Gå til innhold

Trådløs strøm via luften, når?


Anbefalte innlegg

Noen som vet? (da mener jeg ikke liksom-trådløs hvor man legger f.eks mobilen på en plate som har ladninger i seg om overføres ved at to spoler i hver enhet er nærme nok til å overføre).

 

Trådløs ekte strøm, f.eks over 10 meters avstand, feks et splittet strøm-"signal" i luften om først blir kombinert i en mottaker og blir til strøm.

 

Noen artikler / forsøk / forskning på vei innen dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

det har vært snakk om å sende strøm som mikrobølger, men teknologien er så vidt jeg vet ikke her enda.

 

det å sende strøm gjennom luften blir uansett vanskelig. hvis man sender det akkurat som radiosignaler, altså i alle retninger, vil det bli et enormt tap i energi, og dessuten vil det være livsfarlig å være nær antennen. hvis man sender i en bestemt retning, som med en laser eller lignende, vil det bli betraktelig mindre tap, men fortsatt mye. derimot må sender og mottager stilles mot hverandre, og hvis man går mellom de to punktene, så er man grilla.

 

 

hold deg til ledninger du. mye tryggere...

Lenke til kommentar

Magnetbølger? Mener du elektromagnetiske (EM) bølger? Mikrobølger, (som er en EM-bølge) kan allerede idag brukes til å overføre energi på, men dette er ikke helt ufarlig, hverken om de er direktive eller ikke. Det er gode grunner til at det er et metallgitter foran døren i mikrobølgeovnene.

 

Lys (også en EM bølge) er tryggere (sollys har opptil ca. 1 KW/kvadratmeter), men det er tap i omforming til strøm ogjen.

Lenke til kommentar

Ok, det jeg mente er at man tar 2 stråle/bølge-bestandeler,

som hver for seg ikke innehar noen aktiv energi eller noen faremomenter. Fvs ingen amper eller volt kombinert. (f.eks bare sende elektroner i en bølge, og bare positroner i en annen, adskilt og ustrukturert.)

 

Og så da først ved en mottager blir de kombinert, men å kombinere dem er ikke nok til å produsere strøm, dvs de må også struktureres før det blir aktiv volt/amper av det.

 

F.eks kan man jo si at solen --> solcellepaneler er en slik form for trådløs strøm. Bare bytt ut solen med en annen stråle/bølgekilde, baser teknologien på noe annet enn bølgene/energien solcellepaneler plukker opp.

Lenke til kommentar

Hmmm. Jeg vet ikke helt hvem som har villedet deg med disse konseptene, men dersom du sysler med elektroner og positroner, snakker vi om langt mer enn volt og ampere, da er det høyenergifysikk, materie-antimaterieannihilasjon og gammastråling.

 

Jeg kan være med på at lys er på en måte trådløs strøm (da tøyer jeg begrepene mer generøst enn jeg vil innrømme offentlig), men det er ikke bare enkelt å finne andre alternativer. F.eks. lyd er bølger, men 100W lyd er ikke til å ha i hus, for å si det forsiktig.

Lenke til kommentar

Opprinnelig er jo alle bølger det samme. Lys, lyd whatever er bølger bare i forskjellige frekvenser om jeg ikke har misforstått helt. :hmm:

Og for å få overført energi via lufta, må det bli EM-bølger. Kan ikke skjønne hvilken annen metode som kan brukes.

Hva slags energi som blir overført er vel ubetydelig, uansett om det er form for elektrisitet eller noe annet, for energien kan jo alltids omformes til elektrisitet ved mottakeren.

 

Tror ikke det er mulig med dagens metoder uansett. Om dette skal bli en realitet, kan vi ikke benytte elektrisitet som energi-kilde ettersom det inneholder for mye energi til å bli overført gjennom lufta.

For jeg tror ikke at det er mulig å overføre så store mengder energi uten at det skader organisk materiale.

Lenke til kommentar

lys og lyd er ikke det samme. lys er elektromagnetiske bølger, mens lyd er mekaniske bølger.

 

å sende noe som en mekanisk bølge gjør at det blir sendt i alle retninger, som vil kreve en vanvittig mengde med energi, pga tapene som oppstår. det blir også farligere jo nærmere man er kilden. i prinsipp vil ikke vi kunne stå ved siden av mottageren, men må stå MANGE meter bak. da forsvinner litt av tanken med å slippe ledningsrotet, spes hvis man tenker på en diskman.

 

å sende noe som en EM bølge vil i prinsipp si at det blir sendt i en rett linje, som vil gjøre det mye enklere å lage, siden energitapet er minimalt. men siden det her er snakk om flere watt gjennom luften, så vil en så stor energimengde gjøre organisk materiale om til en salig røre med "ikke fullt så organisk" materiale, i løpet av veldig kort tid. gammaståling og lys er EM bølger, men gammastråling har mye mer energi. likevel er gammaståling mange hundre ganger svakere enn det som kreves for å gi strøm til noe som helst.

 

lys trenger mange timer på å bare svi huden din litt. gammaståling trenger bare noen minutter for å gjøre nok ødeleggelse til at du dør en svært sakte og grusom død. tenk hva som ville skjedd dersom vi lagde noe som var mange hundre ganger sterkere, og noen gikk mellom sender og mottager?

 

 

 

 

nå kan det jo teoretisk tenkes å bruke magnetisme for å sende strøm trådløst, men dette vil bli MYE vanskeligere enn EM bølger, og mye farligere/dyrere/mer avansert...

Endret av Kimius
Lenke til kommentar

Tror du trådløs strøm aldri vil bli en realitet? Hverken nå eller i fremtiden?

For energien MÅ jo gjennom lufta uansett om den skal overføres trådløst. Energi kan jo ikke oppstå fra ingenting.

 

Er det mulig å få filtert bort noe av det skadelige med bølgene, eller er det bølgene i seg selv som er det farlige?

Lenke til kommentar

at energi kan sendes gjennom luften er helt sant, og det er prinsippet for alt liv på jord. men problemet er at hvis vi skal kunne holde mobilene og kaffetrakteren med strøm så må vi sende ut veldig mye energi. tenk på det slik: solen sender ut sinnsyke mengder energi. hvert sekund sender solen ut nok energi til å holde oss fornøyd i flere år. men vi kan til gjengjeld ikke være nærmere enn mange tusen mil fra solen, fordi vi vil bli stekt hvis vi går nærmere.

 

å lage en trådløs strømforsyning er som å lage en miniatyr-sol. selv om du kan gjøre strålene fokusert så vil det vært et stort område du ikke kan gå i på grunn av de strålene. vi må da gå i vernedrakter dag ut og dag inn hvis vi har en sånn nær oss. noe som ikke er rent gunstig for hygienen din. eller luftforsyning for den del...

Lenke til kommentar

Jeg ser det er endel underlige tanker rundt bølger i denne tråden, mulig skolebøkene er fullstendig på viddene igjen, det er en lang og dyster historie der.

 

Uansett, lys og lyd er begge bølger. Bølger kan være rundtstrålende eller fokusert, både når det gjelder lyd såvel som lyd.

 

Skadeprinsippet for EM-stråling er svært avhengig av bølgelengden. Litt forenklet:

- radiobølger (inkludert mikrobølger): oppvarming av kroppen, innenfra

- lys til infrarødt: oppvarming av huden, sviskader

- ultrafiolett: sviskader og skade på arvematerialet (somigjen kan gi kreft)

- ultrafiolett opp til røntgenstråling: skade på arvematerialet, tildels dypt inn i kroppen.

- gammastråling: i tillegg til skade på arvematerialet oppstår det mye frie radikaler som skader kroppen. Kan bli skade på tarmene. Ved høye doser skades cellemembranene.

 

Alt i alt er synlig lys nok det tryggeste, et område som menneskekroppen også er tilpasset. Ca. 1kW synlig lys over 1 kvadratmeter er neppe mer skadelig enn solskinn en fin sommerdag.

Lenke til kommentar
Noen som vet? (da mener jeg ikke liksom-trådløs hvor man legger f.eks mobilen på en plate som har ladninger i seg om overføres ved at to spoler i hver enhet er nærme nok til å overføre).

 

Trådløs ekte strøm, f.eks over 10 meters avstand, feks et splittet strøm-"signal" i luften om først blir kombinert i en mottaker og blir til strøm.

 

Noen artikler / forsøk / forskning på vei innen dette?

hvorfor kan ikke du fine det opp a? :p

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Har "trådløs" strøm på tannbørsten min. Når den lades opp er den fullstendig isolert fra den elektriske kretsen i ladeenheten.

 

Det brukes også "trådløs strøm" i f.eks. skiheiser og butikkalarmer. Det induseres strøm til å sende et radiosignal.

Endret av Feynman
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...