Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Bytte lysbryter - spørsmål ang. kobling


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
0laf skrev (11 minutter siden):

 

Takk for forklaring! Selvsagt ingen ansvar fra noen her, og skjønner sunn fornuft i koblingen hva gjelder avisolering og stramming. Og ja, hele ledere også. Ville bare sørge for at kabelene gikk til riktig «bokstav» i utgangspunktet.

Endret av -R-
Lenke til kommentar
Larzen_91 skrev (5 minutter siden):

Er du helt sikker på hva TN-C er? Skulle forundre meg om det finnes TN-C ute på en forbrukskurs i en enebolig i Norge.

Poenget mitt var å sette  hans egen beskrivelse av manglende kompetansenivå i sammenheng med at han henter el.info fra svenske nettsider.

Flere forhold som tilsier at han skal holde seg unna fast opplegg i Norge….

Lenke til kommentar

Joda, det er jeg enig i. Men elektriker-snobberi virker nok ikke avvergende i mange slike tilfeller. Jeg er elektriker selv og anbefaler trådstarter å heller hyre elektriker enn å bruke egen bolig som prøvestasjon for hobbyelektrikerutdanningen sin. Men samtidig er det ikke veldig komplisert det vi gjør, en basisforståelse for elektrisitet og sunn fornuft kommer man langt med. Det viktigste argumentet for å bruke elektrikerfirma er at man har en tydelig ansvarshavende med forsikring, dersom uhellet først skulle være ute. Samt at man har reklamasjonsrett i 5 år dersom elektrikeren gjør en dårlig jobb.

Jeg har sett arbeid etter slurvete elektrikere, og meget nøye "hvermannsen". Og motsatt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Eskove skrev (2 timer siden):

Denne delsetningen tilsier at du kobler ut sikringa og ringer en elektrikker med en gang.
220v AC er ikke noe man leker med i eget hus.
Er egentlig rimelig enkel jobb men om du er helt grønn er det risikosport.

På lik linje med @Salvesen. , jeg kan forklare deg hvordan du gjør det men ønsker ikke å være ansvarlig for at du gjør en feil og brenner ned huset.
 

Om man først skal pirke så må man pirke korrekt, i Norge er det nå 230V som er nominell nettspenning på IT nett. Og om det er AC eller DC har forsåvidt ikke så mye å si, om noe er DC verre da den er vanskeligere å bryte (lysbuene holder seg).

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, nightowl said:

Wow. Anekdoter for å forsvare eget utført elektrikerarbeid .. 😄

Lett å komme til den konklusjonen at alt sikkert er OK, når man ikke vet hva man ikke vet ..

Hvis du faktisk har koblet riktig. Og strammet skruene akkurat passe og ikke knust lederne. Og ikke skadet ledere ved avisolering. Så er du antagelig på trygg grunn.

Avisolering fiklet jeg mye med. Fort gjort å ta litt mye. Som sagt forsøkte jeg få tak i elektriker, men det var for gode tider. Fikk svar på netthenvedelser, men av typen hobbyelektrikere mot kontant betaling som "har gjort dette mye". Antagelig enda farligere når man ikke er skeptisk til egne ferdigheter. Leiligheten sto de ti årene jeg bodde der og står enda. Sikkert byttet eier noen ganger og forhåpentligvis fått oppgradert det elektriske profesjonelt. Det var litt manko på ett allerede gammelt bygg. Jeg er enig i att dette er ett fag så i hovedsak tenker jeg at det er tryggest å bruke fagfolk. Men til å bytte en bryter? På den annen side får jo ikke folk til å bytte dekk på bilen uten at det detter av første turen.                                              Har det blitt mer populært for elektrikere å ta småjobber så er det fint. Jeg har ett lite prosjekt for en elektriker med utelyset mitt. Sikkert en enkel feil, men jeg vet ikke hvor jeg skal begynne og har da latt være.

Lenke til kommentar
Femtekolonne skrev (51 minutter siden):

.. så i hovedsak tenker jeg at det er tryggest å bruke fagfolk. Men til å bytte en bryter?

Om man ser bortifra ulovligheten ved å gjøre det selv; ja, man bør fortsatt benytte seg av fagfolk. Det er altfor lett å gjøre en dårlig jobb, men likevel tro at alt er i skjønneste orden. Jeg er ikke elektriker, men var på god veg til å bli det. (GK Elektro + VK1 Sterk strøm med mye utplassering + jobbing i montørfirmaer i skoleferier.) Ofte kom jeg over hobbymontering som kunne være dårlig utført, selv om eier var praktisk anlagt. Var det virkelig dårlig så kunne man røske det fra hverandre med litt håndmakt.

Lenke til kommentar
Salvesen. skrev (På 27.1.2023 den 18.08):

Årsak nummer 1 til branntilløp i hus er dårlige koblinger... 

Nei det er ikke rakettforskning, men det kan være livsfarlig når en ikke vet hva en holder på med. Noe du beviser at du ikke gjør. Jeg kunne fint fortalt deg hvordan det skal kobles, men slik risiko setter jeg meg ikke i.

Ja, det var ikke jeg som lurte på det. Det viktigste er vel å ikke skru koblingene for løst eller for hardt til

Lenke til kommentar
Eskove skrev (På 27.1.2023 den 19.03):

Jeg har selv sett en del stygge resultater av folk som gjør ting selv.

Om man eier et hus bør man også ha penger tilgjengelig for slike ting.
Og om man først skal ha en elektrikker i hus er det som regel ikke noe problemer å finne mer jobb til dem.

Vel, hovedgrunnen til at folk "gjør ting selv" (og jeg sier ikke at det er en god ide) er vel på grunn av prisen en elektriker tar for selv en liten jobb.

Vi ønsket nylig å bytte veggkontaktene i stuen til jordete uttak, siden det nå står en PC der og annet utstyr med jordete støpsler. Jeg sjekket, og det var allerede lagt jordede ledninger, men var blitt brukt ujordete kontakter (80-talls hus) på hele stue-kursen.

Så jeg tok bilde av nåværende kontakter og sendte til et lokalt elektrikerfirma, sammen med antall og plassering. Hadde allerede kjøpt nye dobbelkontakter selv, samme type som brukt på annen, nyere installasjon i huset.

Fikk snart svar tilbake: ca. 5000 Kr.

Men de lurte også på om jeg kunne sende et bilde av inni sikringsskapet siden jeg ikke visste om jordingen i kablene faktisk var montert i skapet. Så jeg gjorde det.
Her måtte jeg purre på svar, men fikk til slutt vite at her manglet det jordfeilbryter, som nå var et krav, og var det for dårlig plass i skapet til det.

Så jeg fikk en ny pris på nytt skap, nye sikringer og bytting av kontakter: 20.000 Kr.

Jeg sa "nei takk".

Endret av PaladinNO
Lenke til kommentar

Det er enkelte elektrikere som misrepresenterer hva som er påbudt samtidig som det er gråsoner for hva som utløser dagens krav kontra eldre krav. Om dette var snakk om skjulte kontakter og jordledningen er hel hele veien vil jeg ikke si det er nok til å utløse krav om jordfeilbryter. Kan hende de hadde mye å gjøre og ikke "gadd" å påta seg jobben med mindre det ble mer ut av det. Men da er det bedre å være tydeligere på det enn å mislede kundene sine.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...