Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

 

 

 

Prisene i norge alt forferdelige. Det var nemlig Imperial stout jeg har hatt veldig lyst til å prøve. 80kr for en øl er bare for mye, rett å slett. Men, 50kr er ok

Det er nå en gang i dette landet vi bor og skal vi ha fordelene med det må vi nok også ta en del av ulempene og de "30,- ekstra" for å smake står de fleste i. Vi snakker om en cola på bensinstasjonen.

Når det er sagt er jeg absolutt for en vridning av alkoholavgiftene som senker avgiftene på drikke med lavere alkoholinnhold.

Kjøper aldri cola på bensinstasjonen, men når jeg bodde i Norge kjøpte jeg et par poløl til helgen som jeg nøt med et par flasker hjemmebrygg. Men tror det blir lite handel av poløl når jeg bor i Sverige. Mulig jeg bestiller norske øl fra systemet. Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Går vanlig øl og sterkøl på samme kvoten når man handler på taxfree? Altså, er 1 flaske whisky og 3,5 liter sterkøl en "lovlig" kvote?

Ja vi hadde en liten diskusjon her som jeg tapte, selvom jeg ikke skjønner at det er mulig. Du kan vist ha med så sterk øl som helst opp mot 40%.. Allikevel teller det på ølkvoten.

 

Men jeg forstår ikke logikken i dette og tror tollerne, enkelte av de kan protestere.

 

Men ja du kan ha med sterkøl på ølkvoten... Er vist ingen grense unntatt 60% regelen.

 

Mistenker at det vil komme nye regler. Sterkøl er en ny ting mht spesialøl. Mye øl dag holder samme styrke som vin. Men sånn var det Sef ikke før, da var det bare sterkpils og elefantøl....

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Men ja du kan ha med sterkøl på ølkvoten... Er vist ingen grense unntatt 60% regelen.

Sterkøl er ikke noen ny ting, det er jo bare betegnelsen for et øl med abv større enn 4,7%. Finnes masse i utlandet som er samme butikkølet vi får her i Norge, men med en størrre ABV og dermed blir hetende sterkøl uten at det er noe spesialøl eller håndverksbrygg.
Lenke til kommentar

Det viktige er at det skal være laget som øl. Selv om enkelte lager noe de kaller øl opp mot 60% er dette frysedestilert og en kan få problemer om en møter en iherdig toller som kan en del om dette (om slike finnes). Men så lenge det dreier seg om vanlig IPA, Imperial Stouts osv. skal det ikke være noe problem. Husk også at forenklet fortolling går etter de samme reglene om du ønsker å ta med noe mer.

Skrev en sak om dette for vel et år siden: http://olportalen.no/2013/01/22/tar-du-ol-med-hjem/

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Men ja du kan ha med sterkøl på ølkvoten... Er vist ingen grense unntatt 60% regelen.

Sterkøl er ikke noen ny ting, det er jo bare betegnelsen for et øl med abv større enn 4,7%. Finnes masse i utlandet som er samme butikkølet vi får her i Norge, men med en størrre ABV og dermed blir hetende sterkøl uten at det er noe spesialøl eller håndverksbrygg.
I Norge er vel stouts og Ipas på 7-15% nytt. Eneste jeg kommer på er dansk Elefantøl.

 

Mikrobrygg med styrke som vin og sprit er en ny ting og de norske tollreglene er fra gammel tid....

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Smakte Mikkeller Black Hole for et par uker siden. Dette er en av de heftigste og beste imperial stouts som finnes. Hver eneste slurk er en lang reise i allede beste smakene som går an å putte inn i en stout. Helt utrolig. Dette er den nye benchmarken som andre ekstrem-stouts vil måles opp mot. Den gamle benchmarken, Nøgne Ø Imperial Stout ble dyttet ned fra tronen av Blach Hole.

Lenke til kommentar

Så fint da :) Nøgne Ø ser ut til å koste ca like mye i Sverige som på taxfree, litt skuffende. Trudde det skulle være billigere enn som så. Er NØ Imperial Stout bedre enn NØ Porter? Eller, hvordan kan de sammenlignes?

 

En Porter er som regel svakere i prosent og har mildere smak, er mer lettdrikkelig. Er en sak fra London og England, var noe som ikke skulle være så sterkt og som arbeiderne kunne nyte etter jobb uten at de ble for fulle. Half and half er en tradisjon der man blander en pils/lager og en porter. Bør prøves...

 

Men Nøgnes Porter som ligger på 7% etter min hukommelse, er mye sterkere på prosent og smak enn det den tradisjonelle London Porteren er (men foraldel svært god Nøgne Porter).... Men i førsten når Porteren så dagens lys så var den på Nøgnes styrke, deretter ble det krig og forhold som gjorde at Porteren fikk lavere styrke og sånn er stilen fram til idag hvor mikrobryggere lager svært varierende Portere, vil du prøve en god tradisjonell porter så anbefaler jeg Haandbryggeriets London Porter. Den er ganske nær originalen og ikke så dyr om jeg husker prisen på Meny riktig...

 

En Imperial Stout er en meget fyldig og sterk øl, mens Porter vanligvis i normalen ligger mellom 4 og 5% så ligger ofte Imperial Stouts på 9-10%, det er ofte veldig mye mer bruk av ingredienser i Imperial Stouts, de er veldig tykke og kullsvarte og man drikker de relativt langsommere enn Porters, Smakene er så komplekse og intense at det best å nyte den i små slurker... Russian Imperial Stout het sjangeren opprinnelig. Historien og ryktene sier at Den russiske Tsarinne Katarina den store falt pladask for engelsk porter, Engelskmennene gjorde Porteren mye sterkere og fyldigere for den Russiske Dronningens skyld, og sies det på samme måte som IPA, så trengte en Russian Imperial Stout å ha sterk styrke for å overleve den lange veien fra England til Russland... Men det er vel et rykte.

Dermed var en ny sjanger skapt, dvs Russian Imperial Stout.

Endret av Gouldfan
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...