Gå til innhold

Jeg har fått meg ny maskin, men den bråker fælt...


Evald

Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg har akkurat bygget meg en ny maskin

 

Her er den:

Msi K8N NEO FSR

AMD Athlon-64 3400+ Socket 754

2 X Apacer Memory 512MB PC-400 DDR PC3200

Nvidia GeForce 5200 FX

Terratec DMX6Fire 24/96

Pinnacle DC10+

XP Home SP1

1 X Maxtor 40 mb 7200rpm (8mb)

1 X Maxtor 80 mb 7200rpm (8mb)

Asus CD-RW 48/16/48

Liteon DVD+RW

Chieftec BX-0B-B-B

 

Alt er stille og rolig til CPU'en blir passelig varm til å legge inn turboen :roll: Men da starter helvete. :hmm:

 

Så, i min visdom tenkte jeg at dette å det gjøres noe med, og tittet litt rundt på nettet og fant noe som ser ut som en løsning for meg. Jeg vil ikke på noen måte begynne å bygge vannkjølingsystemer fra scratch, men få meg et ferdig til installerings system, som f.eks denne http://www.microplex.no/rubweb/varer.asp?ARTNR=ZMRESERATOR1

 

Har noen erfaring med dette systemet, og hvordan vil denne passe med min maskin?

 

Er det andre ting jeg burde kjøle, eller holder det med å putte inn en vifte i front og en bak? Og hvilke vifter skulle da dette være, helst uten støy?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Chipsett kjøler og GPU kjøler ?? Jeg tipper at dette er kjøling til skjermkortet og til noe greier på hovekortet??

 

Uansett, dette høres veldig bra ut. Hvis jeg tar skrittet og kjøper meg dette settet, er det en stor operasjon å innstallere, eller er det fort gjort for en med nesten 10 tommeltotter?

 

Finnes det noen som både selger og innstallerer "on sight" f.eks?

 

Evald

Lenke til kommentar

Det Zalman GPU settet er egentlig beregnet for GPU (skjermkort), men leveres med to kjøleblokker i forskjellige størrelser for at det skal passe til alle typer skjermkort. Poenget er at den blokka som du ikke bruker på skjermkortet enkelt kan tilpasses slik at den kan brukes på hovedkortet (NorthBridge).

 

I tillegg følger det med noen små Chipset ramsinks, som festes på minnebrikkene på skjermkortet for å kompensere for lavere luftsirkulasjon inne i kabinettet.

 

Ang. montering: Se monterings "video" her

Lenke til kommentar

Hei, er har hatt Reserator1 i bruk i ca 3 mnd. nå, og er stort sett fornøyd.

(støy var også mitt motiv da jeg startet)

 

Kjøler nå CPU (P4), brikkesettet og GPU (R9800). Kjøpte de GPU blokkene hos Microplex, den tilovers satte jeg på brikkesettet. (dette var litt fikling før det endelig var på plass (ASUS P4C800 De luxe) Hadde passiv kjøling på brikkesettet som orginalt; var vel strengt tatt ikke nødvendig med blokk på denne, men jeg hadde jo en liggende, så da så..

 

I tillegg har jeg en 80 mm Papst vifte som blåser kald luft over ramsinks på grafikkortet.

 

 

Reserator ER stille, temperaturen er helt akseptabel, men systemet er ikke godt nok til virkelig heftig overklokking, men det var heller ikke poenget. Har ikke overklokket CPU noe særlig, da rammen min er for dårlig (pc3200).

 

R9800 PRO@ XT får jeg stabilt opp i 435/370 med denne kjølingen.

 

Loadtemperaturer: CPU: 44, GPU (kjerne): 48

 

mvh r.

 

Edit: Kjøp extra med siliconslange med en gang, du kommer til å trenge det.

Endret av roger_h99
Lenke til kommentar

Reserator fra Microplex innholder alt du trenger for å starte, men skal du kjøle brikkesettet trenger du litt mer slange, og et par slangeklemmer ektstra (8-13mm).

 

Stikk helller nedom Clas Ohlson, hvis du har mulighet.

Der har de pvc-slanger som er helt ok, og mye billigere, samt slangeklemmer i de fleste dimensjonene.

 

I tillegg trenger du 2,5 liter destilert vann (bensinstasjon)

 

Tips: bruk siliconslangene innvendig (myke og fine å bøye), og bruk billig pvc

mellom pc'n og reseratoren.

 

btw, jobber ikke på Clas Ohlson da..

 

:)

Lenke til kommentar
Hei Roger

Hvilke erfaringer har du med innstalleringen av kjøleren? La oss si at i utgangspunktet skal jeg kjøle bare CPU'en. Jeg har et Nvidia GeForce FX 5200 skjermkort (det uten vifte) men har ikke peiling om det er for varmt eller ikke. Jeg kjører ikke grafikk krevende applikasjoner, og tenker ikke overklokke maskinen. Jeg har i dag kunn CPU viften, og regner med at luften vil bli ganske stillestående når denne fjernes. Vil dette ha så stor betydning for RAM brikker, brikkesett til mobo og skjermkort at jeg burde enten kjøle disse med Reseratoren eller holder det med en stillegående kabinettvifte (eller 2) ?

Jeg er ikke noen spesialist på dette området (som du sikkert skjønner)

Jeg kjører noen ganske CPU krevende applikasjoner (ofte mellom 60% og 80% utnyttelse) så i utgangspunktet er det CPU'en som har størst belastning. Men tipper at RAM brikkene kan bli ganske varme også, da jeg ofte laster over 500 mb til RAM under kjøring av enkelte applikasjoner.

Som du nå har fått klare indikasjoner på, er jeg ikke spesielt opplyst når det gjelder slike ting. Så. hva vil du anbefale meg å gjøre? Jeg ser noen alternativer:

1. Innstallere kun Reserator for CPU, og la alt annet være uendret

2. Installere Reserator for CPU og GPU, og la alt annet være uendret

3. Samme som alternativ 1 + vifte i front og bak på kabinettet

4. Samme som alternativ 2 + vifte i front og bak på kabinettet

5. Alternativ 4 + brikkesettkjøling med Reserator



Målet er en så stillegående maskin som mulig med nok kjøling, og med tanke på at jeg ikke skal overklokke. Jeg tenker også å montere lyd dempnings matter i kabinettet.

Hva med støv? Vil montering av filter på alle åpninger hindre kjøling, eller finnes det filter som slipper nok luft igjennom?

Mvh
Evald
Lenke til kommentar

Heisann, er ikke noen ekspert selv, men har lært litt 'the hard way'..

 

Innstallasjon

Forholdvis enkelt, alle som klarer å skifte en CPUkjøler klarer denne også. Tok meg

i alt 1,5 time. Test systemet for lekasje 1 time eller 2 før pc'n skrus på.

 

Luftgjennomstrømming

Det er korrekt som påpekes; kutter man viftene inne i kabinettet blir det mindre bevegelig luft, og ditto dårligere kjøling. Min erfaring var at når jeg fjernet CPU vifta, så ble brikkesettet altfor varmt (ubehageleig å ta på). Men, de fleste har vel en PSU som drar varm luft ut oppe, i tillegg anbefaler jeg en stillegående (Papst ) nede i front som suger kald luft inn. Dette bør holde.

 

GPU / Brikkesettet.

Anbefaler absolutt å sette en vannblokk på GPU. Dette er en av de store varmekildene i kabinettet. Med en vannblokk på denne klarer man å få denne varmen ut av kabinettet (til glede for de andre komponentene!) Noe varme-lekasje fra selve ledningene inne i kabinettet må man regne med, med dette er forholdsvis marginalt, så korte ledninger som mulig er å anbefale. I forhold til varme utvikling kommer brikkesettet etter GPU. Har man vifte på denne allerde er dette tilstrekkelig.

 

Støymatter

Har dette også :yes: , men effekten av de (mht støy) er heller marginal. Kabbiset mitt er helt klart varmere etter at mattene kom på plass en før, uten at jeg husker med hvor mange grader.

 

Generelt

For alle som ønsker seg et støysvakt system, og som ikke skal overklokke all verden, så er Reserator helt klart å anbefale. Systemet lar seg senere bygge ut (med f.eks en Reserator til, eller man kan koble på en radiator i 'loopen' hvis man ønsker bedre kjøling. Ulempene er forsåvidt fort gjort å liste opp: hele systemet kommer i aluminium. Dvs.; det er omtrent umulig å finne vannblokker hvis man ønsker å utvide systemet, nesten bare kobber-blokker å få tak på. (Kobber og aluminium korroderer i kontakt med hverandre). Kan selvfølgelig ha i anti-korrosjonsmiddel, men å blande kobber og aluminuim er ikke å anbefale.

 

Til Evald:

Det er morro å drive med vannkjøling; du kommer til å ende opp med Alt. 5

før du vet ordet av det ;)

 

Men anbfaler deg til allefall til å vannkjøle GPU'n din; dette reduserer behovet for vifter i kabbiset ditt drastisk. Om ikke fjerne de, så kan du iallefall volte de ned så de går på 1/2 fart.

 

Håper dette var klargjørende.

 

mvh r.

Lenke til kommentar

Mitt utgangspunkt var også kverke bråk. Jeg har samme hovekort MSI K8N. Jeg kjøpte reserator 1, vga blokkene og dette vifteløse poweret. Alle viftene i kassa er røsket ut og tempen er stabil på 45. Vannkjøling og vifteløst power er det smarteste jeg har montert. Nå irriterer jeg meg over knattringen fra harddisken :whistle:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...