Gå til innhold

Digitalt speilrefleks mellom 6000-10 000 til frilans og hobbybruk?


Anbefalte innlegg

Vet dette spørsmålet er blitt stilt hundrevis av ganger, men hver bruker har sine spesielle behov, så jeg tar sjansen på at dere vil hjelpe meg litt :)

Jeg skal kjøpe meg et digitalt speilrefleks til hobbybruk og frilans for studentaviser o.l. Utdanner meg inne fjernsyn så er ikke stillsfotograf jeg satser på men. Håper å kunne ha dette kameraet noen år. Har ikke all verden av penger så skal nok ikke hamstre mer optikk, men to-tre linser kommer nok til å komme med årene, gjerne brukt.

Jeg har ikke all verden med budsjett, siden jeg er student. Men kan strekke meg til 9000-10000 (helst under) med da bør det være med et greit og anvendbart objektiv, ikke noe plastikk-shit. Håper også å kunne ha råd til en skikkelig blitz med tiden.

 

Det jeg føler er viktig kameraet har er:

- god utbyggingsmuligheter. Kamera må ikke være begrenset til billige "plastikk"objektiver.

- skal nok til slutt bygge meg opp til et standard-objektiv (zoom fra vidvinkel til tele), ekstrem vidvinkel, lyssterk tele, lyssterk 50 mm

- god bildekvalitet og grei oppløsning. Er ingen megapixel-frik og trenger ikke det høyeste tallet. blir bare større filer. Men vil ha friheten til å kunne blåse det litt opp. Tenker da en avis/magasin side-dobbelside.

- generelt de funksjonene som dere mener er viktige å ha. Trenger ikke disse fancy konsument-funksjoner, som redigering av bilder i kamerat/lage bildeserie i kameraet og slike tulleting.

 

Kameraene jeg har sett på er:

- Nikon D60

- Nikon D80

- Canon EOS 400D

- Canon EOS 450D

- Canon EOS 40D (egentlig altfor dyr)

Har dere flere alternativer som kunne passe så bare si ifra!!!

 

Prismessig så er det jo Nikon D60 og Cannon EOS 400D og 450D som passer budsjettet mitt. Men jeg synes Canon blir veldig plastikk og er ikke noe gode å holde i.

 

1 - Og hva hva er best av Canon EOS 400D og 450D?

 

Så disse er nederst på lista mi. Men det er så langt opp til 40D så greier ikke å avfeie de. Tingen er at jeg har tilgang til et par linser (vidvinkel zoom, tele og blitz) fra studentavisen jeg jobber i. Disse er jo ikke til privatbruk, men kan brukes når jeg er på oppdrag. Så hadde vært kjekt med Canon da. Men ikke hvis det er noe billig shit, og 40D blir veldig dyrt ( er fantastisk å holde dog), og er kanskje litt for stort, slik at jeg på hobbybasis (turer og slikt) ikke tar det med.

 

2 - Så finnes det en god mellommodell?

 

På Nikon er det kun D60 og D80 som passer mitt budsjett og bruk. D60 er jo et helt greit kamera på størrelse med Canon EOS 400D. Men dette er litt tyngre, noe som jeg føler har mye å si. Liker den mer solide følelsen. Og det er veldig greit når man skal ha litt tyngre objektiver.

 

3 - Hvordan takler D60 større teleobjektiver? Tenker da lyssterke til konsertbilde o.l. Blir det for lite?

 

Også er det dette med at D60 ikke har fokusmotor i kamerahuset noe som begrenset objektivutvalg en del har jeg hørt.

 

4 - Hvor mye har dette å si?

 

D80 er jo en mellomting i størrelse mellom D60 og Canon EOS 40D, og passer meg egentlig greit. Og er helt på grensen til hva jeg har råd til. Men testene jeg har lest er ikke helt begeistret.

 

Så de jeg tenker mest på er Nikon D60 og D80. Men skulle likt å hatt et alternativ til de Canonkameraene jeg har nevnt.

 

5 - Finnes det en bra mellomting mellom Nikon kameraene og Canon EOS 40D

6 - Går det ann vha en slags overngang, og bruke Canonlinser på Nikon-kameraer?

 

Dette ble en lang post. Håper noen med erfaring tar seg tid til å lese den og gir et veloverveid svar. Jeg krysser fingrene :) Unnskylder evt skrivefeil...

Endret av Ozzi
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Med ditt budsjett og de bruksområdene dine, så ville jeg nok sett på andre aktører enn Canon og Nikon.

 

Jeg ville faktisk vurdert K200D da pentax har en del interessante objektiver. Med denne pakken så får du kamera og en god standard-zoom. Eneste ulempen er at zoomen ikke rekker så veldig langt i tele-området; så du bør supplementere med et tele-objektiv. Et bedre alternativt er nok å kjøpe K200D huset og 17-70mm f/4 objektivet. Det er et objektiv som du neppe kommer til å bytte.

 

Tom

Lenke til kommentar
Jeg har kun erfaring med Nikon, så derfor kan ikke jeg gi en personlig anbefaling av noe annet. Men følgende pakke skulle gi deg alt du trenger:

 

D80 med 18-70mm og SB-600 blits. Totalt 8600 på Japan Photo. Da har du råd til minnekort, veske og kanskje et stativ før du sprenger budsjettet ditt.

Også et godt alternativ. Var ikke klar over at D80 hadde blitt såpass prisgunstig.

 

Tom

Lenke til kommentar

Pentax K10D/Samsung GX-10 er fortsatt å få ta i. Laveste pris er ifølge prisguiden på 4783,-.

 

Da får du et solid halvprofesjonelt kamera, med den beste værtettingen tilgjengelig i kamera under 20000,-. Kitlinsen er grei, med du har stort utvalg av annen optikk.

 

Dersom du bestiller objektiv feks fra BHphoto vil du få Tamron 17-50 2.8 og Pentax 50mm 1.4 vil disse komme på ca 4000,- med frakt og moms. Du vil da ha en kjempepakke til under 9000,-. :p

Lenke til kommentar

Jeg ville kanskje gått for eos450dkit (5995,- på Elkjøp). Da får du en linse med bildestabilisator med ok kvalitet. Canon går jo for å være av de bedre, og de er de største på markedsandeler.

 

Men ville også sjekket ut Sony sine nye modeller! A200 og A300. Disse modellene har liveview som fungerer(!), og de har bildestab. i huset, så du slipper å tenke på det når du skal ha ekstra linser. A300 har også en vridbar skjerm som åpner for litt flere viunkler å ta bilde fra.

 

Har ikke testa de sonykameraene noe særlig, men synes de også er MYE bedre å holde i enn canon og nikon sine kameraer.

 

Hvertfall verdt å sjekke det ut! Gode priser er det på de og, og god (best?) batteritid...

Lenke til kommentar

Men hvis jeg går for Canon 30D får jeg ikke bare det store huset (Nikon D80 er en fin mellomting), og et dårligere kamera. Dette er vel noen år eldre enn f.eks. Nikon D80?

 

Bestemt meg for å gå for enten Canon eller Nikon.

Lenke til kommentar

D80 og 30D er omtrent like store, tror ikke du vil merke noe videre til forskjell mellom dem. Men du bør uansett faktisk kjenne på husene i en butikk før du bestemmer deg.

 

Og det er etter min mening ganske dumt å ignorere andre muligheter enn de to store. Pentax/Samsung er et godt alternativ til Nikon mtp. designfilosofi.

 

450D med Batterigrep. Ergonomiproblemet er løst (...)
Nåja. Grepet er fremdeles like smalt og spisst selv om du henger på mer på undersiden av det.
Lenke til kommentar

Skal ta en tur innom en forhander som har D80 og 40D så kan jeg sammenligne. 40D er vel bare marginalt større enn 30D så det skulle ikke ha noe si tror jeg.

 

Men de løsningene jeg har resonert meg frem til nå er disse. Prisene er hentet fra JapanPhoto:

 

Nikon D80

Fra JapanPhoto:

Hus 4789

Blitz SB-600 1840

Nikkor 18-200 f/3,5-5,6 VR 4990

I alt 11619

 

Her er jeg usikker på objektivet. Vil gjerne ha noe litt billigere, men dette har visstnok bildestabilisering, som jeg ikke vet om D80 har. Har det? Har dette i såfall mye å si?

 

Canon EOS 30D

Hus 4499

Tamron 18-250mm f/3,5-6,3 Di II 3999

I alt (uten blitz) 8498

 

Her mangler jeg en god blitz. Noen anbefalinger? Bør være like god som den til Nikon.

 

Hvis disse pakkene har store drawbacks så skal jeg igjen vurdere Nikon D60 med gode linser eller Canon EOS 450.

 

Alt dette med bildestabilisering og "antistøving-et-eller-anna" gjør meg litt usikker med disse kameraene. Siden ingen av dem har noe av dette. Er det slik at om man ikke har dette i huset så må objektivet ha det?

Lenke til kommentar

Hverken Canon eller Nikon har bildestabilisering i huset. Bildestabilisering er kjekt å ha når du tar bilder av statiske motiver i dårlig lys. Da kan du bruke lengre lukkertider uten at bildet blir uskarpt pga kamerabevegelser. Denne fordelen blir typisk større ved lange brennvidder fordi kamerabevegelsene påvirker mer her.

 

Optisk sett er 18-70 sammenlignbar med 18-200 VR, kanskje med en knapp fordel til førstnevnte.

 

Personlig hadde jeg heller kjøpt det kitet jeg linket til lenger oppe og lagt til en 55-200 VR i steden. Da mister du VR under 55 mm, men sitter til gjengjeld igjen med bedre optisk kvalitet til en rimeligere penge! Den eneste ulempen er at du må bytte objektiv i ny og ne (og at du får et ekstra objektiv å drasse på).

Lenke til kommentar

Okei. Men så lenge jeg kjøper objektiv med bildestabilisator så går dette greit sant?

Og på Nikon er dette VR og Canon IS?

 

Noen som sier til sammenligningen 30D og D80 at D80 er et tregere kamera og eldre. Og at selv Canon 20D kan måle seg med dette. Så blir litt usikker.

 

Men hvis jeg tenker litt fremover nå. Systemvalg er jo et valg som skal koste meg en del penger i årene fremover. Så ikke-alt-for-rik student har jeg ikke råd til systembytte med det første.

Hvilket har de beste/rimeligste linsene forholdet? Med tiden vil jeg ha kvalitet, men jeg kommer aldri til å betale opp mot 20 000 for en linse.

 

Har dere noen råd til objektiver jeg kan kjøpe med en gang? Slik at jeg samtidig får råd til en god blitz (som kan avfyres trådløst og har vridbart hode) uten å overskride for mye over 10 000. Må da dekke over svakhetene til huset da, f.eks. med bildesatbilisator og evt fokusmotor (med D60)

Canon EOS 30D får jeg for 4499.....

Nikon D80 får jeg for 4789.....

Nikon D60 får jeg for4194......

Kjøper jeg Canon kan jeg låne tele, så da trenger jeg ikke fult så mye i zoomområdet.

Kjøper jeg Nikon trenger jeg enten to linser eller en god allround.

 

Og når det gjelder blitz. Er det slik at kun Nikon kan avfyre en ekstern trådlør blitz uten ekstrautsyr?

Endret av Ozzi
Lenke til kommentar

Det beste tipset kom lengre oppi her av Arnold.

 

Du liker ikke Canon-husene fordi de er av plastikktypen, jeg forstår deg, du må høyere opp for å få mer kvalitet, men selv der er de små.

 

En 18-200mm vil jeg aldri anbefale noen, enkelt fordi konstruksjonen er revva, bildene er så som så, og lysstyrken er ikke allverden.

 

Jeg ville tatt D80 med kitobjektiv og SB-600. Tror ikke du trenger mer enn 70mm...

Lenke til kommentar

Hvis du vil spare penger på liner fremover bør du hvertfall kjøpe et kamera som har bildestab. i huset. Skjønner ikke hvorfor ingen bryr seg om de nye sony kameraene, men det får bli deres sak:)

 

 

Ang linse så tror jeg ikke du skal se etter en "allround" linse. Er vel linser som er lagd for å være allround, men disse linsene blir "jack of all trades, master of none" Tar ikke såå mye ekstra plass med et par linser til.

 

Nå er ikke jeg så veldig proff fotograf, men den linsa jeg har prøvd, som jeg synes er mest "allround", og som jeg var svært fornøyd med, er en fixed 50mm linse:D

Lenke til kommentar

Hei:) Har selv jobbet endel uker i lokalavisa i vinter som fotograf. Mitt utstyr har vært en D70s med 18-70 objektiv og en SB-600. Kamera var god nokk i massevis. Objektivet dekket 90% av det jeg tok bilder av. Hvis jeg trengte mere tele fikk jeg lånt med meg en 80-200 f.28. Det var værken kamera eller objektivet som ble avgjørende for min del. Det var Blitz. Du er nødt til å skaffe deg en blitz. SB-600 vil jeg varmt ambefale! Blitzen ble brukt i 95% av alle bilder som jeg tok når jeg jobbet der. Selv om det er masse lys der du er må du somregel kompensere for å få ansikt og detaljer belyst og riktig fremstilt. Her er ett lite eksempel. Ikke verdens beste bilde men fungerer bra som eksempel; Masse lys ute men likevel så har jeg brukt blitz (fra sia, trådløst). De får solskinn i ryggen og jeg kompenserer det med å blitze på dem.

dsc0477copycopycopyxl8.jpg

 

En ting jeg likte veldig godt var å bruke blitzen som slave. Kunne bare legge blitzen på ett bord eller gulv og vinkle den akkurat som jeg hadde lyst til å fyren den av fra andre siden av rommet med den innebygde blitzen. Genialt.

 

Personlig så ville jeg ikke tenkt så mye på kamera og dets kvaliteter. Jeg sverger på av 85% av de som eier ett DSLR ikke kan bruke med en 20% av kameraets funksjoner. Skaff deg ett kamera som lommeboka har råd til. Skaff deg blitz. Lær deg og bruke utstyre.

Jeg sier ikke at jeg kan alt med kamera mitt, men jeg kan temmelig mye. Bruker kamera mitt nesten daglig og innimellom så finner jeg nye funksjoner og snarveier som jeg ikke viste om.

Lenke til kommentar

Takk for mange bra svar.

 

Skal kjøpe blitz. Men lurer fortsatt på:

Og når det gjelder blitz. Er det slik at kun Nikon kan avfyre en ekstern trådlør blitz uten ekstrautsyr?

Da i forhold til Canon. har hørt de må ha en blitz til eller ekstrautstyr for å få til dette. Kommer til å bruke slike blitz mye.

 

...og

Noen som sier til sammenligningen 30D og D80 at D80 er et tregere kamera og eldre. Og at selv Canon 20D kan måle seg med dette. Så blir litt usikker.

 

Men hvis jeg tenker litt fremover nå. Systemvalg er jo et valg som skal koste meg en del penger i årene fremover. Så ikke-alt-for-rik student har jeg ikke råd til systembytte med det første.

Hvilket har de beste/rimeligste linsene forholdet? Med tiden vil jeg ha kvalitet, men jeg kommer aldri til å betale opp mot 20 000 for en linse.

 

Har også fått noen pakketilbud fra Stavanger Foto:

D80 + Nikkor AF-S 18-135 + 4 gb kort (brukt)+ bag (brukt) + sb 600 blitz + 3

timers kamerakurs

Pakkepris 9900,-

 

og

 

D60 + brukt 18-135 + brukt 4gb kort + brukt bag + SB 600 total kr 8300,-

 

og D200 brukt:

Blir 1000 mer enn D80 pakken.

 

Alternativ Canon pakke er jeg veldig usikker på. Var tent på JapanPhoto sitt tilbud på EOS 30D, men tror det blir dyrere med blitz.

 

Ko du sei?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...