Gå til innhold

Innvilget oppholdstillatelse og Bank ID


Gjest 4af17...3e3

Anbefalte innlegg

Gjest 4af17...3e3

Hei

Jeg har en som har nylig flyttet til Norge. 
Vedkommende har fått alt på plass utenom BankId. Banken sier at passet ikke kan avleses fordi den ikke har selve symbolet foran passet. Altså digital avlesning. Landet kommer heller ikke til å innføre digital avlesning for passet før om et par år. 
Vedk trenger Bankid for å logge seg inn til ulike offentlige tjenester som HelseNorge og Nettbanken. 
Hvordan går vi frem? Har prøvd å få tak i ambassaden, men de responderer ikke på mail eller telefon. Vedk. har fått bankkort uten legitimasjon. 

 

Anonymous poster hash: 4af17...3e3

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Loko skrev (2 timer siden):

Finnes andre innloggingsmuligheter enn bankid. Miniid feks

MinID er ikke tilstrekkelig for innlogging på HelseNorge eller nettbank.

Man må i utgangspunktet ha maskinlesbart pass, altså biometrisk pass for å kunne få BankId
Ifølge denne linken, åpnes det for unntak:
"[...] er det Finanstilsynets forventning at bankene tilbyr grunnleggende bank- og forsikringstjenester, dersom det ikke foreligger saklig grunn til å avslå. Saklig grunn til å avslå kan kun identifiseres gjennom at bankene foretar en konkret risikovurdering av hver enkelt person som ønsker å bli kunde eller benytte seg av bankens grunnleggende tjenester."

En mer pragmatisk tilnæring kan være at man f.eks ber Sparebank 1 om "forenklet BankId", altså samme funksjon som til barn.

Lenke til kommentar

Har dere forsøkt flere banker? Bankene har ikke like regler for utstedelse av BankID. 

Men vennen din bør sende en klage. Hvis hen ikke får medhold bør hen så sende saken til Finansklagenemda Bank. Saken høres svært lik ut som FinKN-2023-868

Flertallet:

Quote

 

Foretakets første avslag på klagerens søknad om BankID kom i 2022. Senere er avslaget opprettholdt i 2023. I den grad regler i finansavtaleloven om kontraheringsplikt er av betydning i saken, vil det ikke være avgjørende for resultatet om saken vurderes etter loven av 1999 § 14 første ledd eller loven av 2020 § 4-1 første ledd. Kontraheringsplikt for foretaket reiser etter begge lovene spørsmål om saklig grunn for avslag.

Flertallet vil minne om at BankID har stor betydning for deltakelse i samfunnslivet langt ut over området for betalingstjenester og andre finansielle tjenester. Dette tilsier høy grad av sikkerhet ved utstedelse av BankID, men også at terskelen for utstedelse av hensyn til brukerne ikke bør være urimelig høy.

Nemnda har i FinKN 2023-708 vurdert om BankID er omfattet av kontraheringsplikten etter finansavtaleloven. Flertallet på to medlemmer holdt dette åpent, mens mindretallet på ett medlem mente at BankID er omfattet av kontraheringsplikten. Den samlede nemnda mente at gyldig avslag uansett må være betinget av saklig grunn.

Foretaket begrunner avslaget med at klageren ikke kan legge frem legitimasjon i form av pass med RFID-brikke. Flertallet vil bemerke at det offentligrettslige regelverket om utstedelse av eID på høyt nivå, der BankID hører til, ikke stiller krav om pass med slik brikke (selvdeklarasjonsforskriften § 19). Selv om man kan ha forståelse for foretakets henvisning til det store ansvaret som følger med utstedelse av BankID, finner flertallet at interne rutiner som i sin alminnelighet har strengere krav for utstedelse av BankID enn det offentligrettslige regelverket, ikke kan gi saklig grunn for rutinemessig avslag på søknad om BankID.

Flertallet gir etter dette klageren medhold i saken.

 

(Mindretallet, representanten for bankene, var ikke enig med flertallet om bankenes kontraheringsplikt, men kom til samme resultat begrunnet med diskrimineringsloven.)

Lenke til kommentar

Enig med forrige innlegg, bare prøv flere banker. Prøv noen av de store nasjonale bankene som kan ha litt mer erfaring med utenlandske pass. Oppsøk et lokalt kontor, gjerne et kontor som har erfaring med mange fra utlandet (Oslo øst, grønland etc?)

Kanskje disse linkene kan være aktuelle for dere:

https://www.dnb.no/kundeprogram/bli-kunde/ny-i-norge

https://www.sparebank1.no/nb/smn/privat/kundeservice/bestill/bli-kunde/bli-kunde-med-utenlandsk-pass.html

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...