Gå til innhold

en stor piratkopieringsdebatt?


Anbefalte innlegg

Hehe, ikke tro at den gikk umerket hen Pastor ;)

 

Jeg har et par spørsmål til debatten generellt:

 

1: Har noen blitt domsfelt i Norge for ulovlig nedlasting av film,musikk eller bilder til privat bruk ?

2: Har noen blitt domsfelt i Norge for ulovlig nedlasting av kopi av programvare de allerede har lisens til ?

 

Slik jeg forstår det gir norske lover i større grad rettigheter til private kopier enn hva amerikanske lover gjør, så direkte sammenligninger med deres dommer blir ikke helt korrekt ?

 

Jeg er klar over at programvare ofte kommer med copyright-tekst som uttaler seg i banen "du har ikke lov til å bruke andre eksemplarer av programmet enn det som følger med distribusjonen, og kan ta kun én lokal kopi selv" elns, men er gyldigheten av disse lovtekstene prøvet i norsk sammenheng ?

 

F.eks. var det for noen år siden internasjonale hardware-forhandlere som brant seg på dette i henhold til hva de definerte som garanti, og hva som krevdes for å kunne kalle noe en garanti i Norge. Poenget mitt er at det ikke nødvendigvis er rettslig gyldig selv om produsentene skulle velge å skrive hva man har lov til og ikke i sine vedtekter.

 

Beklager hvis dette har blitt tatt opp før i debatten, jeg har på grunn av dens størrelse bare skummet gjennom den.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Et annet poeng er jo at sålenge spill-/film-/musikkindustrien ser på nedlasting og kopiering som et problem, og de ikke klarer å finne en teknologisk løsning som hindrer folk i å stjele åndsverk, så kommer de til å jobbe mot regjeringer og lovorganer for å få innført lover som begrenser individets friheter, nettopp slik Heales sine artikler refererer til.

 

I England er det nå f.eks. forbudt å selge modchipper, eller å tilby å installere modchipper i PS2-maskiner, etter en relativt fersk dom i sommer der Sony hadde anmeldt firmaer som tilbød dette.

Lenke til kommentar
Men, eeh, tror heller jeg får en massage av mamma mens jeg laster ned et eller anna møkka spill på nettet.

Hvorfor prøver du å få denne tråden slengt? Kanskje misforstod du noe idet du ble med i dette forumet, det står ingen steder at man er forpliktet til å slenge alle tråder som dukker opp, om du synes denne tråden er uslengbar, så bare la vær å sleng den. Men ikke ødelegg for andre som kanskje har interesse av å henge og slenge her.

 

Maken til simpelt forsøk på ikke slenging for å ødelegge en slenge konkurranse har jeg vel sjelden sett.

Nei, DET har du vel ikke..

 

( PS: Du endret på min quote.. så jeg tenkte jeg skulle kose meg med dine ord også. ) :thumbdown:

 

 

Jeg støtter nå Gamecube fullt ut jeg da.. Egentlig ganske deilig å vite at du ikke har annet valg enn å kjøpe spillene. :cool:

Lenke til kommentar
Et annet problem med piratkopieringen er at mange spill faktisk blir dårligere innholdsmessig. Produsentene velger å satse på multiplayer over nettet som er vanskelig uten en original cd-key. Spill som Battlefield: Vietnam har ikke singleplayer i det hele tatt. God singleplayer/story i spill er på vei ut på PC. Er glad jeg har et par konsoller så jeg slipper å bare spille online fps de neste årene.

Finnes alt for lite spill med god story! Storyline'ene var bedre før!

Lenke til kommentar
Du kan jo lese disse sakene.

 

Det er fortsatt masse grums når det gjelder jussen i Norge, og vi vil nok se flere rettsaker i løpet av de neste 2 årene hvor disse tingene vil bli belyst juridisk.

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/nett/article551738.ece

 

http://www.tono.no/oslo/tono.nsf/0/5B6272F...C6?OpenDocument

Så vidt jeg kan se har ikke dom ennå falt i Eterra-saken ?

Noen som vet mer om denne ?

 

For øvrig synes jeg det er rart at rettighetshaverne valgte å forfølge den saken som har minst likhetstrekk med den jevne nedlaster (Bruvik/napster.no).

Sakens natur er jo helt forskjellig fra f.eks. bruk av "Kassa".

Lenke til kommentar
Svar til Saft-Is: Ingen har blitt dømt for og laste ned programmer, da nedlasting ikke rammes av norsk lovgiving.

Hvis ingen kan dele ut fordi det er ulovlig, ja da kan man heler ikke laste ned.

 

Uansett er liten tvil om at vi både vil få se rettsaker og endringer i lovverket, noe som igjen vil føre til nye rettsaker inntil man får en endelig avklaring.

 

På sikt tviler jeg at nedlasting vil være lovlig i og med at det er snakk om tyveri av copyrightbeskyttet materiale.

Lenke til kommentar
Svar til Saft-Is: Ingen har blitt dømt for og laste ned programmer, da nedlasting ikke rammes av norsk lovgiving.

Hvis ingen kan dele ut fordi det er ulovlig, ja da kan man heler ikke laste ned.

 

Uansett er liten tvil om at vi både vil få se rettsaker og endringer i lovverket, noe som igjen vil føre til nye rettsaker inntil man får en endelig avklaring.

 

På sikt tviler jeg at nedlasting vil være lovlig i og med at det er snakk om tyveri av copyrightbeskyttet materiale.

Deling og nedlastning er to helt vidt forskjellige ting. De som deler (på offentlige kanaler)gjør noe som etter alt og dømme kan straffes, men de som laster ned materialet gjør ingenting ulovlig.

 

Nedlastning faller forøvrig ikke innenfor begrepet 'tyveri' (av copyright materiale).

Lenke til kommentar

Om piratkopiering er moralsk, lovlig eller veldig slemt bryr jeg meg lite med. Derimot ser jeg også at den generelle kvaliteten pc-spill synker, noe jeg liker dårlig. At warez har en finger med i spillet er utvilsomt riktig, men hva kan bransjen gjøre med det? Kopibeskyttelse virker tydeligvis ikke.

 

Saken er at man nå må betale 500 bols for en vare man kan få/stjele/skaffe gratis uten noen som helst risiko. Har personlig lastet ned mye programvare, hadde økonomien vært der ville jeg kjøpt langt mer. Hva kan programvarehusene gjøre for å begrense kopieringen?

 

- Brukersperre: fungerer dårlig

- Krav til autentisering/registrering: Finnes mange piratversjoner av winXP, men kan nok gjennomføres om brukerne godtar det.

- Lovgivning: Er underveis, men krever stor overvåkningsinnsats om det skal være effektivt.

- Lavere priser: kan nok redusere kopieringen mye, aldri helt. For min egen del

kan jeg garantere at jeg hadde kjøpt langt flere spill hadde prisen lagt under 200, doblet salg ville forsvart en halvering i pris.

- Mer for pengene når man kjøper: manualer, postere, musmatte osv, og muligheten til å kjøpe bulk.

- Smartkort eller lignende: istedetfor cd-key

- Mer effektiv distribuering: billigere spill, relativt få lokale spillsjapper.

- Abbonement: Man kunne abbonere på forskjellige utviklere/distributører/tjenester, noe som med riktig pris kunne vært interessant.

- osv osv

 

Tror det hele koker ned til prisforskjellen mellom å laste ned og hva man må betale for en lovlig versjon, denne forskjellen er alt for stor per dags dato. Dette forutsetter naturligvis at utviklerne kan overleve med lavere priser.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg laster ned de aller fleste spill, da disse på langt nær ikke er verdt den summen butikken skal ha for spillet for meg. Det eneste spillet jeg kjøper årlig er Championsship Manager.

 

Har også kjøpt Half Life, og siden mods'a er gratis kommer jeg til å leve lenge på den cd'en jeg en gang kjøpte for 99kr på Elkjøp.

Endret av nordin
Lenke til kommentar
Vel jeg er temmelig lei av alle som driver på å piratkopierer. Det ødelegger for oss ærlige folk. Jeg har vel brukt et par tusinger på spill opp gjennom årene, men det var verdt hver krone og øre. Og hvis du ikke synes spillene er værdt pengene og heller vil laste det ned så IKKE last det ned. Hvis spillet ikke er verdt pengene er det vel ikke bra nok for deg uansett.

 

Får en måned side leste jeg en artikkel i Computerworld om spillmarkedet for pc-spill og om hvordan det var på vei ned på grunn av piratkopiering. Piratkopiering er vel blitt et større problem de siste årene og jeg ville tippe at spillprodusentene begynner å bli temmelig leie. Når folk piratkopierer spill taper de jo trosallt penger på det.

 

På konsoller er piratkopiering enda ganske vanskelig, og det er lite utbredt. Dette gjør at spillprodusentene kommer til å satse mer på konsoll noe som betyr økt nedgang i PC-spill produksjon. Dermed vil piratkopiering bare gå ut over dem selv også.

 

Dette var min mening. Vil gjerne høre deres.

DOH!!!!!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...