Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Oppsigelse eller aksept av en ny arbeidsavtale med prøveperiode på 3 mnd


Raude

Anbefalte innlegg

Hei, noen jeg kjenner har fått varsel om oppsigelse. De har i tillegg mottatt et tilbud om en ny arbeidsavtale med prøveperiode på 3 måneder. 

 

Innledningen til oppsigelsen lyder slik:

 

"Du sies herved opp fra din stilling i som distributør i Peder Ås AS (selskapsnavnet er endret), med fratredelse den xx.xx.xxxx. Årsak til oppsigelsen er den forestående omorganiseringen som Peder Ås AS skal gjennom. Endringen skyldes den endrede markedssituasjon, og er drøftet med konserntillitsvalgte og lokal tillitsvalgt."

 

Faktum er at de ansatte mister sine faste stillinger, men de har et alternativ hvor de kan akseptere nye arbeidsavtaler. Disse er imidlertid med en prøveperiode på 3 måneder. Noe som i utgangspunktet tilsier at de bare blir overført fra faste avtaler til avtaler med prøveperioder ettersom jobben er den samme. Arbeidsgiver kan dermed nekte å forlenge avtalen med den ansatte når prøveperioden er omme.

 

Dette er tale om et selskap som driver med distribusjon, herunder distribusjon av avis, reklame mv. Slik jeg ble fortalt så er den eneste endringen er at de ansatte skal disponere selskapets sine biler istedenfor sine egne. Jobben forblir den samme.

 

Er dette innafor og lovlig?

 

Endret av Raude
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kravene til oppsigelse er lik uavhengig av om det er snakk om en endringsoppsigelse eller en oppsigelse, det må foreligge en saklig grunn for oppsigelsen,. Formkravene og frister for oppsigelse må også være til stede.Vedkommende må sammenligne kontraktene. Hvis realiteten er at eierforhold rundt bilhold er grunnlaget for oppsigelse, og de nye kontraktene forøvrig er av lik karakter (eks. fastjobb) med liknende avlønning (eks. fast lønn; eventuelt provisjon siden vedkommende er distributør) vil dette være en endringsoppsigelse. 

Hvis de ansatte har jobbet lenge i bedriften, og det er snakk om endringsoppsigelse med inntredelse i de tidligere stillingene, vil det være sterke grunner som tilsier at det ikke er saklig å ilegge en prøveperiode på tre måneder. Men er man uenig i oppsigelsen må det selvsagt fremsettes enten krav om forhandlinger etter arbeidsmiljøloven §17-3 eller søksmål etter §17-4. Fristen for å kreve forhandlinger er to uker fra oppsigelsen finner sted, det vil si kommer frem til arbeidstaker. Det er ikke krav at arbeidstaker har lest oppsigelsen. Fristen for søksmål er 8 uker siden det er snakk om oppsigelse, fristen regnes fra forhandlingene er avsluttet. Har det ikke vært krevd forhandlinger vil fristen på 8 uker starte når oppsigelsen fant sted. 

Det er en rekke formkrav til oppsigelse, foreligger ikke disse formkravene vil det heller ikke være en søksmålsfrist, det følger av §17-3 tredje ledd.

Min anbefaling er at din venn enten tar kontakt med advokat eller rettshjelper for bistand i denne saken. Er vedkommende organisert vil fagforbundet kunne bistå med prosesshjelp. Er man ikke fagorganisert vil søksmål kunne koste økonomisk, det er ikke sikkert man vinner frem med hele eller deler av kravet. Dette kalles prosessrisiko. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...