Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

34 minutes ago, Brother Ursus said:

 

 

NASAMS har allerede avansert radar, datamaskin og ildkontroll og er uhyre fleksibelt. Med noen oppgraderinger får vi tro at det kan integreres både ABM, kanoner og laser i fremtiden. Jeg synes dette burde bli NASAMS sin nisje - å kunne integrere alskens av utstyr.

NASAMS var i sin tid integrert med 40 mm L/70 via ARCS.

Systemarkitektene som la grunnlaget for NASAMS skulle hatt en medalje, de var ekstremt forut for sin tid ved å legge opp til nettverksbasert standardisert kommunikasjon og fleksibel arkitektur i en tid da "alle andre" gikk for lukkede løsninger med støtte for nøyaktig den signaleringen datidens komponenter trengte, uten rom for vekst og variasjon.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Brother Ursus skrev (3 timer siden):

https://en.interfax.com.ua/news/general/982245.html

Shells within Czech initiative to begin to arrive in Ukraine at end of May – Borrell

The first deliveries of ammunition purchased for the Ukrainian army as part of the Czech initiative to purchase shells outside the European Union could be delivered to Ukraine as early as late May – early June, EU diplomacy Chief Josep Borrell said following a meeting with foreign ministers and defense of the European Union member states.

Så då kjem altså dette lenge etter at Ukraina har fått påfyll frå USA. Den amerikanske støttepakken kjem i grevens tid.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 time siden):

Som sagt over så gjør vi begge deler.

Både "se hvor flinke vi er og hvor mye vi bidrar", og så har man også alle tilfellene der våpen er levert og så kommer ikke annonseringen eller bekreftelsen før uker eller måneder senere. 

"Se hvor flinke vi er hvor mye vi bidrar" er, tro det eller ei, viktig det også fordi dette er et kollektivt samarbeid mellom mange land der vi er avhengige av at vi presser hverandre til å øke bidragene hele tiden.

No har det vel vore alt for mange tilfelle der ein har annonsert kva ein skal levere lang tid i førevegen, og så har ein ikkje greidd å innfri lovnadane. Slikt hjelper ikkje på moralen til andre enn russarane.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (1 minutt siden):

No har det vel vore alt for mange tilfelle der ein har annonsert kva ein skal levere lang tid i førevegen, og så har ein ikkje greidd å innfri lovnadane. Slikt hjelper ikkje på moralen til andre enn russarane.

Hvilke tilfeller da, finnes det noen eksempler?

Lenke til kommentar
Sitat

Storbritannia med ny Ukraina-pakke

PUBLISERT KLOKKEN16:28 ISTORBRITANNIA

Tirsdag kunngjorde britene sin hittil største støttepakke til Ukraina. Pakken vil være på 500 millioner pund, tilsvarende rundt 6,8 milliarder kroner, opplyser Sunaks regjering på sine nettsider.

Pakken ble kunngjort i forbindelse med et besøk til Warszawa tirsdag, der Sunak møtte Polens statsminister Donald Tusk og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Sunak varsler også at han vil øke landets forsvarsforbruk til 2,5 prosent av BNP innen 2030.

– I en verden som er på sitt farligste siden slutten av den kalde krigen, kan vi ikke bli selvtilfredse. Idet våre rivaler forener seg, må vi gjøre mer for å forsvare vårt land, våre interesser og våre verdier, sier Sunak. (NTB)

Når Storbritannia aukar løyvingane til forsvaret til 2,5% av bnp innan 2030 sender også dette eit viktig signal. (Det er rett nok ei stund til 2030).

Endret av torbjornen
  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

Mye av luftvernet ligger allerede klart i USA, og kan sendes rett fra Pentagon eller produsentene, til Ukraina.

- Det har mye å si for optimismen i Ukraina at Norge og andre land i Vesten forplikter seg med langsiktige hjelpepakker, at Ukraina ikke står alene. Det sender et klart signal til Putin om at Vesten ikke gir seg, og at vi vil støtte Ukraina i lang tid, sier Tormod Heier.

Han er overrasket over russerne, at de ikke har klart å utnytte det mulighetsvinduet de har hatt det siste halvåret til å få en bedre uttelling langs frontlinja.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/putins-aller-verste-mareritt/81299116

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (4 timer siden):

Det tydelegaste eksempelet var vel lovnaden om 1 million granatar i 2023.

Det var ikke en lovnad, men et produksjonsmål. Dessuten var det i løpet av 12 måneder fra mars 2023 til mars 2024, ikke i løpet av 2023.

Målet ble nådd i januar, to måneder før skjema.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

 

Både Russland og Kina sliter nå med mye nedbør, snøsmelting og elver og demninger som går over breddene sine. For et par uker siden bristet en demning i Orenburg, og nå er det fare på ferde i Tyumen nær Kasakhstan også. I Orenburg gikk det også med en fabrikk som produserte for militæret.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Ifølge CNN har Biden-administrasjonen sagt fra til kongressen at de vil sende Ukraina ATACMS med 300km rekkevidde. Dette var et av "kravene" (mer som en oppfordring) fra kongressen.

Dette er imidlertid de "svakeste" utgavene av ATACMS. Det vil si, de har lang rekkevidde, men små stridshoder. Ukraina får heller ikke 165km utgaven med 600kg stridshode.

Antagelig får de dog M39A1, som er et klasevåpen med 300km rekkevidde. Og for alt vi vet har Biden bedt Zelensky om ikke å bruke det inne i Russland, noe som ville være tåpelig, fordi det voldsomt ville begrense effekten av våpenet.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://www.vg.no/nyheter/i/25nrLr/russisk-minister-paagrepet

Russisk minister pågrepet

Den russiske viseforsvarsministeren Timur Ivanov er pågrepet.

Det melder Reuters som siterer russiske myndigheter.

Det melder også det russiske nyhetsbyrået Tass.

Ifølge sistnevnte er han angivelig mistenkt for å ha tatt i mot en bestikkelse på rundt 10.000 dollar.

Ifølge Tass risikerer Ivanov inntil 15 år i fengsel.

Talsperson Dmitry Peskov har ifølge russiske nyhetsbyråer uttalt at Putin skal ha fått en rapport om pågripelsen.

Forsvarsminister Sergej Sjojgu skal ha vært orientert om pågripelsen på forhånd, skriver Reuters.

 

 

Det er ikke vanlig at folk i regimet tas for bestikkelser, selv mye større bestikkelser, med mindre sjefen vil ha dem ut av jobben av én eller annen grunn, så her foregår det noe mer i kulissene.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (24 minutter siden):

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/MnwG0r/her-lager-soldatene-kamikaze-droner-dette-har-blitt-en-robotkrig

Her lager soldatene Kamikaze-droner: –⁠ Dette har blitt en robotkrig

I et lite murhus nær fronten, sørøst for byen Zaporizjzja, sitter «Hauken» Serghiy (34) og gjør om sivile droner til et av Ukrainas viktigste våpen på frontlinjen mot Russland.



God artikkel, mange bilder.

" - Nå sprer russerne seg, og tar seg frem mot fronten i alt fra små pickuper til golfbiler og motorsykler - "

Dette er rett og slett taktikk for raskest mulig konsentrering under raskest mulig fremrykning på åpen lend fordi når disse er spredt, vil de ha minimal nytte av sin numeriske overlegenhet i møte med de ukrainske forsvarerne i forsvarsstillinger - det var ikke et stort problem med "rommelige" panserkjøretøyer som kunne frakte opptil et par dusin menn om gang slik at man kunne gjennomføre et nålestikkangrep i et trangt fremstøt hvor man vil utnytte de topografiske forholder i "bite-and-hold" avansement. Men skiftet til ny taktikk forklares logisk enkelt ved å ha et generelt ønske om å unngå materiell tap, for de fremrykkende soldatene opplever at deres "taxi" stort sett eksplodert, brent opp, kjørt seg fast eller blitt sterkt skadet. Og det har kommet fram at moralen tar skader av FPV-droner som gir dem en "Stuka-effekt". I 1940-1942 var de tyske Stuka flyene meget sterke nervepåkjennende for soldater fordi disses stup og sirener kunne gi et inntrykk om å bli personlig angrepet. FPV kunne ikke bli mer personlig som et angripende våpen. 

Når russerne rykker fram i spre formasjon, må de konsentrere seg om stridspunktet man vil støte gjennom, eller oppmarsjstedet der man kan holde stand og vente ut ukrainerne inntil disse er for sterkt desimert av den kraftige ildstøtten fra egne rygg, og det kunne være tidskrevende så ukrainsk artilleri eller mitraljøseskyttere griper inn. Dermed måtte de ha små og raske kjøretøyer som gjør det mulig å ta seg raskt fram når disse er spredt, og å samle seg så raskt som mulig uten å gi forsvareren tid. Dette er egentlig ikke nytt; allerede under Irak-Iran krigen oppdaget iranske soldater at de kunne spre seg i møte med sperreild og komme gjennom til de irakiske forsvarsverkene med minimal tap (etter disses standard) der de raskt slå seg sammen og startet den siste fasen av angrepet. Men det var på flere kilometer bredde, ikke et par hundre meter som sett i Ukraina, selv en tung motorsykkel kan sprenges av en stridsvognmine. 

Dermed må ukrainerne ha sperreild, og til dette trenger de artilleri, men de trenger også raske samband som muliggjør raskere reaksjon i møte med de fremrykkende russerne i spre formasjon. Klasevåpen er det beste valget og langtrekkende mitraljøse/maskinkanonsild kan være effektiv. 

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (51 minutter siden):

Ifølge CNN har Biden-administrasjonen sagt fra til kongressen at de vil sende Ukraina ATACMS med 300km rekkevidde. Dette var et av "kravene" (mer som en oppfordring) fra kongressen.

Dette er imidlertid de "svakeste" utgavene av ATACMS. Det vil si, de har lang rekkevidde, men små stridshoder. Ukraina får heller ikke 165km utgaven med 600kg stridshode.

Antagelig får de dog M39A1, som er et klasevåpen med 300km rekkevidde. Og for alt vi vet har Biden bedt Zelensky om ikke å bruke det inne i Russland, noe som ville være tåpelig, fordi det voldsomt ville begrense effekten av våpenet.

Det er fire varianter; 165 km M39, 300 km M39A1 med klasevåpen og M48 samt M57 på 270 og 300 km, med 214 kg stridshode (i effekt sammenlignbart med en 500kg bombe fra Russland). De vil være brukbart mot strategiske SAM, logistiske sentrer og ansamlingssteder som artilleristandplasser der områdebombardement vil være det beste valget, men et angrep i Krim-halvøya var merkverdig; seks enkelte eksplosjoner fra seks ATACMS var registrert, to intakte skrog var funnet mens et ATACMS så ut til å ha eksplodert sammen med sin last. ATACMS er best mot flybaser som et rent klasevåpen. 

M39 er uansett på vei ut fordi de er ved å bli gammelt, og M39A1 er tilgjengelig for ukrainerne som kanskje også kan få tak på M57, selv om jeg grubler på hvorfor amerikanerne stadig valgt de meste kompliserte løsninger; hvorfor bruke stridshodet fra Harpoon-sjømålsmissilet når et stridshode fra en Mk 82 eller Mk 83 bombe er tilstrekkelig? 

GMRLS er nå tatt i bruk i større skala, og flere tusen presisjonsartilleriraketter er utvilsomt allerede underveis fordi Biden hadde ikke kastet bort tiden i de siste uker slik at våpenleveransene kan starte så raskt som mulig i størst mulig kvantitet, og det er ikke ennå kjent om resultatene med GLSDB siden midten av februar 2024 har vært tilfredsstilt så fremtidige leveranser kunne finne sted. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
1 hour ago, Snikpellik said:

Det var ikke en lovnad, men et produksjonsmål. Dessuten var det i løpet av 12 måneder fra mars 2023 til mars 2024, ikke i løpet av 2023.

Målet ble nådd i januar, to måneder før skjema.

Dette kan man kalle "moving the goalposts". Utgangspunktet var "The EU has reached a deal to send Ukraine 1 million rounds of ammunition within the next 12 months" noe jeg er ganske sikker på at man ikke var i nærheten av å klare, og så sier man i ettertid at det er opp til andre om det man produserer blir sendt til Ukraina.

Tyskland, som har en stor del av produksjonskapasiteten i EU, annonserte stadig vekk pakker til Ukraina med et relativt blodfattig antall artillerigranater. Ukraina sa de hadde mottatt 30% av det de hadde blitt lovet.

Endret av TAC-2
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
31 minutes ago, JK22 said:

hvorfor bruke stridshodet fra Harpoon-sjømålsmissilet når et stridshode fra en Mk 82 eller Mk 83 bombe er tilstrekkelig? 

Mk 80-serien har ikke noe stridshode som enkelt kan skilles fra kroppen, eksplosivene er fylt rett inn i en tung og tykk kropp laget for betydelig splintvirkning, som er ønskelig når man angriper typiske landmål som kan være spredd ut over et område og sårbare for splinter. De kalles "general purpose", men i praksis snakker vi om et våpen som er i beste fall middelmådig mot "alt" og ikke spesielt velegnet mot noe.

Stridshodet på Harpoon har mye mindre metall rundt seg, og effekten oppnås primært fra trykket fra selve eksplosjonen, som er ønskelig når man skal detonere inni et punktmål som et lukket skip, men også andre lukkede konstruksjoner.

Mk 82 har betydelig mindre sprengstoff enn Harpoon, så man må opp på Mk 83 for å få noe som ligner, og da snakker man en kropp som er så lang og tung at ATACMS hadde blitt et helt annet og dårligere våpen.

Da er det bedre med et bevisst valg mellom Harpoonhodet for lukkede punktmål (og elendig mot myke områdemål), og klasehodet som er helt motsatt.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...