Gå til innhold

En aldeles fortreffelig whiskytråd


Anbefalte innlegg

Aetius skrev (48 minutter siden):

Jura er et av de mer velfortjent utskjelte destilleriene i Skottland, selv om de i og for seg serverte bra saker da jeg besøkte dem for ca to år siden. Men utsagnet "trasjonelt så er det ikke slik 18 år whisky skal smake" slår meg likevel som noe ... merkelig. Whisky smaker slik den som laget den har ønsket - eventuelt akseptert - at den skal smake. å si at så og så gammel whisky skal smake slik og slik er helt uten mål og mening.

Rødvisnfat er heller ikke noen tradisjonell kilde til smak av hvit pepper, så den sammenhengen kan være tydelig for deg uten å nødvendigvis ha noe rot i virkeligheten.

Poenget er at smak i hovedsak er subjektivt, og i stor grad også situasjonsavhengig. En whisky som smake av hvit pepper for deg i dag kan smake helt forskjellig for andre - eller for deg en annen dag.

Jura har jeg likt før, ikke kryss i taket men ok og likt.

Har du smakt denne 18?

Jeg er allround liker de fleste stiler, røykt og urøykt.

Men det må være en viss balanse, og jeg har nok mer sansen for tradisjonelle whiskyer...

Har ikke plukket hissig pepper fra Jura før så det må være vinfatene, en glenmorangie med portvin fat har også litt pepper....

Såklart hver sin smak, og jeg liker ikke å kritisere Jura, men er på plass med en advarsel til folk som ikke er klar for noe "spesielt".

Min favoritt 18 er Talisker 18. Litt pepper i den også men balansert.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Aetius skrev (2 timer siden):

Men hva legger du i "tradisjonell whisky"? Begrepet er for meg meningsløst.

Jeg legger i at de smaker på resultatet og om de finisher med dyre fat,  at de vet hva de gjør.

Tid og fat er viktig faktor her. Pepperet svir for evig, og ikke for meg iallefall på en bra måte.

Tradisjonell ligger i å bruke gammel metoden med å lagre lenge på kun 1 type fat. Finishing er noe man må kunne, og er en nyere metode.

Det er merker som har bunnsolid kontroll på finish, også er det også det motsatte... 

Tradisjonell er altså å lagre lenge på bourbonfat eller sherryfat og sluttlagre på disse, eventuelt blende de. Jeg synes det gjør best resultat om fatkvalitet prioriteres... Er gøy å prøve nyek og diverse finish prosjekt, men ikke om de koster 700.

Jeg synes Jura Superstition var god, ikke best men en blend av to-tre? Urøykt og røyket bourbonfat. altså blend malt men ordentlig lagret. Finishing må man være ekspert på for å kunne det.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Aetius skrev (1 time siden):

Finishing har ikke noe med alder å gjøre. Og sånn sett er alder bare begrenset assosiert med kvalitet.

Det er anekdotisk, selvsagt, men jeg har f.eks. hatt en 22 yo som hadde en finish på sherryfat, og som fikk pris som årets beste på Spirit of Speyside: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/96020/glen-moray-1994-sherry-cask-finish

Jeg sa det kunne gjøres, men at man må vite hva man driver med.

Jura 18 var bare ment som en advarsel. Jeg liker Jura ellers, men synes denne ikke nådde opp til prisen og forventninger.

Lenke til kommentar

Da har jeg fått skaffet meg to relativt rimelige Italienske gode whisky glass.

Luigi Bormioli Spirits snifter 

Ble tipset om disse av Swedish Whisky Girl på YouTube. Så da har jeg samme glass.

Kjøpte de fordi de ser så fine ut, og fordi formen ser ut til å være spot on iforhold til mange overdyre glass.

Glencairn, og Copita glencairn samt noen messeglass jeg fikk omtrent gratis er best. Og de er rimelige.

De dyre Riedel, Spieglau ser fantastisk ut, men er lite funksjonelle? Litt rart, skulle tro de hadde råd til litt research? 

 

 

 

 

DSC_0371.JPG

DSC_0372.JPG

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Aetius skrev (48 minutter siden):

Ser ålreit ut der der.

Disse, derimot, er helt rævva:
Kjøp Riedel Vinum Single Malt whiskyglass 2-stk. fra Riedel - NordicNest.no

Hele poenget med nosing-glass er å konsentrere duften fra en stor overflate i et rom med liten åpning, men her er det jo omvendt - åpningen er større enn overflaten på whiskyen.

Jeg har de, og diverse andre som er håpløse om du ikke heller i en halvliter...

Men de jeg fikk tak i fra Bormioli kårer jeg som bedre enn både Glencairns og deres Copita.

Og de italienske er ikke så dyre, iallefall ikke her i Sverige.

De dyre Riedel er pene da og spesielle, 1 er knust av kona i maskinen eller noe, men har 3 igjen i skapet. De er fine til å smake med, men lukt er fraværende. Koster nesten en whisky for et glass, også har de ikke tenkt på at det skal luktes til den prisen?

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
12 hours ago, Gouldfan said:

De dyre Riedel er pene da og spesielle, 1 er knust av kona i maskinen eller noe, men har 3 igjen i skapet. De er fine til å smake med, men lukt er fraværende. Koster nesten en whisky for et glass, også har de ikke tenkt på at det skal luktes til den prisen?

Nei, nettopp. Jeg kjøpte dem inn på konkurstilbud for en test av ulike glass, der de nesten burde være med. De kom dead last, om jeg ikke husker feil.

Selv foretrekker jeg Glencairn, men f.eks. Ivar Aarseth (president i Norges Maltwhiskylag) foretrekker Copita. Forskjellen er uansett ikke stor, i praksis.

Lenke til kommentar
Aetius skrev (1 time siden):

Nei, nettopp. Jeg kjøpte dem inn på konkurstilbud for en test av ulike glass, der de nesten burde være med. De kom dead last, om jeg ikke husker feil.

Selv foretrekker jeg Glencairn, men f.eks. Ivar Aarseth (president i Norges Maltwhiskylag) foretrekker Copita. Forskjellen er uansett ikke stor, i praksis.

Jeg tenkte på Glencairn original og deres versjon av Copita. Dette er var referansen min hva gjelder smak og lukt.

Men de nye Bormioli mener jeg blir min nye referanse, mer av alt både smak og lukt typ. De kostet ikke all verden heller 50kr glasset med frakt ellns i Sverige.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

 Wild Turkey 101 er fantastisk.

Har noen alternativer når jeg føler trangen for rug (noe jeg gjør rimelig ofte), men få av dem kan matche Wild Turkey 101.

Første rye jeg smakte var forøvrig Bulleit Rye - elsker den også, men WT101 er i en klasse for seg. 

Muligens smått absurd, men lukten av WT101 minner meg alltid om en god, tykk og saftig vestlandslefse med kanel og sukker.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...