Gå til innhold

Militærtråden - for de som er i militæret


Kurt P

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Øvelser vet jeg ikke, men Krigsskolen befinner seg i sin helhet på Linderud. Øvelser vil jeg tro skjer rundt omkring på østlandet. Samme plass som garden er i felt, hvor nå enn det er.

 

Øvelser skjer også i Nord-Norge. De har årlig øvelse KS Føring hvor kadetter tar over stillinger i PBN.

Lenke til kommentar

Har garden skarpt i våpnet når de står utenfor slottet i oslo?

Jeg vet ikke om våpenet er ladd, men vil tro de har enten halvladd våpen eller tomt våpen og skarpt magasin på kropp avhengig av beredskapsgrad. Skarpt er i hvert fall utvilsomt tilgjengelig.

Når man løser oppdrag så tar man enten med seg et våpen man kan bruke, eller så går man ubevæpnet. Å være bevæpnet sender ut et signal om at du kan bruke våpenet om du må, og et slikt signal sender man ikke ut om så ikke er tilfelle. Det eneste tilfellet du IKKE har skarpt lett tilgjengelig er når du øver. Oppdrag løses enten med et funksjonelt våpen, eller ubevæånet.

Lenke til kommentar

Bare lurer: La oss ta for oss en fiktiv tropp med soldater. Her finner vi en kaptein, en korporal og resten er alminnelige menige. Er det slik at korporalen adlyder kapteinen og menigene er underlagt korporalen slik at kapteinen i grunn styrer menigene gjennom å gi ordre til Korporalen? Hva vil det si at kroproalen i dette tilfelle er nestlagfører?

Endret av dicktator
Lenke til kommentar

Hos oss er det mer slik at vi har et kompani styrt av en kaptein, en tropp styrt av løytlanter, fenriker og Sersjanter også inne i troppene har vi lag.

Hvert lag av ca 7-9 personer der lagfører er korporal mens NLF er som oftest menig.

 

menmen.. Uansett.. Troppsbefalet er de som gir oss direkte ordre. Men om en oppgave skal løses, eller noe annet må gjøres så tar korporalen over og de menige adlyder ordrene til korporalen. Korporalen har ansvar for laget sitt og at alle stiller til oppstilling og fordele arbeidsoppgaver osv.

 

Men jeg vet at dette er forskjellig fra avdeling til avdeling.

Lenke til kommentar

Korporaler i Norge er ikke befal. Det er en vesensforskjell på befal og soldater. Et typisk infanteri-kompani vil ha en kaptein som kp-sjef, og en løytnant som NK kompani. Kompaniet består vanligvis av 3-4 tropper (ihht. KOP, vanligvis færre i fredstid) med en løytnant i hver som sjef. Løytnantene har hver en NK som vanligvis er fenrik. Hver tropp består av flere lag, vanligvis på 8 mann. Disse ledes normalt av en sersjant, som har en NK som er korporal. Jo høyere opp du kommer, jo mere administrativt ansvar har offiserene, og jo mindre direkte ledelse utfører de i den daglige tjenesten. Korporalene har stort sett kun ledelsesansvar i felt, pluss at disse skal hjelpe sersjantene med å ha kontroll på ting og tang i den daglige tjenesten, i svært varierende grad.

 

I tillegg har du staben i kompaniet, hvor en del offiserer og soldater tjenestegjør. Mange av soldatene er ofte korporaler, og hvilken grad offiserene har varierer etter hvilken jobb de utfører.

 

Nå er det også slik at ting ikke alltid fungerer i praksis slik de skal på papiret. Man har sykemeldinger, oppsigelser, manglende bevilgninger etc. som gjør at det ofte er færre befal i realiteten enn det i følge planen skal være. Da må ofte korporaler være lagførere, og en del av offiserene har ikke egentlig kompetansen (i form av utdanning og erfaring) til å utføre jobben som de gjør. Sersjanter som konstituert troppssjef etc. etc.

Lenke til kommentar

I vår tropp er det Løytnant som TrSj, Fenrik som NK Tropp, 1 fenrik som Lagfører, resten av lagførerne er sersjanter, mens NLF er korp.

Det har vist seg å øke læringen i laget mye mer, i og med at man får mye mer oppfølging, og har en erfaren og godt utdannet lagfører som kan det som skal læres igjennom året, fra før av.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...