Gå til innhold

En aldeles fortreffelig whiskytråd


Anbefalte innlegg

  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Skal jeg ha en god "uisce baha", må jeg selvfølgelig velge en fra et Islay destilleri. Liker alle (Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg, Caol Ila, Bruichladdich, Kilchoman og Bowmore), men drikker mest av Laphroaig og synes den har en smak som passer meg.

 

Ser også at det er noen som samler på nummererte eldre Whisky’er. Hvorfor det? Whisky er til å nytes ikke til å samles. Jeg har mange tomme nummererte flasker (er ofte i Scotland). Det første jeg gjør når jeg kommer hjem med nye flasker, er å invitere de nærmeste kompisene for en smaksopplevelse og vurdering av Whisky’en.

Lenke til kommentar
Mener man får kjøpt en sliks "smakspakke" på polet. En kompis av meg har bestilt en slik. Tror den kostet 3-400kr, da da var det små flasker av forskjellige sorter. Vet ikke hva den heter, men skal finne det ut.

Dette har blitt solgt på Vinmonopolet en gang. Men tror de ikke har slike gavepakninger i dag. Det går jo ann å høre med betjeningen. De er veldig flinke til å bestille nye ting hvis du melder et behov.

 

Vinmonopolet har en del småflasker pr. i dag som du finner HER.

 

Hvis du reiser litt utenlands, så vil jeg tro at du finner disse ”gift sets” på flyplasser og taxfree. Det jeg i alle fall er sikker på er at butikker i Scotland (Edinburgh) har disse gavesettene.

 

post-143694-1217532333.jpg

Lenke til kommentar
Jeg har lyst å like whiskey, men får det ikke helt til. Er det noe man kan lære seg eller er det medfødt?

Den største feilen mange gjør ved å drikke Whisky, er å drikke den ren eller med isbiter. Whisky med isbiter er en amerikansk tradisjon hvor isbiter ble brukt for å bedøve smaksansene. Isbiter er fy.................

 

Derfor vil jeg anbefale deg til å prøve å blande med litt vann (ikke kaldt). Aromaen kommer bedre frem og smaken blir mye bedre. Jeg drikker selv Whisky med ca. 20% vann, men dette må tilpasses slik du liker den. Helst ikke mer en 40% vann.

En kompis av meg likte ikke Whisky, men han ble servert med vann. Nå drikker han ikke noe annet.

 

EDIT: litt for raskt å skrive hvor mye vann. Testet det ut og kom frem til at jeg bruker toppen 10% vann. Brukes det opp til 20% vil whiskyen få for mye ”vannsmak”.

Endret av SirEmanon
Lenke til kommentar
Jeg anbefaler Glenfidditch, 15 år som en nybegynner whiskey.

 

Glenfiddich er en WHISKY, ikke en WHISKEY. Bruk et minutt eller to i google for å lære forskjellen. Den er faktisk ganske formidabel.

 

OG, Ramius: Glenmorangie er heller ingen "whiskey".

 

Men det er jo det samme? Eller?

 

NEI! Les litt, så forstår du forskjellen.

Lenke til kommentar
NEI! Les litt, så forstår du forskjellen.

Er det virkelig noen forskjell på Whisky og Whiskey?

Den eneste lille forskjellen er at man i dag kan se om produktet kommer fra Irland/USA eller resten av verden (viktig?).

 

Beskrivelsen av Whisky er følgende:

WHISKY

Et kornbasert destillat innenfor skotsk og irsk tradisjon, men også fremstilt andre steder i verden – især i Nord-Amerika, der mais og rug brukes til å lage diverse lokale typer. Et Karakteriserende trekk ved all whisky er smaken på kornet.

Han kaller alt Whisky. (?) Så egentlig er det ingen forskjell.........

 

Så har vi dette med historie og du kan peke på at Irsk- og Amerikansk Whiskey staves annerledes en skotsk. Men faktisk ble også skotsk whisky stavet med den ekstra e`en helt frem til tiden rundt det irske Påskeopprøret i 1916.

 

I tillegg gjør heller ikke den britiske lovgivningen noe forskjell på whisky eller whiskey. Lovgivningen definerer kun at dette må produseres etter en forhåndsbestemt sammensetning (veldig grovt forklart).

 

Men hvis vi snakker om ”Scotch Whisky” – ja da er det en helt annen sak. Denne beskrivelsen er beskyttet.

 

Edit: Muligens det er bedre å bruke "Scotch" som begrep. Dette vil antakeligvis ikke medføre missforståelser.

Endret av SirEmanon
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Vi kan ikke la denne tråden dø ut! Kan vi?

 

Vil fortelle om den gode opplevelsen jeg hadde i går kveld. Slappet av hjemme i godstolen med en god bok og inntok Caol Ila 18. års singel malt. Det var en fredfull fornemmelse når de gode dråper trillet nedover halsen og smaken bredde seg ut over i ganen.

 

post-143694-1220712363_thumb.jpg

 

Dette er en Islay-Whisky og Caol Ila uttales ”køll-iila” og betyr klangen av islay. Smak og lukt var torvpreget, samt at smaken var litt tang- og krydderpreget. Men den hadde ikke den kraftige smaken som bl.a. Laphroai og Ardberg har. Som forøvrig også er Islay-Whisky.

 

Ut i fra smaken kan denne anbefales. For de av dere som ikke har gledet seg over Islay-Whisky, så kan muligens denne være en å starte med. Den smaker Islay, men ikke utpreget.

Lenke til kommentar
bruker å kjøpe johnnie walker - red label.

har ikke prøvd så mange, men syns denna er best hittil.

Denne Blended Whisky’en kjøpte jeg også en del av før. Dette er en av de Blended som går ann å drikke(men her er det mange). Men det er over 15 år siden jeg kjøpte en flaske Johnnie.

 

Johnnie Walker Red Label består av merkene Cardhu (mest av denne tror jeg), deretter toppet med Dailuaine, Balmenach og Caol Ila. Kan være at det er Caol Ila som gjør at du liker den? Det kan være at den er toppet med andre typer whisky også.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...
  • 1 måned senere...

Hvis jeg først skal drikke whisky, så går det vel først og fremst i Famous Grouse, som ihvertfall jeg synts er en av de brune brennvinene som faktisk ikke smaker altfor ille, er generelt ikke veldig glad i brunt brennevin da.

 

Men så ett lite program om whiskey for litt siden, og mener de sa at Bourbon KUN var drikke som var produsert i Kentucky, og var laget av mais, og alt annet som ikke var laget i Kentucky ikke kunne få betegnelsen bourbon - noen som her som kan litt mer om whiskey her inne enn meg som kan avbekrefte/bekrefte det ? :)

Lenke til kommentar
Jeg Drikker nesten ikke noe annet enn ordentlig skotsk whisky, favoritten hittil er uten tvil Ballantine's finest aged twelve years. Jeg drikker som regel whisky'en avkjølt i kjøleskap, eller i romtemperatur. Men må nok si at en whisky on the rocks er favotitten :)

Ballantine’s er en Blended Whisky og er etter mine drikkevaner ikke ordentlig skotsk whisky. Det bør være singel malt før vi kan kalle det ordentlig skotsk whisky (min definisjon). Likevel er den grei nok og det finnes ingen usmak, men heller ingen utpreget whiskysmak. Må nevne at Ballantine’s har en Pure Malt 12 Yers Old (blended). Denne er noe bedre i smak og er det noen kaller en Vatted Malt. Ballantine’s er en blanding av flere singel malt (og grain) merker som bl.a. Balblair, Glenburgie, Inverleven, Miltonduff, Tormore, med mange flere (opp til 50 sorter).

 

Og et lite tips: Whisky med is drikkes kun av amerikanere. Ikke prøv det i Skottland.

 

Hvis jeg først skal drikke whisky, så går det vel først og fremst i Famous Grouse, som ihvertfall jeg synts er en av de brune brennvinene som faktisk ikke smaker altfor ille, er generelt ikke veldig glad i brunt brennevin da.

 

Men så ett lite program om whiskey for litt siden, og mener de sa at Bourbon KUN var drikke som var produsert i Kentucky, og var laget av mais, og alt annet som ikke var laget i Kentucky ikke kunne få betegnelsen bourbon - noen som her som kan litt mer om whiskey her inne enn meg som kan avbekrefte/bekrefte det ? :)

Når det gjelder Famouse Grouse, er dette og en blended med innblanding av bl.a. Glengoyne, Macallan, Glenglassaugh, m.m. Her finnes det flere typer fra vanlig til 30 år. Faktisk så synes jeg dette er en grei Whisky. Har fortært noen flasker av standarden som selges på polet. Likevel vil jeg fortsatt sverge til Singel Malt.

 

Angående Bourbon er det en fellesbetegnelse på all whiskey fra nordamerika. Kentucky vil sikker hevde at det kommer fra dette området. Dette er grunnet i at det er oppkalt etter den berømt (lokalt i Kentucky) oppfinneren av sjokoladekjeksen, Aristophanes Q. Bourbon III. og fra Bourbon Country i Kentucky. Kornsorten som brukes i denne Whiskey’en er stort sett mais, men kan også ha innslag av bygg, rug og hvete. Man antar at ca. 70% er mais som gir et forholdsvis nøytralt brennevin. Det er de andre kornsortene som er med og gir smak (her spiller også tønne, krydring, o.l. inn).

 

Det som er det morsomme med bourbon er at de brukes nye/friske tønner og at brukte tønner sendes over Atlanteren og brukes av destilleriene i Skottland (sammen med bl.a. sherry tønner).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...