Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Munnsår, har du tips til forebygging og lindring?


Zeph

Anbefalte innlegg

Eg veit dette har vore diskutert før, men har eit håp om at det er kome nye til forumet som kan hjelpe.

 

For dei som ikkje veit kva dette, eit kjapt samandrag:

Munnsår også kalt forkjølelsessår er sår i munnhulen, slimhinnen, og på tungen.

 

Munnsår kan oppstå som følge av psykiske traumer og stress, allergier, hudlidelser, bakterieinnfeksjoner, og kjønnsykdommer som herpes.

På engelsk heter det canker sore

Eg har vore plaga med dette så lenge eg kan hugse. Far min har det og eine bror min, så eg har det nok etter han.

 

Det finnes forskjellige råd for å forebygge og lindre, men dei har ikkje funne noko "kur" eller anna som forhindrar det. Eg har prøvd ganske mykje, men har ikkje gitt opp.

 

Nokre eksempler:

 

- Skift tannkrem til Zendium, den har ikkje eit eller anna stoff (såpe) som kan bidra til at ein er meir utsatt.

- Helsetilskuddene Avant Garden og Longo Vital. Begge er påstått kan hjelpe mot munnsår, trur det i praksis er snakk om å betre immunforsvaret og få D-vitaminer.

- Smør Zovirax- eller Vectavir-krem på såret for å lindre og for at såret skal legast fortare.

- Skyll munnen med Cordysol

- Skyll munnen med Vademecum og/eller hell rein Vademecum (det er sterke saker) direkte på såret for å bedøve det.

- Tygg på ein sitron og sug inn saften (utan å svelge). C-vitaminer er surt og bakteriedrepande. Ikkje sett denne før i dag, men skal prøvast. Det vil sikkert få mykje av den same effekten som Vademecum.

 

Vademecum nyttar eg ein del, ved å helle det rett på såret blir det bedøvd i 4-5 timar, det hjelper veldig. Det er riktignok ganske smertefullt når du hell det på.

 

Om nokon har andre gode tips tas dei i mot med stor takk. Eg har lese ein del kjerringråd her og der, men har heller lite tru på dei. Å lindre er sjølvsagt fint, men eg er mest interessert i eventuelle metodar for å forhindre at ein får sår. Finnes diverre ikkje noko magisk middel som fikser det på ein to tre, men det kan kome noko nytt.

 

Dei som er plaga med dette veit veldig godt kor plagsomt det er, dei som ikkje har det klarar neppe å innbille seg korleis det er, med mindre dei sjølv har hatt utbrot.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Rekna med det var meg du sikta til, for ellers er me endå fleire.

 

Eg fekk ein salve hjå legen då eg gjekk på den kuren. Då hadde eg veldig mykje sår. Det var ein tjukk munnsalve som eg smurde på og som haldt då såret beskytta frå bakteriar osv. Hugsar ikkje navnet på salven, men er ganske sikker på at du får den utan nåko større om og men viss du går til legen og spør. Det som i alle fall fungerte bra med denne salven var å kombinere den meg vademecum. Eg tok gjerne rein vademecum på eit sår som var i begynnarfasen og så smurde eg på salven etterpå, og over natta var det faktisk sår som vart borte/nesten lega.

 

Eg visste ikkje at stress og traumatiske opplevingar kunne føra til munnsår, men det gjer faktisk meining når eg tenker meg om. Eg får ofte meir sår i stressa periodar.

Veit ikkje kor stressa og sånn du er til vanleg, men det kan jo vera ein ide å ta ein titt på om det er områder som stressar og som ein kan gjera noko med. Det er for så vidt noko ein burde gjera uansett.

 

Men so langt so er det blandinga av vademecumen og salven som har gitt meg best resultat.

Lenke til kommentar

Jeg bruker Vectavir nå når jeg kjenner det kribler i leppa og det funker veldig bra mot forebygging. Hvis du venter til du har fått utbrudd er det vanskelig å få det bort, men hvis du tar det dagene før når det kribler i leppa funker salven.

 

Det jeg gjorde når jeg var tenåring og ikke visste at dette kunne legen hjelpe med, var å ta en pose med frosne grønnsaker eller lignende, tulla et kjøkkenhåndkle rundt og presset mot leppen. Teorien er at kulden skal "kapsle" inn såret før det bryter ut og gjøre at det går tilbake igjen. Metoden funka helt fint faktisk, så lenge du gadd å sitte i evigheter med frosne erter på leppa. Vil heller anbefale salve da :)

Lenke til kommentar

Skal sjå kva eg får tak i av salve, las ein stad at grunnen at Zovirax er reseptbelagt er at den skal brukast av personar med eit normalt immunforsvar. Ein blodprøve er sikkert nok til å få resept på det. Enkelte meiner Vectavir er meir effektivt, eg skal prøve meg litt fram. Har samla meg ei liste eg skal prøve meg litt på. Har samla saman litt frå norske og utanlandske nettstader, kan ikkje garantere at noko av dette verkar.

 

• Vademecum

• Cordosyl (Apotek)

• Zovirax (Resept)

• Zendium

• Avant Garden

• Zink-tabletter (Helsekost)

• Tipset jeg fikk var å balansere kostholdet slik at jeg fikk i meg en mye større mengde Lysin enn Arginin. Matvarer som inneholder store mengder Arginin er det altså en god idé å holde seg unna. Man får også kjøpt Lysin i enkelte helsekostbutikker.

• Demovat 0,05% salve

• Etter at jeg begynte å ta to kapsler med Polarol oil (fiskeolje fra dypvannsfisk)og to kapsler med Naturol (antioksydanter fra blåbær og nype) daglig, så har jeg sluppet å få munnsår!! Jeg var mye plaget og ble tipset om Polarol oil og Naturol. Sjekk ut: http://www.polarol.no

• Acyclovir salve

• Prolip salve

• Valacyclovir (Valtrex) has just been approved for one day treatment of cancer sores. It shortens outbreaks of these painful sores by about one day.-acyclovir pills (Zovirax) and penciclovir cream (Denavir) and docosanol (Abreva) need to be used for four days or more and the creams must be applied throughout the day.

 

Litt opplysning: Herpes type 1 (munnsår, forkjølelsessår) er smittsomt, ved utbrot bør ein ikkje kysse eller utføre munnsex på andre.

Det kan medføre eit utbrot på den smitta personen, kan vare opptil 1-2 veker, men ein får veldig sjeldan tilbakefall. Dykk kan lese meir om det her: http://www.olafia.no/herpes.htm

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Om det er munnsår du sliter med (altså herpes simplex) sårutbrudd på leppene, er zovirax en krem som "halverer" tiden av munnsåret. Det blir ikke like stort, og det forsvinner raskere.

 

Men Valtrex (piller) hjelper masse! Med en gang du kjenner prikking (at nå får du et utbrudd) så tar du en pille med EN gang. Da forsvinner det nesten helt. Du vil merke det litt selv, men det er ingen som kan SE selve munnsåret.

 

Tror herpes simplex er et virus som ligger latent i alle mennesker, men noen er uheldige å får utbrudd én skikkelig gang... og kan slite med det etterpå. Det er som det meste tror jeg. Unngå stress, usunn mat (spesielt sukker), sol (bruk sunblock på leppene)... ikke så veldig lett med andre ord ;)

Lenke til kommentar
Dette er hovudsakelig snakk om sår inni munnen, på slimhinner innenfor kinnene, under tunga, på tannkjøtt osv tror jeg. Ihvertfall det jeg har og det jeg vet trådstarter sliter mest med.

 

Kan den pilla virke mot det også? Er den forresten reseptbelagt?

 

Vet ikke om Valtrex hjelper mot det?? Vet bare at det fungerer veldig bra for herpes simplex.

Vet ikke om det er herpes sår inne i munnen dere har, eller om det er munnskåll, eller kanskje noe jeg ikke vet hva er. Men anbefaler å dra til legen når det er utbrudd, så kan de se om det er herpes. (det er ikke kjønnsykdom i munnen altså ;)

 

Valtrex må du få på resept ja, og skrives ut (slik jeg har forstått det) i litt mer "spesielle" anledninger. Og én ting til... de er veldig dyre (dessverre)

Lenke til kommentar

Vel, så ille er det ikke for meg at jeg gidder å bruke veldig masse penger på det.

 

Munnskåll er et ord jeg har hørt før ja, men jeg/vi kaller det bare munnsår pga der vi kommer fra. Det er bare sånne hvite sår inne i munnen. Jeg har ihvertfall ikke tenkt å gå til lege for hvet utbrudd fordi det blir dyrt :p

 

Men hadde nok vært verdt å gått å fått en salve som man kan ha til slike perioder. Det med kostholdet har også veldig mye å si. Spiser jeg litt mye godteri en helg så kan jeg være ganske sikker på at jeg får de sårene.

Lenke til kommentar
Vel, så ille er det ikke for meg at jeg gidder å bruke veldig masse penger på det.

 

Munnskåll er et ord jeg har hørt før ja, men jeg/vi kaller det bare munnsår pga der vi kommer fra. Det er bare sånne hvite sår inne i munnen. Jeg har ihvertfall ikke tenkt å gå til lege for hvet utbrudd fordi det blir dyrt :p

 

Men hadde nok vært verdt å gått å fått en salve som man kan ha til slike perioder. Det med kostholdet har også veldig mye å si. Spiser jeg litt mye godteri en helg så kan jeg være ganske sikker på at jeg får de sårene.

 

Da er det helt sikkert munnskold. Da vet jeg hva du burde bruke: CORSODYL MUNNSKYLLEVESKE.

En kompis av meg får munnskold rett som det er, og han bruker Corsodyl...og det funker vist veldig bra Ü

Det får du kjøpt reseptfritt på apoteket.

 

Fant dette på nettet også:

Egenbehandling ved munnskold

Den finnes ingen legemidler som kan helbrede munnskold. Egenbehandling kan lindre smertene

 

God munnhygiene er viktig ved sår i munnen. Hvis det er for smertefullt å pusse tennene kan man skylle munnen med Corsodyl munnskyllevæske to ganger daglig i en periode.

Puss tennene med en myk tannbørste som ikke skader tannkjøttet. Bruk fluortannkrem som ikke inneholder såpestoffet natriumlaurylsulfat, for eksempel Zendium.

Gum Aloclair kan gi smertelindring ved å legge seg som en beskyttende hinne over såret. Noen apotek fører også et lignende produkt, Aftamed.

 

Håper det kan hjelpe deg

Lenke til kommentar

Interessant trád.

 

Her er mitt rád.

 

HSV1 kommer ofte pga. stress.

Sá den beste prevansjonen er á forhindre stress-effekter i kroppen.

Dette kan gjőres ved á ta anti-oksidanter (vit b6,E,A,C). Dette kan forhindre mulig utbrudd ved stress el. stressende dager.

 

Det andre er á bruke Azyclovir (Zovirax) fra riktig tid.

Hvis man főler at munnsár er pá vei, syptomer eks: lett klőe, smá nupper osv...

Kan riktig medisinbruk, korte ned symptomstiden, betydelig!

 

vaio ;)

Lenke til kommentar

Zendium forebygger ingenting, men andre tannkremer kan forverre eit utbrot.

 

Eg har heile tida tenkt på after/munnskold/munnsår. Kall det kva du vil, sår på innsida av munnen. Tunge, tannkjøtt og liknande. Det er snakk om herpes type 1, ikkje tvil i det.

 

Alle forslagene eg har samla i denne tråden er med tanke på denne type sår, eg veit det finnes andre metodar for sår på leppene. Der har du jo for eksempel Compeed, eit gjennomsiktig plaster. Eit sånt inni kjeften funker dårlig, det vil aldri henge, men det hadde vore utruleg effektivt sidan direkte kontakt av mat, drikke, tannkost og anna du har i munnen er det som utløyser mest smerte. Eit lite tips, prøv å hald munnen i ro (ikkje snakk :p) og lukka. Ikkje alle som klarer dette, men jo mindre bevegelse og tilførsel av luft det får, jo mindre gjer det vondt.

Lenke til kommentar

DEn salven eg fekk av legen var sånn at den skapa ei hinne utenpå såret slik at akkurat mat og anna uhumske ikkje kom borti såret. Det er sikkert den salven som Vaio og andre nevner.

 

Skal antioksidanter hjelpe mot stress altså? Jeg har noe antioksidanter i gelform som har hatt betydelig gode resultat i norske tester ved opptaket. Så det kan være en ide og ta dette da mener du Vaio?

Lenke til kommentar
DEn salven eg fekk av legen var sånn at den skapa ei hinne utenpå såret slik at akkurat mat og anna uhumske ikkje kom borti såret. Det er sikkert den salven som Vaio og andre nevner.

 

Skal antioksidanter hjelpe mot stress altså? Jeg har noe antioksidanter i gelform som har hatt betydelig gode resultat i norske tester ved opptaket. Så det kan være en ide og ta dette da mener du Vaio?

Gel form?

Jeg snakker om kroppens "biokjemiske" Antioksidanter. Ikke noe hudkrem.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Får av å til en blemme på leppa, kommer helt plutselig. (som i dag, mens jeg var på trening) Og det er aldri på samme sted. Liten blemme som noen ganger sprekker av seg selv, eller at jeg sprekker den. Eller så trekker den seg tilbake. Da den sprekker blir det så klart et sår som gror.

 

Gikk til en hudlege for en stund siden, han hadde ikke noe svar på hva det var. Han mente det ikke var herpes, men ellers så var han usikker.

 

Bruker den Zendiumtannkremen og smører på antix med en gang jeg får blemma. (mine tips)

Kan de forskjellige forslagene i tråden også være en løsning?

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Utifra det jeg klarer og lese her er herpes sår inne i munnen?

Jeg har fått små bobler på leppene en gang tidligere, de varte i ca to dager og så sprakk dem og jeg fikk sår som var der altforlenge.

 

Nå har de dukket opp igjen, og leser nå litt for og finne noe som hjelper mot disse.

Vil noen av det som er foreslått her fungere? Det kribler ikke i leppen før boblene kommer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...