Gå til innhold

Kan man få større boliglån med sikkerhet i sekundærbolig?


ltdata

Anbefalte innlegg

Kan man få større boliglån med sikkerhet i sekundærbolig?

 

Hvis man eier 100% av en sekundærbolig,

Samt eier en en primærbolig.

Kan man få høyere boliglån?

Altså man selger bare primærbolig før man kjøper en ny primærbolig. Men man spør om høyere boliglån med sikkerhet i sekundærboligen.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ok takk. Danske bank sa de ikke kunne legge inn sekundær bolig som sikkerhet noe jeg ble litt overrasket over. Sekundær bolig verdsatt av banken til 4.0 millioner. Noen som vet ca hvor mye ekstra det kan gi i boliglån? F.eks 1 Mill ekstra?

Hvis man snakker med en annen bank f.eks

Endret av ltdata
Lenke til kommentar

Ekstra Sikkerhet erstatter ikke kravet om betjeningsevnen. Så hvis du ikke har god nok likviditet/betjeningsevne så kan du sitte på så mye sikkerhet du bare vill uten å få mer lån.

I tillegg så kan du maksimalt ha 5x egen inntekt i total gjeld. Med gjeld så menes lån, billån, studielån, fellesgjeld, kredittkort rammer, private lån etc.

Lenke til kommentar
kremt skrev (3 timer siden):

Hvis han har sekundærbolig kan han sikkert legge til leieinntekter som inntekt også.

I mine samtaler med banken ved kjøp av utleieenheter sa kundebehandler at banken opererte med en tommelfingerregel på ti mnd leie x 5. Og historikk/avtaler  kan forsterke argumentet. I banken vi bruker pr i dag sa også behandleren at man ser individuelt på saken når vi spurte rundt denne grensen, så helt absolutt virker den ikke - verken en eller annen vei.

Så det er en forhandling, for jeg har hørt noen forhandle seg over 5x (inkl leieinntekt), men også andre banker nekte plent selv godt innenfor. Men dette er annenhåndsinfo, så helt detalj kjenner jeg ikke.

Lenke til kommentar

jobber selv som finansrådgiver og kan si at unge førstegangskjøpere og samlivsbrudd er 1. pri for unntak på 5x regelen. Har du et langt og aktivt kundeforhold så stiller du enda sterkere. Hvis du skal få en unntakssak fra en ny bank så burde du i såfall legge veldig mange brikker på bordet  for å komme i nærheten.. 

Hvis du har en 8-4 jobb med fastlønn og uten tillegg eller overtid siste årene så vil 5x inntekten være 5x inntekten uansett hvordan man vurderer den. Har du en hatt en høyere inntekt enn fast lønnen over flere år med noe variabel inntekt som tillegg, overtid, bonuser etc - så KAN man gjøre individuelle vurderinger i forhold til hvor stor andel av av inntekten man skal vurdere som "fast". Det er av den faste inntekten man beregner 5x inntekten utifra.

I forhold til leieinntekter så kan dem både spille positivt på likviditeten/betjeningsevnen og den kan legges på inntekten din. Ca 10/11 månedesleier blir som regel lagt til grunn. Hvis du leier ut sekundærbolig blir skal det også skattes av disse inntektene slik at likviditeten ikke blir fult så bra som hvis du leier ut del av egen bolig skattefritt.

 

Lenke til kommentar

Det holder ikke med sikkerhet for å få lån, du må også ha inntekt. Du får i utgangspunktet ikke mer i totalt lån enn 5x årsinntekt (og da må banken trekke fra annen gjeld enn boliglånet først, om aktuelt). Inntekten kan imidlertid inkludere leieinntekter (så lenge disse er anslått basert på en fornuftig kredittvurdering, typisk 10x månedsleie i sentrale strøk). Bankene har en unntakskvote og kan gi mer enn 5x årsinntekt i lån, men stort sett må du være en attraktiv kunde eller en type kunde hvor det er "riktig" for banken å bruke unntakskvota. Og banken kan ha en kredittpolicy som er strengere enn boliglånsforskriften. 

Så ja: Banken kan bruke sekundærbolig som sikkerhet. Men det betyr ikke at du har krav på å få lån. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...