Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Magesmerter/forstoppelse/koloskopi


Gjest b5467...f64

Anbefalte innlegg

Gjest b5467...f64

Hei,

Blir en litt lang post, men vært en lang historie. Jeg er en 25 år gammel mann som har slitt litt med magen. Håper å få noe veiledning her fra folk med lignende erfaring, eller eve. lege med en mening! :)

Har nå i ca. 10 måneder slitt med magen, startet med at jeg natt/tidlig morgen våknet opp med skikkelig vonde takvise magesmerter. Jeg var overbevist om at det måtte være noe jeg hadde spist, og det føltes ut som når man er matforgiftet eller i starten av en omgangssjuke. Men jeg ble ikke kvalm, og hadde null trang til å gå på toalettet. Jeg hadde vondt i 3-4 timer før jeg ringte legevakten og forklarte greia, og fikk beskjed om at hvis det ikke roet seg innen noen timer så skulle jeg komme bort. Tiden gikk og ble egentlig litt verre og jeg dro bortover. Legen kjente litt og stilte noen spørsmål, og jeg tok en liten blodprøve som viste litt forhøyet CRP (30-40). Ble deretter sendt på sykehuset for å sjekke om det kunne være blindtarmbetennelse. Nye leger kjente og spurte spørsmål, og tok en ultralyd, men fant ingenting. Skulle komme tilbake dagen etterpå, og følte meg delvis bedre, de takvise smertene var sjeldnere og ikke like vond, og CRP hadde gått ned til ca. 20. Fikk spørsmål om jeg hadde slitt med avføringen, og om det var blod eller slim, noe jeg sa nei til. Bestemte oss for å se det an.

Etter jeg var kommet hjem gikk det bedre ang. magesmertene, men tiden gikk ut at jeg måtte på do å gjøre nr. 2. Etter ca. 1 uke hadde jeg avføring som var litt løsere enn vanlig, med blod og slim i avføringen. Det var mørkerødt/vinrød farge, ikke mye, men synlig. Ringte deretter lege, og ble tatt div. prøver som avkreftet betennelse i tarmene, noe som han først anslo det var, og 3/3 prøver viste blod inni avføringen. Legen mente da dette kunne være polypper, og henviste meg til koloskopi 1.5 måned fram i tid. I ventetiden googlet jeg selvfølgelig symptomene (ikke lurt) og fikk opp all verden med skumle resultater. Slet med forstoppelse som kom og gikk i denne også i denne perioden, og kjente at magen ikke var helt som den skulle være, smålig ubehag og noen dager med de samme takvise smertene.

Hadde da koloskopi som var veldig vondt, så fikk mye smertestillende som hjalp, men tok litt tid før legen kom ordentlig igang. Resultatet var nada, ikke polypper eller andre ting, ingen hermorider eller noe. Ble selvfølgelig lettet, men fikk fortsatt forstoppelse, med periodevis diaré, som var fortsatt preget av blod og slim. Legen som henviste meg syntes det var rart og tok nye prøver som fortsatt viste blod. Legen henviste meg til spesialist igjen og ville egentlig ta nye undersøkelser med enten ny koloskopi eller CT. Har nå vært hos spesialist igjen etter 4 måneder ventetid som egentlig avfeide situasjonen min. Sliter fortsatt med forstoppelse som varer i ca. 1 uke 1-2 ganger i måneden, og har generelt ubehag i midten/nedre del av magen som føles ut som en slags varm pressende følelse. Vanskelig å beskrive. 
 

Skal tilbake til spesialisten om 2-3 måneder for ny vurdering, men er ingen forbedring ennå, og begynner å bli lei av å ha disse magesmertene som noen ganger får meg til å ligge på gulvet i smerte, samt den regelmessige forstoppelsen. Føler jeg ikke blir hørt ordentlig av spesialistene. Tatt 2-4 poser movicol om dagen for et par måneder siden uten et snev av virkning. Ene dagen ble jeg så lei at jeg kjøpte stikkpiller som også hadde nesten 0 effekt. Stikkpille liksom. Er student, men vurderer å bestille privat ny koloskopi, eller legetime for henvisning til CT/MR

Noen som har anbefalinger for veien videre?

 

Anonymous poster hash: b5467...f64

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 7c9d9...24c

Jeg selv har hele livet slitt med mage/tarm/ avføring.

Har for 10 år siden gjennomgått de undersøkelsene du beskriver, og de fant nada.

Jeg ble anbefalt å spise grovt brød, pasta, svisker, generelt mat med mye fiber, men det ble værre.

Men så testet jeg motsatt. Mat med lite fiber. Da fungerer magen/tarm slik jeg føler er behagelig.

Anonymous poster hash: 7c9d9...24c

Lenke til kommentar

Det viktigste først og fremst er å utelukke "det farlige" - kreft. Normalt koloskopi er en stor tommel opp. Så - plagene har du fortsatt. Det viktigste her er egentlig å følge utredningsforløpet, det er mange ting det kan være fortsatt. Ventetiden er ofte et stort problem - det vil ikke skje så mye i mellomtiden, og man blir gående rundt å vente med plager.

Det viktigste du gjør som pasient er å forklare legen grundig og konkret hva som er plagene sine, når de oppstår, hva som forverrer/bedrer symptomene, og hvordan smertene oppleves. Ikke prøv selv å finn en diagnose, man blir ofte opphengt i konkrete diagnoser, og overser kanskje den reelle diagnosen fordi man går i et feil spor.

Lenke til kommentar

Det er veldig vanlig å plages med magen. Skjønner at det kan være vanskelig å finne svar på akkurat hva det kan være da det tydeligvis er 1000 ting som har samme symptomer. Men som han over sa så har du jo iallefall utelukket det farlige ved å gå til legen og få tatt nødvendige prøver.

Har legen din utelukket dette?: https://www.helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/irritabel-tarm/

Har selv en mild versjon av dette, der jeg raskt får vondt i magen om jeg ikke spiser helt riktig, men det går fort over igjen. 

Lenke til kommentar

Du har jo nå gått gjennom omtrent alle undersøkelser som har utelukket farlige ting som tarmkreft, det er da enda bra! Ut fra det du sier kan det nok være et typisk tegn på IBS og det er det dessverre ingen god kur mot annet enn å finne et riktig kosthold som gjør plagene minst mulig.Chrons er vel også utelukket her siden det stort sett er diare man sliter med da. 

Lenke til kommentar
Gjest c8454...a94

Hei,

Dette høres ut som noe jeg akkurat har gått igjennom. Mine plager varte alt fra 12-16 timer og noen ganger var det helt horribelt vondt og andre ganger var det bare svært ubehagelig. Plutselig en dag gikk det helt over styr og jeg endte opp på legevakten. Umiddelbart der mistenkte de gallestein og det høres ut som akkurat det du går igjennom i disse periodene (altså at en gallestein går gjennom og ut via galleblæren din). Normalt sett er det ikke et problem annet enn det er meget vondt (og her kan de fjerne gallesteiner på sykehuset om du har mange), men avogtil kan en gallestein sitte seg fast i galleblæren. Det skjedde med meg og da endte jeg opp på sykehuset pga smertene og da hadde jeg mellom 10-20 gallesteiner i galleblæren og endte opp med å måtte fjerne hele galleblæren. Jeg synes det er svært merkelig at de ikke mistenkte gallestein hos deg da symptomene høres helt lik ut som de jeg hadde først. På legevakten var det nesten ingen tvil fra legen og gallestein var det første han sa når jeg kom inn.

Håper det løser seg for  deg.

Anonymous poster hash: c8454...a94

Lenke til kommentar
Gjest 7c9d9...24c skrev (På 3.1.2023 den 0.35):

Men så testet jeg motsatt. Mat med lite fiber. Da fungerer magen/tarm slik jeg føler er behagelig.

Anonymous poster hash: 7c9d9...24c

Jeg er sterkt rammet av ulcerøs kolitt - og blir behandlet med biologisk legemiddel på sykehus vær sjette uke. For min del, kan jeg heller ikke spise mye fiber. Grovt brød er noe av det verst jeg kan få i meg. Så det at fiberrik mat skal være så voldsomt sunt - tja.... det som er grovt behandles i siste del av endetarmen, der min sykdom ligger. Så det å skåne tarmen for den type mat - gjør meg mindre syk.

TS, du kan be fastlegen din om å ta avføringsprøve. Da kan du måle nivået av kalprotekin - som kan gi en indiksjon på betennelse i tarmen. 

Det kan være IBS og det kan være IBD - eller begge deler. Fodmap er et kosthold tilpasset folk med IBD/IBS. Kanskje kan du se om det er enkelte matprodukter du reagerer mer på. Dette kan ta laaaaaaaaaaaang tid å finne ut. Ekskluder en og en matvare fra kostholdet ditt, for å se om du får mer eller mindre smerter av det. Unngå absolutt alt av hyperprosessert mat så langt du kan. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
TwoFace skrev (På 11.1.2023 den 17.04):

Prøv 3 uker på keto, så skal du se at magen blir mye bedre. Masse salater, agurk, paprika, sunt fett(bacon, egg, olivenolje), kutt ut alt som har karb i seg. Fiber får du fra salat. 

Når ble bacon "sunt fett"? Disse mote-diettene kommer å går. Fodmap er tilpasset folk med IBD/IBS. Keto-diettene var opprinnelig ment for pasienter med epilepsi for å forebygge anfall. Det å kutte ut karbohydrater kan innebære en helserisiko alene.

Uansett hvilken diett man velger, vil man føle seg bedre. Rett å slett fordi når man er på en diett så blir man mer bevist på hva man spiser. Man kan lett få en overbevisning om at "dette var den rette diettene for meg". Betegnelsen diett er bare et annet ord for kosthold for syke. Altså - for friske mennesker, heter det kosthold. Mens for syke; diett. 

Fakta er at de færreste av oss har behov for en diett. Det å følge en bevist oppskrift på hva man skal spise, er unødvendig for de fleste. Dessuten kan det gå ut over sosiale forhold, mental helse og mer. Uten at jeg gidder å gå mer innpå det. Det man derimot bør gjøre; er å være mer bevist på hva man spiser. En diett er ofte midlertidig. Et kosthold er nokså konstant. Med små endringer i kostholdet, kan man derimot gjøre underverker. Man trenger ikke alltid gå så ekstremt til verks - og nedgradere seg selv til en pasient som ikke tåler "noe som helst".

Når det er sagt; finnes det så latterlig mye feilinformasjon, myter, meninger og forskning som peker i alle retninger inne dette med kosthold/dietter. Derfor kan man nesten påstå hva som helst - og "ha rett". Alle har en mening. Mange er overbevist om at det man selv gjør, er det beste - og at det fungerer for "alle andre" med like problemer. Noe som er helt feil. Vi med ulcerøs kolitt blant annet, selv om jeg ikke kan spise grovt brød. Kan det være den beste maten for andre med ulcerøs kolitt (IBD og IBS).

Jeg har utdannelse som helsefagarbeider og kokk - har også undervist i helseomsorgen innen kost og ernæring. Den jobben har i stor grad handlet om å "knuse" myter som enkelte ansatte, selv i helseomsorgen har om kosthold - som de prøver å implementere inn på arbeidsplassen, fordi det fungerer så rasende bra for den enkelte. Det kan være farlig! Derfor forsøker jeg å ha et så nyansert og realistisk bilde på kost og ernæring som det lar seg gjøre. Det viktigste er enkelt å greit å spise variert og unngå mest mulig ultraprossert mat. Samt ha gode spisevaner. Ikke hive innpå med sukker som en måltidserstatter. Mye av det som markedsføres som "sunne mellommåltider" er bare fjas. Slik som yoghurt. Inneholder (i mange tilfeller) mer sukker enn cola. Da er det bedre med naturens egne sukkerprodukter. Slik som banan. Som brytes ned noe saktere i kroppen, istedenfor en yoghurt som gir deg et "kick" som raskt ebber ut i ingen ting.

Og hver gang jeg skriver slike innlegg, blir jeg behandlet som kjøttdeig - med svar som "jada, MEN ... og blablabla..". 😆

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (6 timer siden):

Når ble bacon "sunt fett"? Disse mote-diettene kommer å går. Fodmap er tilpasset folk med IBD/IBS. Keto-diettene var opprinnelig ment for pasienter med epilepsi for å forebygge anfall. Det å kutte ut karbohydrater kan innebære en helserisiko alene.

Uansett hvilken diett man velger, vil man føle seg bedre. Rett å slett fordi når man er på en diett så blir man mer bevist på hva man spiser. Man kan lett få en overbevisning om at "dette var den rette diettene for meg". Betegnelsen diett er bare et annet ord for kosthold for syke. Altså - for friske mennesker, heter det kosthold. Mens for syke; diett. 

Fakta er at de færreste av oss har behov for en diett. Det å følge en bevist oppskrift på hva man skal spise, er unødvendig for de fleste. Dessuten kan det gå ut over sosiale forhold, mental helse og mer. Uten at jeg gidder å gå mer innpå det. Det man derimot bør gjøre; er å være mer bevist på hva man spiser. En diett er ofte midlertidig. Et kosthold er nokså konstant. Med små endringer i kostholdet, kan man derimot gjøre underverker. Man trenger ikke alltid gå så ekstremt til verks - og nedgradere seg selv til en pasient som ikke tåler "noe som helst".

Når det er sagt; finnes det så latterlig mye feilinformasjon, myter, meninger og forskning som peker i alle retninger inne dette med kosthold/dietter. Derfor kan man nesten påstå hva som helst - og "ha rett". Alle har en mening. Mange er overbevist om at det man selv gjør, er det beste - og at det fungerer for "alle andre" med like problemer. Noe som er helt feil. Vi med ulcerøs kolitt blant annet, selv om jeg ikke kan spise grovt brød. Kan det være den beste maten for andre med ulcerøs kolitt (IBD og IBS).

Jeg har utdannelse som helsefagarbeider og kokk - har også undervist i helseomsorgen innen kost og ernæring. Den jobben har i stor grad handlet om å "knuse" myter som enkelte ansatte, selv i helseomsorgen har om kosthold - som de prøver å implementere inn på arbeidsplassen, fordi det fungerer så rasende bra for den enkelte. Det kan være farlig! Derfor forsøker jeg å ha et så nyansert og realistisk bilde på kost og ernæring som det lar seg gjøre. Det viktigste er enkelt å greit å spise variert og unngå mest mulig ultraprossert mat. Samt ha gode spisevaner. Ikke hive innpå med sukker som en måltidserstatter. Mye av det som markedsføres som "sunne mellommåltider" er bare fjas. Slik som yoghurt. Inneholder (i mange tilfeller) mer sukker enn cola. Da er det bedre med naturens egne sukkerprodukter. Slik som banan. Som brytes ned noe saktere i kroppen, istedenfor en yoghurt som gir deg et "kick" som raskt ebber ut i ingen ting.

Og hver gang jeg skriver slike innlegg, blir jeg behandlet som kjøttdeig - med svar som "jada, MEN ... og blablabla..". 😆

 

Det har alltid vært sunt, det er bare media som liker å drive propaganda. Så lenge du får i deg det du trenger av vitaminer, mineraler, aminofettsyrer, elektrolytter, så går det helt fint å kutte ned på karbohydrater. Keto er ikke motediett akkurat, men det blir mer og mer populært grunnet så mange positive "bivirkninger". Flere og flere leger som anbefaler dette også. Men vi i Norge er jo veldig flinke til å ta alt det regjeringen og Norges instanser sier og mener for god fisk. Mye blir også snakket negativt om, eller forsket på for å finne feil, nettopp for å selge mer produkter. Det er slikt verden er i dag. Alt dreier seg om makt og penger.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Mulig dette forskningsprosjektet kan være til nytte for TS på litt sikt; Ved Norges første avføringsbank ser de på hvordan tarmfloraen påvirker en rekke sykdommer. Foreløpig har sykehuset 100 prosent suksess med å finne løsningen mot alvorlig mageinfeksjon. Nå trenger de flere donorer.

 

TS: har du hatt noen form for operasjon i mageregionen? Type blindtarmoperasjon eller lignende? Tenker om det kan ligge igjen et fremmedlegeme av noe slag i buken og som har begynt å irritere innvollene dine.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
Gjest ffb63...6b4

TS her. Inkluderer noen litt ekle detaljer nedenfor 👍🏻

Tiden har gått og jeg har ikke blitt noe bedre. For noen dager siden fikk jeg vonde magesmerter igjen og generell sykdomsfølelse. Fikk kald strøm gjennom kroppen og følte meg syk og slapp. I tillegg hadde jeg 0 avføring fram til idag hvor det var helt flytende og lite. Er øm i magen fortsatt. Tenkte å ringe lege imorgen tidlig, skal inn til poliklinikk om 1 måned, men føler ingenting skjer, er bare prat hele tiden og har hatt dette problemet i akkurat over 1 år nå.

Blod i avføring er fortsatt en vanlig greie også. Kjenner jeg er lei og sliten, og går utover livskvaliteten betydelig. Er litt fortvilt :(

Anonymous poster hash: ffb63...6b4

Lenke til kommentar
Gjest ffb63...6b4 skrev (1 time siden):

Fikk kald strøm gjennom kroppen og følte meg syk og slapp.

Kjenner til at en kraftig frysning gjennom kroppen betyr et virus (eller bakterie). Uten noen annen relevans til det du skriver. Kan det være en parasitt som bor i kroppen og som har sin syklus? Medisiner kan føre til forstoppelse.

Syns det er en del bra tips ovenfor i tråden, men dumt det blir bare småprat med legene. Midler mot forstoppelse kan også brukes direkte i tarmen (som stikkpiller o.l.). 

Lenke til kommentar

Artikkel hos NRK: Celina (27) har hatt laus mage i ni år – så endra ho kosthaldet - sier ikke at TS har samme problem (artikkelen omhandler IBS) men mer som en inspirasjon til at selv om TS ikke har funnet ut av sin utfordring så er det håp om at det er løsbart 🤞😊

Sitat

For magen kunne vrenge seg ganske akutt, og gi mykje smerter.

– Ein lege tipsa meg om boka til Marit Kolby. Eg begynte å lese meg opp på fasting, og det å ete godt når ein et. Og det å kutte ut ultraprosessert mat.

I boka «Hva og når skal vi spise?» skriv ernæringsbiolog Marit Kolby om det ho meiner er fordelane ved fasting. Boka låg høgt på bestseljarlista sidan ho kom ut i 2022.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...