere, blant annet Goldman Sachs og Bank of America - Finansavisen: Goldman oppjusterer kroneutsiktene kraftig (2025-04-05 kl 17:44) Norsk økonomi hadde nok fulgt det økonomiske tidevannet i EU mer om vi hadde vært EU-medlem, men om det ville vært en fordel eller en ulempe - eller begge deler - har ikke jeg klare tanker om Asynkronismen synes i alle fall ikke å ha vært ødeleggende på noe vis så langt, så i dette henseende trenger jeg ikke angre på at jeg stemte "Nei" i 1994 (ennå, i hvert fall).
  19. https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/forbrukere/vond-lukt-nar-du-apner-en-pakke-med-kyllingfilet
  20. Jeg kjøpte 2 sett á 10 puter for totalt 40 USD (inkl frakt og MVA) for et drøyt år siden på Ali. Da legger jeg klokkene i en skuff: Viktig at putene er brede nok. Fant ikke disse igjen når jeg gjorde et raskt søk nå. Ellers kan man notere seg at påskeforberedelsene mine er i rute, det blir selvsagt en overvekt av variasjoner med gult og oransje på armen 🐣🐤😎
  21. a_aa

    Trump 2025

    Jeg har tidligere i tråden linket til Substack-artikler fra Timothy Snyder, og da introdusert ham som "Yale-historiker". Etter at han og to andre Yale-professorer nå har besluttet å forlate USA til fordel for Canada (CNN-artikkel), blir det feil. Han vil snart undervise ved University of Toronto. Kanskje er de blant pionerene i en større hjerneutvandring? Hans siste artikkel handler om Grønland og avkledd imperialisme, forresten.
  22. a_aa

    Trump 2025

    USA er i ferd med å miste markedet Europa. Den handlingssky europeiske idealismen er i ferd med å bli gli over i en handlingsklar realisme. Ryddig oppsummering av Shankar Narayan på Substack.
  23. a_aa

    Trump 2025

    Hadde Trumps tweet vært en offisiell ordre, hadde han bedrevet et liknende spill som General von Falkenhorst på 40-tallets Norge. von Falkenhorst mange divisjoner over, selvsagt, men liknende spill. /Hitling
  24. a_aa

    Trump 2025

    Skal vi se på fakta? Legger man sammen forsvarsbudsjettene for 2022-2024 er de på 2 653 Mrd USD. Gjør man det samme med det totale føderale budsjettet er det på 20 190 Mrd USD. USAs BNP er ca 4 ganger så stort som føderalt budsjett, hvilket tilsier ca 81 000 Mrd i samme periode. Antar vi at USAs støtte til Ukraina i perioden var verdt ca 130 Mrd USD (anslagene spriker), så er dette: 5% av USAs forsvarsbudsjett 0,66% av USAs føderale budsjett 0,16% av USAs BNP Hvis dette er "pengesluket som blodtapper USA", så har nok jeg misforstått ordene totalt. Dette er er kostnaden USA har betalt for at en av sine stormaktsrivaler er sterkt svekket, hadde opprettholdt internasjonal lov og USAs anseelse blant allierte, hadde revitalisert NATO og har gitt tilgang på kunnskap om egne våpen/taktikk i strid med den russiske arme. Black friday.
×
×
  • Opprett ny...