Gå til innhold

[Løst] PWM vifter og ekstern viftestyring - IKKE KOMPATIBELT? ##Løst##


Moderat Bruker

Anbefalte innlegg

Hei

Kjoepte noen PWM (Pulse Width Modulated) Artic Cooling vifter for aa bruke til ekstern cpu og vga kjoeler. Disse viften skulle kobbles til ekstern viftestyring - Kama Meter. Men viftene virker kun hvis jeg kobbler de til 4-pins CPU Fan uttaket direkte paa hovedkortet. Viftene funker ikke direkte koblet til Kama Meter, ei heller til andre vifte uttak (3-pins) paa hovekortet. Viftene har en Amps paa 0.13A.

 

Troubleshootet og testet 2 andre typer vifter med amps paa hhv 0.27A og 0.16A. Begge disse virket baade dirkete tilkoblet Kama Meter og paa de andre vifte uttakene paa hovedkortet.

 

Googlet litt og fant ut at det muligens er Kama Meter som ikke stoetter PWM teknologien?

Fra http://www.acousticpc.com/pwm_cooling_fans.html

"

Quiet PWM Cooling Fans Pulse Width Modulated DC Fans. Acoustic PC Offers the highest quality quiet PWM fans available on the market today such as the Arctic Cooling AF Series ULTRA quiet PWM fans. Available in 80mm, 92mm, & 120mm sizes.

 

PWM Fans are widley used in most intel's newest motherboardsin oreder to take adavantage of the PWM feature you must plug your PWM Fan in your intel cpu cooler 4 pin motherboard connector. also some of our newest fan controllers carry this PWM feature for uses with this kind of cooling fan.

"

 

Noen som har lignende problem med PWM vifter?

Endret av maypenray
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om jeg nå har skjønt dette rett så inneholder ikke viftene i seg selv noen pwm modulator. Det vil si at de kun består av en enkel DC-motor (sansynligvis børsteløs da) hvor eneste forskjell fra andre vifter er at de fungerer bedre når de blir drevet av et pulstog istedet for "vanlig" regulerbar spenning.

 

Jeg vil tro Kama Meter regulerer hastigheten på viftene ved å endre spenninga "på gammlemåten". Rimelig å anta at viftene ikke støtter det. spesial-spesial vifter :p

Lenke til kommentar
Om jeg nå har skjønt dette rett så inneholder ikke viftene i seg selv noen pwm modulator. Det vil si at de kun består av en enkel DC-motor (sansynligvis børsteløs da)
Ok, selv om du i store trekk har rett, så føler ingeniøren i meg for å pirke: det finnes ikke noe som heter "børsteløs DC-motor". For å få en elektromotor til å rotere må du på en eller annen måte produsere et tidsvarierende magnetfelt, enten i rotoren eller i statoren.

 

I en DC-motor peker magnetfeltet fra statoren (som kan være satt opp av permanentmagneter eller elektromagneter) i samme retning hele tiden mens rotorfeltet skifter retning avhengig av rotorens posisjon. Hastighet og moment styres enkelt nok ved å justere på stator- eller rotorspenningen (eller begge deler).

 

AC-motorer bruker vekselspenning til å sette opp et roterende magnetfelt, mens rotorfeltet er låst fast til rotoren*. Det roterende magnetfeltet drar da rotoren med seg rundt, og hastigheten styres ved å endre frekvensen på vekselspenningen.

 

Det som populært kalles "børsteløs DC-motor" er i realiteten en AC-motor (som oftest med permanentmagnetisert rotor, men kan også være en reluktansmotor eller en asynkronmotor) som drives av en enkel inverter. Så når en motorprodusent leverer en "børsteløs DC-motor", så leverer han egentlig en integrert løsning av AC-motor, frekvensomformer og styringskretser som er designet sånn at hele løsningen skal oppføre seg som en DC-motor.

 

hvor eneste forskjell fra andre vifter er at de fungerer bedre når de blir drevet av et pulstog istedet for "vanlig" regulerbar spenning.
Et pulstog kan være så mangt, min gode mann. "PWM" er et litt misbrukt uttrykk i denne sammenhengen. I utgangspunktet fungerer de fleste motorer best når de blir drevet av en fin og støyfri likespenning (for en DC-motor) eller sinusoidal vekselspenning (AC-motor). Men sånne er vanskelige å levere med transistorkretser, så da faker man det i stedet ved å bruke pulsbreddemodulering. En enkel transistorbasert omformer kan ta inn en likespenning på f.eks. 12 V og gi ut spenninger på -12, 0 eller 12 V, og kan dermed kun generere firkantspenninger. Men ved å lage en veldig høyfrekvent firkantspenning, der man varierer lengden på firkantpulsene kan man tilnærme stort sett alle andre signaltyper. Og dette kalles puls-bredde-modulering, eller på nynorsk: "Pulse width modulation", aka "PWM".

 

Poenget her er at en pulsbreddemodulert firkantspenning kan tilnærme stort sett alle typer spenninger. Hvis man for eksempel lar spenningen være på +12V halvparten av tiden, og 0 V resten, så tilsvarer det en likespenning på 6V. Hvis man bruker mer avansert modulering og svitsjer mellom alle tre spenningsnivåene kan man lage tilnærmede sinusspenninger. Begge deler er realisert ved hjelp av PWM, og du kan bruke den samme transistorkretsen til å drive både en DC-motor og en AC-motor. Men du må styre den på to forskjellige måter.

 

Ok. Det var dagens lille leksjon i motorstyring.

 

Jeg vil tro Kama Meter regulerer hastigheten på viftene ved å endre spenninga "på gammlemåten". Rimelig å anta at viftene ikke støtter det. spesial-spesial vifter :p
Jeg prøvde å finne ut noe om hvordan intel sin viftestyring fungerer. Fant ikke noe håndfast, men det ser ut som den gir 12 V driftsspenning pluss et 25 kHz svitsjemønster for en DC-spenning (altså konstant pulsbredde). Det vil si at viften må inneholde selve spenningsregulatoren som justerer fra 12V inn til den spenningen motoren skal ha. Så enten må det gjøres litt signalprosessering i selve viften for å generere en spenning med variabel frekvens, eller så er det snakk om god, gammeldags DC-motor med børstematet rotor.

 

Nå kjenner jeg ikke Kama Meter, men det har antageligvis en spenningsregulator som justerer nivået på likespenningen til viften i stedet. (Det vil si at alle vifter du kan drive med den må oppføre seg som en likespenningsmotor, om det er en DC-motor eller en "børsteløs DC-motor" er likegyldig). Det er fort gjort å finne ut i hvert fall, er det tre-pins-kontakt styrer den spenningsnivået, er det fire-pins bruker den PWM.

 

*Ja, jeg vet utmerket godt at dette ikke stemmer helt for asynkronmaskiner, men det er begrenset hvor mye jeg gidder å gå i detalj.

Lenke til kommentar
  • 2 år senere...

Hei,

Jeg skal regulere temperaturen i et rom med ett par servere. Jeg har en ordinær biltema vifte (230v 7w). Jeg skal sette opp en temperaturføler og bruker en PID-controller som skal gi ut mellom 4-20 mA.

 

Det jeg da trenger er noe som hastighetsregulerer 4-20mA signalet på 230V viften. Litt usikker på hva som er beste utstyret til dette. Noen som har noen forslag, og eventuelt linker til salgssider?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...