Gå til innhold

Blåmeis har bygd rede i garasjenøkkelboksen


Anbefalte innlegg

Jeg bor i et borettslag hvor alle bilene til fellesgarasjen vanligvis benytter enten garasjeportåpner, eller skiltgjenkjenning for å komme seg inn, men det er også en liten boks/nøkkelkasse ved siden av porten hvor man kan åpne en luke og bruke nøkkel for å låse seg inn i garasjen.

Denne luken har også en åpning som minner mistenkelig mye om hullet i en typisk fuglekasse, og det var her jeg så en blåmeis fly ut av når jeg skulle parkere i dag. Jeg sjekket boksen etter jeg hadde parkert, og nøkkelboksen var halvveis fylt opp med mose, gress og blader. Ingen egg enda, men tydelig at det er like før de kommer også.

Så spørsmålet blir jo hva man gjør herfra? Det burde i utgangspunktet ikke være noe problem å leve i harmoni med fuglene siden nøkkelkassen sjeldent er i bruk, og det er fint mulig å fremdeles åpne opp og bruke garasjenøkkelen uten å nevneverdig forstyrre eventuelle fuglunger som er der. Men såklart i et bofelleskap med 70 boenheter vil det nok på ett eller annet tidspunkt komme en person som skal være "snill" og tømmer redet og setter det et annet sted hvor foreldrene ikke finner de igjen, eller de blir tatt av en av nabolagets katter.

Jeg tenkte å høre med vaktmester, men han er sykemeldt og ikke tilgjengelig for annet enn nødsituasjoner, så hva er beste alternativ herfra? Er det for sent å tømme redet og la de finne seg et nytt sted? Eller kanskje henge opp en skilt om at redet er fredet og skal forstyrres minst mulig?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er strengt ulovlig å gjøre noe i hekketiden. Dere må vente til den er helt over. 

Alle fugler er nemlig fredet under hekketiden. Absolutt alle. 
 

Katter er noe man i grunnen kan holde unna. Er det ikke?  Det går også an å henge opp informasjon til medbeboere. Men det finnes selvsagt pøbler som lett kan ødelegge. 

Endret av .,.
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (8 minutter siden):

Er det virkelig forbudt å fjerne et tomt rede?

Logikk tilsier at du kan fjerne redet, så vil den fredede fuglen finne et nytt sted før egglegging. Men jeg er ikke ekspert på lovverk.

Er kun lov når hekketiden er over. Varierer fra art til art men er normalt ikke tillatt å gjøre noe før det nærmer seg høst. 
 

Måker har hekketiden fra mars til august, typisk, og alt fra reir til deres aktiviteter er fredet da. Det sier i hvert fall en fugleekspert her
 

Blåmeis starter også i mars. En må ta forbehold om at det kan hekkes mer enn en gang i løpet av hekkeperioden. 

Endret av .,.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Informer om fredingen med oppslag i blokka, sett opp ny nøkkelboks et annet sted, det er sikkert noen som har en lik nøkkel som kan kopieres og legges i den nye boksen. Anbefaler en med kodelås. Følg med og ta evt bilder for anmeldelsen dersom noen plyndrer det (foreløpig) tomme reiret. Merk at fredingen ikke bare gjelder reir med egg, men hele hekkesesongen. Bare døp om den gamle nøkkelboksen til fuglekasse og hold det godt ved like til neste sesong.

Lenke til kommentar
Gibblay skrev (33 minutter siden):

Kan dere ikke fikse en ny boks, og så la fuglene være i fred. Kjente dyreverneren våknet i meg nå 🙂

Mulig jeg har forklart hva slags boks dette er for dårlig. Det er snakk om en stålkasse som er bygget ut av betongen rundt nøkkelmekanismen som styrer porten. Denne lar seg ikke flytte, hvert fall ikke på kort varsel. 

 

Lenke til kommentar

Er det virkelig slik at man ikke kan flytte reiret i tilfeller som dette? Høres helt håpløst ut, blåmeis er ikke truet på noen måte. Husker flere saker med reir på biltak som har blitt flyttet, både med og uten egg, blant annet på en bil tilhørende Statens vegvesen.

Hvor mange fugler dreper en katt per år? Eierne trenger ikke å løfte en finger, lystmorderen har carte blanche.

Endret av ^fmj
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (4 timer siden):

Det stemmer.

Katter og "ikke truet"-status er bare whataboutism. Loven er klar: Fugler og deres hekkesteder er fredet i hekkesesongen.

For å sette det på spissen, da burde vel bilene ha blitt beordret til å stå til ungene hadde forlatt redene?

Angående katter og truet status er det høyst reelle poenger når et reir faktisk skaper problemer. Artikkel fra 2019: Norsk Ornitologisk Forening anslår at katter i Norge dreper over sju millioner småfugler hvert år. link Hva med å gjøre noe der skoen beviselig trykker?

 

§ 15.(forvaltningsprinsipp)

Høsting og annet uttak av naturlig viltlevende dyr skal følge av lov eller vedtak med hjemmel i lov. Ved enhver aktivitet skal unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi unngås. Likeledes skal unødig jaging av viltlevende dyr unngås.

Hammerfest kommune bøtelagt for å spyle bort måkereir

Dette er åpenbart et brudd på loven, samtidig blir det vurdert som simpelt.

Kommunen anførte at loven bare beskyttet ferdige reir, ikke reir som fuglene er i ferd med å bygge. Tingretten er ikke enig, men mener i motsetning til påtalemyndigheten at overtredelsen ikke kvalifiserer til grovt brudd på loven – kun simpelt.

Hadde blitt oppgitt om flytting i trådstarters tilfelle ville resultert i en reaksjon.

Lenke til kommentar

Typisk norsk å være så byråkratisk hele tiden. 

Det enkle er ofte det beste.

Skaff en ny nøkkelboks & heng opp en enkel lapp. "OBS: Fuglerede. Ny midlertidig nøkkelboks til venstre."
Det verste jeg vet rent personlig, er slike voldsomme byråkratiske beskjeder med en hel avhandling om diverse paragrafer og fjas... Hilsen den og den. Kontakt den og den ved spørsmål. Og blablabla.

Lenke til kommentar

Som jeg nevnte så er det ikke mulig å fjerne boksen, eller sette opp noe nytt midlertidig. Men ser at en annen beboer har også lagt merke til redet, og har hengt opp en lapp der nå :)

Det er forøvrig også kommet egg i redet så blir spennende å følge med på fremover.

IMG_20220517_190346.thumb.jpg.6a289ee40f83b822ec28d4fef73c2a3b.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...