Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Penger holdt tilbake ved overtagelse av ny bolig - utbygger konkurs


Gjest 00cfa...516

Anbefalte innlegg

Gjest 00cfa...516

Hei

Kjøpte for noen år siden et nybygg. 
Ved overtagelse var det diverse mangler, som det ble holdt igjen penger for.
Tiden gikk, og ingenting skjedde. Det var også vanskelig/umulig å komme i kontakt med utbygger.

Nå er utbygger konkurs, og bostyrer i konkursboet har tatt kontakt.
De foreslår en slags deling av det tilbakeholdte beløpet, og hvis vi ikke godtar, påstås det at vi er nødt til å ta rettslige skritt for å få komme noen vei.

Dette stemmer vel ikke? 
Når boet avsluttes, så vil vel jeg kunne gå til eiendomsmegler og si at vi ikke lenger har noen motpart, for så å be om at det tilbakeholdte beløpet tilbakebetales?
Det føles som boet forsøker på "en spansk en" her, er det vanlig at et konkursbo gjør det?

Anonymous poster hash: 00cfa...516

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ryggmargsrefleksen min sier meg at eventuelle krav du hadde mot utbygger ble overtatt av boet, og at du således har rett i at du ikke bare skal betale. Men det er jo også slik at utbygger kunne gjort akkurat det samme som boet truer med å gjøre: Ta rettslige skritt.

Er du medlem i Huseiernes landsforbund, en fagforening eller lignende, så kan det hende du har noe fri juridisk hjelp derfra. Avhengig av beløpets størrelse ville jeg rett og slett betalt en advokat for å kikke på saken og eventuelt hjelpe deg med å komme til enighet med bostyrer.

Lenke til kommentar

Boet overtok alle krav utbygger hadde mot deg. Nettopp fordi du etterhvert vil miste motparten din, fordi bobehandlingen skal innstilles, må boet ta rettslige skritt for å få utbetalt midlene boet hevder å ha krav på. Men det forutsetter jo at utbygger har oppfylt kontrakten, eller boet villig til å gjøre det. Har ikke utbygger oppfylt, har ikke boet større krav på pengene enn utbygger hadde før konkursen. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det virker urimelig at du skal få noen sak på deg når pengene ble holdt tilbake med god grunn.

Foreslår at du sender et saklig brev hvor du inngående forklarer situasjonen og ber om utbedring om pengene skal utbetales.

Om dette ikke fungerer så ta det videre med juridisk støtte.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 00cfa...516

Pengene står hos Noroppgjør.
Beløpet ble holdt igjen for 7 år siden.
Min holdning er som @Herr Brun, men stusser på boets uttalelse:
"Som et konkursbo er det imidlertid mulig å bidra til at de tilbakeholdte midlene kan frigjøres. Dette fordrer en avtale mellom boet og kjøper. Uten en slik avtale vil ikke midlene kunne frigjøres uten rettslige skritt fra dere."

Dette er vel bare sant så lenge bobehandling pågår?
Når vi har ventet i 7 år, betyr det lite å vente noen måneder til.

Anonymous poster hash: 00cfa...516

Lenke til kommentar

Midlene er i limbo. Etter bustadoppføringslova § 49 kan pengene bare "disponerast av forbrukaren og entreprenøren i lag" (eller ved rettskraftig dom). 

Når entreprenøren er gått konkurs går entreprenørens rettigheter i midlene over på konkursboet, slik at dere har fortsatt en motpart. At konkursboet innstilles betyr bare at det ikke lenger er noen som kan samtykke til å disponere over kravet. Hvis ingen kan samtykke må dere gå til søksmål og få dom. 

Konkursboet kan ikke få utbetalt beløpet uten deres samtykke. Dere kan ikke få utbetalt beløpet uten konkursboets samtykke. Finansinstitusjonen vil ikke utbetale beløpet på den ene partens påstand alene, fordi finansinstitusjonen vil ikke havne i erstatningsansvar overfor f.eks. konkursboet (og dette kan skje selv om bobehandlingen innstilles - konkursbehandling kan gjenåpnes). 

Poenget med disse reglene er at banken ikke skal måtte ta stilling til hvem som har rett til midlene. Derfor skal banken forholde seg til om begge er enige, eller om den ene har fått dom. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Gjest 00cfa...516
krikkert skrev (27 minutter siden):

Hvis ingen kan samtykke må dere gå til søksmål og få dom

 

Takk for svar.
Men hvem saksøker man, hvis konkursboet er innstilt?

Anonymous poster hash: 00cfa...516

Lenke til kommentar

Konkursboet (hvis tingretten beslutter å gjenåpne bobehandlingen). Gjør tingretten ikke det går rådigheten over eiendelene tilbake på konkursskyldner (entreprenør), ettersom konkursloven § 100 bare gjelder under konkursbehandlingen. Er konkursskyldner slettet tilfaller rettighetene aksjonærfellesskapet. 

Lenke til kommentar
Gjest 00cfa...516 skrev (På 24.1.2024 den 10:39 AM):

"Som et konkursbo er det imidlertid mulig å bidra til at de tilbakeholdte midlene kan frigjøres. Dette fordrer en avtale mellom boet og kjøper. Uten en slik avtale vil ikke midlene kunne frigjøres uten rettslige skritt fra dere."

 

du kan vel forhandle om en fordelingsnøkkel, la si 75% til deg og 25% til konkursbo?

Du får nok hele beløpet hvis du går til rettslig skritt, men det har gått syv år og har "greid" leve med manglene, så bare for å få det ut av verden raskest mulig ville jeg kanskje vurdert en avtale.

Men må selvsagt regne på det, dvs. er det mulig å få utbedret manglene (eller de av de som er viktigst å få rettet opp i) for mindre enn hele summen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...