Gå til innhold

Simen1

Medlemmer
  • Innlegg

    98 398
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    264

Alt skrevet av Simen1

  1. Både EU og Norge er ødelagt av oversertifisering! Snart må du ha kompetansebevis for å kjøre miksmaster, ansvarsforsikring og ansvarlig foretak. Systemet er rigget for å hindre folk å gjøre verdiskapning på egen eiendom, skattefritt på fritida. Sett ovenfra betyr det at EU og Norge hindres fra å verdiskape utenfor arbeidstid, noe som senker vår totale verdiskapning. Mon tro hvor mye eksportverdi vi kunne skapt ved å frigi mekanikere mm. sin arbeidstid fra "hjemmemekkoppgaver" til å faktisk skape noe. Jeg er sikker på EU kunne hatt sysselsatt 10 nye bilfabrikker bare ved å gjøre sånne oppgaver lovlig å gjøre hjemme og ved hjelp av kompiser. Det samme gjelder arbeid som pga rigide regler holdes innen byggebransjen. EU og Norge burde heller lagt opp til at folk kan gjøre det de føler de har kompetanse på - selv, også kan arbeid "i gråsonen" eller som har med sikkerhet å gjøre, bli kontrollert av profesjonelle i ettertid. F.eks via PKK. PKK er jo nettopp ment å fange opp ting som skjer av ymse grunner, deriblant hjemmemekk, og få det fikset. PKK er der for å ivareta sikkerheten - til tross for at biler faktisk brukes, utsettes for humpete veier, salt, slitasje, egenreparasjoner etc. Egenreparasjoner går nok i all hovedsak bra, så PKK er bare der for å fange opp avvik. For 200 år siden bygget folk selv alt de man trengte. Ny fjøs, nytt hus, naust, alt man trengte. De verdiskapte sin egen eiendom hele livet, i stedet for å være avhengig av å kjøpe varer og tjenester til hvert minste detaljbehov i livet sitt. I dag har det gått for langt mot oversertifisering. Total verdiskapning i samfunnet er skadeskutt på grunn av oversertifiseringen.
  2. @Jarmo Det er i all hovedsak amerikanske forbrukere som betaler tollregningen. Europeiske selskaper vil i prinsippet ikke merke noe dersom det ikke går ut over salgsvolumet. Salgsvolumet vil neppe krympe nevneverdig fordi amerikanerne har ikke noen tollfrie alternative kilder. Så jeg sier: Ingen tech-billionær-sær-unntak i EU! De må da kunne betale skatt som alle andre, i hvert fall for den Europeiske virksomheten sin. Så får bare fattige amerkanere gi bort helseforsikringene sine til billionærene der borte - uten vår innblanding. Deres land - deres valg. Men her bestemmer vi!
  3. Jeg skjønner hva du sier, men kan du begrunne litt mer hvorfor du mener det? Tenker spesielt på: - Antipersonellminer. Hever vi oss så høyt moralsk at vi i praksis kjemper med en hånd på ryggen og med det ofrer våre egne liv (statistisk) for høymoralen? - Toleransens paradoks. Toleranse er jo fint, men når vi til og med tolererer intoleranse, så brer den om seg og kveler til slutt den toleransen vi hadde. Tror du ikke det kan være en smartere strategi å balansere, å sette hardt mot hardt - altså intoleranse mot intoleranse? - EUs og Schengens grensefrihet har vist seg å ha noen negative sider. Totalt åpne grenser gjør det lettere for smugling, terror, menneskehandel og mye annet ugreit. Kanskje pendelen bør svinge litt tilbake når vi opplever stadig større problemer med nettopp grensefriheten? - Russland bruker aktivt vår toleranse, frihet og åpenhet mot oss. Blant annet friheten til å ytre seg i sosiale media og andre kanaler, med propaganda, bensin på bålet i et stort antall saker, løgner og halvløgner for å tilsløre sannheten og gjøre folk forvirret. Osv osv. - Er ikke disse idealene i overkant naive i møte med en fiende som Russland?
  4. Advokater, rådgivende ingeniører og tannleger burde være fornærmet over at bilmekanikere med 3 år videregående utdannelse og lave karakterkrav har høyere utfakturert pris enn de.
  5. Lørdag: Priskollaps store deler av dagen! Heng i å lade, bake, vaske, dusje etc når det er prisgunstig. 0-1 øre i NO2 fra kl 12-15. Denne prisen er svært lik sentraleuropeiske priser, altså prissmitte. Søndag: Et par timers prisdipp ned til 23 øre i NO2.
  6. Han tar nok noe i, men har nok i hovedsak rett. Forbruk og pris er ikke proporsjonalt. Små forskjeller i forbruk kan føre til store prisforskjeller. Før 2021 var det lite forskjell på strømprisen, så det var lite å spare på å bry seg om den. Folke-oppmerksomheten rundt strømpris var så og si helt fraværende. Derfor var priselastisiteten også fraværende. Fra de ekstreme toppene i høsten 2021 så har folke-oppmerksomheten gått helt i taket. Folk følger med, diskuterer på nett, med naboer og fyrer seg opp over om prisen er 20 eller 100 øre den ene dagen eller timen. Det har gått fra å være et ikke-tema til å bli et tema. Med denne endringen følger også priselastisitet. Folk er bevisste på prisene og vet når de skal lade bilen, vaske klær etc. Enten fordi de følger med på appen sin eller fordi de vet at det og det tidspunktet bruker å være lavere priset. Priselastisiteten er noe helt annet nå enn den var før 2021. Dette støttes også til en viss grad av tekniske nyvinninger som smarte ladere, smarte varmtvannsberedere, smarte ditt og datt. Dette er likevel bare i startfasen, da mange av disse teknologiene har lav utbredelse. Men det ligger "i løpet". Hver gang folk må bytte en eller annen defekt ting, f.eks varmtvannsbereder, kjøper seg elbillader eller pusser opp, så kommer det stadig flere smart-dingser som bidrar til å gjøre priselastisiteten enkel. TLDR; Roland sin påstand er nok allerede ganske utdatert og den blir jo ikke yngre med årene.
  7. Krigen dreier inn i en ny fase. Avansementet på bakken har stoppet opp, antall tanks, APV og MLRS har snart ingenting å si. Fly, helikoptere skip og ubpter har vært ute av hoved-krigføringa helt siden ca april 2022. Det som står igjen er altså dronekrig, artilleri, infanterister, terror, sivil infrastruktur, økonomisk krigføring, cyberoperasjoner, sabotasje og massiv påvirkning via nett for å redusere militær støtte. Vi må ta inn over oss hvordan krigen egentlig utkjempes nå for tida og innse at det er en del punkter vesten er svak på. Her må vi ta tak og stramme oss skikkelig opp. Russerne må tape grundig og Putins gravstein må få datoen sin snart.
  8. Det triste her er at luftforsvaret neppe kan ta unna økningen hverken direkte i antall eller i prosent stoppet. Luftforsvaret har sitt metningspunkt. Økte angrep vil resultere i dramatisk økning i droner forbi forsvaret. Hvis 200 av 500 slipper igjennom i snitt i dag (300 stoppet) så vil kanskje 600 av 1000 gjøre det i framtida (400 stoppet). Skadene kan øke dramatisk. Og det er egentlig sykt ille allerede nå. I det diktatur er det sånn at de som våger å stikke fram hodet og kritisere noe som O'Store leder egentlig liker så kappes de hodene av. Ellers enig i at det er svært skuffende at Hegseth sine egenhendige påfunn på tvers av både det som er igjen av demokrati og deres two week potus, ikke får større konsekvenser for han. Betyr dette at hvert ministerpost kan gjøre som de selv vil uten å samkjøre med hverken kongress eller Trump?
  9. Simen1

    Tesla - kaféen

    Dette er vel bare et problem på biler uten regenerering? Altså at det ubevisste lille trykket på bremsa går rett til bremseklossene og gir overoppheting. På biler med regenerering vil et lite trykk bety nettopp regenerering. Hvis det kombineres med trykk på gasspedalen blir det bare et regnestykke der den ene til dels utligner den andre, så netto-signalet sendes videre til motoren.
  10. Spørs om folk egentlig vil ha det dersom de får vite at nettleien vil øke mer enn strømprisen krymper. Helt enig. Jeg tror scenariet med "misbruk" av høy effekt på gale tidspunkt er oppkonstruert. Effektprisen kunne godt vært i times-trinn basert på aktuell strømpris. Enten proporsjonal med eller i trinn. F.eks gjøre det enkelt å si at 1 kW effekt koster halvparten av 1 kWh spotpris og at det regnes time for time. Så kan de ha fast månedspris på toppen for å få litt fra de kundene som bruker veldig lite strøm også. Det koster jo finansielle utgifter bare å ha en kabel fram til eiendommen ++. Og hvor vanskelig er det egentlig å få to selskap (nett og kraft) til å samarbeide om å utstede en felles regning? F.eks at den ene viderefakturerer og setter av halve fakturaarket til det andre selskapet, og sammenfatter tallene på baksiden av arket i en felles tabell. Tilsvarende digitalt på én min side og app som kan vise totalpris per time.
  11. Artikkelen du linker er fra 2016. Går den fortsatt med sterkt begrenset kapasitet? Evt. hvorfor?
  12. Det er en antagelse. Ja, det henger mest sannsynlig sammen. Hegseth gone rouge. Håper Trump ikke ser blidt på dette. Akkurat nå er det vanskelig å forestille seg noen dårligere kandidat til stillingen enn Hegseth, så det må vel love bra om han blir DOGEd?
  13. Atter en gang: Russisk oljetopp falt ut av vindu Visepresident i Transneft, Andrej Badalov (62), falt ut av et vindu i sin egen leilighet i en høyblokk med luksusleiligheter. Liket ble funnet fredag morgen, 4.juli.2025. Russisk politi sier foreløpig dødsårsak er selvmord. Transneft har monopol på alle oljerørledninger i Russland. Stedet ligger i det berømte kaksestrøket Rublyovka*. Jeg tror vi kan gå ut i fra at denne visepresidenten i selskapet neppe bodde i 1. etasje. Dette bildet er fra den aktuelle motorveien, men jeg har ikke klart å lokalisere hvilken blokk han bodde i. Ryblyovka er sleng for "pengestrøket" eller Rubel-strøket, et ordspill på det egentlige stedsnavnet Rublyovo. Oppdatering: Det antydes i sosiale medier i følge Dailymail at dette er bygget han bodde i: Google streetmap lokalisering. 22 etasjer høyt om jeg teller rett. Det forundrer meg at, hvis det stemmer, at de har åpningsvinduer veldig høyt over bakkenivå. Skulle tro at det var vanlig med falle-ut-sikre vinduer i høye bygg selv i Russland.
  14. Skolesentralisering er et brennhett tema i Tromsø også. Samtidig som kommunen ønsker mindre trafikk så øker de trafikkbehovet for skoleelever fra en drøss med skoler. Nå mangler det bare at de setter opp bomringer rundt den nye monsterskolen. Og med monsterskole så ryker vel også alle tidligere prinsipper om at mobbere må bytte skole - fordi det ikke finnes noen i fornuftig omkrets. Det er heller ikke mange år siden de sentraliserte alt svømmetilbud i kommunen. Først totalt blottet for parkeringsplasser utenom noen få HC-plasser. Deretter gikk de med på et lite antall parkeringsplasser som fører til parkeringskaos i området. Deretter innførte de bompenger for å hindre all denne unødvendige trafikken og satt opp skyhøye parkeringssatser. Bydelssentrene skriker etter kortreist svømmetilbud og jammen tok ikke den økonomisk kriserammede kommunen grep og bygger to nye bassenger - I DET SAMME SVØMMEANLEGGET! Dette er så forakt for innbyggerne at jeg spyr. Dette er politikerforakt med motsatt retning. Det er politikerne som forakter innbyggerne - og det resulterer nødvendigvis i gjensidighet. Jeg ser dere har klart å få noen skikkelige råtne politikere i Oslo også. Føler med dere!
  15. .. som er en ren selvmotsigelse. For ordens skyld: Verdens dummeste president er nå på dag 165 av sin "I'm going to end this war in 24 hours"
  16. Drømmescenarie: Trump og Xi Jinping har konstruktive samtaler om hvordan Russland skal deles når det bryter sammen og definere et Kina og et USA som garanteres gjensidig sikkerhet.
  17. Veldig godt og reflektert! Jeg har mine mistanker om at dette blir for faglig dypt og går rett over hodet på de som vedtok norgesprisen. Ja, vi vinner ikke den kampen om vi tar den opp alene. Så første steg er å tromme sammen en sterk allianse.
  18. Atter en gang: Lavskattland / skatteparadiser er og forblir et internasjonalt gigantisk problem. Skattepenger som burde vært betalt til felleskassa vår flyttes og forsvinner som i et gigantisk sort hull for penger som på "magisk" vis ender opp i milliardærer og billionærers formuer. Verdens 99,9..% innbyggere er rammet en snylter-kaste som støvsuger velstanden vår. Systemet er legalisert av ingen ringere enn snylter-kasten og deres loyale og korrupte statsledere. Det er på tide med et opprør og få stengt skatteparadisene for godt.
  19. Klimaet bryr seg veldig om Russland lykkes med sitt imperialistiske prosjekt eller ikke. En russisk seier vil være en klimakatastrofe. Det er en av flere grunner til at det er utrolig viktig å prioritere Ukrainas suverenitet over klima på kort sikt, så får vi heller gire opp klimakampen når Russland har tapt. For går det motsatt vei - så vil det være en klimakatastrofe. Russland har aldri brydd seg om klima og miljø. De kunne ikke dretet mer i noe en akkurat det. Så jo mer de klarer å erobra - desto verre er det for planeten. Dette blir for fanatisk for min del. Vi trenger å redusere klimautslippene men Europa er bare en brikke i verden så vi klarer ikke å dra hele lasset alene. Det er heller ikke sånn at null eller negative utslipp er en nødvendighet eller så til de grader på hælene hastverk. Kostnad vs reduksjon er en annen ting. "siste" prosent reduksjon er ekstremt mye dyrere enn "første" prosent reduksjon. Europa er stort men vi renner ikke så over av penger at det kan koste hva det koste vil. Det nivået av reduksjoner du snakker om - betyr i praksis konkurs for Europa og med det Asiatisk dominans i verdensmarkedet, med de klimakonsekvenser det får. Blir det for fanatisk / ekstremt så skader det altså saken man egentlig forsøkte å løse.
  20. Du stiller et godt og viktig spørsmål. Det finnes så vidt jeg vet ingen gode svar på det ennå og det er heller ikke bestilt noen utredning om hva vi bør prioritere. Dette spørsmålet må opp på regjeringsnivå og Energidepartementet er ikke egnet til å utrede dette, da de har tunnelsyn på sine egne agendaer. Regjeringen må finne en egnet kommisjon til å utrede saken på vegne av industri, klima, befolkningen, internasjonale relasjoner og handelsbalanse.
  21. Jeg fant omsider nyhetsartikkelen (og rapporten den er basert på). Det står det at de 12 GW ikke er industri men tradisjonell industri. Poenget mitt er bare at datasenter også er industri, bare ikke tradisjonell. Jeg liker ikke "det virker som". Jeg vil ha en seriøs analyse og utredning som bør være førende for vår politiske strategi fremover. Eksportverdi er en viktig målsetning ja, men ikke den eneste. Klimapåvirkning, lokale konsekvenser og mye annet bør være med i en seriøs strategisk analyse. Siden det er urealistisk å tro at vi kan si ja til alt, så betyr det at vi må velge. Det betyr også at vi må ha et godt beslutningsgrunnlag for å kunne gjøre kloke valg. Regjeringen har så vidt jeg vet ennå ikke bestilt en sånn grundig analyse. Jeg vil kalle det svært uprofesjonelt på regjeringsnivå!
  22. Jeg skjønner du vil lure meg til å utarbeide en liste over navn på drepte og med rettslig bevisførsel kunne si hvordan Trump er skyldig i hvert drap. Du skjønner vel også at det ikke er direkte målbart, akkurat som med USAID-katastrofen. Til sammenligning så var det heller ikke Adolf Hitler personlig som drepte alle ofrene for 2. verdenskrig. Men man kan likevel si at han hadde det øverste ansvaret for 2. verdenskrig og resultatene av den.
  23. @BlunderPOP Jeg holdt nesten på å slutte å lese der du skrev "drastisk forandring av livsstandard". Denne leddsetningen er så til de grader ugjennomførbart at resten blir litt meningsløst. Det sagt så virker det som du er litt forvirret om hva som er verst for planeten av høyt folketall og høyt materielt forbruk. Forbruk per verdensborger er så ekstremt variabelt at det ikke gir mening å koke det ned til folketallet alene. Folketallet vil uansett flate ut og gå ned senere i århundret så etter din teori så burde det løse problemene. Men det er veldig villedende. Det som betyr noe er ressursbruken på planeten og det er noe helt annet. Videre virker det som du er veldig fokusert på det som skjer innen din egen synsrekkevidde, i stedet for å se at din hjemplass er totalt ubetydelig i den store sammenhengen. Greit at alle må bidra - men løsningene som du foreslår for de rundt deg - er ikke nødvendigvis relevante i den store sammenhengen. Poenget er at vi bør fokusere på globalt forbruk og naturbelastning framfor å la oss villede av folketall eller norske boligforhold. Siste punkt: Tråden handler om fødselstallet i Norge. Det er allerede så lavt at vi forventer en stor eldrebølge eller eldre-tsunami siden den ikke vil trekke seg tilbake med det første på grunn av høy forventet levealder. Folketallet I Norge er ventet å stagnere etter ca 2060 og gå svakt ned etter 2080. Likevel, dette har forsvinnende lite å si for naturkrisa og klimakrisa som verden står oppe i.
  24. Selvsagt! Det er neppe offentlig tilgjengelig informasjon. Husker du historien om britenes store dilemma da de knakk Enigma-koden? Filmen The immitation game (2014) skildrer det godt. Dette har en del prinsipielle likheter med det vi prater om nå.
  25. @HF- Hatet mot "datasenter" minner litt om hat som av og til dukker opp i kommentarfelter: "Konsulenter, rådgivere og akademikere er unødvendig søppel - kun hardt fysisk arbeid er ekte og ærlig arbeid". Datasenter har ufortjent dårlig rykte bare fordi det ikke foregår fysisk hardt arbeid, smiing av jern, sveising og majoriteten i bygda er medlem i LO. Datasenter bør anerkjennes som annen kraftkrevende industri. Men når Norge opplever knapphet på strøm i forhold til all industrien vi kunne hatt lyst på - så bør vi ha utredet nøye hvilke industrier som er lurt å ha sånn at vi kan velge det som er best for landet. Å maksimere sysselsettingen er ikke nødvendigvis en god strategi i et land med så lav arbeidsledighet som vi har. Det vil føre til ennå større knapphet på arbeidere og lønnsspiraler som presser andre bransjer ut av det internasjonale markedet. Det er egentlig helt vannvittig at Norge ikke har gjennomført en stor strategisk analyse av hvilke industrier som bør få prioritet. Da mener jeg ikke NVE eller Statskraft sine (snevre) analyser, men en nasjonal økonomisk strategianalyse. Det burde være av svært høy interesse for alle som betaler strømregninger, skatt, mva, driver bedrifter, jobber i en eller mottar trygd. Kort sagt alle.
×
×
  • Opprett ny...