Gå til innhold

Er en jernpanne noe for meg?


Anbefalte innlegg

Har en jernpanne som jeg ikke har lyktes med. Var nøye fra første stund, og varmet opp rapsolje i flere omganger, lot den stå med olje i i dagevis og varmet opp på nytt før jeg tok den i bruk.

Første gang skulle jeg steke biff. Varmet olje sakte opp, hadde i biffen og opplevde at det svei seg og festet seg i panna. Funket helt greit, og lot panna sakte kjøle seg ned etterpå før den ble tørket med papir, skylt og vasket med kun varmt vann, tilsatt noen skjeer rapsolje og satt vekk til neste gang.

Gjorde dette de første gangene. Skulle etterhvert steke meg speilegg og ville teste, og det feila spektakulært... Alt satt fast og måtte skrubbes, og satt igjen med ei panne med avtrykket av et egg svidd fast.

Har testa å skrubbe ned, vaske med såpe og starte forfra ved å brenne inn olje i flere omganger, men føler meg ikke trygg på den panna.

Bruker teflonpanna fra IKEA, men har veldig lyst til å kunne gå over til utelukkende støpejern.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+6132
1Dr.E skrev (Akkurat nå):

Har en jernpanne som jeg ikke har lyktes med.

For mye og feil olje.

Svi den godt av og puss den med stålull. Bruk svinefett (baconfett) inni og på sidene og svi den av igjen. Stek bacon og koteletter noen ganger. Bruk den ofte. Bruk stålredskaper som kan skrape. Skyll med varmt vann og oppvaskbørste. Stek bacon før eggene. Egg skal ha svak varme og nok fett å bade i. Ta vare på ribbefettet fra jul og ellers alt smult og fett til å bruke i jernpanna.

Lenke til kommentar
Zeph skrev (46 minutter siden):

Problemet er at det dukkar opp under matlaging, og då må eg bruka meir olje.

Da misforstod jeg, trodde dette var etter behandling. Har man et godt ord på norsk for seasoning?

Har du forsøkt å starte forfra med behandlingen av pannen?

 

Om trådstarter skulle gå for jernpanne vil jeg også anbefale innkjøp av denne lille meget kjekke pannen. 

TU - Slik får du stekepanna til å vare evig – nesten En professor ved Institutt for materialteknologi på NTNU er ikke den verste man kan høre på.

Endret av ^fmj
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132
^fmj skrev (1 minutt siden):

Da misforstod jeg, trodde dette var etter behandling. Har man et godt ord på norsk for seasoning?

Har du forsøkt å starte forfra med behandlingen av pannen?

Seasoning a skillet. 

Amerikanske uttrykk ukjent opphav. 

Brenne inn en panne. Egentlig ikke brenne inn - men steke inn. 

Lenke til kommentar
^fmj skrev (10 minutter siden):

Da misforstod jeg, trodde dette var etter behandling. Har man et godt ord på norsk for seasoning?

Har du forsøkt å starte forfra med behandlingen av pannen?

Trur eg har skrapa vekk og starta på nytt minst to ganger.

Ein ting eg likar med rustfritt er at den kan vaskast i oppvaskmaskin. Med riktig bruk er det nok ikkje så stort vaskebehov på ei jernpanne at det er eit stort problem, men dog.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar
^fmj skrev (Akkurat nå):

Da har du bare én gang igjen, the third time is the charm.

Den var altså ikke noe klissete etter innbrenning?

Nei, var blank, glatt og fin på heile området då. Er som sagt under steiking at dei ytterste centimeter og litt opp på kanten der det blir liggande olje, men ikkje så mykje av det som blir steikt.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132
^fmj skrev (15 minutter siden):

Syns ikke det er veldig godt, seasoning derimot er et fint ord.

Seasoning kommer kanskje fra da det var mere vanlig å riste ulike krydderfrø og nøtter i panna. Prøv å riste peanøtter i panna, så får du peanøttsmak på egget 🙂 Hvitløksteking ditto. De ulike smakene setter seg fast i sotlaget på panna. Sot er der alltid. Samme irriterende sotlaget som setter seg på panner og jern med slippbelegg og må kokes vekk. Det meste skyldes vegetabilske oljer og proteiner (1%) i smør. Bruk svinefett!  Svinefett hadde et dårlig rykte som med tida er betraktelig bedret. Ikke'no er som poteter stekt i ribbefett i jernpanne.

BTW : Mange teorier og historier om svidde egg. For sterk varme og for lite og/eller feil fett = svidd egg. Mye fett og svak varme takk.

Fett i stekt egg:
egget : 100 kcal, fettet: 5 kcal - 5% økning er ikke mye.  Men hvis du lager scrambled egg, så blander du jo fettet inn i egget, og det blir veldig godt, men da stiger kaloriene med ca 10% til. Kjøp alltid fett bacon og stek det først så du har mye fett til eggene.

Endret av Slettet+6132
lagt til 2 siste avsnitt
Lenke til kommentar
19 hours ago, skaftetryne32 said:

https://onyxcookware.no/collections/stekepanner

Dette ser ut til og være akkurat det samme som hexclad, men tilgjengelig i Norge i motsetning til første link.

Har en Onyx stekepanne da madammen ikke ville ha noe med jernpanner å gjøre :D Den har så langt ikke klart å overbevise meg om at den er noe bedre enn andre alternativer. Fungerer helt greit. Er spent på hvor lenge non stick belegget varer i forhold til vanlige non-stick panner, har hatt den i 3mnd så litt tidlig å si noe om dette. 

Lenke til kommentar
skaftetryne32 skrev (22 timer siden):

Altså den må jo stekes inn, bare smøre inn med olje har ikke noe for seg,

Det stekes jo inn neste gang man bruker den. Kjøttet skal ikke legges i kald panne.

masjoninfor skrev (23 timer siden):

Vet ikke om jeg får tak i palmeolje eller svinefett på nærbutikken. Er det andre oljer som kan brukes i jernpanner?

De fleste butikker har godt utvalg av bacon. Stek og voila - svinefett. Dropp såpe ved rengjøring så blir det værende litt fett igjen som beskytter.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (57 minutter siden):

Det stekes jo inn neste gang man bruker den.

Det er ikke fett jeg nødvendigvis ville brukt, et som er liggi i panna og harskna noen dager eller uker, noen timer greit nok, men er det ikke bedre og varme panna og så ha oppi fett uansett. Det sagt så var det ikke snakk om og smøre panne uten oppvarming, det var meg som misforsto. 

Lenke til kommentar

Det er forresten eit interessant spørsmål. Eg har òg opplevd at eg har smurt inn panna med veldig tynt lag etter bruk, og så har den kanskje ikkje blitt brukt på ei stund, og olja blir klissete når den skal brukast.

Om den blir brukt regelmessig og det ikkje oppstår rust, er det noko poeng i å smøre den så ofte før den blir satt vekk?

Lenke til kommentar
Zeph skrev (8 minutter siden):

Om den blir brukt regelmessig og det ikkje oppstår rust, er det noko poeng i å smøre den så ofte før den blir satt vekk?

Jeg tar ofte et tynt lag med olje oppi etter bruk, men jeg tar jaggu og vasker det vekk å, om det er noe poeng når en har en god glasering, egentlig ikke, tror jeg. 

Lenke til kommentar

Jeg tror oljen "tørker". Dvs. de mest flyktige/lettflytende olje-komponentene fordamper, mens de seigeste blir værende igjen.

Når jeg har skylt panna og eventuelt børstet bort fastbrente ting med nylonbørsten så bruker jeg å sette den på plata igjen for å fordampe vannet raskt. Den blir stående der til den er passe kjølt før den settes i skapet. Det er for å unngå at det blir innestengt fukt under panna i skapet.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132
Zeph skrev (3 timer siden):

og olja blir klissete når den skal brukast.

Det kan hende os fra lufta på kjøkkenet gjør oljen klissete. Oljen har trolig en viss affinitet på oljedamp og fukt i lufta.

Affinitet er betegnelsen for tiltrekningskraften mellom kjemiske emner, som gjør at disse reagerer med hverandre, det vil si at de lager kjemiske forbindelser. Litt som fukt legger seg på kalde flater.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...