Gå til innhold

TEST: Ubuntu 7.04


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ville bare nevne en kjekk pakke som har kommet i feisty (multiverse) ubuntu-restricted-extras. Søk opp denne med synaptic eller "Applications->add/remove..." eller installer den med aptitude og du har flash, java, det meste du trenger av medieavspillingsmuligheter og microsoft fonter (times new roman, arial o.l.)

 

Jeg ville allikvel også installert resten av gstreamer0.10 pakkene slik som Vegard forteller i artikkelen. - Særlig gstreamer0.10-ffmpeg som gir deg tilgang til bl.a. VMW med Totem.

 

I tillegg trenger man gjerne slikt som libdvdcss2 for å spille av krypterte dvd-plater. Det finner man i Medibuntu sine pakkekilder.

 

Når det gjelder språkstøtte så installeres vel dette lettest gjennom System->Administration->Language Support

 

Ubuntu bruker  i bunn og grunn "unstable" brønnen til debian. Ikke det at unstable på noen måte er "unstable" i ordets rette forstand. Debian er en veldig konservativ(?) distro, jeg har vel heller fått det motsatte intrykket av ubuntu. På en side som hw.no så overrasker det meg at dem ikke bruker Debian fordi oppetid er så ekstremt viktig.

8452138[/snapback]

Bruker du én eller to pakker fra Debian unstable så slipper du nok rimelig greit unna. - Kanskje akkurat det programmet klikker innimellom, men dersom du installerer hele systemet fra Debian unstable, så vil du nok fort oppleve unstable "i ordets rette forstand". ;)

 

Ubuntu har sin egen testing rekke med ny "stable" release hver sjette måned.

Lenke til kommentar
Er Ubuntu en bra distro til å bruke på en server ? (mail, web, https etc.)

Eller en annen distro dere vil anbefale ? (Og som ikke er for vanskelig

å sette opp)

8451574[/snapback]

 

 

Har ikke prøvd ubuntu server, men bruker for øyeblikket ClarkConnect... synest denne er enkel å sette opp og gjør jobben med vedlikehold og konfigurasjon lett. Kan styres via SSH og web-GUI... (ikke webmin.. selv om det sikkert går det også.. :p)

 

Etterhvert som jeg lærer mer vil jeg vel gå over til ubuntu eller BSD eller noe i den duren..

Lenke til kommentar
Støtter Evolution Exchange-servere? Er Wine lett å installere? Følger det med virtualiseringsprogramvare (Vmvare eller lignende)?

8451397[/snapback]

Evolution har støttet Exchange servere siden versjon 2.0 (Ubuntu 7.04 kommer med versjon 2.10.1)

 

For å installere Wine via kommandolinje:

sudo aptitude install wine

 

Link til nedlastingssiden? Eller har jeg oversett den?

8451481[/snapback]

http://ubuntu.no/LastNed

 

Har veldig lyst til å prvøe linux, men det er noen ting som hindrer meg fra å gå over. Kan jeg koble med til en xp maskin med et program som er likt som Remote Desktop og kan jeg koble til smartphonene min og ha de samme mulighetene som jeg har i xp? Kontakter, mail, filer osv?

8451489[/snapback]

For å få støtte for Remote Desktop:

sudo aptitude install rdesktop

 

Ang. smartphonene så kommer det an på hvilken produsent, modell og tilkoblingsmetoden, du finner mye god informasjon om slike til på http://ubuntuforums.org

 

Og hvor lett er det for meg å legge inn Ubuntu i dual boot sammen med XP, med tanke på at jeg er rævva med Linux, og enda verre når det kommer til ikke-Windows-skreddersydd-partisjonering?

8451517[/snapback]

For å dualboote mellom Ubuntu og Windows er det viktig at du installerer Ubuntu sist slik at den får satt opp sin egen bootmenyen (som gir tilgang til alle operativsystemene som finnes på datamaskinen), hvis Windows installeres sist vil den sette opp sin egen bootmeny som ikke gir tilgang til andre ikke-windows operativsystemer.

 

Er Ubuntu en bra distro til å bruke på en server ? (mail, web, https etc.)

Eller en annen distro dere vil anbefale ? (Og som ikke er for vanskelig

å sette opp)

8451574[/snapback]

Ubuntu er som skapt for å være server, den er også veldig enkelt å sette opp sådan, hvis du vurderer andre operativsystemer som server så vil jeg anbefale Debian.

 

Angående artikkelen:

Det finnes et repositorie som inneholder programvare som er støttet av Canonical (kalles main) og et repositorie som miljøet rundt Ubuntu opprettholder selv (kalles universe). I tillegg finnes et repositorie med ikke-frie maskinvaredrivere (kalles restricted) og et siste med programvare som har rettslige begrensninger (kalles multiverse). Undertegnede anbefaler at du slår på alle disse.

 

Alle disse pakkekildene inkl. universe og multiverse, så ingen behov for å gjøre noe med disse pakkekildene.

 

Generelt:

For å installere alle multimedia codecene som er tilgjengelig: http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Edgy#Ho...ltimedia_Codecs

 

For å sjekke om ditt Windows spill/program fungerer i Linux under Wine kan du søke på http://appdb.winehq.org

Eller for nyheter og screenshots av alle Linux spill, sjekk http://linux-gamers.net/ og http://happypenguin.org/

 

http://liflg.org/ er en side som leverer Linux installasjonsprogrammer for Linux spill

 

Trenger du hjelp til (K|X)Ubuntu kan du finne gode guider på http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty , eller få direkte hjelp på http://forum.ubuntu.no eller http://ubuntuforums.org

Lenke til kommentar
Støtter Evolution Exchange-servere? Er Wine lett å installere? Følger det med virtualiseringsprogramvare (Vmvare eller lignende)?

 

IP

8451397[/snapback]

 

Ja Evolution støtter Exchange.

Ja Wine er enkel å installere (på 32-bits versjonen).

Ja støtte for KVM følger med - den nye elsklingskandidaten til Linux' kjerneutviklere.

Lenke til kommentar
Har veldig lyst til å prvøe linux, men det er noen ting som hindrer meg fra å gå over. Kan jeg koble med til en xp maskin med et program som er likt som Remote Desktop og kan jeg koble til smartphonene min og ha de samme mulighetene som jeg har i xp? Kontakter, mail, filer osv?

 

Martin

8451489[/snapback]

 

Synkroniseringsstøtten er desverre ganske dårlig ut av boksen i ubuntu bortsett i fra for palm enheter. Det lar seg gjøre å sette opp de aller fleste telefoner for sync, men man må ofte lese guider og rote litt i terminalen (desverre). Det er prosjekter som jobber med å bedre denne støtten, blant annet open-sync og conduit (som bygger på open-sync). Jeg har har postet en forespørsel om å ta med dette i neste utgivelse (om et halvt år) slik at slik som deg og meg kan få det enklere.

 

Testen var forresten kjempe fin, bortsett i fra at de ikke nevnte auto-codec installeringa som totem/filmavspilleren tilbyr. Ubuntu fikk altså en ufortjent minus i margen etter min mening. Kjempe positivt at hardware skriver artikler om linux, noe jeg tror vil gjøre at flere prøver.

 

For de som liker spill finnes det et betal program som heter cedega som akkurat har kommet i ny versjon og kan tilby ganske bra "emulering" (den emulerer egentlig ikke) av en del spill: http://www.transgaming.com

Dette koster som sagt penger, men er selvsagt mye billigere enn en windows lisens.

Cedega er bygget på gratis prosjektet wine, som også kan støtte en del spill.

Lenke til kommentar
Tror nok jeg tester Linux på en maskin nå ja.

 

Veldig god artikkel og mye god info fra brukerne her  :thumbup:

 

Er det mulig å bruke Beryl på denne versjonen av Ubuntu ?

8452565[/snapback]

 

Beryl installeres ved å installere pakkene "beryl" og "beryl-manager". Fra terminalen trenger man bare å skrive dette:

 

sudo apt-get install beryl beryl-manager

 

Deretter kan man starte beryl-manager enten ved å skrive beryl-manager i terminalen eller ved å starte det fra menyen: programmer-> systemverktøy

 

Da får man opp en rød diamant i tray hvor man kan sette på beryl (under vindusbehandler).

 

Edit: spør gjerne slik spørsmål under GNU/Linux delen av forumet slik at ting letter blir tilgjengelig for andre:

 

https://www.diskusjon.no/index.php?showforum=27

Endret av Turgon
Lenke til kommentar
Er Ubuntu en bra distro til å bruke på en server ? (mail, web, https etc.)

Eller en annen distro dere vil anbefale ? (Og som ikke er for vanskelig

å sette opp)

8451574[/snapback]

 

I aller høyeste grad, men du bør laste ned server-varianten av Ubuntu hvis du bare skal bruke maskinen til det. Der har du et eget valg for å installere en LAMP-server (Linux Apache Mysql Php) som gjør ting veldig enkelt. Ellers er det heller ikke vanskelig å installere dette fra desktop-varianten.

 

Oppsett av forskjellige tjenester får du hjelp til her: https://help.ubuntu.com/6.10/ubuntu/serverguide/C/index.html

Endret av joerlend
Lenke til kommentar
Tidvis dårlig oversettelse til bokmål (den nynorske oversettelsen er elendig)
Det er greit at det finnes dårlige oversettinger i begge målformer, det er bare ikke til å ungå når Bokmåls oversettingsteamet er på 149 frivillige individer og Nynorsk oversettingsteamet er på 39 frivillige individer.

 

Nynorsk oversettingen vil desverre pga. mindre frivillige oversettere ikke få oversatt så mye som er oversatt til bokmål

Nynorsk har 187 153 strenger igjen å oversette av 295 015 (37% Ferdig)

Bokmål har 127 474 strenger igjen å oversette av 295 015 (57% Ferdig)

 

Jeg mener selv at både Nynorsk og Bokmål oversettingene har svært høy kvalitet, det eneste negative er at Nynorsk har altfor få oversettere, jeg syns artikkelforfatteren har formulert seg dårlig ved å kalle Nynorsk oversettelsen "elendig", det er iallefall rom for å utdype det.

 

Edit: Hvem som helst kan bli med og oversette til en av målformene, du kan selv velge hvilke programmer du vil oversette (med mindre de allerede er oversatt).

Som regel vil alle oversettere som har bidratt til å oversette et program få navnet sitt på "Om <programnavnet>" under hjelp-menyen oppe til høyre i vinduet.

Endret av SlimG
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9018234
om du ønsker å spille de siste spillene eller er avhengig av Windows-applikasjoner som ikke finnes for Linux er svaret nei. Men for en teknologiskribent og programmerer som undertegnede, som bruker datamaskinen til å surfe på nettet, skrive programmeringskode og høre på musikk er svaret ja.

 

Så sant som det er sagt. Deler den oppfatningen jeg også. Photoshop til Linux samt muligheter for å nyte spill som egentlig var utviklet til PC så er vi der! = )

Lenke til kommentar

Ordet "Ubuntu".

 

Jeg mener at Ubuntu er zwahili og til engelsk oversatt med "sharing compassion". Vi ville kanskje bruke ordet empati, men ubuntu er et videre begrep, eksempel: Hvis ikke alle i mitt lokalmiljø har det bra, har ikke jeg det bra. Inkluderende. :innocent:

Jeg liker windows, men på prinsipielt grunnlag foretrekker jeg å kunne velge. Operativsystemene "tenker" jo for oss, og det er ikke alltid jeg liker måten Bill G. vil at jeg skal gjøre ting på. Gleder meg til å teste og gruer meg.

Takk for fine fora og sider.

Lenke til kommentar

Tja, Cedega fungerer til en viss grad tilfredstillende for noen spill.

 

Steam & World of Warcraft fungerer vel omtrent perfekt (selv om jeg ikke har testet disse noe særlig selv).

 

 

Alle andre Blizzard spill fungerer også perfekt i cedega. - Blizzard sammarbeider med Transgaming om dette. Det er trolig også grunnen til at Blizzard ikke har sluppet native-klienter til spillene sine. - Transgaming-støtten er billigere for Blizzard.

 

For folk som snuser på ubuntu-gaming kan disse sidene være noe:

Native Games og Ubuntu Gamers Arena

 

Samtidig som at DirectX støtte er et av hovedprioriteringsområdene til wine akkurat nå. Hver eneste wine versjon gir merkbart bedre DirectX støtte. Wine kan for eksempel kjøre 3DMark2001SE rimelig bra nå.

Her er listen over programmer (og spill) som har fått platinum rating i winehq's appdb. Disse skal virke like godt under wine som i Windows.

Endret av HavarN
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...