Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Deling av offentlig delte bilder privat, lovlighet...


Serpentbane

Anbefalte innlegg

Hei.
Et vennepar av meg har krydret opp sine sengeaktiviterer med litt swing og swung, og har i et forsøk på å komme i kontakt med andre lagt ut bilder på en gruppe der man gjør slikt. Jeg kjenner ikke til detaljene, men hvem som helst kan i praksis bli medlem av gruppen der bildene lå. Bildene var anonymisert, men ikke nok til at de som kjenner dem ikke kjenner dem igjen. Jeg har ikke fått dem selv, men så dem på en annen telefon, og det var helt greie og fine bilder for hva de var, men de fremstår naturligvis ganske drøye for enkelte.

Nå har det seg sånn at noen kjente dem igjen, og det er en lang backstory på hvordan dette gikk for seg som egentlig ikke hadde noe som helst med dem å gjøre, så det var snakk om tilfeldigheter. Men, sånn gikk det altså, og noen kopierte bildene som i praksis var lagt ut offentlig, og delte dem på private chater type messenger etc. Og det har så blitt sendt videre, og diskutert om det i det heletatt er dem, for ikke alle var like sikre. Den fleste har slik jeg forstår det lurt mer på om det kan stemme, altså "er dette virkelig dem" meldinger.

Nå et halvt år etter har dette kommet mitt vennepar for øret, og dette er naturligvis ikke noe de synes er stas, særlig siden de har noen roller der mer konservative folk kan reagere på slikt.

Så da blir spørsmålet, hvordan er lovligheten av denne delingen her? Jeg tenker da på jussen, ikke hvorvidt det er moralsk eller ikke, som er en helt annen diskusjon.

Er det ulovlig å dele bilder som er tilgjengelig på en offentlig side privat?
Er det noen forskjell på om siden i utgangspunktet er lukket, men i praksis aksepterer alle nye medlemmer?
Har det noen betydning hvorvidt de selv har fortsatt å være aktive i gruppen selv etter at det ble kjent med at bildene ble delt?
Hvilke lover er det som evt. brytes, er det noe knyttet til bildenes natur, eller kan det være knyttet til åndsverksloven?
Andre ting å tenke på?

Et par stikkord når man vurderer lovligheten.
- Delt offentlig på lukket side der man må be om medlemskap.
- Delt anonymt av paret.
- Kjenner ikke til om det er skrevet vilkår som berører kopiering eller videreformidling av bilder for medlemskap i siden.
- Anonymiserte bilder slik at man skal kjenne dem godt for å se hvem det er, og selv da er det vanskelig, kan hevde at man deler tilfeldige bilder.

Lurer på hvilke muligheter man har i en slik situasjon.

Endret av Serpentbane
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Serpentbane skrev (På 20.1.2023 den 8.40):

Nå et halvt år etter har dette kommet mitt vennepar for øret, og dette er naturligvis ikke noe de synes er stas, særlig siden de har noen roller der mer konservative folk kan reagere på slikt.

Dette problemet blir ikke større enn det man gjør det til selv. Selv tenker jeg at her er det i realiteten de "konservative" som sitter igjen med det største problemet, dersom de "konservative" faktisk finnes. Ikke minst fordi de selv trolig har et litt kjedeligere liv enn hovedpersonene.

Serpentbane skrev (På 20.1.2023 den 8.40):

Lurer på hvilke muligheter man har i en slik situasjon.

Dette må bare tas på "tabbekvoten" og benyttes i læringsøyemed. Dilemmaet forsvinner i praksis av seg selv så lenge man klarer å unngå å rippe opp i det.

Svaret på det du lurer på er imidlertid at det ikke er mulig å søke erstatning uten å positivt identifisere seg selv. Og jeg klarer uansett ikke å forestille meg at dette er noe de ville vunnet frem med i rettsapparatet.

Lenke til kommentar

Eg er ikkje jurist, men eg vil tru at dette er ulovleg både i forhold til åndsverklova og ved at ein ikkje har innhenta samtykke frå dei som er avbilda når bileta blir publisert/lagt ut ein annan stad/i ein annan samanheng enn der det var meint.

At dei involverte eigentleg burde ha tenkt i utgangspunktet at dette kunne skje er ei anna sak. Har ein fyrst lagt noko ut på nettet har ein aldri nokon garanti for at ikkje nokon andre greier å finne det og bruke det i ein annan samanheng.

Endret av torbjornen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (3 timer siden):

Tenker mest på det juridiske her, ikke hvorvidt folk burde bry seg eller ikke, eller om det kanskje kan være smartest å late som ingen ting. 

Som mykje anna så kjem det ann på, men i den nye straffelova er dette spesifikt omtalt:

Sitat

§ 267 a.Deling av krenkende bilder mv.

Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som uberettiget gjør tilgjengelig for en annen bilde, film eller lydopptak av krenkende eller åpenbart privat karakter, for eksempel av noens seksualliv eller intime kroppsdeler, noen som utsettes for vold eller andre ydmykelser, eller noen som befinner seg i en svært sårbar eller utsatt situasjon.

Grovt uaktsom overtredelse straffes med bot eller fengsel inntil 6 måneder.

0 Tilføyd ved lov 11 juni 2021 nr. 74 (ikr. 1 juli 2021 iflg. res. 11 juni 2021 nr. 1865).
🔗Del paragraf

§ 267 b.Grov deling av krenkende bilder mv.

Grov overtredelse av § 267 a første ledd straffes med fengsel inntil 2 år. Ved avgjørelsen av om overtredelsen er grov, skal det særlig legges vekt på karakteren og omfanget av materialet som er tilgjengeliggjort, om overtredelsen har et systematisk eller organisert preg, om den er motivert av hevn eller innebærer et tillitsbrudd, og om den har hatt til følge særlig store påkjenninger for fornærmede.

0 Tilføyd ved lov 11 juni 2021 nr. 74 (ikr. 1 juli 2021 iflg. res. 11 juni 2021 nr. 1865).
🔗Del paragraf

I tillegg har du dei vanlege reglane om opphavsrett og personvern. Ein må ha samtykke frå fotografen til bruke og dele bilder. I tillegg må fotografen ha samtykke frå den avfotograferte til å bruke bildet. Så å laste ned og sende ut bilda vil i dei fleste tilfelle være ulovleg. Om det er lenka direkte til gruppa så vil det nok ikkje være ulovleg ettersom paret kan slette bilda derifrå. Så fort bilda blir brukt utanfor det dei var tenkt til så er det brudd på åndsverkloven. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...