Gå til innhold

Det var helt idiotisk å ta imot en haug av ukrainske flyktninger. Hvordan skal vi klare å redusere befolkningen vår nå?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ukrainerne som har kommet til Norge er ikke et problem, men deres ankomst har avdekket problemer vi allerede har i Norge. Det tilrettelegges og legges ut alt for få boligtomter der folk ønsker å bo, og vi har for dårlig kapasitet enkelte steder i helsevesenet.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Iki skrev (50 minutter siden):

Så å si hele Norge nord for Trondheim.

Ja, men er jo en grunn til at folk flytter fra Nord-Norge. Mulighetene både når det kommer til jobb og fritid er minimale + været er ganske ræva. Mange som flytter til Nord-Norge flytter også tilbake sørover etter en tid. Har vært flere saker i media om flyktninger som har bosatt seg i nord, men har flyttet sørover etter en tid. 

Lenke til kommentar
majer skrev (På 14.4.2024 den 10:49 AM):

Ukrainere kommer ikke i jobb i Norge, og de som gjør det hindrer da andre i å få jobb. Så da går det utover stakkarer som allerede er her i landet https://www.nettavisen.no/okonomi/bare-1-av-5-ukrainere-i-jobb-en-fallitterklaring/s/5-95-1698226

Det er ganske mange ulike grunnar til at Ukrainarane i Norge ikkje jobbar, og ofte vil det være ein god kombinasjon av mange faktorar.

Eit moment er at i alle fall i starten av invasjonen så hadde mange av flyktningane frå Ukraina håp og forventning om å snarleg kunne returnere. Det gjorde nok sitt til at motivasjonen til å investere tid i norskkurs, investere pengar i bustad/møbler, og investere sosial kapital i å inngå sosiale rellasjonar vart liten.
I tillegg er det ganske attraktivt å ikkje jobbe på grunn av høge ytingar. Ein flyktning som deltek i introduksjonsprodrammet får omtrent 20 000 kr i månaden. Eg fant ein annan stad at i 2024 så er typisk ingeniørlønn i Ukraina på 8500 kr. Så mange som flykta til Norge har nok fått ei vesentleg lønnsauking, sjølv om at også levekostnadane er høgare i Norge.

Eit anna viktig moment er at arbeidarrettigheitene står sterkt i Norge. Dette gir naturleg nok godt vern for arbeidstakarane men samtidig så blir det vanskeleg å få seg jobb sidan få arbeidsgivarar vil gi folk ein sjanse sidan den risikoen fell tilbake på arbeidsgivaren som ikkje lett kan kvitte seg med den tilsette om det ikkje fungerer så bra.
I tillegg så er norske arbeidsgivarar litt redde for å tilsette høgt utdanna i stillingar som krev lite utdanning ettersom ein då reknar med at arbeidstakaren kjem til å slutte i jobben etter kort tid. Det er ofte ganske dyrt å drive opplæring av nytilsette, i mange jobbar kan det fort ta 1-3 år med internopplæring før bedrifta får ein netto forteneste på den tilsette.

Sjølv om mange av dei ukrainske flyktningane er høgt utdanna, så er det ein vesentleg forskjell på arbeidskultur. Sjølv om dei kan faget så er det vanskeleg å for ukrainske flyktningar å finne seg til rette på ein norsk arbeidsplass fordi vi gjer ting på ganske ulik måte.

Det er heller ikkje alle ukrainske universitetsutdanningar som kan brukast i Norge. Ukraina er ikkje med i det gode EU/EØS selskapet, og det gjer at vegen for å få sin utdanning godkjent for norske forhold kan bli lang og kronglete, kanskje spesielt i stillingar som krev autoriasjon.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...