Gå til innhold

Den analoge diskusjonstråden


Anbefalte innlegg

Jeg fikk to ruller med utgått (2006) Sensia 400 gratis i en fotoforretning idag. Hva er sannsynligheten for at filmen fortsatt er i orden? Jeg har planer om å eksponere og fremkalle den i løpet av sommeren. :)

 

Francis

 

Den er sikkert god hvis den har vært oppbevart kaldt. Jeg driver nå om dagen og bruker opp en pakke med Efke sort/hvit bladfilm som gikk ut på dato i 2006. De har vært oppbevart i fryseren hele tiden. Merker ikke noe til at dem er gått ut på dato.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvor mye må man ut med for en fremkallingsmaskin og hvor får man kjøpt dem i Norge? Jeg kikket litt på youtube, og leste litt om slike maskiner og de ser veldig spennende ut. Det virker som om at hvis man har en slik maskin, så er det overkommelig å fremkalle fargefilm (C41 og E6) hjemme, i tilleg til B/W såklart.

 

Francis

Endret av :Francis:
Lenke til kommentar
Hvor mye må man ut med for en fremkallingsmaskin og hvor får man kjøpt dem i Norge? Jeg kikket litt på youtube, og leste litt om slike maskiner og de ser veldig spennende ut. Det virker som om at hvis man har en slik maskin, så er det overkommelig å fremkalle fargefilm (C41 og E6) hjemme, i tilleg til B/W såklart.

 

Francis

 

Skal prøve å svare litt her selv om jeg kanskje beveger meg på tynn is nå. Den jeg har, altså en Jobo CPE2 (nå med lift :D ) er den eneste jeg har erfaring med. Den er vel en "halvautomatisk" maskin. Altså fortsatt en del manuelt arbeid mens man framkaller filmen. Den holder kun temperaturen stabil og agiterer (snurrer på tanken). Med lift, fyller men kjemi på og tømmer den ut uten å ta tanken vekk fra maskinen. Ellers må man ta tiden og fylle på rett kjemi til rett tid selv og være sikker på at temperaturen er rett.

 

De mer helautomatiske maskinene som ATL serien til Jobo har jeg ingen erfaring med, men de gjør vel det meste selv bortsett fra å blande kjemi å spole filmen inn på spoler.

 

Pris i norge vet jeg ikke. Har lett litt etter en brukt ATL maskin i norge, men har ikke funnet enda. Handler man på ebay eller slike stede tror jeg ikke det er så dyrt. I allefall ikke for de halvautomatiske maskinene.

Lenke til kommentar
*snipp*

 

Leste ikke hele innlegget, men generelt ikke legg for mye fokus på produsentens fremkallingstider og ISO verdi. Dette er bare en av mange muligheter, hva som er strukket film, hva som er dyttet film, og hva som er normalt framkalt film er ofte vanskelig å definere. Ofte er produsentens filmhastighet hva mange brukere vil betegne som strekt film, og ulik film vil også av brukerne rates forskjellig i ulik framkallinger. Filmens normalhastighet altså ustrekte hastighet er den høyeste hastigheten filmen kan framkalles til uten at kontrasten øker og detaljer forsvinner i skyggeommerådene eller høylysene.

 

Denne vil være avhengig av hvilken framkaller man bruker, og den ISOen som står oppgitt på filmen kan være høyere enn filmens ISO dette gjelder feks 3200 filmene som egentlig er 800 filmer, 3200 er da ikke filmens hastighet men en strekt hastighet med alle ulempene det medfører. Tri-X er feks ikke en 400 film når den fremkalles i Rodinal, men en ISO 250 film, Tri-X mister masse detaljer og grader av gråtone hvis den eksponeres og fremkalles som ISO 400 i Rodinal-

Lenke til kommentar

Jeg var innom Farvelabben i går for å bestille noen forstørrelser, og bestemte meg for å bestille en scan av et mellomformat-dias (velvia). Scanneren jeg har selv er jo helt ok, men jeg har hatt litt problemer med å reprodusere fargene skikkelig, så det blir spennende å se hvordan resultatet blir. 200 kr kostet det for en 64 Mb fil.

Lenke til kommentar

Jeg skal inn til Oslo imorgen for å ta litt bilder og få fremkalt 5 diasfilmer, og en farge negativ film.

 

Jeg har kikket på redlab sine sider, og ser at de tar 60kr pr film. Finnes det billigere steder å få gjort dette, eller burde jeg velge redlab?

 

Vet dere hvor lang tid redlab (evt andre anbefalte laber) bruker på å fremkalle filmer? Jeg kunne godt tenke meg å hente dem senere på dagen.

 

Francis

Lenke til kommentar

Jeg gikk innom Japan Photo på byporten for å sjekke priser, og fikk en hyggelig overraskelse. 29kr for C41, og 39kr for umontert dias. Det kostet 69kr for montert dias. Dette er de rimligste prisene jeg har funnet på dette :thumbup: .

 

Negativlommer til 135 film var det verre med. Hverken Digideal, Fotohuset, (Pro) Fotoknudsen eller FotoVideo hadde dette på lager.

 

Francis

Lenke til kommentar

Hvis den har vært lagret kjølig så går det sikkert bra. Jeg har ingen personlig erfaring med den, men det skulle ikke forundre meg om det er en film som er vanlig i husmerker.

 

Jeg brukte noen ruller Konica lysbildefilm på åttitallet, og da syntes jeg de var bra. Men det er over 20 år siden, og jeg var ikke så vant med lysbildefilm på den tiden.

Lenke til kommentar

Fra Wikipedia

 

Film

Konica was a major producer of 35mm film and related products, including film development processors and printing technology. While never equal to giants like Kodak or Fuji, Konica film was generally acknowledged to be of excellent quality. Originally Konica film and paper was sold the brand name of "Sakura".

 

In the mid 1980s, Konica launched its SR range of film, then SR-V (1987), SR-G (1989), Super SR (1991), Super XG (1993), VX and finally "Centuria" in 1999.

 

Så du har en fersk film :)

Mente jeg har brukt Konica film jeg også, men kan ikke finne de i notatene,

så enten har det gått upåaktet hen, eller så har jeg drømt om det...

Lenke til kommentar

Spørsmål:

 

Olympus OM-2, ISO 3200 sorthvitt film, 1/60s lukkertid, 50mm f/1.8.

Duger det til "konsert" fotografering?

Tenker eventuelt på lokale gigs hvor 50mm er mer enn bra nok.

 

Kan jeg risikere å overeksponere bildene med det oppsettet der? Er rimelig mørkt på de konsertene.

 

Og hvor får man kjøpt s/h filmer med ISO 3200 ?

Endret av Omar
Lenke til kommentar

Om det holder finner du kun ut når du er der, men er det skikkelig mørke konsertlokaler kan selv den kombinasjonen være for snau. I alle fall hvis du satser på 1/60s. Sannsynligvis går det bra, men men...

 

Du får nok tak i slike filmer de fleste steder som har utvalg i sorthvitt, men jeg ville kanskje vurdert Fotoimport i Trondheim for å være sikker. Du bør i hvertfall ikke stikke innom din lokale filmpusher og anta at han har den inne hvis du ikke er sikker.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...